Guten Tag! Dzień dobry!
Zasłyszałem co nieco o Edelweiss i zechciałem tutaj przybyć, a i może się nawet osiedlić. Chciałbym poznać nieco Wasze Państwo. Przejrzałem forum i wygląda obiecująco, ale największy rozwój Edelweiss chyba jeszcze przed nim. Gdzie powinienem się udać, aby mieć najlepszy start? Jakie stanowiska można tutaj objąć?
Joachim Cargalho przybywa!
Regulamin forum
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Joachim Cargalho przybywa!
Herzlich willkommen!
Powiada Szanowny, że zasłyszał o Edelweiss? Ciekawe kto sypnął.
A tak już poważniej, to witam bardzo serdecznie. Niby się spodziewałem, że ktoś się zjawi, ale jednak, zaskoczenie ponownie.
Przed Doliną Szarotek jeszcze mnóstwo pracy, ale na tym to właśnie polega. Im więcej rąk do pracy, tym więcej chęci do działania. Co można robić? Na dzień dzisiejszy wszystko i nic.
Start mimo wszystko polecam w Stadt Edelweiss. To miasteczko na początku musi rozkwitnąć, a dopiero później weźmiemy się za Wolkenbad i Grünerwald. Co prawda pierwsza z tych miejscowości będzie czymś na wzór kurortu uzdrowiskowego, miejscem spotkań bogaczy czy czymś w tym stylu, więc i tam można się zacząć bawić. Ostatnie z wymienionych, to przygraniczne, urokliwe miasteczko, z przeznaczeniem na rozwój militarny. Natomiast i tam można coś będzie podziałać. Przecież i wiarus musi gdzieś chadzać.
Po wczorajszej "przemyśleniach z pewną damą" uznałem, że trzeba bedzie coś jeszcze na wschodzie wybudować. Tam z kolei poszedłbym w przemysł górniczy.
Co do stanowisk, podpowiem jak się dowiem czym by się Szanowny chciał zainteresować.
Tymczasem zaraz wyznaczę miejsce noclegowe.
EDIT: Nowi mieszkańcy doliny są na początku swojej drogi i kariera przed nimi stoi otworem!
Proszę się rozgościć, wyszukać odpowiedniej kamienicy dla siebie
Powiada Szanowny, że zasłyszał o Edelweiss? Ciekawe kto sypnął.
Przed Doliną Szarotek jeszcze mnóstwo pracy, ale na tym to właśnie polega. Im więcej rąk do pracy, tym więcej chęci do działania. Co można robić? Na dzień dzisiejszy wszystko i nic.
Start mimo wszystko polecam w Stadt Edelweiss. To miasteczko na początku musi rozkwitnąć, a dopiero później weźmiemy się za Wolkenbad i Grünerwald. Co prawda pierwsza z tych miejscowości będzie czymś na wzór kurortu uzdrowiskowego, miejscem spotkań bogaczy czy czymś w tym stylu, więc i tam można się zacząć bawić. Ostatnie z wymienionych, to przygraniczne, urokliwe miasteczko, z przeznaczeniem na rozwój militarny. Natomiast i tam można coś będzie podziałać. Przecież i wiarus musi gdzieś chadzać.
Po wczorajszej "przemyśleniach z pewną damą" uznałem, że trzeba bedzie coś jeszcze na wschodzie wybudować. Tam z kolei poszedłbym w przemysł górniczy.
Co do stanowisk, podpowiem jak się dowiem czym by się Szanowny chciał zainteresować.
Tymczasem zaraz wyznaczę miejsce noclegowe.
EDIT: Nowi mieszkańcy doliny są na początku swojej drogi i kariera przed nimi stoi otworem!
Proszę się rozgościć, wyszukać odpowiedniej kamienicy dla siebie
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przechadzałem się już po Grunewald. Jako, że to jedyny przesmyk od południa. Porozmawiałem sobie z mieszkańcami, którzy są bardzo gościnni i nie stronią od rozmów z przybyszami. Stanowią oni wspaniała wizytówkę tego Państwa!
Przyznam, że nieco ich podpytałem o to jak się żyje.
Młody chłopak przyznał, że nieco obawia się zaciągu do wojska, bo ludzie różnie gadają czy ma to być jego obowiązek czy nie. Jego babka zaś wspominała, że jako młoda dziewczyna bardzo lubowała się w balecie, a aktualnie na kulturę tutaj nie ma miejsca. Bardzo mnie to zastanowiło i poprowadziło do rozmyślań dlaczego ludzie gadają o wojsku, a nie mają okazji do czerpania z rozrywki. Jak to jest z tymi ośrodkami kultury w Edelweiss?
Młody chłopak przyznał, że nieco obawia się zaciągu do wojska, bo ludzie różnie gadają czy ma to być jego obowiązek czy nie. Jego babka zaś wspominała, że jako młoda dziewczyna bardzo lubowała się w balecie, a aktualnie na kulturę tutaj nie ma miejsca. Bardzo mnie to zastanowiło i poprowadziło do rozmyślań dlaczego ludzie gadają o wojsku, a nie mają okazji do czerpania z rozrywki. Jak to jest z tymi ośrodkami kultury w Edelweiss?

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Idealnie, że Szanowny porusza właśnie te tematy. Jako Oberhaupt, a zarazem były leutnant K.u.K. Armee, z którą przybyłem tu na wiosnę 1921 roku doskonale zdaje sobie sprawę, że społeczeństwo chciałoby się pobawić, zaznać trochę kultury, przyjemności. Jednakże to co zastaliśmy wołało o pomstę do nieba. Wszelki transport na szerszą skalę był niemożliwy. Jedyna droga do stolicy regionu była tak zniszczona, że ciężarówkami nie dało się jechać. Dopiero mój pułk pomógł odnowić i ruszyć pomału sprawy gospodarcze. Nie mniej wojskowych było z tego tytułu więcej. Mundury przewijały się to tu, to tam. To na pewno nowalijka dla obywateli. Znam ich dobrze, w końcu także i ja stąd pochodzę. No, ale do sedna. Pyta Szanowny o kulturę i rozrywkę. To się oczywiście zadzieje!Joachim Cargalho pisze: ↑18 stycznia 2022, 21:21 Przechadzałem się już po Grunewald. Jako, że to jedyny przesmyk od południa. Porozmawiałem sobie z mieszkańcami, którzy są bardzo gościnni i nie stronią od rozmów z przybyszami. Stanowią oni wspaniała wizytówkę tego Państwa!
Stąd w przygotowaniu mamy oczywiście szereg imprez towarzyskich. Edelweiss to ma być swojska, poczciwa mikronacja, gdzie wypijesz litrowe piwo, zatańczysz z młodą dziewką przy akompaniamencie akordeonu i na koniec przegryziesz kiełbasą z rusztu z dodatkiem wspaniałego sera z koziego mleka.
Jeśli Szanowny pozwoli to jeszcze dziś zarządzę "narodowe pieczenie świniaka", na część Frau Augentrost i Herr Cargalho!
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Litrowe piwo i pieczony świniak? Brzmi świetnie!
Augentrost, Augentrost... coś mi mówi to nazwisko...
Ach tak, już wiem... To nazwisko, to całkiem płomienny temat na przejściu granicznym. Nie wiem, czy owa Pani tam zasłynęła, ale straż na granicy chyba została oczarowana...
A wracając do debaty. Nie zwykłem wścibiać nosa w nie swoje sprawy, ale od dawna mam przekonanie, że to kultura powinna stanowić o sile państwa w mikroświecie - oczywiście zaraz po polityce! Chyba właśnie takie wydarzenia generują największy ruch wśród społeczeństwa i sprowadzają gości zza granic. Ciekaw jestem pomysłów na rozwój kultury Edelweiss.
Augentrost, Augentrost... coś mi mówi to nazwisko...
Ach tak, już wiem... To nazwisko, to całkiem płomienny temat na przejściu granicznym. Nie wiem, czy owa Pani tam zasłynęła, ale straż na granicy chyba została oczarowana...
A wracając do debaty. Nie zwykłem wścibiać nosa w nie swoje sprawy, ale od dawna mam przekonanie, że to kultura powinna stanowić o sile państwa w mikroświecie - oczywiście zaraz po polityce! Chyba właśnie takie wydarzenia generują największy ruch wśród społeczeństwa i sprowadzają gości zza granic. Ciekaw jestem pomysłów na rozwój kultury Edelweiss.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No ja również jestem ciekaw tej kultury.
Zróbmy sobie zatem wewnętrzny "test" i pobawny się już w piątek(lub od piątku, aż się znudzi
).
Zapraszam na Narodowe Pieczenie Świni!
Zróbmy sobie zatem wewnętrzny "test" i pobawny się już w piątek(lub od piątku, aż się znudzi
Zapraszam na Narodowe Pieczenie Świni!
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To teraz Szanowny postawił mnie przed trudnym zadaniem. Zupełnie inną sprawą jest mówić o kulturze, a inną okazywać kulturę. No cóż zobaczymy! Już się nie mogę doczekać tej imprezy! Czy zostanie zorganizowane oficjalne polowanie??? Mam nadzieję, że na ruszcie znajdzie się porządna DZIKA świnia!

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Byłem pewien, że tym już zajmą się specjaliści masarscy, ale jeśli Szanowny zechce możemy i upolować dziczka.Joachim Cargalho pisze: ↑18 stycznia 2022, 22:39 To teraz Szanowny postawił mnie przed trudnym zadaniem. Zupełnie inną sprawą jest mówić o kulturze, a inną okazywać kulturę. No cóż zobaczymy! Już się nie mogę doczekać tej imprezy! Czy zostanie zorganizowane oficjalne polowanie??? Mam nadzieję, że na ruszcie znajdzie się porządna DZIKA świnia!
Wybierzmy się zatem na polowanie, choćby i jutro do Lasów (oczekuję propozycji nazwy z przekładem na niemieckopodobny język
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Herr Gruener... No jeśli mam się poznawać, to chyba lepszych okoliczności do zdobycia zaufania nie ma niż wędrówka ze spluwą pod pachą ramię w ramię. Pan ode mnie oczekuje nazwy lasu? Ci tam na pograniczu coś gadali o der Lebensraum. Ponoć tam chłopcy uczą się strzelać, a matki później sprzedają czapki na targach.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W takim razie jesteśmy umówieni! Mam tylko nadzieję, że Frau Augentrost nie będzie miała akurat nic do roboty. W sumie to muszę sprawdzić w grafiku, czy czasem nie wyznaczyłem jej jakiegoś innego zadania "specjalnego". No, ale nie przypominam sobie na ten moment. To co polowanie w Lebensraum, jutro! Proszę się nie spóźnić. Bardzo tego nie lubię.
Offtop - Lebensraum = Siedlisko?
Offtop - Lebensraum = Siedlisko?