Herrenhausgasse 4 - Neue Audrey

Aleja Willowa - Życie w Dolinie toczy się swoim spokojnym rytmem, ale czasem człowiek tak się zafrasuje, albo zwyczajnie przemęczy, że należy się mu długo wyczekiwany odpoczynek. A gdzie jak nie we własnych czterech ścianach... Herrenhausgasse to strefa mieszkalna, gdzie można ze spokojem zasiąść na przydomowej ławeczce i bez pośpiechu wypić przepyszną herbatkę z szarotki.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Herrenhausgasse 4 - Neue Audrey

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

[sorka akurat pisałem w tym samym czasie! :D]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Leszek szybko tutaj przybył, czekając na gości z Bialenii oraz na ojca swojego. Tym razem przyszykował do jedzenia coś, co by Bialeńskie Prezydent Piotr Suworow się poczuł jak u siebie.

Obrazek

A to potrawy jakie będą mogli zobaczyć na stole gdy przybędą:
Saltah – w centralnej misie może znajdować się narodowe danie Bialeni. Zwykle jest to gulasz z dodatkiem spienionej pasty z kozieradki (hulbah).
Fahsah – podobny do saltah gulasz mięsny podawany w gorącym naczyniu.
Khubz / Chleb tandoorowy – przypalone okrągłe placki rozmieszczone wokół tacy.
Lahoh – stos placków po prawej stronie.
Bint al-Sahn – warstwowe ciasto z miodem; środkowe danie może przypominać tę potrawę, choć zdjęcie nie pozwala tego potwierdzić.
Soczewica – kilka małych miseczek wygląda na potrawy z roślin strączkowych.
Sahawiq – ostry sos pomidorowo-paprykowy; czerwone miseczki mogą zawierać właśnie ten dodatek.
Gotowana okra lub fasolka szparagowa – czarne naczynie na dole zdjęcia.
Pieczona ryba – ciemne kawałki przy chlebie.
Świeże warzywa – rzodkiewki z liśćmi i zielone dodatki po lewej stronie.
Laban – biała butelka po prawej stronie.
Jogurt lub sos jogurtowy – biała miseczka po lewej.

Następnie podszedł do swojego Mrówkojada Stefana, który już kombinował jak zjeść jogurt... Pomachałem mu paluszkiem przed jego długim nosem

-Leszek: Stefan nie wolno! To jest dla gości. Dla ciebie mam twoje ulubione przysmaki! Pasta Białkowa i larwy mącznika!

Tak też podaje mu pastę białkową i larwy mącznika do metalowej miski. Następnie dodaje więcej drewna opałowego do kominka, by mrówkojadowi nie było za zimno mojemu.

(jak coś czekam @Heinz-Werner Grüner @Piotr Suworow i @Markus Wettin )
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peter Grüner »

Gdy kolumna pojazdów dotarła pod posiadłość Herrenhausgasse 4, Prezydent Piotr Suworow z nieskrywaną ciekawością przekroczył próg Neue Audrey. Zapach, który uderzył bialeńską delegację już w progu, momentalnie wywołał szeroki uśmiech na twarzy głowy państwa.
Widok stołu zastawionego bialeńskimi specjałami sprawił, że Suworow aż klasnął w dłonie z zachwytu.

- Leszku! Na miłość boską, Saltah w sercu Kotliny Edelweiss?! - zawołał uradowany Prezydent, podchodząc bliżej i z uwagą przyglądając się misom z parującym gulaszem, chlebkom tandoorowym oraz miseczkom z ostrym sosem Sahawiq. - Spodziewałem się wielu rzeczy, ale nie tego, że zaserwujesz nam nasze narodowe potrawy i to w tak genialnym wydaniu! Zapach kozieradki i świeżego Khubzu sprawia, że przez moment poczułem się, jakbym wrócił do Wolnogradu.

W tym samym momencie wzrok Suworowa przykuł poruszający się w pobliżu stołu długi nos. Prezydent z rozbawieniem obserwował, jak mrówkojad Stefan bezczelnie kombinuje, jakby tu dobrać się do miseczki z jogurtem, oraz stanowczą, choć ciepłą reakcję młodego gospodarza.

- Spokojnie, Stefanie, dla każdego wystarczy! - zaśmiał się głośno Suworow, przyglądając się, jak zwierzak ostatecznie zajada się swoimi larwami mącznika z metalowej miski. - Trzeba przyznać, że Stefan ma nienaganny gust. Bialeński jogurt potrafi skusić nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia w tej Kotlinie. Cieszę się, że Leszek zadbał o to, by przy kominku nikomu, a zwłaszcza Stefanowi nie było dzisiaj zimno.

Prezydent zdjął marynarkę, rozluźnił krawat i zasiadł na wskazanym miejscu, dając znak Markusowi Wettinowi oraz Heinzowi-Wernerowi, by poszli w jego ślady. Z kieszeni marynarki wyjął podróżną piersiówkę z miodonką, stawiając ją dumnie obok karafki z Labanem.

- Skoro mamy tak wybitne, bialeńskie potrawy, to nie pozostaje nam nic innego, jak wznieść huczny toast za gospodarza tego dworku i naszą przyjaźń! Leszku, drogi Oberhauptcie... do stołu! Sprawdźmy, jak smakuje Saltah w alpejskim klimacie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak też gdy wszyscy zasiedli do stołu i widziałem miodnik, odpowiedziałem uśmiechnięty.

-Leszek: Starałem się najlepiej jak potrafię! A Stefanem... Po prostu i tak dużo jedzenia dostaje, ale fakt jogurt według receptury Bialeńskiej aż przyciąga jego nos. Oczywiście ja dla was wszystkich tutaj też coś mam.

I tak zadowolony, wyciągnąłem po 9 butelek dla każdego z mojej niedawno powstałej fabryki CrushColi, a mianowicie 3 CrushCola Standard, 3 CrashLime i 3 CrashBerry. Każdemu dałem przy stole.

-Leszek: A to napoje gazowane do tych pysznych potraw. Mam nadzieję że mój ojciec Heinz również zagustuje w tych potrawach. I oczywiście spróbuje tych pysznych napojów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Salut Leszek! - dodał od siebie Grüner po czym zasiadł z pozostałymi biesiadnikami. Sam nie miał pojęcia czym jest saltah, ale zamierzał spróbować wszystkich potraw jakie przygotował jego syn, a w zasadzie jego kucharze.

Oficjalne marynarki zdążyły już nieco stracić swój idealny fason po całym dniu uroczystości, a rozmowy coraz częściej przerywał szczery śmiech. Tego wieczoru nie było już prezydentów, ministrów i oberhauptów. Byli przyjaciele.

Po krótkim czasie Heinz-Werner Grüner wstał od stołu.
– Proszę wybaczyć mi dosłownie chwilę nieobecności.
Zniknął za drzwiami wejściowyi do Leszkowej willi. Kilka minut później wrócił, niosąc dwa niewielkie pudełka wykonane z ciemnego drewna orzechowego. Nie były bogato zdobione, jedynie na wieku każdego z nich znajdowała się niewielka, ręcznie intarsjowana szarotka.

Położył pudełka na stole.
– Panie Prezydencie...Piotrze, Panie Ministrze...Markusie... W Der Sitz wymieniliśmy się odznaczeniami państwowymi. Były ordery, były symbole naszych narodów, takie oficjalne banały.
Na moment zamilkł.

– Pozwólcie jednak, że tutaj wręczę Panom coś znacznie bardziej osobistego. Nie jako Oberhaupt Kotliny Edelweiss... lecz jako Heinz-Werner Grüner.

Otworzył pierwsze pudełko.
Na granatowym aksamicie spoczywał klasyczny zegarek naręczny. Smukła koperta z polerowanej stali skrywała kremową tarczę z subtelnymi indeksami, a przez przeszklony dekiel widoczny był misternie wykonany mechanizm. Na wahniku wygrawerowano niewielką szarotkę oraz datę podpisania traktatu.

– Ten czasomierz powstał w warsztacie naszego najwybitniejszego zegarmistrza. Nie znajdzie go Pan w żadnym sklepie. Został wykonany specjalnie z okazji dzisiejszego dnia. - Wręczył pudełko Prezydentowi Suworowowi.

– Na odwrocie wygrawerowaliśmy tylko jedno zdanie...
"Przyjaźni nie mierzy się czasem, lecz chwilami, które warto zapamiętać."

Po chwili otworzył drugie pudełko.
Znajdował się w nim niemal identyczny zegarek. Różnił się jedynie indywidualnym numerem manufaktury oraz dedykacją.
Grüner podał go Markusowi Wettinowi.
– Panie Ministrze... dyplomacja uczy cierpliwości. Niech ten zegarek odmierza czas kolejnych wspólnych przedsięwzięć naszych państw. Mam nadzieję, że będzie Pan spoglądał na niego równie często podczas podpisywania nowych porozumień, jak i w chwilach odpoczynku. - Heinz uśmiechnął się szczerze.
Obrazek

Przez moment w salonie zapanowała cisza.

Oberhaupt uśmiechnął się lekko i spojrzał na obu gości.

– Wiem, to nic szczególnego, ot zegarki, ale... w Edelweiss często powtarzamy, że w górach człowiek nigdy nie wygra z czasem. Może jedynie nauczyć się go szanować. Dzisiejszy dzień był jednym z tych, które warto zatrzymać na zawsze. Chciałbym, aby te zegarki przypominały Panom nie o podpisanym traktacie, ale o ludziach, którzy siedzieli dziś przy jednym stole.

Po tych słowach uniósł swój kieliszek.

– Za Republikę Bialeńską. Za Kotlinę Edelweiss. I za to, aby wskazówki tych zegarków przez długie lata odmierzały wyłącznie czas pokoju, współpracy i przyjaźni.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Suworow z nieskrywanym podziwem i szerokim uśmiechem przyglądał się dziewięciu butelkom nowo powstałej CrushColi, które Leszek z dumną miną rozstawił na stole.

- No, Leszku! - zaśmiał się Piotr, chwytając za butelkę CrashBerry i przyglądając się etykiecie pod światło. - Własna fabryka napojów gazowanych? Czuję, że rynek młodzieżowy oszaleje na punkcie tych smaków. Już teraz rezerwuję stałą dostawę do pałacu prezydenckiego w Wolnogradzie, bo przy bialeńskim słońcu taki zimny CrashLime będzie na wagę złota. Gratuluję świetnej inicjatywy!

Gdy chwilę później Heinz-Werner opuścił na moment salon, Suworow pociągnął solidny łyk nowej coli, zagryzając ją parującym gulaszem, i z uznaniem pokiwał głową w stronę młodego gospodarza. Atmosfera była luźna, przyjacielska i na wskroś domowa.

Powrót Oberhaupta z dwoma orzechowymi pudełkami sprawił jednak, że Piotr odłożył chleb tandoorowy na talerz, a jego uwaga skupiła się na słowach przyjaciela. Gdy Heinz otworzył pierwsze pudełko, blask ognia z kominka odbił się w idealnie wypolerowanej stali i kremowej tarczy zegarka.

Prezydent ostrożnie, niemal z nabożną czcią, przyjął czasomierz. Przez dłuższą chwilę przyglądał się misternie pracującemu mechanizmowi pod przeszklonym deklem, a gdy przeczytał wygrawerowaną na odwrocie dedykację, na jego twarzy pojawiło się autentyczne, głębokie wzruszenie.

- Heinz... - odezwał się Piotr, a jego głos, choć spokojny, nosił wyraźne ślady poruszenia. - Ten gest uderza prosto w serce. Ordery i dyplomy zostają w gablotach i archiwach państwowych, stając się suchą historią. Ten zegarek... ten zegarek będzie ze mną na co dzień, na moim nadgarstku, przypominając mi o tym, co w Mikroświecie najważniejsze. O ludziach. O tej konkretnej nocy w Neue Audrey i o przyjacielu z edelwajskich połonin.

Suworow sprawnie zapiął skórzany pasek zegarka na swoim lewym nadgarstku. Czasomierz leżał idealnie. Następnie Prezydent wstał, podszedł do Heinza-Wernera i mocno, po męsku uścisnął jego dłoń, drugą ręką poklepując go po ramieniu.

- Sentencja na tym zegarku mówi absolutną prawdę. Te chwile warto zapamiętać na zawsze - dodał, wracając na miejsce i unosząc swój kieliszek, salutując najpierw Heinzowi, potem Markusowi, a na końcu młodemu Leszkowi.

- Za ludzi, którzy tworzą tę historię! Za pokój, współpracę i czas, który od dziś odmierzamy wspólnie. Hoch!
Obrazek
Markus Wettin Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Markus Wettin »

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 czerwca 2026, 23:11 Po chwili otworzył drugie pudełko.
Znajdował się w nim niemal identyczny zegarek. Różnił się jedynie indywidualnym numerem manufaktury oraz dedykacją.
Grüner podał go Markusowi Wettinowi.
– Panie Ministrze... dyplomacja uczy cierpliwości. Niech ten zegarek odmierza czas kolejnych wspólnych przedsięwzięć naszych państw. Mam nadzieję, że będzie Pan spoglądał na niego równie często podczas podpisywania nowych porozumień, jak i w chwilach odpoczynku. - Heinz uśmiechnął się szczerze.
Markus przyjął pudełko z widocznym zaskoczeniem i szczerym uśmiechem. Przesunął palcem po grawerunku, a potem spojrzał na Oberhaupta.

- Herr Oberhaupt… to naprawdę piękny i niezwykły gest. Dziękuję. - powiedział. - Zegarek jest wyjątkowy, a zwłaszcza zdanie „Przyjaźni nie mierzy się czasem, lecz chwilami, które warto zapamiętać”. Trafia prosto do serca i w samo sedno. Będę go nosił z dumą i z pewnością niejeden raz spojrzę na niego, myśląc o tym dniu i o tym, co jeszcze przed nami.

Uścisnął dłoń Heinza nieco dłużej niż zwykle.

- Dyplomacja rzeczywiście uczy cierpliwości, ale też tego, że warto inwestować w relacje, które mają sens. Jestem pewien, że ten zegarek będzie odmierzał czas wielu konkretnych, wspólnych sukcesów naszych krajów.
(-) Markus Wettin vel Felix Spirkinsky
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Biesiada w rezydencji Leszka, choć niezwykle udana i pełna serdeczności, musiała w końcu dobiec końca. Czas płynął nieubłaganie, a nowy, lśniący na nadgarstku Piotra zegarek jasno wskazywał, że godzina odlotu bialeńskiej delegacji zbliża się wielkimi krokami.

Prezydent odstawił pusty kieliszek, otarł usta serwetką i rozejrzał się po zgromadzonych z ciepłym uśmiechem.

- Wszystko co dobre, szybko się kończy, moi drodzy - zaczął Suworow, wstając powoli od stołu. - Gościna u Leszka, te wyśmienite potrawy i bardzo piękne podarunki na długo zapadną nam w pamięć. Jednak obowiązki w Wolnogradzie wzywają, a pilne sprawy państwowe nie poczekają. Czas wracać na bialeńską ziemię.

Piotr jeszcze raz uścisnął dłonie gospodarzy, dziękując za niesamowite przyjęcie, po czym bialeńska delegacja zebrała swoje rzeczy i udała się w kierunku podstawionych samochodów.

Obrazek

Droga powrotna na lotnisko minęła w atmosferze wspomnień z tej udanej wizyty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

[Upały wykończyły chęci do kompa, ale serdecznie dziękuje za wizytę Droga Delegacja Republiki Bialeńskiej!]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak też Leszek przybył do swojego dworu. Następnie szykował się do wyjazdu. Woła Stefana, przy okazji ściąga mu czapkę kardynalską.

-Leszek: Dobra koniec bycia kardynałem Stefan. Dzisiaj jedziemy w kolejną podróż. Tym razem do Beatudii. Poznasz smak Beatudzkich mrówek.

Tak też pakowałem koszule, spodnie, napoje zarówno marki CrashCola, jak i Ebe-Energole. Wziąłem też ulubiony ogrzewacz dla Stefana, by mu nie było tam za zimno. Sam oczywiście przebrałem się też w standardowe swoje ubrania. Następnie już zamknąłem drzwi z dworku, ale nagle jakaś mieszkanka Edelweiss podchodzi. Zdziwiony, ale uśmiecham się.

-Leszek: Coś się stało droga pani? Bo ja zaraz wyjeżdżam.

Ona daje mi do rąk naleśnika z dżemem jagodowym.

-Mieszkanka Edelweiss: To dla pana! Niech pan skosztuje. Bo chcę naleśnikarnie otworzyć i potrzebuje oceny.

Ja, jako że kobietom nie odmawiam, w końcu tak mój ojciec wychował, ugryzłem naleśnika. Pomiętoliłem. I powiedziałem z uśmiechem.

-Leszek: Ten naleśnik ma potencjał! Bardzo dobry! Na mój koszt proszę do siedziby Joachima i Alberta dać trochę tych naleśników z dżemem jagodowym!

Ona zadowolona, podziękowała i ruszyła do siedziby Oberhaupta, a ja z Stefanem ruszyliśmy do samolotu.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herrenhausgasse - willowa strefa mieszkalna”