Ravenspell Zauberwald
Regulamin forum

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 8 552

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 8 552
- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Ravenspell Zauberwald
Są to obszary praktycznie nie zakłócone ludzką obecnością, tereny dziewicze, zatem nie wiadomo co jeszcze mogą skrywać.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jest ich aż nadto! Miłego rozwijania!Sorcha Raven pisze: ↑19 marca 2025, 17:31 Są to obszary praktycznie nie zakłócone ludzką obecnością, tereny dziewicze, zatem nie wiadomo co jeszcze mogą skrywać.
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Poranny śpiew ptaków w Zauberwald
https://kustosz.stempel.org.pl/1169/101 ... 826992.mp3
Tu usłyszycie kruki i sowę wieczorową porą
https://kustosz.stempel.org.pl/1169/101 ... 826993.mp3
https://kustosz.stempel.org.pl/1169/101 ... 826992.mp3
Tu usłyszycie kruki i sowę wieczorową porą
https://kustosz.stempel.org.pl/1169/101 ... 826993.mp3
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Z kalendarza wyznawców Drzewa Życia wychodzi, że dziś pora sadzenia kwiatów i ziół. Mam nadzieję, ze mrozy nam już niestraszne. 

- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Co prawda mrozów już nie będzie, ale jednak kiedy zacznie robić się coraz cieplej, to chłody mogą nas nawiedzić w okresie kwitnienia głogu, ten okres może potrwać ok. tydzień.
Zgodnie ze starym powiedzeniem " kiedy kwitnie głóg, to największy głód; a kiedy mak, to już nie tak"
Zatem wszystko idzie w dobrym kierunku, ale Matka Natura pilnuje by nam się w głowach za bardzo nie przewróciło
Zgodnie ze starym powiedzeniem " kiedy kwitnie głóg, to największy głód; a kiedy mak, to już nie tak"
Zatem wszystko idzie w dobrym kierunku, ale Matka Natura pilnuje by nam się w głowach za bardzo nie przewróciło
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dziś kalendarzowa wiosnaJoachim Cargalho pisze: ↑20 marca 2025, 21:46 Z kalendarza wyznawców Drzewa Życia wychodzi, że dziś pora sadzenia kwiatów i ziół. Mam nadzieję, ze mrozy nam już niestraszne.![]()
Jesteśmy w Edelweiss, mrozy nawet po roztopach są możliwe, ale niewskazane.Sorcha Raven pisze: ↑20 marca 2025, 22:13 Co prawda mrozów już nie będzie, ale jednak kiedy zacznie robić się coraz cieplej, to chłody mogą nas nawiedzić w okresie kwitnienia głogu, ten okres może potrwać ok. tydzień.
Jaką przewidujecie Frau Raven pogodę na najbliższy czas w naszej Szarotkowej Krainie?
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wiosna może być kapryśna, jak to ma w zwyczaju, ale raczej idzie ku ciepłej pogodzie.
W wysokich górach nadal leży niewielki śnieg, ale to raczej norma.
Schodząc coraz bardziej w doliny robi się już kolorowo i pachnąco, radzę zwrócić uwagę na pająki, kiedy nadchodzą słoneczne dni pająki budują sieci szeroko i bez obaw, kiedy dni mokre tylko utrwalają swoje pułapki.
Warto zwracać uwagę na chmury.
Im wyżej znajdują się na niebie tym lepsza pogoda.
Białe i kłębiaste są zapowiedzią długiego rozpogodzenia.
Natomiast ruchy chmur przeciwne do kierunku wiatru zapowiadają zbliżanie się chłodnego frontu.
Ogólnie bliżej teraz lata niż zimy
W tym roku już wysiałam nasiona szarotki w doniczkach, w maju przesadzę rośliny na swoje stałe miejsce.
Jej kwitnienie rozpoczyna się w czerwcu i trwa do września

W wysokich górach nadal leży niewielki śnieg, ale to raczej norma.
Schodząc coraz bardziej w doliny robi się już kolorowo i pachnąco, radzę zwrócić uwagę na pająki, kiedy nadchodzą słoneczne dni pająki budują sieci szeroko i bez obaw, kiedy dni mokre tylko utrwalają swoje pułapki.
Warto zwracać uwagę na chmury.
Im wyżej znajdują się na niebie tym lepsza pogoda.
Białe i kłębiaste są zapowiedzią długiego rozpogodzenia.
Natomiast ruchy chmur przeciwne do kierunku wiatru zapowiadają zbliżanie się chłodnego frontu.
Ogólnie bliżej teraz lata niż zimy
W tym roku już wysiałam nasiona szarotki w doniczkach, w maju przesadzę rośliny na swoje stałe miejsce.
Jej kwitnienie rozpoczyna się w czerwcu i trwa do września

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Niestety nie, to nie moje sadzonki
Jednak zakupiłam nasiona i czekam na dostawę, bo niby mieszkam w większej wiosce, ale takich nasion brak w sklepach
Jednak zakupiłam nasiona i czekam na dostawę, bo niby mieszkam w większej wiosce, ale takich nasion brak w sklepach
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Mimo wszystko szanuje. Ja to dosiewam trawę, kupuje bratki i pelargonię i to koniec mojego ogrodniczego zapału. Na szczęscie są inni domownicy dbający o owoce i warzywa.Sorcha Raven pisze: ↑22 marca 2025, 10:04 Niestety nie, to nie moje sadzonki![]()
Jednak zakupiłam nasiona i czekam na dostawę, bo niby mieszkam w większej wiosce, ale takich nasion brak w sklepach![]()