Drodzy Edle,
Oktoberfest to święto, którego obchody planowane były jeszcze przed powstaniem naszej mikronacji. I tak oto zbliża się ono wielkimi krokami do nas. Czas zatem rozpocząć przygotowania i podzielić się pracą. Zapraszam więc wszystkich zainteresowanych do udziału w tym wątku i zachęcam do wspólnej zabawy przy organizacji tej imprezy.
Termin
Zacząć należałoby od określenia terminu. Prawdziwe October Fest przypada 17.września – 3 października. Myślę, że nie musimy rzucać się na głębokie wody już w pierwszym roku trwania naszej mikronacji. Wolałabym mierzyć siły na zamiary i zaproponować maksimum zabawy w najkrótszym czasie. Co myślicie więc o terminie 23-26 września? Z góry uprzedzam, że w okolicach 15-19.09. jestem całkowicie niedostępna (impreza rodzinna).
Atrakcje
Poniżej wypiszę wszystkie atrakcje, jakie omawiałam z Oberhauptem oraz jakie przyszły mi teraz do głowy, ze wstępną propozycją osoby, która mogłaby się danym tematm zająć. Zachęcam również do przedstawienia własnych propozucji!
1. Lawina – Lieselotte gra + @Heinz-Werner Grüner oprawa graficzna – Ponownie wersja forumowa, ponieważ aplikacja webowa jeszcze nie jest gotowa.
2. Quizy – @Isabella Swann – Myślę, że Isabell ogarnie temat sama, zawsze mogę doradzić.
3. Piwne Grand Prix – @Heinz-Werner Grüner + ? –o więcej informacji na ten temat proszę Oberhaupta
4. Biesiady wieczorne– Każdego wieczoru ktoś inny dorzuca do ognia na grillu? Chodzi tu o fabularyzację. Możemy też przygotować już wcześniej jakieś wydarzenia fabularne, które będą się działy podczas imprezy.
5. Zawody sportowe – @Leszek Ebe-Grüner , chyba mógłbyś coś ogarnąć?
6. Rozdanie odznaczeń i nagród – ostatniego dnia Wszyscy organizatorzy, którzy przygotowali zabawy z nagrodami oraz za organizację Oktoberfest i wkład w życie Edelweiss
7. Opisy stanowisk na jarmarku – każdy coś od siebie + prezentacje stanowisk zagranicznych. Tutaj należałoby poprosić inne mikro o przygotowanie czegoś. Koordynacja @Joachim Cargalho? Tutaj poza stanowiskami piwnymi od zaproszonych gości z innych mikronacji i własnym, widziałabym też stanowisko Babinki (@Isabella Swann ), czarodziejki (@Sorcha Raven ), Kawa @Isabella Swann , Może coś w rodzaju targów książki? Może stanowisko z gadżetami militarnymi @Piotr Romanow ?
8. @Ronon Dex – pokaz lotniczy? Mógłbyś coś zorganizować?
9. @Albert Fryderyk de Espada i @Piotr Romanow – nie wiem, czy z zakresu wojskowości można by tu coś zaproponować. Może jakaś rekonstrukcja bitewna? Mogłabym wziąć udział.
10. @Sophie– pokaz na nadchodzący sezon?
11. Dyskusja przy piwie – czyli propozycja dyskusji uczelnianej - @Joachim Cargalho
Oktoberfest 2022
Regulamin forum
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Oktoberfest 2022
A dlaczego tak niegrzecznie? Przecież nie ma chyba sensu robic tego we wrześniu, prawda?
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Herr @Heinz-Werner Grüner , wbrew obiegowej opinii, prawdziwe Oktoberfest właśnie odbywa się we wrześniu. W tym roku przypada 17.września – 3 października.
A co do terminu i długości trwania - pazdziernik bardziej mi pasuje niz wrzesień. A długość - mierzmy siły na zamiary. 2 tygodnie to jakiś kosmos dla mnie. 3 dni spoko. Tydzień? Nie sądzę, czy się uda.
A co do terminu i długości trwania - pazdziernik bardziej mi pasuje niz wrzesień. A długość - mierzmy siły na zamiary. 2 tygodnie to jakiś kosmos dla mnie. 3 dni spoko. Tydzień? Nie sądzę, czy się uda.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Skoro Edeliebe, robione od niechcenia daliśmy z tydzień ciągnąć z mega aktywnością, to Oktoberfest również.Femme Mystere pisze: ↑31 sierpnia 2022, 22:35 Herr @Heinz-Werner Grüner , wbrew obiegowej opinii, prawdziwe Oktoberfest właśnie odbywa się we wrześniu. W tym roku przypada 17.września – 3 października.
Co do daty, to mnie real absolutnie nie interesuje. Cieszę się chociaż, że termin lepiej pasuje.
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Mam nadzieję, że się uda - i moja uwaga nie była złośliwa - tylko mówię szczerze, że ja podczas Oktoberfestu będę najprawdopodobniej mniej aktywna niż podczas Edeliebe. Dla mnie czas nie ma znaczenia, ja po prostu wiem, iż fizycznie czasowo tego nie pogodzę.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ok. Ja jestem ostatnio trochę rozhisteryzowany, dlatego nie wszystko łapię jak trzeba.Isabella Swann pisze: ↑01 września 2022, 08:49 Mam nadzieję, że się uda - i moja uwaga nie była złośliwa - tylko mówię szczerze, że ja podczas Oktoberfestu będę najprawdopodobniej mniej aktywna niż podczas Edeliebe. Dla mnie czas nie ma znaczenia, ja po prostu wiem, iż fizycznie czasowo tego nie pogodzę.
Wracając do tematu to proszę o potwierdzenie terminu moich faktotum.
@Femme Mystere @Joachim Cargalho
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Miałem tutaj na myśli, że tydzień to maksymalny termin utrzymania aktywności, na podstawie poprzednich wydarzeń, które organizowaliśmy. Pewnie nie wyrzucimy wszystkich zaproponowanych przez Ciebie eventów w jednym czasie, więc możemy dać sobie czas na ich realizację.Femme Mystere pisze: ↑31 sierpnia 2022, 22:35 [...]
Mi ciężko powiedzieć co będzie 15 października, ale to żaden problem, bo wszyscy się wzajemnie dobrze zastępujemy. Więc ten zaproponowany termin na start połowę przyszłego możemy przyjąć. Jest jeszcze sporo czasu, by to wszystko ogarnąć, tym bardziej, że niektóre osoby mają ciężkie zadania przed sobą.
Kilka dni na rozbite eventy, jeden wątek ogólny. Jeśli będą zawody sportowe, to pewnie się to rozciągnie w czasie, choć fajnie byłoby to rozegrać w trakcie. Tydzień to jest zdrowe maksimum.
15-21 października, przyjmując start według oczekiwań Oberhaupta.
I jeszcze ważna uwaga, @Heinz-Werner Grüner. Akurat Edeliebe było bardzo fajnie zorganizowane i wiele inicjatyw powstało z porządnego zaangażowania. Nie sądzę, by było tam coś od niechcenia.
To akurat dobry wzór dla przyszłych wydarzeń...
Ach, i jeszcze jestem przekonany @Isabella Swann, że pomimo swoich czasowych ograniczeń, będziesz jednym z pionierów organizacyjnych

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Na ten moment mówię OK dla zaproponowanego terminu.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jasne. Chodzi mi tylko o to, że jak zaczniemy 15 i potrwa to do powidzmy 21, to chwilę póxniej zaczną się zjawiać kierowcy na rajd 28-ego...Joachim Cargalho pisze: ↑01 września 2022, 10:05 Miałem tutaj na myśli, że tydzień to maksymalny termin utrzymania aktywności, na podstawie poprzednich wydarzeń, które organizowaliśmy. Pewnie nie wyrzucimy wszystkich zaproponowanych przez Ciebie eventów w jednym czasie, więc możemy dać sobie czas na ich realizację.
Tylko tyle. Można to powązać by czerpać z tego aktywność "łączną".
Joachim Cargalho pisze: ↑01 września 2022, 10:05 Mi ciężko powiedzieć co będzie 15 października, ale to żaden problem, bo wszyscy się wzajemnie dobrze zastępujemy. Więc ten zaproponowany termin na start połowę przyszłego możemy przyjąć. Jest jeszcze sporo czasu, by to wszystko ogarnąć, tym bardziej, że niektóre osoby mają ciężkie zadania przed sobą.
Ja też przecież nie wiem co będzie. A u mnie może być "najgorzej", w sensie rozumienia "życia". Nie wiem tego, nie mniej jakiś termin chcę ustalić by wiedzieć kiedy mamy deadline.
Ja pisze za siebie, nie wierzyłem na poczatku, że to tak fajnie wypali. Oczywiscie jak już każdy sie w coś zaangażował, to diamentralnie zmieniło optykę. Nie spodziewałem się takiej współpracy. Tutaj nastawiam się bardziej "osobiście", w sensie Oktoberfest miał być taką wisieńką na torciku edelwajskim dla mikroświat. Jak wyjdzie, nie wiem, ale fajnie jakby wypaliło.Joachim Cargalho pisze: ↑01 września 2022, 10:05 I jeszcze ważna uwaga, @Heinz-Werner Grüner. Akurat Edeliebe było bardzo fajnie zorganizowane i wiele inicjatyw powstało z porządnego zaangażowania. Nie sądzę, by było tam coś od niechcenia.
To akurat dobry wzór dla przyszłych wydarzeń...
Super by było jakby się udało utrzymać taką Izę jak na Edeliebe.Joachim Cargalho pisze: ↑01 września 2022, 10:05 Ach, i jeszcze jestem przekonany @Isabella Swann, że pomimo swoich czasowych ograniczeń, będziesz jednym z pionierów organizacyjnych
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja wam niczego zagwarantować nie mogę. Ale postaram się ogarnąć swoją działkę i to wam to tutaj rozchulać. Co do tego jak moja aktywność w październiku będzie wyglądać zależy od realiozy. Na którą wpływu mieć nie będę
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA