Raport H.Romańskiego - Licencja zbyt pro

Rajdowe Mistrzostwa Austro-Wegier to forumowa zabawa w rajdy samochodowe, której zamiarem jest wyłonienie najlepszego kierowcy mikroświata.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Raport H.Romańskiego - Licencja zbyt pro

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

W dniu dzisiejszym otrzymałem od mistrza mikroświata RMAW, Herr Romańskiego dość zaskakujący raport. Jego treść była już poruszana kilkukrotnie w posezonowych pogadankach, ale chyba nigdy tak merytorycznie i treściwie.
Przejdźmy zatem do treści. Za zgodą autora publikuję treść tego raportu:

Obrazek

Dla mnie z punktu widzenia organizatora jest prowadzenie widowiska w sposób jak najbardziej porywający. RMAW to zabawa, show dla uczestników. Co za tym idzie stanowisko w sprawie licencji PRO zaprezentowane przez Herr Romańskego trafia do mnie w pełni. Widzę tu przede wszystkim zwiększenie atrakcyjności. To dla mnie kluczowe by wyścigi nie popadły w marazm. Szansę na zwycięstwo, czy też podium będą bardziej realne dla mniej doświadczonych. Ucierpią "starzy wyjadacze", ale czy na pewno? Rywalizacja będzie na pewno na jeszcze większym poziomie, gdzie będą decydowały takie detale jak tankowanie czy nawet ostatni super odcinek specjalny.
Najbardziej cieszy mnie jednak fakt, że propozycja zmian idzie z samej góry, wszak autor to obecny meister.

Zapraszam do dyskusji, jak Wy to widzicie. Proszę śmiało i bez opamiętania.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Raport H.Romańskiego - Licencja zbyt pro

Czyli. jeśli dobrze rozumiem, konkluzja na razie jest taka:

1. Łyk doświadczenia - zmiana udogodnienia - 1 minuta Premii Czasowej (PC) dla każdego kierowcy, który jechał w poprzednim rajdzie.
2.Turysta - "Reset" Kary Czasowej (KC) na odcinku, jeden raz na rajd, limit w sezonie = 3 (choć mnie to bardziej brzmi jak udogodnienie "Mechanik" - w końcu coś się "naprawia".
3. Zwiększona ilość licencji:
C Klasse - nowy typ - brak wymagań (ja bym dał tutaj: 1 ukończony rajd - tak by z turysty mógł skorzystać debiutant(taka nie licencja, a raczej udogodnienie), a z C Klassy już "bardziej zaawansowany początkujący"
B Klasse - wymagania bez zmian - 3 ukończone rajdy lub zdobycie 1pkt
A Klasse - wymagania bez zmian - 5 ukończonych rajdów oraz konieczne zdobycie 1pkt
PRO Klasse - zmiana - ukończenie 10 rajdów oraz zdobycie łącznie 10 punktów
SUPER PRO Klasse - nowy typ - ukończenie 20 rajdów oraz zdobycie łącznie 20 punktów

Premie dla Zawodowca:
C Klasse — 1 minuta dla siebie lub członka zespołu,
B Klasse — 2 minuty dla siebie lub członka zespołu,
A Klasse — 3 minuty dla siebie lub członka zespołu,
PRO Klasse — 4 minuty dla siebie lub członka zespołu.
SUPER PRO - 5 minut dla siebie lub członka zespołu

Pytanie techniczne - @Helwetyk Czy jeśli to "przejdzie" to wyrobimy się na 6RL?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 października 2024, 20:31 1. Łyk doświadczenia - zmiana udogodnienia - 1 minuta Premii Czasowej (PC) dla każdego kierowcy, który jechał w poprzednim rajdzie.
W sumie podobnie jak kolektyw, dla mnie na plus.
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 października 2024, 20:31 2.Turysta - "Reset" Kary Czasowej (KC) na odcinku, jeden raz na rajd, limit w sezonie = 3 (choć mnie to bardziej brzmi jak udogodnienie "Mechanik" - w końcu coś się "naprawia".
Pomyślałbym co najwyżej nad nazwą ale też w moim odczuciu może się nadać.
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 października 2024, 20:31 3. Zwiększona ilość licencji:
C Klasse - nowy typ - brak wymagań (ja bym dał tutaj: 1 ukończony rajd - tak by z turysty mógł skorzystać debiutant(taka nie licencja, a raczej udogodnienie), a z C Klassy już "bardziej zaawansowany początkujący"
A Klasse - wymagania bez zmian - 5 ukończonych rajdów oraz konieczne zdobycie 1pkt
SUPER PRO Klasse - nowy typ - ukończenie 20 rajdów oraz zdobycie łącznie 20 punktów

Premie dla Zawodowca:
W sumie ta licencja C to raczej takie moim skromnym zdaniem "nic" podobnie jak wymagania na nią ale niech będzie.

Teraz tak sobie pomyślałem że tak odchudzamy wszystkie premie itd. to może warto by się pochylić nad Super Odcinkiem Specjalnym, w końcu często pokrywa się on z etapem o poziomie trudności III i w sumie może ona dać aż 25 sekund.
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Helwetyk »

Franklin Garamond pisze: 07 października 2024, 19:19 Nie jestem tylko pewien czy 10 pkt. na PRO to nie jest za mało, bo sam zrobiłem tyle w jednym rajdzie.
„Odpowiedni” próg znajduje się, moim zdaniem, gdzieś pomiędzy 10 a 15 punktami.

To dziesięć punktów wyszło mi zarówno z założenia, że w przypadku casualowej jazdy każdy z 10 rajdów (dwa sezony, ponad rok) trzeba mimo wszystko ukończyć w pierwszej dziesiątce, jak i z przeglądu tego, kto obecnie ma licencję typu A, a uczestniczył od długiego czasu i ma wyrobioną normę rajdów. Konkretnie, posiadający właśnie po 10 punktów Michał F. Lubomirski-Lisewicz oraz Maciej Gerwazy Lisewicz.

Za drugi punkt odniesienia dla widełek przyjmuję tow. Roberta Drenina, który jest tej w samej, co Wy, sytuacji — nie zajął podium z powodu licencji Pro innego zawodnika, a który ma obecnie łącznie 16 punktów; gdyby nie to, miałby licencję Pro w kieszeni.

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 października 2024, 20:31 C Klasse (ja bym dał tutaj: 1 ukończony rajd)
Chodziło mi o to, żeby nawet zupełny debiutant nie miał aż tylu różnic straty czasowej do Pro. Nie pomyślałem o tym w chwili pisania raportu, ale przekonuje mnie także to, co napisał Czcigodny @Franklin Garamond: „Więcej licencji/mniejsze bonusy — po pierwsze, fajnie, że od początku miałoby się licencję, bo to uczy mechaniki i strategii”. W zasadzie nawet bardziej to drugie.

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 października 2024, 20:31 Pytanie techniczne - @Helwetyk Czy jeśli to "przejdzie" to wyrobimy się na 6RL?
Jak najbardziej (odpukać). Zmiany raczej z gatunku kilkunastu minut. Jedyna gwiazdka: limitu wykorzystania „Mechanika” trzeba byłoby pilnować ręcznie. (Na tym etapie przejściowym między „starym” systemem tabel a „nowym” systemem klasyfikacji). Z tego i tylko powodu nie wiem, czy warto w ogóle wprowadzać limit.
(—) Helwetyk Romański, Dyniowy Padawan
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Taka moja luźna myśl, że może mogła być być jeszcze "licencja" debiutant, żeby zachęcić nowe osoby do startów, mogli by dostać powiedzmy dwie minuty za nic
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Helwetyk »

Sheldon Anszlus Lovelace pisze: 07 października 2024, 21:03 Taka moja luźna myśl, że może mogła być być jeszcze "licencja" debiutant, żeby zachęcić nowe osoby do startów, mogli by dostać powiedzmy dwie minuty za nic
Jeżeli dobrze rozumiem, byłoby to co do zasady tożsame z tym, że licencja C (na potrzeby dyskusji zakładam, że przysługująca już od pierwszego rajdu) byłaby premiowana tak samo jak licencja A — do czasu, aż kierowca nie uzyska licencji B (najwcześniej: po pierwszym rajdzie, najpóźniej: po trzecim rajdzie)?

(Chyba że tutaj jednak jest gwiazdka, że nie byłoby możliwości używania „debiutanta” na członka zespołu).
(—) Helwetyk Romański, Dyniowy Padawan
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Helwetyk pisze: 07 października 2024, 21:12

(Chyba że tutaj jednak jest gwiazdka, że nie byłoby możliwości używania „debiutanta” na członka zespołu).
No to ma sie chyba samo przez się. :P

Natomiast co do C Klasse, ja się nie będę upierać, ale pod warunkiem, że Turysta/Reset nie jest licencją a udogodnieniem, bo inaczej to nijak mi się nie trzyma kupy.
Helwetyk pisze: 07 października 2024, 20:52 Jak najbardziej (odpukać). Zmiany raczej z gatunku kilkunastu minut. Jedyna gwiazdka: limitu wykorzystania „Mechanika” trzeba byłoby pilnować ręcznie. (Na tym etapie przejściowym między „starym” systemem tabel a „nowym” systemem klasyfikacji). Z tego i tylko powodu nie wiem, czy warto w ogóle wprowadzać limit.
To na luziku się ogarnie, nawet jakby trzeba ręcznie. Reszta...uff.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sheldon Anszlus Lovelace pisze: 07 października 2024, 21:03 Taka moja luźna myśl, że może mogła być być jeszcze "licencja" debiutant, żeby zachęcić nowe osoby do startów, mogli by dostać powiedzmy dwie minuty za nic
Jeżeli dobrze rozumiem, byłoby to co do zasady tożsame z tym, że licencja C (na potrzeby dyskusji zakładam, że przysługująca już od pierwszego rajdu) byłaby premiowana tak samo jak licencja A — do czasu, aż kierowca nie uzyska licencji B (najwcześniej: po pierwszym rajdzie, najpóźniej: po trzecim rajdzie)?

Chodzi mi o wsparcie w pierwszym rajdzie dla nowych osób, aby ich nie zniechęcić przewagą
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sheldon Anszlus Lovelace pisze: 07 października 2024, 21:17

Chodzi mi o wsparcie w pierwszym rajdzie dla nowych osób, aby ich nie zniechęcić przewagą
Czyli to ma być tak: W pierwszym rajdzie -2 minutki, potem nic, a w trzecim 1 minutka (przy założeniu, że nie udało się zdobyć żadnych punktów)?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 października 2024, 21:19

Czyli to ma być tak: W pierwszym rajdzie -2 minutki, potem nic, a w trzecim 1 minutka (przy założeniu, że nie udało się zdobyć żadnych punktów)?
Dokładnie, pamiętajmy że nowych osób nie ma za wiele, więc każda zachętą pomoże im nabrać pewności
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Sheldon Anszlus Lovelace pisze: 07 października 2024, 21:33
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 października 2024, 21:19

Dokładnie, pamiętajmy że nowych osób nie ma za wiele, więc każda zachętą pomoże im nabrać pewności
To ja już mam nawet nazwę dla tego: "Młoda Krew".

No i podbiję sobie jeszcze jedną kwestię która gdzieś tam wcześniej uciekła.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 07 października 2024, 20:50
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 października 2024, 20:31 3. Zwiększona ilość licencji:

Premie dla Zawodowca:
W sumie ta licencja C to raczej takie moim skromnym zdaniem "nic" podobnie jak wymagania na nią ale niech będzie.

Teraz tak sobie pomyślałem że tak odchudzamy wszystkie premie itd. to może warto by się pochylić nad Super Odcinkiem Specjalnym, w końcu często pokrywa się on z etapem o poziomie trudności III i w sumie może ona dać aż 25 sekund.
ODPOWIEDZ

Wróć do „RMAW - siedziba główna”