Salonik prasowy dla dyplomatów

(czyt.ne'belszaten gase) Popularna Aleja Cienia Mgły, gdzie w przyzwoitym stanie konstrukcyjnym zachowały się eklektyczne kamienice i klimatyczna kawiarenka "Präzedenz". Natomiast cała aleja została odrestaurowana tylko po to by pomieścić w swoich zakamarkach przedstawicielstwa innych mikronacji. Tutaj znajdziemy misje dyplomatyczne z innych części v-państw oraz zapewne niemałą ilość tajnych agentów.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Salonik prasowy dla dyplomatów

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

PRASA LOKALNA
Obrazek
Obrazek

PRASA ZAGRANICZNA
Obrazek

Obrazek

(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

Re: Salonik prasowy dla dyplomatów

Post autor: Juan de la Cerda »

Pomóżmy Sarmatom: Edelweisska akcja humanitarna

W obliczu niesprowokowanej agresji reżimu Eolii na Księstwo Sarmacji, mieszkańcy Kotliny nie pozostają obojętni. Pod banderą Die Karawane ruszyła spontaniczna zbiórka, która ma udowodnić, że granice państwowe nie stanowią barier dla ludzkiej empatii.

https://elreino.skarland.eu/pomozmy-sar ... manitarna/

Król Norbert I reguluje status rodu Médici y Zep

W dniu dzisiejszym pałac królewski w Walencji ogłosił przełomowy Dekret Królewski, który kładzie kres niejasnościom prawnym dotyczącym dziedzictwa rodu Médici y Zep. Decyzją JKM Norberta I de Catalán, ród ten zostaje oficjalnie włączony w poczet dziedzictwa Królestwa Skarlandu, a Aurelio Médici y Zep otrzymuje godność Infanta.

https://elreino.skarland.eu/krol-norber ... ici-y-zep/
Obrazek
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia, Obispo Universal etc.
Królestwo Skarlandu
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jest i info o Edelweiss. W końcu! :) :E
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

Nordata: Konserwatyści mają rywali. Liga Innowacji Strategicznych wchodzi do gry

Gdy wydawało się, że losy Kongresu IX kadencji są już przesądzone, a Koalicja Konserwatywna bez walki przejmie ławy poselskie, nastąpił zwrot akcji. W ostatniej chwili zarejestrowano drugi komitet, co całkowicie zmienia dynamikę nadchodzących wyborów.

https://elreino.skarland.eu/nordata-kon ... zi-do-gry/

Historyczne spotkanie w Pałacu Benedytka: Patriarchowie Walencji oraz Rusowii razem

W najbliższy czwartek Skarland stanie się świadkiem ciekawego wydarzenia. Jak poinformował w oficjalnym komunikacie Pałac Benedykta, na zaproszenie Jego Świątobliwości Patriarchy Walencji z oficjalną wizytą braterską przybędzie do naszego kraju Zwierzchnik Prawosławnego Kościoła Rusowii. To wydarzenie, określane mianem przełomowego, ma stać się nowym otwarciem w relacjach ekumenicznych obu wspólnot.

https://elreino.skarland.eu/historyczne ... wii-razem/
Obrazek
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia, Obispo Universal etc.
Królestwo Skarlandu
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

POLLIN: INFLACJA SZLACHECTWA I PURPURY

Pollin to kraina kontrastów, w której pojęcie „zasługi” straciło swój uniwersalny sens. Przemierzając fora, można odnieść wrażenie, że uczestniczymy w dwóch różnych, równie absurdalnych rzeczywistościach: mikronacyjnym skansenie oraz politycznym bazarze.

https://elreino.skarland.eu/pollin-infl ... i-purpury/
Obrazek
Królestwo Skarlandu
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Juan de la Cerda pisze: 11 lutego 2026, 20:28 POLLIN: INFLACJA SZLACHECTWA I PURPURY

Pollin to kraina kontrastów, w której pojęcie „zasługi” straciło swój uniwersalny sens. Przemierzając fora, można odnieść wrażenie, że uczestniczymy w dwóch różnych, równie absurdalnych rzeczywistościach: mikronacyjnym skansenie oraz politycznym bazarze.

Coś w tym jest. Ciekaw jestem w której grupie jest Edelweiss. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Rumburak Jokerman Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Rumburak Jokerman »

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 lutego 2026, 21:29
Juan de la Cerda pisze: 11 lutego 2026, 20:28 POLLIN: INFLACJA SZLACHECTWA I PURPURY

W grupie pt. Napisałem 10 postów tym roku i jeszcze nie jestem margrabią! :D
(-) Rumburak Jokerman

Kubański pisarz eseista, pan od brzydkich komiksów
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

John Rasmusen pisze: 11 lutego 2026, 22:36
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 lutego 2026, 21:29

W grupie pt. Napisałem 10 postów tym roku i jeszcze nie jestem margrabią! :D
Nie przesadzajmy, u nas nagrody są zdawkowane. Co ciekawe nawet ja nie mam własnego domu! Nie wspomnę o pięknej posiadłości. :)
Co do tytułów, to sam mam tylko jakie "oberhaupt" - w wolnym tłumaczeniu "górny cham" :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Rumburak Jokerman Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Rumburak Jokerman »

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 lutego 2026, 22:48 Nie przesadzajmy, u nas nagrody są zdawkowane.
Ale ja o tym wiem. Dla mnie i tak reakcje są ważniejsze niż tytuły. 10 komentarzy pod wątkiem lepiej motywuje niż medal co kwartał.
(-) Rumburak Jokerman

Kubański pisarz eseista, pan od brzydkich komiksów
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

John Rasmusen pisze: 11 lutego 2026, 22:50
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 lutego 2026, 22:48 Nie przesadzajmy, u nas nagrody są zdawkowane.
Ale ja o tym wiem. Dla mnie i tak reakcje są ważniejsze niż tytuły. 10 komentarzy pod wątkiem lepiej motywuje niż medal co kwartał.
Najprawdziwsza racja. :)

Tak sobie teraz "pacze" i ten Twój awatar, chyba już kolejny raz chwalę, wyglada jak z filmu "Pluton" czy jakaś inny "Czas Apokalipsy". Może nie główna rola, ale taka trzecioplanowa, co zapada w pamięć. Oczywiscie na końcu okazuje się, że umiera, albo raczej zostaje rozerwana na strzępy, ale widz jest smutny z tego powodu. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

A tymczasem :D :

Edelweiss: Nadchodzą Roztopy ! Przygotowania do Shmelzfest 1926.

Choć zima jeszcze trzyma Kotlinę w swoich objęciach, w powietrzu czuć już powiew nadchodzących zmian. Oberhaupt Heinz-Werner Grüner oficjalnie otworzył dyskusję nad organizacją tegorocznego Schmelzfest – tradycyjnego Święta Roztopów, które jak co roku rozgrzeje serca mieszkańców między 1 a 15 marca.

https://elreino.skarland.eu/edelweiss-n ... fest-1926/
Obrazek
Królestwo Skarlandu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nebelschattengasse - strefa dla dyplomatów”