Willa Biskupia

Aleja Willowa - Życie w Dolinie toczy się swoim spokojnym rytmem, ale czasem człowiek tak się zafrasuje, albo zwyczajnie przemęczy, że należy się mu długo wyczekiwany odpoczynek. A gdzie jak nie we własnych czterech ścianach... Herrenhausgasse to strefa mieszkalna, gdzie można ze spokojem zasiąść na przydomowej ławeczce i bez pośpiechu wypić przepyszną herbatkę z szarotki.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Aurelian Boltzmann

Re: Willa Biskupia

Post autor: Aurelian Boltzmann »

Ominął dwór z hałaśliwymi dźwiękami. Przeszedł dalej aleją willową. Po raz kolejny pomyślał o wierze.
Jest to pojęcie, które rozumiem intelektualnie, lecz którego nigdy nie potrafiłem odnaleźć w sobie. Nie odczuwam potrzeby wierzenia w rzeczy, których nie mogę dostrzec, zmierzyć albo przynajmniej logicznie uzasadnić.
Być może jest to pewne ograniczenie.
Nie wierzę jednak, by człowiek potrzebował wiary, aby postępować właściwie. Wystarczy świadomość dnia, który właśnie trwa, i obowiązku, który należy w nim wykonać. Jutro pozostaje hipotezą. Wczoraj jest już tylko informacją.

Dziś natomiast istnieje. I to powinno wystarczyć.

Nie zatrzymałem się przy Willi Biskupiej. Nie miałem ku temu powodu.
Aurelian Numerius Boltzmann
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Willa Biskupia

Post autor: Roman Schädel »

Heinz-Werner Grüner pisze: 24 sierpnia 2026, 21:13
Roman Schädel pisze: 24 sierpnia 2026, 21:08 Do mnie wystarczy Ekscelencjo albo Romku. ;) Serio, wracam z nowymi pomysłami. Stęskniłem się za Wami.
No to Herr Romuś ("Masuj, masuj mnie Romanie, Romuś... !" :P) ) opowiadaj, gdzie byłeś, jak Cię nie było. Mamy czas, chętnie posłuchamy! :W
Wyszedłem w góry, zmarzłem i zapadłem w hibernację. Troszkę słońca przyświeciło, odtajałem. Przyleciał bernardyn z whisky w beczce na szyi. Wypiłem i nabrałem sił. I oto wróciłem. :)
(-) ks. bp obsmt. Roman Schädel

Superintendent Generalny Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss
Biskup Wolkendbadzki Kościoła Powszechnego Pollinu
Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herrenhausgasse - willowa strefa mieszkalna”