Hexenhütte

Odkąd pojawiła się w Kotlinie budziła spokój. Nie, absolutnie nie strach czy obrzydzenie. W najmniejszym wymiarze ciekawość. Mowa o Naszej Wiedźmie. Sorcha Raven zasługiwała od lat, a nawet wieków, na abolutnie urwane z rzeczywistości "cztery kąty". W obliczu zmian w Lumerii, w Baridasie, w Gidenie i samym Ravenspell, w obliczu swoich wewnętrzych potrzeb Nasza Wiedźma uznała, że tylko w Szarotkowej Krainie zazna spokój po wsze czasy...
Regulamin forum
Obrazek

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 8 552
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Ravenspell

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Sorcha Raven pisze: 14 lutego 2025, 13:59 Bardzo, bardzo dziękuję, a zwłaszcza za cierpliwość do mnie :D
Nie ma żadnych wskazań, żeby się denerwować. To przecież ja nalegałem na herb. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Hexenhütte

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Mam pytanie czy na terenie Ravenspell Zauberwald mogę utworzyć Krąg Wyznawców Drzewa Życia, taki mikro kult Matki Natury (modyfikowana mieszanka pogaństwa i rodzimowierstwa – system wierzeń etnicznych, lokalnych)? :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sorcha Raven pisze: 12 marca 2025, 21:22 Mam pytanie czy na terenie Ravenspell Zauberwald mogę utworzyć Krąg Wyznawców Drzewa Życia, taki mikro kult Matki Natury (modyfikowana mieszanka pogaństwa i rodzimowierstwa – system wierzeń etnicznych, lokalnych)? :)
Co nie jest zabronione jest wręcz wskazane! :P

Jako główny edelweisski "cośtam" (zawsze zapomnę, ale coś na wzór kanonizowanych) religii, której za bardzo nie wyznaje, nie widze podstaw by nie dawać szansy konkurencji
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 12 marca 2025, 21:39
Sorcha Raven pisze: 12 marca 2025, 21:22 Mam pytanie czy na terenie Ravenspell Zauberwald mogę utworzyć Krąg Wyznawców Drzewa Życia, taki mikro kult Matki Natury (modyfikowana mieszanka pogaństwa i rodzimowierstwa – system wierzeń etnicznych, lokalnych)? :)
Co nie jest zabronione jest wręcz wskazane! :P

Jako główny edelweisski "cośtam" (zawsze zapomnę, ale coś na wzór kanonizowanych) religii, której za bardzo nie wyznaje, nie widze podstaw by nie dawać szansy konkurencji
Dziękuję :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zjawiska paranormalne- "szósty zmysł" (postrzeganie pozazmysłowe).
Czym są zjawiska paranormalne?
Są to umiejętności lub zjawiska, których istnienie nie zostało potwierdzone naukowo i których istnienie wydaje się sprzeczne z panującymi obecnie teoriami, które są ogólnie uznane.
Jest wiele mniej lub bardziej znanych zjawisk budzących różne emocje, niektóre są bardziej udokumentowane, a inne mniej.
Dziś zajmę się tzw. szóstym zmysłem, czyli postrzeganiem pozazmysłowym (ESP- z języka angielskiego- extra sensory perceptron) intuicją, zdolność przeczuwania.
Początki badań nad tą umiejętnością sięgają XVIIw, a prekursorem był sir Francis Bacon, który był pomysłodawcą testów mogących potwierdzić stopień zaawansowania tej umiejętności.
Były to testy na figurach geometrycznych.
Ojcem terminu o nazwie "postrzeganie pozazmysłowe" był parapsycholog Joseph Banks Rhine.

Czy każdy posiada szósty zmysł?
Tak, każdy człowiek posiada pięć zmysłów: smak, węch, wzrok, słuch i dotyk. Jednak niedoceniany szósty zmysł, zwany propriocepcją, pozwala nam śledzić, gdzie w przestrzeni znajdują się części naszego ciała.
Postrzeganiem pozazmysłowym polega na odbieraniu informacji bez udziału smaku, węchu, wzroku, słuchu czy dotyku, co ciekawe to, że u większości nas ta umiejętność jest wrodzona.

Jak mogę sprawdzić te umiejętności?
Najprostszym sposobem jest test z użyciem kart Zenera (karty można wykonać samemu).

Obrazek

Karty Zenera, to talia 25 kart stworzona przez psychologa Karla Zenera, służąca do testów prawdziwości domniemanych zdolności paranormalnych, przede wszystkim szeroko pojmowanego postrzegania pozazmysłowego.
Jeśli podasz do pięciu prawidłowych odpowiedzi na każde 25 rozłożeń, oznacza raczej, że jest to dziełem przypadku, jeśli jednak kilkakrotnie wskazujesz więcej niż pięć kart i jest to powtórzone w kilku próbach, nie wykluczone, że posiadasz zdolność postrzegania pozazmysłowego.

Sposób wykonania testu ESP:
1. Rozłóż na stole 25 kart symbolami do dołu, w pięciu po pięć kart w każdym.
2. Spróbuj skoncentrować się przez chwilę na każdej karcie do chwili, kiedy w myślach pojawi się symbol z kart.
3. Zapisz symbol, który widzisz w myślach i numer karty, gdzie według ciebie ten znak się pojawił.
4. odwróć karty i sprawdź ze swoimi zapiskami.
5. Potasuj karty i przeprowadź ten eksperyment jeszcze kilka razy.
Test online https://psychicscience.org/esp3

Samych pozytywnych testów :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nie wiem czy wytrzymam presję, więc samemu nie podołam :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Warto próbować :)
Każdy z nas miewa przebłyski, na zasadzie wewnętrznego głosu, który nam "podpowiada" nie rób tego, nie idź tam, lepiej idź na piechotę chociaż dłużej, najróżniejsze tego typu ostrzeżenia (przynajmniej ja tak mam).
Wiele razy się przekonałam, że miałam coś zrobić lub gdzieś jechać i miałam przeczucie jakby coś mnie od ego odwodziło, jeśli tego posłuchałam nic się nie działo, kilka razy zignorowałam i ...... fajnie nie było ;)
To można wyćwiczyć potrzeba tylko cierpliwości i wyciszenia :D
Można też to potraktować jako grę karcianą dla dwojga, jedna osoba odgaduje, druga sprawdza i notuje, następnie zmiana :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sorcha Raven pisze: 07 kwietnia 2025, 10:46 Warto próbować :)
Każdy z nas miewa przebłyski, na zasadzie wewnętrznego głosu, który nam "podpowiada" nie rób tego, nie idź tam, lepiej idź na piechotę chociaż dłużej, najróżniejsze tego typu ostrzeżenia (przynajmniej ja tak mam).
Wiele razy się przekonałam, że miałam coś zrobić lub gdzieś jechać i miałam przeczucie jakby coś mnie od ego odwodziło, jeśli tego posłuchałam nic się nie działo, kilka razy zignorowałam i ...... fajnie nie było ;)
Można też to potraktować jako grę karcianą dla dwojga, jedna osoba odgaduje, druga sprawdza i notuje, następnie zmiana :)
U mnie w prywatnym życiu dzieje się tyle powaznych rzeczy, że chyba nie śmiałbym "bawić się" w podpowiedzi. Potrzebuje mocnego stąpania po ziemi i mocnego przemyślunku "co dalej".
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 kwietnia 2025, 21:52
U mnie w prywatnym życiu dzieje się tyle powaznych rzeczy, że chyba nie śmiałbym "bawić się" w podpowiedzi. Potrzebuje mocnego stąpania po ziemi i mocnego przemyślunku "co dalej".
Trzeba pamiętać aby w każdej sytuacji zachować zdrowy rozsądek, nie robić nic na siłę czy to w zabawie, czy w życiu realnym, które bywa ciągłą huśtawką, a naszym zadaniem jest tak się na niej huśtać aby nie spaść, trzeba zachować równowagę.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sorcha Raven pisze: 07 kwietnia 2025, 22:07
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 kwietnia 2025, 21:52
Trzeba pamiętać aby w każdej sytuacji zachować zdrowy rozsądek, nie robić nic na siłę czy to w zabawie, czy w życiu realnym, które bywa ciągłą huśtawką, a naszym zadaniem jest tak się na niej huśtać aby nie spaść, trzeba zachować równowagę.
Tak, oczywiście, ale w moim realnym życiu rozgrywa się "być albo nie być", więc "ważę" każdy ruch.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ