Nota od rządu ZSKHiW

(czyt.ne'belszaten gase) Popularna Aleja Cienia Mgły, gdzie w przyzwoitym stanie konstrukcyjnym zachowały się eklektyczne kamienice i klimatyczna kawiarenka "Präzedenz". Natomiast cała aleja została odrestaurowana tylko po to by pomieścić w swoich zakamarkach przedstawicielstwa innych mikronacji. Tutaj znajdziemy misje dyplomatyczne z innych części v-państw oraz zapewne niemałą ilość tajnych agentów.
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus

ODZNACZENIA

Nota od rządu ZSKHiW

Post autor: Ametyst Faradobus »

Mili Państwo,

jako reprezentant Rady Komisarzy Narodowych Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu przekazuję specjalne pismo od Premiera Arbuza Dumbledora.
Amethyst von Faradobus
König von Hirschbergia und Weerland Etc.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Nota od rządu ZSKHiW

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Dziękuję serdecznie Waszej Królewskiej Mości. Postaram się odpowiedzieć na notę w trybie pilnym, jeszcze dziś, ale w godzinach wieczornych.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus

ODZNACZENIA

Pomaleńku.
Amethyst von Faradobus
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Nie będę dawał poparcia dla agresorów Związku Winkulijskiego. A przynajmniej dopóki nie wyjaśni się afera ,,Listerinowa o wyspę" to będę nieprzychylnie nastawiony do przyjaźni Edelweiss z ZSKHiW :P
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 09 marca 2022, 18:52 Nie będę dawał poparcia dla agresorów Związku Winkulijskiego. A przynajmniej dopóki nie wyjaśni się afera ,,Listerinowa o wyspę" to będę nieprzychylnie nastawiony do przyjaźni Edelweiss z ZSKHiW :P
Oj, tam od razu agresorzy. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Racja, tylko zamierzają zaatakować Związek Winkulijski :ugeek: Ogólnie życzę Ametyście powodzenia, bo jak wspominałem, dopóki agresja w stronę ZW, nie zostanie odpuszczona, tak będę zmuszony być przeciwny pozytywnym relacjom na linii Edelweiss-ZSKHiW.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 09 marca 2022, 19:00 Racja, tylko zamierzają zaatakować Związek Winkulijski :ugeek: Ogólnie życzę Ametyście powodzenia, bo jak wspominałem, dopóki agresja w stronę ZW, nie zostanie odpuszczona, tak będę zmuszony być przeciwny pozytywnym relacjom na linii Edelweiss-ZSKHiW.
Nie jest moją rolą oceniać sytuację, skoro nie bardzo znam temat. Zapewne WKM @Ametyst Faradobus opowie nam co zaszło...
Wracając do noty od gościa, to chciałbym wyrazić ją w tym piśmie:
Obrazek

Wasza Królewska Mość,

Nieskrywaną radością dla nas jest pozytywny odbiór Edelweiss w całym Mikroświecie. Jeszcze bardziej kontentuje nas, że chęć nawiązania relacji wychodzi od Państw bardziej doświadczonych na arenie międzynarodowej. Pragnę wyrazić podziękowanie dla przywódców Zjednoczonegp Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu za ujrzenie, jako pierwsi, potencjału do współpracy z naszym narodem.

W odpowiedzi na notę dyplomatyczną Rady Komisarzy Narodowych wyrażam zainteresowanie podpisaniem wszelkich umów uznaniowych, zawartych w punkcie a. przedłożonego dokumentu.

Odnośnie punktu b. czujemy się wręcz zobowiązani, by współpraca gospodarcza zawiązała się w sposób energiczny i z pomyślnym zakończeniem dla obu stron.

Trasa kolejowa, o której mowa w punkcie c. dawałaby nam wspaniałe możliwości rozwoju i wykorzystanie w celach handlowych, niejako dopinając klamrą współpracę gospodarczą.
Problemem mogą być "jedynie" nieprzekraczalne, na ten moment wysokie pasma górskie od zachodniej części Edelweiss, które to w najbliższy możliwy sposób odgradzają nasze państwa od siebie. Jednakże pracujemy obecnie nad możliwościami technologicznymi, które być może pozwolą nam na bezpośrednie przekucie się pod górą i wybudowanie podziemnego tunelu.

Spisano dnia 9 marca 1922 roku w Stadt Edelweiss
ObrazekObrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus

ODZNACZENIA

Ale czy władze Socjalistycznego Królestwa w jakikolwiek sposób wyraziły wolę agresji w sprawie wyspy Apfelinsel, która stanowi w sensie prawnym terytorium po prostu skonfederowanego z nami, suwerennego Wielkiego Budzimiratu Apfelinsel? Ja wiem jedynie o krokach Mistrza Budzimira VII jako władcy tego terytorium, które z jakiegoś powodu zostało samowolnie przez Winkulię anektowane bez jakiegokolwiek uzgodnienia z prawowitym gospodarzem (a naprawdę dotarcie do niego, chociażby za moim pośrednictwem, nie byłoby problemem).

Niezależnie od negatywnego stosunku winkulijskiego imperializmu, bo ja zwyczajnie nie pojmuję chęci pożerania kolejnych pikseli bez podejmowania najmniejszej próby nawiązania kontaktu z podmiotami posiadającymi do nich prawa, brak jest na ten moment jakichkolwiek oficjalnych oświadczeń ze strony władz ZSKHiW, więc nie rozumiem wyciągania pochopnych wniosków. Jedynymi zaś osobami uprawnionymi do formułowania stanowiska władz zwierzchnich ze strony ZSKHiW jesteśmy ja sam oraz premier Arbuz Dumbledore, nie zaś Mistrz Budzimir reprezentujący niezależny podmiot jakim jest Wielki Budzimirat - sam stanowiący, jak już podkreśliłem, obiekt winkulijskiej okupacji. Okupacji, która być może niesłusznie nie spotkała się jak dotąd ze zdecydowaną reakcją hirschbersko-weerlandzkiego rządu, co być może zmieni się w najbliższym czasie.

Krótko mówiąc my żadnego kraju atakować nie zamierzamy, a tym bardziej nie zaatakowaliśmy Winkulii. Trudno zatem uznawać nas za agresorów.

A Czcigodnemu Oberhauptowi za życzliwą reakcję serdecznie dziękuję. Wasze słowa przekażę niezwłocznie Towarzyszowi Premierowi.
Amethyst von Faradobus
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ametyst Faradobus pisze: 10 marca 2022, 15:00 Krótko mówiąc my żadnego kraju atakować nie zamierzamy, a tym bardziej nie zaatakowaliśmy Winkulii. Trudno zatem uznawać nas za agresorów.

A Czcigodnemu Oberhauptowi za życzliwą reakcję serdecznie dziękuję. Wasze słowa przekażę niezwłocznie Towarzyszowi Premierowi.
Nie znałem dokładnie sprawy, to fakt, ale po wpisach syna sprawdziłem dokładnie o co chodzi. Wydaje mi się, że sytuacja zostanie polubownie rozwiązana, więc tym bardziej nie stoi nic na przeszkodzie do współpracy z ZSKHiW (pomijając już zasadność, którą WKM nam tak dokładnie przedłożył).

Tak sobie właśnie myślę, że chyba wypadałoby w końcu zarejestrować się na Waszym forum... :mrgreen:
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus

ODZNACZENIA

Jakby były jakieś problemy to dajcie znać. Możemy nawet podpisać u nas umowę w jakichś malowniczych okolicznościach przyrody - na przykład w moim weerlandzkim majątku położonym nad zalewem Wielki Narodowy Biedaszyb III.

A mówiąc zupełnie na serio i niejako wychodząc poza warstwę narracyjną: jak najbardziej uważam, że to powinno zostać rozwiązane w sposób polubowny, ale mała otoczka w postaci kontrolowanego konfliktu nie zaszkodzi.
Amethyst von Faradobus
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nebelschattengasse - strefa dla dyplomatów”