Wędrówka po górach Bierspitze

Prahburg nie narodził się z planu, ani rozkazu. Jego początek był konsekwencją zmęczenia, tęsknoty i wyboru. W 1921 roku, gdy część żołnierzy czeskich i słowackich powracających z długiej, wyczerpującej kampanii „Langskip” wędrowała po Kotlinie Edelweiss, wielu z nich nie chciało już iść dalej. Za sobą mieli miesiące marszu przez pustkowia i niepewność, przed sobą powrót do świata, który dla niektórych przestał być domem. To właśnie oni jako pierwsi zdecydowali się zostać.
Mimo wszystko dopiero w marcu 1926 roku zdecydowali się zdubować miasteczko.
Regulamin forum
Obrazek

- PRAHBURG - LICZBA MIESZKAŃCÓW: 14 300
Awatar użytkownika
Mandaryna Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wędrówka po górach Bierspitze

Post autor: Mandaryna »

Wpis z pamiętnika Vratislava z dnia 22.08.1926r.

To był jeden z tych dni, które chciałoby się zatrzymać na dłużej. Korzystając z ostatnich chwil lata, wybrałem się w góry Bierspitze, żeby oderwać się od codzienności, nacieszyć się jeszcze ciepłem i zielenią, ale przede wszystkim... pobyć trochę sam ze sobą.

Wyruszyłem rano, kiedy powietrze było jeszcze chłodne, a góry powoli budziły się do życia. Początkowo szedłem spokojnie, rozglądając się dookoła. Las, śpiew ptaków i szum wiatru sprawiały, że z każdym kolejnym krokiem coraz bardziej odcinałem się od tego, co zostawiłem za sobą.

Ta wędrówka stała się również momentem do szczerych, osobistych przemyśleń. Idąc górskim szlakiem, miałem wreszcie czas, żeby spokojnie pomyśleć o ostatnich dniach i miesiącach... o tym, co się wydarzyło, o ludziach, którzy pojawili się w moim życiu, o decyzjach, które podjąłem, ale również o rzeczach, które wciąż pozostają dla mnie niewyjaśnione. Góry dawały mi poczucie spokoju i pozwalały spojrzeć na pewne sprawy z dystansu.

Zastanawiałem się również nad tym, co chciałbym zmienić, czego naprawdę potrzebuję i w jakim kierunku chcę dalej podążać. Nie wszystkie odpowiedzi przyszły od razu, ale chyba właśnie tego potrzebowałem... chwili, w której nie musiałem niczego udawać ani nikomu niczego tłumaczyć. Mogłem po prostu być sobą i uporządkować własne myśli.

Kiedy dotarłem wyżej, usiadłem na chwilę i spojrzałem na rozciągający się przede mną krajobraz. Wtedy chyba najmocniej poczułem, że lato naprawdę się kończy. Z jednej strony było mi żal tych wszystkich ciepłych i beztroskich dni, ale z drugiej czułem, że nadchodząca jesień może być początkiem czegoś nowego.

W drodze powrotnej słońce zaczynało powoli zachodzić. Góry nabrały złocistych barw, a ja szedłem coraz wolniej, chcąc zapamiętać ten moment. Było w tym coś wyjątkowo spokojnego... świadomość, że pewien etap właśnie się kończy, ale jednocześnie przede mną pozostaje kolejny.

Wycieczka do Bierspitze była więc czymś więcej niż zwykłą wyprawą w góry. Była pożegnaniem lata, chwilą odpoczynku, ale przede wszystkim czasem szczerości wobec samego siebie. Czasem na wspomnienia, przemyślenia, małe podsumowania i zastanowienie się nad tym, co dalej.

Wracałem zmęczony, ale z dziwnym poczuciem spokoju. Nie wszystkie problemy nagle zniknęły i nie na wszystkie pytania znalazłem odpowiedź. Jednak czasem wystarczy kilka godzin w górach, cisza i własne myśli, żeby poczuć, że pewne rzeczy zaczynają układać się w głowie. I chyba właśnie tego najbardziej potrzebowałem na zakończenie lata.

Vratislav oglądający lornetką góry oraz Prahburg wraz z okolicami.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wędrówka po górach Bierspitze

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Vratislav siedział na zboczu Bierspitze, przez lornetkę obserwując góry oraz Prahburg i jego okolice. Spokój górskiej ciszy przerwały nagle szybkie kroki na szlaku. Po chwili pojawił się zadyszany urzędnik ze Stadt Edelweiss.

- Herr Vondraczek! Nareszcie pana znalazłem! Szukamy pana po całym mieście i okolicy!

Urzędnik przez chwilę próbował złapać oddech, po czym wyjął z teczki dokument.

- Mam dla pana bardzo dobre wieści. Za wybitne osiągnięcia dla Kotliny przysługuje panu możliwość zamieszkania we własnej willi. We własnej willi... - urzędnik uśmiechnął się, widząc zaskoczenie na twarzy Vratislava.

- Wszystkie szczegóły otrzyma pan w urzędzie. Proszę zgłosić się do Pani Jadzi w Departamencie Obywatelskim. Ona będzie już wiedziała, co dalej.

Po tych słowach urzędnik schował dokument i jeszcze raz odetchnął głęboko, najwyraźniej zadowolony, że wreszcie udało mu się odnaleźć poszukiwanego.

- I proszę nie mówić, że urzędnicy niczego nie załatwiają! Tym razem mamy dla pana naprawdę dobrą wiadomość.

I tak jak się pojawił, tak zniknął...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Mandaryna Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wędrówka po górach Bierspitze

Post autor: Mandaryna »

Spoglądam na urzędnika z szerokimi oczyma. Po chwili się uśmiecham do mężczyzny i spoglądam na dokumenty kątem oka.

- Nevěřím tomu, ale děkuji vám, vážený pane, za sdělení těchto zpráv! Zaraz ruszam do urzędu!

Poprawiam się i wyruszam w stronę Prahbruga.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prahburg”