Prace nad koleją transorientycką

Edelweisskie Przedsiębiorstwo Kolejowe - wszelkie info zbiorcze o kolejach.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prace nad koleją transorientycką

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Temat na szybko mi się przypomniał...

Z racji tego, że mamy dość ubogie...wszystko to zastanawiałem się kiedyi jak powinniśmy wprowadzić sieć kolei żelaznej. Jako, że nie jestem specjalistą, a raczej wzrokowcem w tej dziedzinie, popytałem kilka tygodni temu "specjalistów" miroświatowych czy pomogli by mi w urzeczywistnieniu i powstaniu porządnie przygotowanych odcinków, a przede wszysktim w doborze odpowiednich lokomotyw i wagonów do nich.

Nie mniej chciałbym najpier zapytać czy ktoś z Was zna się na tym na tyle dobrze, że przedstawi własny projekt.
A teraz trochę suchych faktów.
Obecnie posiadamy linię kolejową (załóżmy, że tymczasowo nie działającą) pomiędzy Grünerwald a Stadt Edelweiss. Według mojej koncepcji linia ta zostanie doprowadzona w całości do Wolkenbad. Chciałbym także, gdzieś na wysokości Stad Edelweiss postawić rozwidlenie, tak by kolej była gotowa na ekspansję do Slawonii.
No właśnie. Projekt budowy kolei rozpoczął by się przede wszystkim od przetargu na lokomotywę i wagony pasażerskie.
- Moim celem jest stworzenie po pierwsze, na odcinku Wolkenbad - Winktown (via MAW,) a później także Wolkenbad-Slawonia (najprawdopodobniej przez tunel lub poprzez góry bezpośrednio, a może i nawet na zachód do Urbino...)linii wzorowanej na Orient Expressie. Musi być zatem luksusowo i czarująco. A nasz EdelExpress winien być szykowny i dostojny. Oczywiście jeden pociąg do jednej linii.
- Po drugie należy należy wybrać jaki maszyny są potrzebne.
Złozyć zamówienie produkcyjne (najprawdopodobniej w Muratyce, ale zrobimy sobie może jakiś przetrarg).
- Po trzecie wykonanie przewiertu tunelu (MAULWURFY!) niedaleko Gämsentor i pociągnięcie linii do MAW(kierunek np. Lemberg). Oczywiście tutaj należy się współpraca z MAW.
- Następnie po zakupie pierwszej lokomotywy rozpoczęliśmy byśmy działalność EdelweissBahn(czy jak to tam się będzie zwał) jakimś wystawnym bankietem w jednej z nieistniejących jeszcze rezydencji. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Prace nad koleją transorientycką

Krzysztof Windsor pisze: 06 lipca 2024, 02:29
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 lipca 2024, 22:11
Krzysztof Windsor pisze: 05 lipca 2024, 15:20

Wszystko co zawiezie mnie do Cargaldorf jest przeze mnie wspierane. Może uda mi się sprowadzić jeden skład - mały bo mały- na wykorzystanie przeze mnie, ale w ramach nieobecności go udostępniać kolejom za niewielką opłatę i już zrobiłyby się oszczędności... :D
Nie planowałem postoju w Cargaldorf. Tam nie ma na razie dworca... Z resztą, to tak jakby na trasie "intergalaktycznej wielkości czyli woj.opolskiego zatrzymywać się co stację. :)
Jeśli coś się Szanowny Majętny Następca Tronu Voxlandzkiego dołoży to jestem na tak, na peron w Cargaldorf. ;)
Ale z Wolkenbad bliziutko jest to nie trzeba w sumie.
Dokładnie. W normalnych warunkach Cargaldorf byłoby traktowane jako dzielnica, ale to z drugiej strony jeziora, zalążek wielkiej rodowej metropolii. Również uważam, że nie ma sensu robić dworca w Cargaldorf.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Krzysztof Windsor »

Heinz-Werner Grüner pisze: 06 lipca 2024, 10:06
Heinz-Werner Grüner pisze: 05 lipca 2024, 22:11

Nie planowałem postoju w Cargaldorf. Tam nie ma na razie dworca... Z resztą, to tak jakby na trasie "intergalaktycznej wielkości czyli woj.opolskiego zatrzymywać się co stację. :)
Jeśli coś się Szanowny Majętny Następca Tronu Voxlandzkiego dołoży to jestem na tak, na peron w Cargaldorf. ;)
Dokładnie. W normalnych warunkach Cargaldorf byłoby traktowane jako dzielnica, ale to z drugiej strony jeziora, zalążek wielkiej rodowej metropolii. Również uważam, że nie ma sensu robić dworca w Cargaldorf.
Nie mniej jednak postaram się u mamusi o zniżkę hahah :D
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ludwig Tomović »

Coś ze strony slawońskiej można rozbudować :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Krzysztof Windsor pisze: 06 lipca 2024, 13:31
Heinz-Werner Grüner pisze: 06 lipca 2024, 10:06

Nie mniej jednak postaram się u mamusi o zniżkę hahah :D
Obowiązkowo! :D

Ludwig Tomović pisze: 06 lipca 2024, 13:38 Coś ze strony slawońskiej można rozbudować :D
W miejscach gdzie mamy "styki" właśnie zaproponowałem. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Pomyślmy nad tą zniżką... To by trzeba najpierw określić wymagania odnośnie samych lokomotyw oraz wagonów (również ich rodzajów czy ma to być skład przeznaczony do transportu ludności, czy jednak towarowy = wymagający większej siły, większego kotła, zużycia węgla... [dygresja - czy Edelweiss chciałoby jedną eksperymentalną lokomotywę napędzaną energią elektryczną? Wymagałoby to położenia torów, które mogłyby takową maszynę w jakiś sposób napędzać. Może i w realu czegoś takiego nie było, a przynajmniej nie w okresie edelweisskim, ale jesteśmy w mikronacjach. Byłaby ona znacznie szybsza od parowych, stanowiłaby swego rodzaju pociąg luksusowy, o wiele droższy w cenach biletów, ale wart tego...]). Później biuro konstrukcyjne firmy Schmidt ans Wagner AG musi opracować projekty, przedstawić do akceptacji, zwrócić się do zakładów produkcyjnych z prośbą o wycenę i dopiero wtedy można rozmawiać o finansach. Potem oczywiście etap produkcji, dostarczenia itd. itd..

Powiem tak - zniżka będzie z racji na bratnią pomoc narodowi edelweisskiemu, z którym w końcu jesteśmy w Przymierzu Narodów, a to zobowiązuje. Cen jeszcze nie zdradzę, bo to trzeba "usiąść i pomyśleć". Zależy od ilości, ale również i czasu poświęconego na całą narrację, przygotowanie materiałów oraz poczytalnej ceny mikronacyjnej. 10 czołgów Pz-Mod 55 to koszt 750 voxów. Posiłkując się wiedzą z internetów by znać stosunek cen lokomotywa-czołg i używając Rozumu i Godności Mikronautki, powiedziałabym, że cena jednej lokomotywy w standardzie podstawowym to byłoby 2500 voxów (oczywiście im więcej to cena się obniża, powiedzmy za 5 zapłacicie już tylko 1250 voxów). Tutaj jeszcze nie ma "zniżki z racji bratniej pomocy", ją to dopiero się naliczy przy całości. Wyniosłaby ona od 25% do 40% ceny za całość. No ale nie sądzę, że będziecie oszczędzać i brać byle co...

Oczywiście doszedłby jeszcze taki "fajny" dodatek jak koszty serwisowe. Z racji, że licencja na razie nie jest oferowana to wszelkie naprawy, przeglądy musiałaby prowadzić strona voxlandzka - tutaj powiedzmy 75-150 voxów za maszynę, co kwartał lub wydarzenie specjalne jak np. wykolejenie, zepsucie się (lampa z pomysłem - każdy model miałby podaną szansę na zepsucie się). Elektryczna eksperymentalna lokomotywa byłaby w formie wymiany. My położymy tory na trasie, którą miałaby pokonywać oraz ją dostarczymy, zaś strona edelweisska wybuduje w Voxlandzie dwa zakłady mechaniczne zajmujące się m.in. produkcją lokomotyw i wagonów. W ten sposób zarobimy forumowo i aktywnościowo, bo wszystko byłoby zawarte w narracji, która miałaby mieć ileś tam postów (oczywiście każdy zakład liczony osobno).

Konkluzja dla ludzi nie lubiących długich czytanek:
Jak dogadamy szczegóły to będzie podana cena, zniżka od 25% do 40% ceny normalnej. Oprócz tego wymiana "aktywnościowo-narracyjna" jako forma zapłaty za dodatkowe rzeczy.
Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sama koncepcja jest dla mnie tym czego oczekiwałem, odniosę się szerzej do tego dziś wieczorem, bądź dopiero w e wtorek. Mam na to pewne plany, bo tu nie chodzi by pociągi jeździły, ale pełniły ważną rolę w życiu Kotliny.
Każda z lokomotyw i wagony zostały by nazwane i pełniły swego rodzaju folklor dodatki (czytaj narracyjny).
Pociąg na trasie z A do B miałby szansę narracyjnie się wkomponować w zycie codzienne. Do tego dochodzi przygotwanie zestawu z wykorzystaniem czegoś na wzór OrientExpressu. Nie wypaliło to z planem muratyckim, bo chyba nawet z mojej winy, zaniechano rozmów. Myślę, że to dobry czas by także pomyśleć o hiper luksusowym pociągu po całej Orientyce.
Czyli mamy dwa tematy:
-tradycyjne zestawy pociągów na liniach lokalnych (3-5 sztuk muszę sobie policzyć :) )
-luksusowy ekspress (dosłownie 1)

Do tego dochodzi kilka zestawów towarowych... (pięć na początek może być mało, ale to się rozłoży 5 od razu plus pięć za jakiś czas, dajmy na to, rozliczenie w okolicach Rajdu Voxlandzkiego... :) )
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 lipca 2024, 11:00 Do tego dochodzi kilka zestawów towarowych... (pięć na początek może być mało, ale to się rozłoży 5 od razu plus pięć za jakiś czas, dajmy na to, rozliczenie w okolicach Rajdu Voxlandzkiego... :) )
No i tak może być. Nikt nie mówił, że płatności mają być tu natychmiast. Mogą być w ratach, po czasie, w ramach kredytu...
Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Anastasia Windsachen pisze: 07 lipca 2024, 20:30
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 lipca 2024, 11:00 Do tego dochodzi kilka zestawów towarowych... (pięć na początek może być mało, ale to się rozłoży 5 od razu plus pięć za jakiś czas, dajmy na to, rozliczenie w okolicach Rajdu Voxlandzkiego... :) )
No i tak może być. Nikt nie mówił, że płatności mają być tu natychmiast. Mogą być w ratach, po czasie, w ramach kredytu...
No to w sumie mamy to... Najważniejszy dla mnie jest ten zestaw dla EdelExpress (wzorowany na OrientExpressie). Full wypas, drogi i w ogóle. Trasa zostanie podana do publicznej wiadomości jak tylko ustalimy co i jak.
Chciałbym by to byla trasa najbardziej Orientycka jak to możliwe, ale też bez przesady. Na pewno Slawonia, MAW, Winktown etc... Nie wiem jak zachód, ale pewnie do ZSKHiW i coś głębiej, może Urbino etc.

Jeśli chodzi o nasze lokalne pociągi to chyba przyjmie się nazwa WAXpress (zainteresowanych odsyłam do naszej witryny, gdzie można zobaczyć i nasz wagon i bilet...).
Patrząc na "magistrale", to jeden na pewno na trasę Grunerwald-Stadt, drugi Wolkenbad-Stadt aż do kopalni, jako stałe trasy.
Trzeci Stadt-Glanzberg-Góra Ametystowa.
Czwarty = Wolkenbad-Glanzberg-Sanjak
Piąty = Stadt- Slawonia

Dalej nowe, ale to na później.

Jesli chodzi o ten EdelExpress to na pewno pójdzie trasą Grunerlwald-Stadt-Glanzberg, tylko nie wiem przez którą magistralę (zaliczy Wolkenbad czy nie). Z punktu widzenia turystyki lepiej gdyby szedł na zachod, a dalej na północ do Złotego Miasta.

Mamy zatem 1+5+ jakiekolwiek 5 towarowych, chyba głównie na trasie G.Ametystowa-Stadt-Kopalnia. Węgiel z tcyh regionów to nasze główne zaopatrzenie. Pewnie Herr @Ludwig Tomović będzie zabiegać o takowe również ze Slawonii, to tym bardziej trzeba prędko połączyć ze slawońską granicą.

Jeśli chodzi o elektrykę, to bym się nie bawił na razie w to... Nasz "Planer-Elektryk" @Fabio Rhyner aktualnie jest w wysokich górach więc nie chciałbym kombinować. Natomiast tak, zielone światło daję na wszystko, z rekomendacją do barw wagonów w kolorach Waxpress, a dla EdelExpress coś unikatowego. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ludwig Tomović »

Postaram się jakoś niedługo zaproponować Slawońską część trasy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Jeżeli nowe linie mają powstać w jakimś rozsądnym przedziale czasowym to może będzie można je nanieść na mapę Glanzbergu jeszcze przed jej wydaniem.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „EdelBAHN”