Nadchodzą roztopy

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nadchodzą roztopy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ponieważ biorę się za tego posta po raz drugi, to przejdę od razu do konkretów:
Zbieram do kupy to o czym pisaliśmy. W pierwszym poście będą aktualizacje. :)

SCHMELZFEST - oficjalna nazwa, po polsku Święto Roztopów.
Termin - ok. 1 marca 1922roku (2022r)

Imprezy towarzyszące:
  1. Historia mieszkańców Doliny - zagadka
  2. Gry discordowe - rozsypanka słowna, kalambury, szybka zagadka itd...
  3. Jarmark na polanie
  4. Rozkwitająca szarotka
  5. Palenie marzanny - to jako element obchodów dnia roztopów. Może wokół tego uda się wymyślić jakąś zabawę?

Do zrobienia:
  6. opis standardowy góry, którą będziemy zdobywać. Parametry.
  7. ustalenie zasad Lawiny (obszerna werjsa bądź skrócona na potrzeby pierwszej wyprawy) + ustalenia Frau Augentrost
  8. założyć wątek z zasadami Lawiny
  9. założyć wątek z początkiem wyprawy / punkt zbiorczy
  10. stworzyć pierwszy opis fabuły dotyczący góry, na którą będziemy się wspinać
  11. mapa heksagonalna z miejscami gdzie można zacząć
  12. mapa heksagonalna z pełnymi wytycznymi, gdzie co sie znajduje
  13. wytyczne odnośnie promocji Lawiny
  14. (?)grafiki z rozkwitem szarotki

P.S. - przypominajcie co ustaliliśmy. ;)
Tak było w zeszłym roku z założeniem na 1 marca

Teraz chciłbym to uściślić...

SCHMELZFEST - Święto Roztopów 1923
Termin rozpoczęcia - 1 marca 1923roku (2023r)

Imprezy towarzyszące:
  1. Sztandarowy produkt DIE LAWINE musi się pojawić podczas Schelmzfest, ale jeszcze raz dopytam pomysłodawczynie, mistrza gry i serce zabwy Frau @Femme Mystere czy istniejeszansa, że weźmie na siebie cięzar prowadzenia wspinaczki na kolejną już szczyt Gór Południowych.
    W przeciwnym razie z bólem serca będę musiał wziąć to na siebie, a biorąc pod uwagę, że ja to ja, to szansę, że to zaskoczy oceniam na 0,1/10...
  2. Gry DISCORDowe - Jako, że nasz główny "wodzirej" na discordowym głosowym aktualnie szczytuje (dosł. chodzi po górach - realnie jest poza mikronacjami) ciężko będzie samemu to przejąć.
    Może ja, a może Herr @Joachim Cargalho byśmy zechcieli, ale kto to wie?
    W każdym razie będziemy "molestować" @Isabella Swann by "chociaż" tam nas wspomogła jako prowadząca imprezy-zabawy takie jak -Milionerzy, Tajniacy czy Catan.
  3. Jarmark Edelwajski - ten nie był w pierwszym wydaniu taki tradycyjny, jak w wielu mikronacjach, ale w tym chciałbym zaprezentować jeszcze nieco inną formułę. Pomysł nieco nowatorski, o którym wiedzą obecnie moi faktotum. Chciałbym by robocza nazwa "supersam", a co za tym idzie promocja edelwajskich produktów na stałe wpisała się w Schmelzfest.
  4. 15 marca obchodzić będziemy za to Proklamację Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej. Co za tym idzie powinny odbyć się "nudne" przemówienia i nieco bardziej ciekawe odznaczenia zasłużonych obywateli i innych mieszkańców mikroświata.
    Oby tylko dotrwać. :)
  5. Start Edelweiß Fußball Ligi - edelwajskej ligi piłkki nożnej. Jako, że 1 marca to sobota to idealny moment by wystaartować sportowe zmagania, które już planujemy dłuższy czas. Nie śpieszy nam się, bo mają to być wyjątkowe zmagania. Zespoły mają mieć "historię i tło", mają tętnić życiem, a na razie to mamy zarośnięte polany, gdzie te mecze będą rozgrywać.
    Wykorzystując "cennik rononowy" postaram się przygotować ile może kosztować założenieklubu i oczywiście rozwój obiektów dookoła tematycznych. Proszę się jednak nie obawiać, będzie to na dostatecznie niskim pułapie cenowym (jeśli mowa o starcie)
    Na pewno chętnie widziałbym wśród prezesów-trenerów takie postaci piłki jak:
    Moja skromna osoba, @Piotr Romanow, @Sophie, @Krzysztof Windsor, @Joachim Cargalho, @Roman Schädel, @Fabio Rhyner, @Albert Fryderyk de Espada, @Benji Rockwell, @Ernst Zerbröckeln czy Michael Grüner jako ew.uzupełnienie (chęć już jest, czekam na deklaracje dodawania relacji meczowych)
  6. Topienie Marzanny, bardziej znana w języku edelwajskim jak Morena - to co nie wypaliło ostatnio powinno udac się teraz. Idąc tropem przedświątecznych, znakomitych pomysłów @Joachim Cargalho tuta mamy pełne pole do popisu, ale z wykorzystaniem wiedzy i doświadczenia tamtych przedsięwzięć.
    Liczę, że dogadamy szczegóły i nasze nazwane właśnie bóstwo określajace wiosnę-nadejście i płodność-reprodukcję spowoduje ciekawe gry i zabawy... Burza mózgów wskazana...
  7. Pokazy wojskowe - jako, że Schemlzfest powiązane jest z obchodami święta państwowego nie może zabraknąć także przemarszu wojsk edelwajskiej armii. Tym chyba powinni zająć się wspólnie p.o. Szefa Sztabu ES @Piotr Romanow, ale i głównodowodzący (najwyższy stopniem) wojsk lotniczych @Albert Fryderyk de Espada przy udziale @Ronon Dex i pozostałych żółnierzy służby czynnej...

Czekam na Wasze pomysły i przemyślenia... To tyle na początek... Na pewno drugie tyle odpalimy po cichu. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ernst Zerbröckeln

Re: Nadchodzą roztopy

Post autor: Ernst Zerbröckeln »

Ja chcę jakąś drużynę z Stadt Edelweiss.
Ernst Zerbröckeln
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Ernst Zerbröckeln pisze: 08 lutego 2023, 14:01 Ja chcę jakąś drużynę z Stadt Edelweiss.
Ja mam nadzieję, że nie tylko drużynę Herr Zerbröckeln obejmie, ale również przygotuje jakieś stoisko rodzinnej cukierni na Roztopy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 09 lutego 2023, 07:42
Ernst Zerbröckeln pisze: 08 lutego 2023, 14:01 Ja chcę jakąś drużynę z Stadt Edelweiss.
Ja mam nadzieję, że nie tylko drużynę Herr Zerbröckeln obejmie, ale również przygotuje jakieś stoisko rodzinnej cukierni na Roztopy.
Herr @Ernst Zerbröckeln ok, w takim razie proszę o informacje jak ma się ów klub nazywać.
Jako, że kluby sportowe były w owym czasie powiązane z zakładami pracy lub przynależały do państwowych służb.
Jako, że te drugie nie wchodzą obecnie w grę dla Szanownego, to może coś z pierwszym powiazać?

Tak jak wspomniał Herr @Joachim Cargalho życzyłbym sobie, że zaangażuje się Szanowny przede wszystkim w edelwajskie życie, dłuższe niż jedno zdanie.
Tutaj ma Szanowny przykład jak to wyglądało przed rokiem. Stanowisko rodzinnej cukierni Zerbrockelnów.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ernst Zerbröckeln

Post autor: Ernst Zerbröckeln »

Myślę że klub będzie się nazywał Zerbröckeln Edelweiss, z siedzibą w Stadt Edelweiss.
Ernst Zerbröckeln
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ernst Zerbröckeln pisze: 10 lutego 2023, 16:12 Myślę że klub będzie się nazywał Zerbröckeln Edelweiss, z siedzibą w Stadt Edelweiss.
Tak dobrze nie ma. :)
Ja naprawdę mam już dosyć tych jednozdaniowych wpisów, za każdym razem. Przez grzeczność nie będę kontynuował w tym momencie mojego wywodu na ten temat. Na ten moment wolę jednak mieć mniejszą ligę, niż angażować Szanownego w cokolwiek, co wykracza poza wpis z jednym zdaniem.

Nie mniej chciałbym zakomunikować, że plan Schmelzfest wygląda teraz nastepująco:

SCHMELZFEST - Święto Roztopów 1923
Termin rozpoczęcia - 1 marca 1923roku (2023r)
Termin zakończenia - 15 marca 1923roku

1 marca
- Rozpalenie "ogniska pełnego uśmiechu" - standardem byłoby gdybym zrobił to ja, ale nie ma ciśnienia
- Interaktywna opowieść "Szlak Odkupienia" (@Femme Mystere )
- Tajniacy - (@Niespodzianka)
- Jarmark Edelwajski - otwarcie

2 marca
- Niespodziankowy Quiz Wiedzy (@Niespodzianka)
- Rozmowy przy "ognisku pełnym uśmiechu" (wszyscy)

15 marca
- Obchody Proklamacji Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej
a) Wręczenie odznaczeń (HWG)
b) Przemówienia (HWG + zainteresowani)
c) Parada wojskowa (@Piotr Romanow, @Albert Fryderyk de Espada, @Ronon Dex )

Gry i zabawy do rozpisania na poszczególne dni.

[*] Gry discordowo/forumowe

a) Wybory czempionów wśród zwierząt edelweisskich wsi - sponsowowane przez Landwirtschaftsagentur (@Femme Mystere )
b) Polowanie (@Joachim Cargalho )

[*] Zawody kulturalno-sportowe
a) Turniej w Statki - (jakaś nazwa?) (@Joachim Cargalho )
b) Koncert z okazji Schmelzfest (@Krzysztof Windsor )
c) Start - Edelweiß Fußball Ligi (HWG)
Zadeklarowali udział: HWG, @Sophie, @Krzysztof Windsor, @Albert Fryderyk de Espada, @Piotr Romanow, @Ernst Zerbröckeln , Michael Grüner.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

@Heinz-Werner Grüner jeśli chodzi o interaktywną opowieść, to będzie taki harmonogram:

1. marca publikacja części 1, otwarcie głosowania
2. marca zamknięcie głosowania o gdz. 18:00
3. marca publikacja części 2, otwarcie głosowania
4. marca zamknięcie głosowania o gdz. 18:00
5. marca publikacja części 3, otwarcie głosowania
6. marca zamknięcie głosowania o gdz. 18:00
7. marca publikacja części 4, otwarcie głosowania
8. marca zamknięcie głosowania o gdz. 18:00
9. marca publikacja części 5, otwarcie głosowania
10. marca zamknięcie głosowania o gdz. 18:00
11. marca publikacja części 6, otwarcie głosowania
12. marca zamknięcie głosowania o gdz. 18:00
13. marca publikacja epilogu
14. marca wypłata nagród

Jeśli chodzi o system głosowania, to będzie tak:
Zasady głosowania:
Ponieważ dysponuję pulą maksymalną 2000K na rozdanie nagród (chyba, że ktoś zasponsoruje), to w każdym głosowaniu jest do wygrania pula 300K.
Wygrywa każdy uczestnik, który zagłosował na opcję, która wygrywa.
Pula do wygrania zostaje podzielona pomiędzy głosujących.

Jeśli zaś chodzi o wyboru championków, to zgłoszenia trwają teraz do 24. lutego. Między 01.-07. marca będzie głosowanie. Rozdanie nagród nastąpi w tygodniu 08-14.03.

Acha, no i z mojej strony obie imprezy są już przygotowane :)
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Wzorowe przygotowanie jak zawsze.
Odniosę się tylko do kwestii finansowania.
Femme Mystere pisze: 15 lutego 2023, 18:02 Ponieważ dysponuję pulą maksymalną 2000K na rozdanie nagród (chyba, że ktoś zasponsoruje), to w każdym głosowaniu jest do wygrania pula 300K.
Myślę, ze budżety skarbu państwa, jak i fundacji narodowej wytrzymają, jeśli podbijemy to do 500 K na głosowanie, a gdyby zdarzyło się jakieś ogromne zainteresowanie, to i jeszcze więcej ;)
Aktualnie pracujemy nad budżetem, by na wszystko starczyło. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 15 lutego 2023, 18:02 @Heinz-Werner Grüner jeśli chodzi o interaktywną opowieść, to będzie taki harmonogram:
Femme Mystere pisze: 15 lutego 2023, 18:02 Acha, no i z mojej strony obie imprezy są już przygotowane
Genialnie! Jak mnie teraz zaimponowałaś! Tyle czasu przed i już wszystko gotowe!
W takim razie wpisuje w grafik.
Joachim Cargalho pisze: 15 lutego 2023, 18:54 Myślę, ze budżety skarbu państwa, jak i fundacji narodowej wytrzymają, jeśli podbijemy to do 500 K na głosowanie, a gdyby zdarzyło się jakieś ogromne zainteresowanie, to i jeszcze więcej
Aktualnie pracujemy nad budżetem, by na wszystko starczyło.
Dokładnie. Po 500stówek jest jak najbardziej do podbicia!

W każdym razie podlinkuje cały program i biorę się za bannerek.

viewtopic.php?f=150&t=830
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

OK, no to super. Damy 500K.

Wygląda na to, że mogę wziąć na siebie jeszcze jakieś małe zadanko, skoro to udało mi się ogarnąć.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL