Ankieta na temat Edelweiss lata 40'

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek

Czy jesteś za tym by Edelweiss się wzorowało na latach 40' a nie 30' jak dotychczas XX wieku?

Czas głosowania minął 17 września 2025, 13:56

Tak
9
64%
Nie
5
36%

Liczba głosów: 14
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Ankieta na temat Edelweiss lata 40'

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 05 września 2025, 08:44 Jestem zdania mniejszości - nie potrzebujemy jakiegoś przeskoku, żeby dostosowywać swoją narrację do obecnego roku. Już od początku jesteśmy w tym elastyczni.
Amen!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Ale czy nie moglibyśmy kiedyś rozważyć skoku? Jednak przejście do lat 30 to dopiero za 5 lat... xd trochę długo.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

A jakie elementy chciałabyś przesunąć w pierwszej kolejności?
Bo na przykład moda... no nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś była prekursorem. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 05 września 2025, 08:44 Jestem zdania mniejszości - nie potrzebujemy jakiegoś przeskoku, żeby dostosowywać swoją narrację do obecnego roku. Już od początku jesteśmy w tym elastyczni.
A ja jestem zdania większości. Elastyczność to jedno, a i z tym bym nie przesadzał. Ja wiem Heinz kocha Austro-Węgry i chce mieć tak jak one, ale czy nie za dużo? Czy nie możemy iść w własną orginalność? Mimo wszystko te ,,pojedyncze" nadal sprawiają że w wielu aspektach jest ograniczenie.

Ja wiem jedno, Heinz zrobi z tym co zechce, może im nawet powiedzieć ,,Koniec i kropka". Ale faktem jest że większość jest za przeskokiem do przodu.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Elastyczne wykorzystywanie elementów 5 i 6 dekady XX w. w mikronacji osadzonej ćwierć wieku wcześniej jest nawet całkiem oryginalne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ja chciałbym jeszcze poznać przyczyny takiego a nie innego problemu. Zgaduję iż dotyczył on tego iż jakaś technologia zdaniem Oberhaupta była za bardzo "do przodu" ale jak?
Może właśnie po przeanalizowaniu sobie tego ciągu przyczynowo-skutkowego dojdziemy o co jest tak na prawdę cały problem.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Femme Mystere pisze: 05 września 2025, 13:07 Ale czy nie moglibyśmy kiedyś rozważyć skoku? Jednak przejście do lat 30 to dopiero za 5 lat... xd trochę długo.
Pani Augentrost... Jak mantrę powtarzam, że Edelweiss "bazowo" miało zaczynać w roku realnym -100 lat. ALE, bo to ważne, od dawna tak nie jest. Technologicznie, ale i miarowo szliśmy do przodu, czy to w awionice, motoryzacji, technologii wojskowej, budownictwie, modzie i tak dalej. Tam gdzie była chęć parcia do przodu to była. Jedyne o co prosiłem, żeby to było stopniowe i równomierne.
Obecnie datą graniczną jest rok 1939, ale znów nie taki sztywny, więc mowa, że za pięć lat będą lata trzydzieste mija się z prawdą. Za 5 lat to bedziemy mieli pewnie lata 70-te.

Joachim Cargalho pisze: 05 września 2025, 13:28 A jakie elementy chciałabyś przesunąć w pierwszej kolejności?
Bo na przykład moda... no nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś była prekursorem. :D
Tutaj to i tak można szaleć, bo zakładamy, że mamy społeczeństwo "wolne" i "frywolne". Moda to łaczenie tradycji z nowoczesnością, więc możemy się fajnie pobawić. Natomiast nie sądzę, że będziemy szyć w mikronacyjnych Chinach i wszystko będzie w tak masowej produkcji. ;)

Leszek Ebe-Grüner pisze: 05 września 2025, 13:45
A ja jestem zdania większości. Elastyczność to jedno, a i z tym bym nie przesadzał. Ja wiem Heinz kocha Austro-Węgry i chce mieć tak jak one, ale czy nie za dużo? Czy nie możemy iść w własną orginalność? Mimo wszystko te ,,pojedyncze" nadal sprawiają że w wielu aspektach jest ograniczenie.

Ja wiem jedno, Heinz zrobi z tym co zechce, może im nawet powiedzieć ,,Koniec i kropka". Ale faktem jest że większość jest za przeskokiem do przodu.
Od kiedy ja "kocham Austro-Węgry i chce mieć tak jak one"? Wręcz przeciwnie, uciekam od tego. Kotlina w nawet najmniejszym stopniu nie ma bazować na MAW, a bardziej na alpejskich Niemczech czy Austrii, w początkowym stadium chciałem wzorować się na Luksemburgu (plany księstwa) i Liechtensteinu (okazał się za niski w góry :) , ale mowy nie było nigdy o A-W. Poza oczywiście nawiązywanie do społeczności. Tych tutaj, jak wiadomo, po sasiedzku musi być. Sam przybyłem/odkryłem (ja wolę słowo wróciłem) jako oficer CiK Armii, proszę więc nie szerzyć żadnych herezji, Synuś. :)
Co do "pojedyncze nadal sprawiają, że ....ograniczenie" - tu się zgodzę. - Dlatego warto rozwijac to miarowo. Jedną dekadę do przodu, no nagnę w niektórych branżach do dwóch, ale wtedy już wiemy, że technologia z działu A, podciągnęłaby już dawno dział B.

Dla mnie zadnym argumentem nie jest "większość" - tylko spójność.

I wracając jeszcze do sytuacji dlaczego nie zgodziłem się wtedy na produkcję automobili z lat ponad 1939 (poprzez tą gierkę). Ujmę to tak. Jak ktoś działa regularnie i ma swoją wizję, rozwija ją i ona już jest dosłownie na granicy rozwoju, to wiadomo, że przymknę oko, a wręcz zachęce do jej przekroczenia. Wtedy dla mnie jest motyw byśmy szli dalej, przekraczali te bariery.
Jak Ty mnie prosiłeś o prezeniesienie motoryzacji o dekadę czy dwie do przodu, wracałeś po kilkudziesięciu miesiącach poza mikro. Nie umiałem tak zaryzykować i oddać takie pole do naginania dla "widzimisię" jednego mikronauty, nawet jak jest moim v-synem. Teraz wiem, że w pełni mogę Ci na takie wybiegi w przód pozwolić, ale również z wyznaczeniem granicznym daty. Jeśli dalej chcesz to rozwijać, to ok, motoryzacja do przodu o 10 lat, ale np. rusznikarstwo i awionika jeszcze nie. Dajmy sobie czas na rozwinięcie jednej gałęzi, a dalej kolejną. Dla mnie tak jest po prostu "realniej", jeśli to dobre słowo.
Rozumiesz o co mi chodzi? Teraz masz wolną rękę, ale nie da się mieć na wszystko. To znaczy da się, ale ja nie dążę do tego.
Joachim Cargalho pisze: 05 września 2025, 13:55 Elastyczne wykorzystywanie elementów 5 i 6 dekady XX w. w mikronacji osadzonej ćwierć wieku wcześniej jest nawet całkiem oryginalne.
Prosze o przykład bo nie wiem konkretnie o czym piszesz.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 września 2025, 14:37 Ja chciałbym jeszcze poznać przyczyny takiego a nie innego problemu. Zgaduję iż dotyczył on tego iż jakaś technologia zdaniem Oberhaupta była za bardzo "do przodu" ale jak?
Może właśnie po przeanalizowaniu sobie tego ciągu przyczynowo-skutkowego dojdziemy o co jest tak na prawdę cały problem.
Nie chodzi o problem, a o jasne postawienie sprawy, że ten rozwój jest widoczny w działaniach na forum.

Wcześniej też poruszałeś kwestię Herr Admiral, samolotu Constelation - a czy to nie był prezent od bardziej zaawansowanego technologicznie państwa, czy też obywatela, który stamtąd przybywał? Wtedy uznałem, że ma to sens, bo kto jak kto, ale elita Edelweiss, nawet jak na tak odległe czasy rozwoju, musi mieć godną i wyglądającą na "nowocześniejszą" maszynę. W końcu my nią lataliśmy do lat 2025. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Mnie najlepiej pasowałyby czasu średniowiecza, wtedy magia miała wielkie uznanie, a nie tak jak teraz każdy olewa potęgę wielkich możliwości sił nadprzyrodzonych a wieszczki pali się na stosie 😂
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Wybieram trzecią drogę! :lol:
Udajmy się w lata pięćdziesiąte i sześćdziesiąte XX wieku! ;)
Niemiecka technologia była na tyle zaawansowana, że możemy spokojnie iść w tym kierunku! :D
Załączniki
il_794xN.3857383996_9uo5.jpg
il_794xN.3857383996_9uo5.jpg (78.62 KiB) Przejrzano 441 razy
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Nie ograniczajcie się kochani, rok 2025 stoi otworem <3
Po co się ograniczać technologicznie, a przecież i moda jest teraz bardzo elastyczna, więc każdy znajdzie coś dla siebie :Eidea
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”