Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Femme Mystere pisze: ↑08 grudnia 2022, 13:43
Poczekajmy na wyniki. Może jednak wyciągniemy z nich jakieś ciekawe wnioski.
Wszystko zależy kto jak bardzo profesjonalnie chce "coś wyciągnąć". Ja np. z miłą chęcią poznam regiony osób skąd pochodzi "przeciętny Kowalski mikroświata", ale cudów analitycznych bym się nie spodziewał.
Bardzo możliwe, choć pewnie też coraz lepsze narzędzia są, które pozwalają je zwalczać. No i zmienia się trochę nasza kultura, w której zaczynamy doceniać prawa autorskie. Zwiększa się również dobrobyt, dzięki któremu możemy sobie pozwolić zapłacić za takie towary lub usługi.
Cóż, ja po latach grania w np. Minecrafta z darmowych launcherów i kont postanowiłam w końcu mając, możliwość zapłacić wydawcy i producentowi te 100 zł za 10 lat grania za darmo. A Excel i Word, cały pakiet Office... cóż, korzystałam z 2007 zakupionego lata temu przez rodziców, ale nowy kusił opcjami plus "skoro mnie stać" to też nie będę kombinować.
No tak to kiedyś wyglądało, że lepiej było pokombinować i mieć za darmo. Teraz zmienia się optyka i lepiej zapłacić, a mieć szybciej. Wygoda kosztuje
No, i unikamy złośliwego oprogramowania instalowanego w gratisie. A kamerki pewnie cały czas zaklejone...