Komitaty

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Komitaty

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Każdy zapoczątkowuje fajne tematy ostatnio to i ja, choć najbardziej błahy to jednak w celach porządkowych przytoczę temat komitatów.
Wiem, że było to już poruszane, ale ostatnio (albo raczej jeszcze wiele przed nami) dokonujemy niewielkich przetasowań na forum. Nie będzie to jakieś rewolucyjne, raczej niezauważalne, ale w moim odczuciu te prace będą porzadkować wygląd w miasteczkach.

Komitaty - pisaliśmy już, że ich nazwy są ok. Nie mniej ostatnimi czasy zminiamy nieco podejście do miast(pisząc to będę myślał o miastach/wsiach/osadach - ogólnie). Brakuje ich, choćby fabularnie, mamy mnóstwo białych plam, a niektóre formy zabawy po prostu wymuszają potrzebę istnienia większej liczby.
Stąd też gdy zacząłem ustawiać Prahburg - miasto wg pomysłu Wratysława, to przyszła mnie ochota na całkowite przerobienie działów Komitatów.

1. Sama nazwa ma (miała) określać obszar a'la województwo czy raczej obszar (przypomnę, że działamy na terenie wielkości opolskiego z małym +) wokół miejski.
Problem pojawia się, że mamy miasta niezależne, bez wsi rzędu 160tysiecy mieszkańców (czytaj Stadt) i taki Freiwald (mający 5000). Kazde z nich ma swój Komitat.
Teraz wizja Prahburga opiera się o 15-sto tysięczną mieścinę, która nie będzie miała swojego oosbnego komitatu. Bo w sumie po co? To przynależy obszarowo do Grunerwaldu.
Stąd zrodził się temat podjęcia dyskusji czy już nie czas wyznaczyć obszary każdego Komitatu, jak w pierwszym zamyśle tego słowa, czyli na wzór województw.

2. Wiem, dokładnie wiem, w końcu sam te nazwy tworzyłem, przywiązanie to główny czynnik na nie. Nie mniej skoro już tak się "otwieramy", zmieniamy podejście do tych miast, to może warto pomysleć nad zmianami nazw komitatow.
Trudne będzie to na pewno dla czterech największych miast, to rozumiem, choć kusi mnie zmiana komitatu gdzie leży Stadt na inną, ale o tym za chwilę. Nie mniej może ktoś ma jakieś ciekawe propozycję.

3. Kwestia Oberstamma/Oberstammerin - tutaj nic się nie zmienia. Oberstamm rządzi w komitacie. Ma podległe miasteczka pod sobą, ale np. taki Prahburg może mieć swoje zarządcę-burmistrza czy jak to nazwiemy, który formalnie podlega pod oberstamma, ale ma w tym jednym danym mieście wolną wolę, trzymając się oczywiście głównych założeń rozwojowych koncepcji oberstamma(w tym wypadku także raczej koncepcji państwowych).

Wstępnie, bo wiem, że będą opory przedstawiam listę, jak bym to widział:
-Wolkenbad - miasta Wolkenbad, Cargaldorf, Salzbrunn + Rincke
-Grunerwald - miasta Grunerwald, Prahburg + Waldtal(Ronon), Eba (fabularnie nalezy chyba dodać, ze w tym tworze będzie leżeć EdelBau :) )
-Glanzberg - Glanzberg, Schwarzwaldorf, Langhorn +Hebelsted
-Północny (Nördlicher Komitat) - Ulvedal, Sandjak
-Centralny (Stołeczny) - Zentral Komitat, Hauptstadt Komitat - Stadt, Freiwald, Freiheitslichtung(jako miasteczko) + Alpenfalen
-Ravenspell - stowarzyszone wioski + Zapadia + przydałoby się jakieś centrum...sam nie wiem (a może ta Zapadia?).

Jak ktos potrzebuje wizualizacji na szybko:
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Komitaty

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Jako że lubię mapki, to się również wypowiem. Temat jak najbardziej potrzebny i te podziały. Wiem że to szczegół, ale skoro wzorujemy się na Szwajcario/Austrii, to nie województwa, a landy ;)

Z większością się tutaj zgadzam, ale zamiast dzielić na 6 Landów, to czy nie lepiej zrobić i podzielić na 5 landów?
Konkretnie skoro nie ma żadnego pomysłu na region z Zapadią, to proponuje dodać do Landu w którym stolicą tego Landu będzie Grünerwald.

A skoro już mowa o nazwach miast innych...

Wiem że to będzie może mniej Niemieckawe nazwy, ale...

Te umlałty, hałty, narty, karty itd. Jest to denerwujące że nie można prościej uprościć na po prostu Grunerwald, Glazberg, a nie muszę szukać tych kropeczek w literce, bo niektórzy mają niemiecką klawiaturę, ale ja no niezbyt.

Co do Stadt Edelweiss to mam propozycje nawet, tu akurat trochę po węgiersku czyli jak jest Buda i Peszt, a potem powstał Budapeszt, to tutaj bym zrobił Stadt i Weiss i powstało by miasto Stadtweiss :mrgreen: :P

Oczywiście to tylko moja propozycja.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Powiem krótko: Nie jest nam potrzebne aż tyle komitatów. Według mnie to rozbudowuje niepotrzebnie biurokrację, a po co nam aż tylu Oberstammów. Lepiej mieć mniej Oberstammów, a więcej zarządców miast. Proponuję ograniczyć się do 4 komitatów:

1. Nordkomitat (Nordland), stolica Glämzberg
2. Westkomitat (Westland) stolica Wolkenbad
3. Zentralkomitat (Zentralland), stolica Stadt Edelweiss
4. Südkomitat (Südland), Stolica Grünerwald
Ewentualnie podoba mi się pomysł @Leszek Ebe-Grüner , żeby nazwać regiony Landami.

Obrazek
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

No i tu propozycja pięknej Lieselotte Augentrost już jest lepsza i już lepiej iść w mniejszą ilość Landów, czyli prędzej bym jak miał wybierać między 5, a 4, to jestem skłonny do 4. Niż jakbym miał wybierać między 5, a 6, gdzie zdecydowanie wybrałbym 5 Landów.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Ja też uważam, że nie ma sensu więcej niż 5 robić. Z czym Stadt byłoby czymś na zasadzie Landu w Landzie - jak np Hamburg/Bremma/Berlin jako osobna jednostka. Resztę podzieliłabym w taki sposób jak mówi Mama. To tak z mojej strony
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mnie też podoba się pomysł zmniejszenia ilości komitatów. 4 brzmi dla mnie wręcz perfekcyjnie. Nie wiem czemu w sumie na siłę chciałem więcej.
Sama nazwa ok, landy też spoko. Tylko Westland kojarzy mi się z mikronacją, to może tutaj Wolkenland?
Nie chciałbym wydzielać stolicy jako osobny region, niech leży w większym okręgu.
Samych nazw miast nie zmieniamy jakby co. ;)
Co do znaków "niemieckich" spójrz @Leszek Ebe-Grüner lekko w prawo...jak będziesz pisał koeljny post. Po to tam są "umlauty", żebyś mógł szybko skopiować i wrzucić bez zmiany klawiatury na DE. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ludwig Tomović »

Czyli rozumiem, że Freiwald będzie zdegradowany?

Z jednej strony rozumiem, z drugiej no wiadomo...
Obrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 20:57 Mnie też podoba się pomysł zmniejszenia ilości komitatów. 4 brzmi dla mnie wręcz perfekcyjnie. Nie wiem czemu w sumie na siłę chciałem więcej.
Sama nazwa ok, landy też spoko. Tylko Westland kojarzy mi się z mikronacją, to może tutaj Wolkenland?
Nie chciałbym wydzielać stolicy jako osobny region, niech leży w większym okręgu.
Co do znaków "niemieckich" spójrz @Leszek Ebe-Grüner lekko w prawo...jak będziesz pisał koeljny post. Po to tam są "umlauty", żebyś mógł szybko skopiować i wrzucić bez zmiany klawiatury na DE. :)
Wolkenland może zostać. Choć jakoś mi osobiście to nie leży. To chyba wolałabym już Bergland - bo mamy spore skupisko gór na naszym terenie. Ale ostatecznie mogę tę nazwę też przyklepać :D
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 10 kwietnia 2026, 21:07 Czyli rozumiem, że Freiwald będzie zdegradowany?

Z jednej strony rozumiem, z drugiej no wiadomo...
Jest najmniejszy, jeśli dobrze pamiętam ze wszystkich miast mających komitat. Stadt, Woleknbad i Grunerwald są miastami "startowymi". Glanzberg rozwinął się znakomicie. Cztery wydaje się chyba faktycznie opcją ok.

Czy to jest degradacja? Nie wiem, nadal będzie dokładnie w ten sam sposób zarządzane.
Nikogo z niczego nie zwalniam, poza ew. zmianą nazwy stanowiska.
Isabella M. Neumann-Swann pisze: 10 kwietnia 2026, 21:18
Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 20:57 Mnie też podoba się pomysł zmniejszenia ilości komitatów. 4 brzmi dla mnie wręcz perfekcyjnie. Nie wiem czemu w sumie na siłę chciałem więcej.
Wolkenland może zostać. Choć jakoś mi osobiście to nie leży. To chyba wolałabym już Bergland - bo mamy spore skupisko gór na naszym terenie. Ale ostatecznie mogę tę nazwę też przyklepać :D
Bergland? Nie żartuj... Jesteśmy w kotlinie otoczonej dookoła górami. Nie ma mniej i więcej gór. W Wolkenbadzie są one po prostu opisane. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No to niech zostanie ten Wolkenland chyba że znajdę lepszą nazwę to podmieni się
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”