MUP - państwa członkowskie

Zbiór wszelakich informacji dotyczących zmagań reprezentacji mikronacji w ramach Mikroświatowej Unii Piłkarskiej.
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

MUP - państwa członkowskie

Post autor: Pavel van der Gibson »

Aktualni członkowie MUP (+ link do wątku MUP na forum):

1. Austro-Węgry
  2. Baridas (forum Księstwa Sarmacji)
  3. Beatudia (forum ZKRR)
  4. Bialenia
  5. Bizancjum
  6. Dreamland
  7. Edelweiss (wątek Sezonu 65)
  8. Gamelland
  9. Hasseland (forum Księstwa Sarmacji)
  10. Hawiland
  11. Hazystan (forum Bastionu Pollin)
  12. Kafleandia (forum Orbity Mikronacji)
  13. Leocja
  14. Lumeria
  15. Muratyka (forum Federacji Nordackiej)
  16. Niemcy
  17. Osiek (brak forum)
  18. Rusowia
  19. Rzeczpospolita Obojga Narodów
  20. Sclavinia (forum Orbity Mikronacji)
  21. Scholandia (forum Dreamlandu)
  22. Skarland
  23. Slawonia (forum Orbity Mikronacji)
  24. Starosarmacja (forum Księstwa Sarmacji)
  25. Teutonia
  26. Trizondal (forum Orbity Mikronacji)
  27. Volkian (forum Federacji Nordackiej)
  28. Voxland
  29. Wandystan
  30. Winkulia (forum Federacji Nordackiej)

Stan na 07.03.2026 r.
Ostatnio zmieniony 07 marca 2026, 21:55 przez Pavel van der Gibson, łącznie zmieniany 17 razy.
Ambasador Księstwa Sarmacji
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: MUP - państwa członkowskie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Państwa z ostrzeżeniem:

Poważne - Termin - 12 czerwca 1925
Nan Di (Trener Thomas von Lisendorff),
Nowa Orda (Trener Andrzej Ordyński),

Standardow - Termin - 5 lipca 1925
Rzeczpospolita Obojga Narodów (Trener Friedrich von Baden),
ZKRR (Trener Xawery Królikiewicz),
Bizancjum (Trener Aleksy Komnen)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Postanowiłem, że tym razem rozpiszę się nieco bardziej w temacie. Do MUP, jak do każdej ligi w warunkach X11 można dołączać i odchodzć do woli. Tutaj nie ma oczywiście żadnych przeciwskazań. My, jako Mikronauci wyznaczyliśmy sobie kiedyś pewne standardy, których sztywne trzymanie doprowadziło do stanu jaki mamy dziś obecnie, a więc działamy sobie bez zbędnej biurokracji.
Ostatnimi czasy nastąpił "rozwój" mikronacji jednoosobowych, czy też krótkoczasowych, a te oczywiście, jeśli ktoś był zainteresowany otrzymywałyu pozwolenie na dołączenie do zabawy. Wszak to tylko rozgrywki w managera piłkarskiego.
Nie wiem który raz, ale kontrolnie, co jakiś czas pytam czy tak stan rzeczy Wam się podoba. Mnie osobiście zależy, żeby to przede wszystkim fajnie "hulało" dla możliwie jak najbardziej zaangażowanych trenerów. Dziś jednak trudno sobie wyobrazić MUP bez "starej gwardii", która czasem mnie zaskoczy i udziela się na jednym z trzech środków komunikacji.
No, ale ja nie o tym miałem. Zmierzam do tego co jest wyznacznikiem "reprezentacji". Ustalono kiedyś, że każde niepodległe państwo lub jego część skłądowa, która kiedyś nim była. Dziś nie weryfikuemy tego dokładnie, bo i po co? Ta by się mogło wydawać. Jednak coraz więcej słuchów docierało do mnie, że za wiele osób/drużyn/reprezentacji ma dostęp do tej formy zabawy jaką jest MUP.
Mamy zatem kilka mozliwości działania:
- Zostawić jak jest, czyli zgadzam się na dołaczanie ekip, pod warunkiem, że nie koliduje mi to z ustawieniami sezonu turniejowego.
- Przeprowadzać głosowanie nad dołaczeniem każdej reprezentacji
- Wprowadzić "sztywne" zasady akceptacji i przestrzegać ich (przykłady: 6 miesięcy istnienia kraju, 2 druzyny piłkarskie w ligach klubowych, minimum 3 obywateli etc.). W żadnym wypadku nie naciskam na jakąkolwiek z zasad, sam nie wiem jakie opcje są najtrafniejsze.
- Ustalić ogólną zasadę, że dana reprezentacja, po rezygnacji, nie może wrócić przez np.5sezonów.
Czy to ograniczy dopływ "świeżej krwi", być może, ale przynajmniej odrzucimy tych "jednosezonowców".
To pierwszy temat, nad którym chciałem się pohylić.

Stoimy teraz przed ciekawą sytuacją, kiedy to kadra Skarlandu i Kirów zostają bez trenerów. Trwają rozmowy z "władzami" i obywatelami, bo to w ich interesie jest by znaleźć następców. Ja to przynajmniej tak widzę. Na razie nie ma efektów.
Kilka sezonów temu gorączkowo szukałem zastępców, ale nie wiem czy taka powinna być moja rola. Wydaje mi się, że i tak wiele zrobiłem, oczywiście nie sam, dla dobra MUP.

Druga sprawa, że z kolei Rusowia czeka od września na dołączenie do MUP, a trener nowopowstałego tworu na części zgliszczy Bialenii - Rodecji czeka już w gotowości od dłuższego czasu.
Czy głosujemy w tej sprawie, czy bawimy się jak do tej pory?

No i co z mikronacjami, które wymarłyby aktywnosciowo, gdyby nie osoby z zewnątrz? Wiecie, nie ma sensu już dyskutować nad słusznością obecności Wandystanu czy Teutonii, skoro dopuszczamy Osiek, jako discordnację, to i te dwa zasłużone narody, choć na forach nieobecne, to jednak skupiają swoje społeczności, czy to na discordzie, czy gdziekolwiek indziej. W to nie wnikam, chodzi mi o takie narody, które same umierają, nikt się nie identyfikuje tylko z nimi, etc.

Aha! I na koniec pragnę przypomnieć, że pomalusiu czas brać się za organizację kolejnyxh mistrzostw mikroświata w piłce nożnej. :)

I jeszcze się zastanawiam czy nie spróbować zorganizowania dyskusji o nowej identyfikacji wizualnej MUP oraz potwierdzić głosowaniem słuszność trwania trójsezonia w formie jaka jest obecnie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wiem, że wiekszosc z Was zyje jutrzejszym finalem turnieju mistrzowskiego, ale chcialbym powitac nowe reprezentacje - tak jak wspominalem dolacza do nas Rusowia pod egidą trenera Aleksandra Romadonowa, czekajacego od dwoch miesiecy i Rodecja, z trenerem bardzo znanym w kregach reprezentacyjnych, Thomasem von Lisendorffem.

W nastepnym sezonie swoich kadr nie wystawia Kiriowie i Skarland
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Victorio Marcos Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Post autor: Victorio Marcos »

Witam.
Na forum Skarlandu wyraziłem chęć przejęcia opieki nad reprezentacją Skarlandu.
Bolivaria to stosunkowo nowa reprezentacja i nikomu nie będzie żal jej rozwiązania. Skarland zaś nieprzerwanie występuję w rozgrywkach MUP już 20 sezonów i byłoby wielką stratą utracić takie dziedzictwo. Jeśli nie będzie żadnego sprzeciwu ze strony tamtejszych władz futbolowych, zgłoszę wniosek o przejęcie drużyny w systemie X11.
(-) Wiktor von Maretzky
Obrazek
Szkoleniowiec piłkarskiej reprezentacji Skarlandu
Kronikarz Austro-Węgierskiej Federacji Piłkarskiej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

VIctorio Marcos pisze: 29 listopada 2025, 00:50 Witam.
Na forum Skarlandu wyraziłem chęć przejęcia opieki nad reprezentacją Skarlandu.
Bolivaria to stosunkowo nowa reprezentacja i nikomu nie będzie żal jej rozwiązania. Skarland zaś nieprzerwanie występuję w rozgrywkach MUP już 20 sezonów i byłoby wielką stratą utracić takie dziedzictwo. Jeśli nie będzie żadnego sprzeciwu ze strony tamtejszych władz futbolowych, zgłoszę wniosek o przejęcie drużyny w systemie X11.
Jeszcze chwilę mamy na to ustalenie, choć przyznam, że to dla mnie "szalone" posunięcie. Proszę tylko o oficjalne potwierdzenie. Im szybciej tym lepiej.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Victorio Marcos Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Post autor: Victorio Marcos »

Wobec braku sprzeciwu decyzja zapadła.
Złożyłem właśnie podanie o przejęcie reprezentacji Skarlandu w systemie X11.
(-) Wiktor von Maretzky
Obrazek
Szkoleniowiec piłkarskiej reprezentacji Skarlandu
Kronikarz Austro-Węgierskiej Federacji Piłkarskiej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

VIctorio Marcos pisze: 29 listopada 2025, 17:27 Wobec braku sprzeciwu decyzja zapadła.
Złożyłem właśnie podanie o przejęcie reprezentacji Skarlandu w systemie X11.
Przyznam szczerze, że z wielką przykrością zrobiłem to o co zostałem poproszony. Herr @VIctorio Marcos obecnie zostaje trenerem Skarlandu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Na prosbe trenera reprezentacji Rodecji, @Thomas von Lisendorff, co zostalo potwierdzone na forum, zmieniono nazwę na Bialenia.
Zrobilem to natychmiastowo, zeby latwiej obywatelom bylo sie utozsamiac z kadra, a szczegolnie osobie prowadzącej zespół.

Zespol Rodecji dostaje "zakaz" na dwa pelne sezony. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mikroświatowa Unia Piłkarska”