Mapa Edelweiss i okolic... - rozmowy ogólne

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mapa Edelweiss i okolic... - rozmowy ogólne

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jak dobrze wiecie każde państwo by mogło być za nie uznawane musi posiadać swoje ziemie i być niepodległe. Zakładamy oczywiście, że coś takiego będzie miało miejsce, idąc więc na wprost waszym oczekiwaniom chciałbym usadowić Edelweiss na kilku mapkach, by jasno przedstawić co i gdzie...
Będzie trochę chaotycznie, ale mam nadzieję, że znajdzie się i ład i porządek.
Docelowo, w ENA zawrzemy ładną notkę infromującą o szczegółach naszego szarotkowej mieściny...

To to zacznijmy najpierw od tego na jakim kontynencie. Z racji, że Oberhaut Gruner przyjechał pociągiem do MAW "skądś" to chyba Orientyka i bliskie sąsiedztwo z krajem zarządzanym przez Cesarza Franza Leopolda byłoby wskazane. Jak zauważy wnikliwe oko mikronauty, od maja toczone są do tego przymiarki podczas misji eksploracyjnej ziem na północ od... północnej granicy. Początkowo chciałem ulokować Edelweiss gdzieś na wysokości ZSKHiW, ale przeliczyłem się z wielkością. Dopiero jak naniosłem wszelkie miary to wyszło mi, że musielibyśmy pokryć się w połowie tymi samymi ziemiami. Co oczywiście byłoby kłopotliwe i przede wszystkim bezsensowne. Po co tworzyć sobie od razu problemy "uznaniowe". Dlatego drogą dedukcji i innych wyliczeń przekonałem się, że warto przenieść się bardziej na wschód, w okolice Lemberga (Lwowa) i zyskać dodatkowego sąsiada w postaci Slawonii.
Zarys granic miałem już wytyczony, wiec nie zamierzałem zmieniać, uznałem po prostu, że Edelweiss w pierwotnej formie jest właśnie tak. Stąd "wplotłem"-chciałbym wpleść (muszę przecież uzyskać uznanie sąsiadów) to w takiej bardzo nieprzewidywalnej formie, ale i dającą jakieś pole manewru - rozwoju, zamieszania, zwał jak zwał.
Pierwsza mapa jest tylko tymczasowa, nie miałem zwyczajnie czasu usiąść nad nią i popracować, gdyż sam nie byłem pewny tego czy miejsce jest odpowiednie.
Orientyka123.png
Orientyka123.png (848.51 KiB) Przejrzano 615 razy
Jak widzicie miejsca "stykowe" są trzy. Wejście główne do Edelweiss i początkowo jedyne będzie od granicy na południu, a więc tej z Monarchią AW. I cały czas staram się to przedstawiać w takiej formie, bo od tego chyba powinienem chyba zacząć, że Edelweiss to dolina wysokogórska otoczona z każdej strony górami.
Od Zachodu potężnymi(myślę, że na granicy ok.3-4tysięcy metrów n.p.m., nie do przebycia w latach dwudziestych dla pojazdów. Pieszo owszem mogłoby się zdarzyć, ale nie na masową skalę. Od Północy to te góry nie będą opisywane, ale w założeniu są po prostu nieprzekraczalne-uznajmy, że na razie nie odkryte-wiekszość "zabawy" będzie rozgrywała się w centrum i na południu.
Od strony Slawonii mamy dwa styki, ten bardziej na południe będzie "uruchamiany" w pierwszej kolejności. Muszę z "władzami" Slawonii jeszcze to przedyskutować, ale MAW i Slawonia to mają być nasi główni gospodarczo konsumenci, ale i my od nich coś byśmy przecież potrzebowali. No dobra.. to my ich potrzebujemy, nie oni nas. ;)
Tyle na początek...Zaraz pokażę wam Edelweiss. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapa Edelweiss i okolic... - rozmowy ogólne

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Edelweiss miasto.png
Edelweiss miasto.png (218.12 KiB) Przejrzano 614 razy
Edelweiss MAPA-MIASTA.png
Edelweiss MAPA-MIASTA.png (313.35 KiB) Przejrzano 614 razy
Tak wygląda Dolina Szarotek w przybliżeniu.
Pierwsza mapa musi mieć tylko trochę podniesiony "poziom" powierzchni, gdyż tak jak pisałem to ma być teren otoczony górami ze wszystkich stron.

I teraz ważna kwestia - Grunerwald to nasze jedyne "okno" wjazdowe. To miejsce, gdzie jest przesmyk ze starą i zniszczoną drogą, o której pisałem w "pamiętnikach".
Tylko tam (później jeszcze na granicy ze Slawonią) będzie można sie dostać do całej doliny.
W zasadzie, na potrzeby startowe to pomiędzy Grunerwald a Stadt Edelweiss (miasto stolica) mieści się jedyny odcinek asfaltowy drogi krajowej(wzdłuż rzeki). I tyle wystarczy. :) Będzie trzeba to rozbudować i wybudować. Tutaj z pomocą przyjdzie nasza gospodarka, ale tu nie o tym i nie teraz...
W każdym razie całe "życie" toczyć się będzie w Stadt Edelweiss i dwóch pozostałych miasteczkach. Grunerwald to takie przygraniczne z "bazą" wojskową, a Wolkenbad to uzdrowisko i kurort. Na dzień dzisiejszy nie planuje wiecej skupisk, bo nie ma to raczej sensu. Raczej skłaniałbym się na tworzeniu dzielnic w Edelweiss, ale to oczywiście pozostawiam pod dalszą dyskusję.
Miało być o mapach. Jako główna przygotowana jest ta jednolita i tą na pewno będę w miarę potrzeb zmieniać. Przygotowuję ją w .svg więc możliwości daje spore...

I teraz najważniejsze kwestie - nazewnictwo. Na potrzeby takich fabularnych wyczynów przydałoby się założyć coś na wzór leockiej LAN, gdzie "specjaliści" pracują i przeprowadzają badania nad całą fauną i florą.
U nas pewnie to również będzie musiało zaistnieć, ale nie wiem czy wypada klonować te pomysły...
Natomiast wracając do nazw... to głównie trzeba określić:
1. Masywy/pasma górskie (pogrubionym te w pierwszej kolejności)
a) na południe od Woleknbad
b) na południe od Grunerwald
c) na zachodniej granicy z Dzikimi Polami (Wilde Felder)
d) na północy (od północy graniczylibyśmy w jakiejś tam mierze z nieistniejącą Victorią - stąd ziemie tam znajdujące zwać będziemy Victoria Landet)
e) na wschodzie od granicy slawońskiej

2. Szczyty jakie zawierają. Tutaj skupiłbym się w pierwszej kolejności na opisie tych pogrubionych pasm górskich. Jakby trafił się jeszcze jakiś "szpec" ile tam potencjalnie gór może znajdować się na takiej rozpiętości, to byłoby cudnie.

3. Nazwy rzek i jezior. I tutaj podobnie. Skupiamy się na południu. Niech górną granicą będzie na początek rzeka przecinająca niemalże krainę na pół(ta z wielkim jeziorem). Dalej na razie się nie wybieramy. :D

4. Nazwa doliny nie będzie potrzebna, wszak to będzie jedna i ogromna Dolina Szarotek - Edelweißtal
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”