Heinz-Werner Grüner pisze: ↑01 lutego 2023, 21:10
Primo - Czy zablokować możliwość pisania w "Katalogu" poza Herr Dexem? Zamówienia składało by się choćby i tutaj.
Masz rację... zamknąłem, tylko uzupełnij mi uprawnienia w dziale, abym mógł otworzyć i uzupełniać.
Co do zamówień to chyba zrobię tak jak w przypadku RAT czyli "Dział sprzedaży".
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑01 lutego 2023, 21:10
Tertio - Czy jakikolwiek z tych modeli dałoby się zobrazować jako czerwona straż pożarna? Jeśli tak, to w zasadzie idealnie zaspokaja moje potrzeby "miejskie".
Od samego początku kiedy zamierzałem rozwijać trzy miasta nazwijmy to startowe, planowałem, by ich zarzadcy - oberstamm mieli w obowiązku zakupić pojazdy "komunalne" i użyteczności publicznej.
-karetka (chocby i wariant "wojskowy"-nikt nie nakazuje mieć w bieli)
-straż pożarna
-być może żandarmeria miejska/milicja, ale niekonieczne
-auta wywozu nieczystości płynnych
-ew.odśnieżarki, śmieciarki etc...
To otwiera moje wizualne potrzeby.
Problem polega na tym, że Arma III to gra o czasach współczesnych... i to wojenna. Modów z karetkami i wozami pożarniczymi jest sporo... tylko, ze współczesne. Ilość pojazdów pasujących do Edelweiss jest ograniczona mocno (stąd niewielki wybór), bo to tylko mody nieoficjalne dotyczące DWS i PWS. O ile cywilnych pojazdów współczesnych w modach jest od groma, to jakoś mody "drugowojenne" w zasadzie ich nie przewidują (ilość śladowa). No cóż taka w sumie była specyfika tamtej wojny, ze w zasadzie wszystko mobilizowano i przemalowywano...
Z pojazdem sanitarnym nie ma problemu, nawet bez przerabiania, bo jest taka odmiana ciężarówki, którą planuje produkować jako LKW-5 (do tego katalogu nie weszła... bo w sumie większość malowań się nie nadaje do wojska, ale jednolite "pustynne" mogą robić za cywilne). Feldgrau zmieszany z białym... nada się chyba bez przeróbek.
Ze strażą pożarną jest gorzej... wyspecjalizowanych nie ma. Muszę zobaczyć czy w jakimś modzie jest jakaś zwykła, a niepotrzebna do niczego innego ciężarówka z teksturą w odpowiednim formacie (nie wszystkie są obsługiwane przez dostępne narzędzie do modowania) i przemalować... w tej materii nic nie obiecuję.
Z policją problemu nie będzie, bo właśnie znalazłem samochód oznaczony w katalogu jako PKW-4 w kilku kolorach (czyli jednak nie będzie musiał być tylko czarny... w katalogu to żart z reklamy realowego Forda T, pierwszego samochodu produkowanego prawdziwie seryjne - faktycznie takie uwaga tam była), jest nawet taki policyjno-niebieski, format pliku jest odpowiedni to wystarczy tylko napisy zrobić. Małe piwo... ale pod warunkiem znaku, a nie napisu bo właśnie sprawdziłem, że jest tylko jeden bok - czyli napis z drugiej strony będzie w lustrzanym odbiciu. Trzeba nam jakiegoś symetrycznego znaku dla tej policki.
Co do "służb komunalnych"... to wyspecjalizowane pojazdy były "w tamtych czasach" chyba tylko w mocno zmotoryzowanych krajach np. w USA, w większości używano po prostu zwyczajnych skrzyniowych ciężarówek.