Oczywiście. To idealny rodzaj "kary" wliczający się w prace społeczne, pod warunkiem, że pojemniki na farbę zostaną uprzątnięte po opróżnieniu.Targersdorf Borisz pisze: ↑19 lipca 2025, 19:46 Ja mam pytanie do Wysokiego Sądu @Heinz-Werner Grüner
Czy pomalowanie ławek na Flussparku będzie zaliczane do prac społecznych nakazanych przez Wysoką Sprawiedliwość?
Przyjmowanie interesantów
Regulamin forum
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przyjmowanie interesantów
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Herr Oberhaupt!
Przekazuję wiadomość z Księstwa Sarmacji od samego Księcia Arkadiusza!
Przekazuję wiadomość z Księstwa Sarmacji od samego Księcia Arkadiusza!
Wasza Ekscelencjo,
z nieskrywaną radością odczytaliśmy list nadesłany z Kotliny Edelweiss. Cieszy nas niezmiernie, że sprawa skromnej rezydencji Naszych Wysokości została podniesiona do rangi zagadnienia publicznego. W końcu nie każdemu dane jest zaznać tego szczególnego zaszczytu, by jego chata stała się niemalże kwestią państwową.
Z niemałym wzruszeniem przyjęliśmy wieść, że dziki bluszcz – istota bez manier i poczucia umiaru – śmiało wdziera się na teren naszej rezydencji. Nasza nieobecność, niestety, sprzyja tej botanicznej anarchii. Niemniej dziękujemy za troskę – szczególnie że dotyczy ona już nie tylko spraw prywatnych, ale, jak się okazuje, państwowej wrażliwości Kotliny Edelweiss. Nieskromnie napomknę, że może więc warto rozważyć wpisanie naszego dworku na listę obiektów przeznaczonych do prac społecznych? Zwłaszcza że ostatnimi czasy całkiem spora liczba edelwajskich obywateli miała okazję zaznajomić się z tą formą aktywności obywatelskiej. Ze swojej strony gotowi jesteśmy zapewnić czapkę z daszkiem – celem ochrony przed słońcem – oraz, jeśli trzeba, wodę pitną. Prosto ze studni.
Na koniec pragniemy serdecznie podziękować za okazaną troskę – zarówno o nas, jak i o nasze porośnięte zielenią kąty. Choć terminarz Naszych Wysokości pozostaje napięty jak struna lutni nadwornego grajka, nie wykluczamy, że odpowiednia koniunkcja gwiazd, poziom skoszenia trawnika i stan duchowej gotowości Kotliny pozwolą na wizytę w bliżej nieokreślonym, acz możliwym horyzoncie czasowym.
Z wyrazami szacunku, sympatii (i przymrużeniem oka),
Arkadiusz Maksymilian
Książę etc. etc.
oraz
Fatima Popow-Chojnacka
Księżna Małżonka i Obiekt Strategicznej Troski Grünera

- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czyli możemy przeznaczyć Sarmatische Stille na cele społeczne. Skoro mamy przytułek dla zwierząt, to przydałaby się też noclegownia...
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tak też przyleciał gołąb do siedziby Oberhaupta... Po czym wręczył mu do rąk list i tam było napisane:
@Heinz-Werner GrünerKochany tato, to ja twój leszek. Chciałbym ciebie zaprosić do swojego nowego dworku na Herrenhausgasse 4. Miałem bardzo przyjemną rozmowę wcześniej z Królem Hawilandu Tadeuszem Henrykowskim. Ale potem impreza się zakończyła. W każdym razie zapraszam ciebie do mojego dworku, by najzwyczajniej w świecie porozmawiać nie tylko o biznesach, wojskach czy politykach jak to zazwyczaj jak już rozmawiamy, ale jak tatuś z synem. Mam nadzieję że mnie odwiedzisz.
Twój ukochany syn i dziedzic
Leszek Ebe-Grüner
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

- Fryderyk Orański • Stempel
-
ODZNACZENIA
Bardzo proszę o zmianę nazwy użytkownika na Fryderyk Orański.
Dziękuję uprzejmie.
Dziękuję uprzejmie.
/-/ Fryderyk Orański
Król Polski, Wielki Książe Litewski
Patriarcha Rotrii
Patriarcha Rotrii
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dokonano zmiany personaliów Wasza Świątobliwość @Friedrich OranjeFriedrich Orański pisze: ↑24 sierpnia 2025, 16:08 Bardzo proszę o zmianę nazwy użytkownika na Fryderyk Orański.
Dziękuję uprzejmie.![]()
- Fryderyk Orański • Stempel
-
ODZNACZENIA
Pięknie dziękuję za sprawne zrealizowanie mojej prośby. Ukłony dla JE @Herr OberhauptaHeinz-Werner Grüner pisze: ↑24 sierpnia 2025, 19:36Dokonano zmiany personaliów Wasza Świątobliwość @Friedrich OranjeFriedrich Orański pisze: ↑24 sierpnia 2025, 16:08 Bardzo proszę o zmianę nazwy użytkownika na Fryderyk Orański.
Dziękuję uprzejmie.![]()
/-/ Fryderyk Orański
Patriarcha Rotrii
Patriarcha Rotrii
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie ma za co. taka moja rola. Kliknąć ta, kliknąć tu, Zrobić tak, zrobić inaczej.Fryderyk Orański pisze: ↑24 sierpnia 2025, 22:14Pięknie dziękuję za sprawne zrealizowanie mojej prośby. Ukłony dla JE @Herr OberhauptaHeinz-Werner Grüner pisze: ↑24 sierpnia 2025, 19:36Dokonano zmiany personaliów Wasza Świątobliwość @Friedrich OranjeFriedrich Orański pisze: ↑24 sierpnia 2025, 16:08 Bardzo proszę o zmianę nazwy użytkownika na Fryderyk Orański.
Dziękuję uprzejmie.![]()
![]()
- Krzysztof Windsor • Stempel
- Ambasador Królestwa Voxlandu
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wieczorem pod Gmachem Der Sitz pojawiło się parę aut z ambasady Królestwa Voxlandu. Pojazdy zatrzymały się przed wejściem. Mżawka zmoczyła ziemię i nadawała specjalnego, lekko tajemniczego klimatu Stadt Edelweiss. Jeden z pracowników otworzył drzwi środkowego samochodu, z którego w lekkim, beżowym trenczu wysiadł Krzysztof Windsor-Windsachen, pod ręką trzymał czerwoną teczkę, której zawartości jeszcze nie znano.
Wszedł do środka Der Sitz i rozejrzał się w około, po czym lekko uśmiechnął. Spojrzał na czekającego Herr Zoltana Hagymę i odezwał się: - Guten Abend, Herr Hagyma! Jako Ambasador przekazuję na ręce list od His Majestat Regentin do Herr Oberhaupta @Heinz-Werner Grüner. Po czym podał mu teczkę i uścisnął dłoń. rozejrzał się jeszcze moment, uśmiechnął lekko, po czym pożegnał się i wrócił do auta. Słychać było tylko lekkie zamknięcie drzwi i powoli odjeżdżające samochody.
Wszedł do środka Der Sitz i rozejrzał się w około, po czym lekko uśmiechnął. Spojrzał na czekającego Herr Zoltana Hagymę i odezwał się: - Guten Abend, Herr Hagyma! Jako Ambasador przekazuję na ręce list od His Majestat Regentin do Herr Oberhaupta @Heinz-Werner Grüner. Po czym podał mu teczkę i uścisnął dłoń. rozejrzał się jeszcze moment, uśmiechnął lekko, po czym pożegnał się i wrócił do auta. Słychać było tylko lekkie zamknięcie drzwi i powoli odjeżdżające samochody.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL

17 IX 1925 roku, Stadt Edelweiss
DW: Jej Królewskiej Mości Anastasii Windsachen von Ribertrop
DW: Jej Królewskiej Mości Anastasii Windsachen von Ribertrop
- - - - - - - - - - - - - -
Na wstępie chciałbym serdecznie pozdrowić Waszą Królewską Mość, a także wyrazić głębokie wsparcie duchowe w chwili kryzysu zdrowotnego współmałżonka, Króla Voxlandu. Proszę i jemu przekazać wyrazy szczególnej estymy, a przede wszystkim wielkiej mocy i siły, by czym prędzej mógł zwalczyć zdrowotne problemy.
Dziękuje również za bezpośrednią korespondencje w sprawie jaka nurtuje Waszą Królewską Mość.
Niezmiernie przykro mi jednak czytać treść listu Waszej Królewskiej Mości, jest on wysoce niesprawiedliwy właśnie w czasie, który nastał.
Jak dobrze wiecie, oboje przygotowujemy największą imprezę jaka miała miejsce w sambańskiej cześci ziem Królestwa Voxlandu, mowa oczywiście o 3.Rajdzie Voxlandu. Doskonale sobie zdajecie sprawę, że ma to niebywały wpływ na promocję samego królestwa, ale przede wszystkim regionu, gdzie wydarzenie się odbędzie.
W tej oto "manierze" groźby przyjdzie mi dopinać ostatnie sprawy organizacyjne, a później przeprowadzenie i pełna kontrola całego wydarzenia. Przyzna Wasza Królewska Mość, że czas to niezbyt wskazany na polemikę dyplomatyczną na tak wysokim szczeblu.
W dodatku muszę zauważyć, że Herr Joachim Cargalho nie pełni roli Ambasadora Kotliny Edelweiss w Królestwie Voxlandu. Obecnie jest on Szefem Departamentu Dyplomatycznego Kotliny Edelweiss, zatem nie może być cofnięte coś co nie zostało nadane. W każdym razie, zarówno osoba Herr Joachima Cargalho, jak i Frau Lieselotte Augentrost, w świetle Waszego prawa i według Waszej woli, zawiniła, z tym nie bedę polemizować.
Z uwagi jednak na fakt, że w najbliższym czasie przybędzie do Królestwa Voxlandu wielu postronnych dziennikarzy, turystów, ale i zapewne dyplomatów upraszam o czasowe wstrzymanie Postanowienia Trybunału Królewskiego, do dnia 30 września b.r.
Skłonny jestem zaryzykować i postawić swoja reputację, że na okres trwania 3.Rajdu Voxlandu oboje przedstawiciele edelweisskiej społeczności nie wejdą w konflikt z prawem i nie będą czynnie uczestniczyć w życiu politycznym zarówno Królestwa Voxlandu, jak i Kotliny Edelweiss.
Ich rola ograniczy się jedynie do obecności w naszej ambasadzie oraz samego udziału w 3.Rajdzie Voxlandu.
Upraszam o zaakceptowanie mojej propozycji czasowego uchylenia Postanowienia, w myśl dobrych relacji na linii Kotlina Edelweiss - Królestwo Voxlandu.
Dziękuje również za bezpośrednią korespondencje w sprawie jaka nurtuje Waszą Królewską Mość.
Niezmiernie przykro mi jednak czytać treść listu Waszej Królewskiej Mości, jest on wysoce niesprawiedliwy właśnie w czasie, który nastał.
Jak dobrze wiecie, oboje przygotowujemy największą imprezę jaka miała miejsce w sambańskiej cześci ziem Królestwa Voxlandu, mowa oczywiście o 3.Rajdzie Voxlandu. Doskonale sobie zdajecie sprawę, że ma to niebywały wpływ na promocję samego królestwa, ale przede wszystkim regionu, gdzie wydarzenie się odbędzie.
W tej oto "manierze" groźby przyjdzie mi dopinać ostatnie sprawy organizacyjne, a później przeprowadzenie i pełna kontrola całego wydarzenia. Przyzna Wasza Królewska Mość, że czas to niezbyt wskazany na polemikę dyplomatyczną na tak wysokim szczeblu.
W dodatku muszę zauważyć, że Herr Joachim Cargalho nie pełni roli Ambasadora Kotliny Edelweiss w Królestwie Voxlandu. Obecnie jest on Szefem Departamentu Dyplomatycznego Kotliny Edelweiss, zatem nie może być cofnięte coś co nie zostało nadane. W każdym razie, zarówno osoba Herr Joachima Cargalho, jak i Frau Lieselotte Augentrost, w świetle Waszego prawa i według Waszej woli, zawiniła, z tym nie bedę polemizować.
Z uwagi jednak na fakt, że w najbliższym czasie przybędzie do Królestwa Voxlandu wielu postronnych dziennikarzy, turystów, ale i zapewne dyplomatów upraszam o czasowe wstrzymanie Postanowienia Trybunału Królewskiego, do dnia 30 września b.r.
Skłonny jestem zaryzykować i postawić swoja reputację, że na okres trwania 3.Rajdu Voxlandu oboje przedstawiciele edelweisskiej społeczności nie wejdą w konflikt z prawem i nie będą czynnie uczestniczyć w życiu politycznym zarówno Królestwa Voxlandu, jak i Kotliny Edelweiss.
Ich rola ograniczy się jedynie do obecności w naszej ambasadzie oraz samego udziału w 3.Rajdzie Voxlandu.
Upraszam o zaakceptowanie mojej propozycji czasowego uchylenia Postanowienia, w myśl dobrych relacji na linii Kotlina Edelweiss - Królestwo Voxlandu.
Z wyrazami głębokiego szacunku,

DW:
JKM @Anastasia Windsachen
@Krzysztof Windsor
@Femme Mystere @Joachim Cargalho