Prace edelweisskie

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prace edelweisskie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jestem po wstępnych rozmowach z faktotum de Espadą i słusznie zauwazył, że należy uporządkować drobnostki na forum.

Pierwsze nad czym bym się pochylił to rody.
Tutaj dwie sprawy. Sam wizerunek herbów rodowych obecnie wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak sami widzicie - mały burdel. Proponuje zatem, za pomocą "edelweisskiej tarczy" czyli tej, której wykorzystujemy do herbów miast, wsi i osad (tutaj również należy się poprawka - pozwoliłem na ustępstwa, ale skoro porządkujemy to musi być ordnung) niejako "wpisać" ją w naszą tarcz. Poprawi to spójność, wizualnie będzie ładniej i w dodatku nada klimatu edelweisskiego.
Pierwsze co się nasuwa to pytanie, co robimy z herbami Robingrenów i Romanowów, one nie są czysto edelweisskie, ba nawet w wypadku tych pierwszych to wcale.
Herb Grünerów, Cargalho to prostota wpisać w tarcz i spokój. W przypadku Augentrost chyba też nie będzie problemu, pomimo, że ten symbol rodowy jest znacznie bardziej rozbudowany.
Herb Romanowów po prostu chyba bym zrobił samą tarcz (nawet zachowując pierwotny kształt). To samo chyba u Robingrenów - tarcz w ich kształcie. Nie wiem tylko co z koroną.

Tyle na początek. Prosze o uwagi, komentarze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Prace edelweisskie

Post autor: Pavel van der Gibson »

A może uznać odgórnie, że herb rodowy w Edelweiss składa się z jednego symbolu w kolorze białym/czarnym na tarczy w dowolnym kolorze. Tzn. każdy ród ma konkretny jeden symbol (świetlik lekarski, lis, foka/paw, dziwna szarotka, pingwin, gryf) i żaden inny ród nie może posługiwać się nim na terenie Edelweiss.
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 18 marca 2026, 19:36 A może uznać odgórnie, że herb rodowy w Edelweiss składa się z jednego symbolu w kolorze białym/czarnym na tarczy w dowolnym kolorze. Tzn. każdy ród ma konkretny jeden symbol (świetlik lekarski, lis, foka/paw, dziwna szarotka, pingwin, gryf) i żaden inny ród nie może posługiwać się nim na terenie Edelweiss.
Jest to jakaś opcja, ale zatem co z herbem Augentrost czy Espada?

I właśnie, bo zapomniałem pytać co z kolorami tarczy?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 18 marca 2026, 20:01
Pavel van der Gibson pisze: 18 marca 2026, 19:36 A może uznać odgórnie, że herb rodowy w Edelweiss składa się z jednego symbolu w kolorze białym/czarnym na tarczy w dowolnym kolorze. Tzn. każdy ród ma konkretny jeden symbol (świetlik lekarski, lis, foka/paw, dziwna szarotka, pingwin, gryf) i żaden inny ród nie może posługiwać się nim na terenie Edelweiss.

Augentrost ma świetlika lekarskiego, trzeba go oczywiście dostosować do wymogów. A Espada by musiał wybrać, który symbol idzie na tarczę. Ten pomysł nie jest idealny, ale jest ujednoliceniem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 18 marca 2026, 20:12
Heinz-Werner Grüner pisze: 18 marca 2026, 20:01

Augentrost ma świetlika lekarskiego, trzeba go oczywiście dostosować do wymogów. A Espada by musiał wybrać, który symbol idzie na tarczę. Ten pomysł nie jest idealny, ale jest ujednoliceniem.
Świetlik lekarski spoko, ale jednak jego prezentację chyba trudno mi będzie narzucić rodowi Augentrost. To samo ze specyfiką rodu Espada, ale może niech się wypowiedzą sami zainteresowani @Albert Fryderyk de Espada i @Femme Mystere. Oni "przewodzą" tym rodom.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Samo wpisanie w nową tarczę tego co jest teraz będzie jeszcze brzydsze więc i tak trzeba będzie coś pozmieniać zapewne.

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 18 marca 2026, 20:44 Samo wpisanie w nową tarczę tego co jest teraz będzie jeszcze brzydsze więc i tak trzeba będzie coś pozmieniać zapewne.
No to może i też fakt. Musimy zatem cos ustalić. Może tego mniszka spróbujemy narysować...jakoś. Masz propozycję?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Znaczy zacznijmy może od sprawdzenia jak to w ogóle miałoby wyglądać.
Najprościej zacząć chyba od klasycznego wpisania dotychczasowej heraldyki w jednolitą tarczę już nie zwracając uwagi na kolorystykę. Jeżeli nie będziemy zadowoleni szukamy dalej.

Heinz-Werner Grüner pisze: 18 marca 2026, 19:32 Herb Romanowów po prostu chyba bym zrobił samą tarcz (nawet zachowując pierwotny kształt). To samo chyba u Robingrenów - tarcz w ich kształcie. Nie wiem tylko co z koroną.
W zasadzie mam pomysł na to jak rozwiązać kwestię z koroną. Sensownym byłoby przyjąć iż korona przysługiwać może w kotlinie jedynie rodowi panującemu i tak wiem że nie jesteśmy monarchią le w założeniach działa to tak samo. Aby jednak nie robić z tego wyjątku można by pomyśleć o stworzeniu jakiś innych form dodatkowej ozdoby samej tarczy jako formy nagrody uznaniowej, jakieś wieńce albo inne frędzelki.

Wracając jednak do sedna tematu, po odpowiedniej przeróbce mój herb prezentowałby się następująco.

Obrazek

Będąc szczerym zbyt wiele to on się nie zmienił względem oryginału poza faktem iż nowa tarcza jest zwyczajnie węższa iw bardziej podłużna. Mógłbym jeszcze pokombinować z proporcjami ćwiartek na samej tarczy ale zbyt wiele i tak by to już nie zmieniło.

Dodatkowo wpadłem jeszcze na pomysł by u spodu tarczy w takich bardziej oficjalnych przedstawieniach umieszczać jeszcze tasiemkę z mottem rodowym.

Obrazek

Ponownie umiejscowienie i kolorystyka to na razie wstępne rozważania ale koncept wydaje się być ciekawy, można by wtedy stworzyć w Der Sitz jakąś księgę rodową edelweiss gdzie mielibyśmy właśnie z boku tarczę z motem a obok całą jego historię.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Na razie skupiłbym się na ujednoliceniu formuły. Czy to dobrze czy źle zaraz ustalimy:

(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Peetri Romanaav musze poprosić o przesłanie herbu bez "kwiatków"

Co do samej idei "ubarwiania" herbu za zasługi, to super. Na przykład oberhaupt ma coś, faktotum coś, albo po prostu rodowe dokonania. Nie wiem... napisanie łącznie 10000 postów, czy wygranie w konkursie na kebaba roku... Coś się wymysli. fajnie jednak jakby te wymagania były ustalone z góry, jasne i przejrzyste.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”