Operacja "Schwarze Dämmerung"
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Operacja "Schwarze Dämmerung"
Operacja nadzwyczajna "Schwarze Dämmerung" realizowana na Rozkazy Szefa Sztabu 55/DE.
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Operacja "Schwarze Dämmerung"
Tak też wojna wewnętrzna dalej trwała i społeczeństwo było mocno podzielone. O ile już o lojalistach Tymczasowego Rządu i wojskowych wiemy już wszystko, tak do działań weszli anarchiści Wolkenbad, którzy mianowali samych siebie Żółtą Gwardią. W tym dokumencie jest więcej szczegółów:
viewtopic.php?f=15&p=43415#p43415
Oczywiście niedawno oddaliśmy w tej sprawie zdanie i o ile cele Lojalistów Joachima Cargalho są całkowicie znane i tu nie ma żadnych wątpliwości o szkalowaniu biednych żołnierzy, którzy musieli porzucić swoje rodziny, tylko dlatego bo Joachim Cargalho chciał sięgnąć władzy, tak o tyle sytuacja z Żółtą Gwardią nie jest prosta i tak naprawdę ich cele są znane tylko częściowo. Wkrótce zobaczymy jakie podejmą dalsze działania.
W tym czasie mnie udało się spotkać dowódców Legionów Kirów @Bolesław -a i @August de la Sparasan i nieco zdyszany mówię do nich.
- Dobrze że was znalazłem panie Bolesław Kirianoo von Hohenburg i August de la Sparasan! Mam nowe wieści, nie wiem czy dobre czy złe, to czas pokażę, ale anarchiści postanowili siebie nazwać Zółtą Gwardią. Wysłałem im notkę o tym by nie wspierali sił lojalistów destrukcyjnego Joachima Cargalho, ale zobaczymy co z tym zrobią. A i gdzie jest główny dowódca Albert Fryderyk de Espada? I co z moim ojcem? Wiadomo kiedy wróci i pomoże nam obalić rząd tymczasowy Joachima Cargalho?
viewtopic.php?f=15&p=43415#p43415
Oczywiście niedawno oddaliśmy w tej sprawie zdanie i o ile cele Lojalistów Joachima Cargalho są całkowicie znane i tu nie ma żadnych wątpliwości o szkalowaniu biednych żołnierzy, którzy musieli porzucić swoje rodziny, tylko dlatego bo Joachim Cargalho chciał sięgnąć władzy, tak o tyle sytuacja z Żółtą Gwardią nie jest prosta i tak naprawdę ich cele są znane tylko częściowo. Wkrótce zobaczymy jakie podejmą dalsze działania.
W tym czasie mnie udało się spotkać dowódców Legionów Kirów @Bolesław -a i @August de la Sparasan i nieco zdyszany mówię do nich.
- Dobrze że was znalazłem panie Bolesław Kirianoo von Hohenburg i August de la Sparasan! Mam nowe wieści, nie wiem czy dobre czy złe, to czas pokażę, ale anarchiści postanowili siebie nazwać Zółtą Gwardią. Wysłałem im notkę o tym by nie wspierali sił lojalistów destrukcyjnego Joachima Cargalho, ale zobaczymy co z tym zrobią. A i gdzie jest główny dowódca Albert Fryderyk de Espada? I co z moim ojcem? Wiadomo kiedy wróci i pomoże nam obalić rząd tymczasowy Joachima Cargalho?
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

-
August de la Sparasan • Stempel
-
ODZNACZENIA
- Dobre pytanie. Na moje Herr Oberhaupt może wrócić wkrótce, ale kiedy dokładnie? Tego nie wie nikt. Natomiast Szanowny Feldmarszałek @Albert Fryderyk de Espada jest zapewne w sztabie, bezpieczny. Generalnie anarchiści są zbyt daleko, by komukolwiek tutaj zagrozić... ale podobno ludzie się burzą. Czy to prawda? Tyle teraz sprzecznych informacji... -
Stwierdził nieco ponuro August.
Stwierdził nieco ponuro August.
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dostałem nagle wiadomość od mojego ojca. Przeczytałem uważnie i dostałem rozkaz z wycofania się ze wszelkich działań. Ponadto przeczytałem o @August de la Sparasan i powiedziałem do niego.
- August byłeś dzielnym szefem antyszpiegów oraz pomagałeś nam, ale kończymy tą całą akcję. Mimo to pamiętaj że zrobiłeś dużo dobrego dla nas. Także słuchajcie rozkazów mojego ojca i czekajmy na jego osąd.
- August byłeś dzielnym szefem antyszpiegów oraz pomagałeś nam, ale kończymy tą całą akcję. Mimo to pamiętaj że zrobiłeś dużo dobrego dla nas. Także słuchajcie rozkazów mojego ojca i czekajmy na jego osąd.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Z chwilą otrzymania bezpośrednich rozkazów Oberhaupta Heinza-Wernera Grünera, sytuacja w stolicy nabiera tempa. Z Grünerwaldu ruszyły już posiłki wojskowe, których liczebność i wysoki poziom gotowości bojowa mają zapewnić pełne opanowanie Stadt Edelweiss oraz ostateczne przywrócenie porządku w całym mieście. Ich dowództwo pozostaje niezmiennie w rękach Komandeura Oberleutnanta Alberta Fryderyka de Espady, który decyzją Oberhaupta został mianowany Głównodowodzącym w ramach operacji zaprowadzenia stabilizacji w Kotlinie.
Jednocześnie w trybie pilnym przekierowana została Flotylla Rzeczna Edelweiss zmierzająca do stolicy w stronę Wolkenbad, gdzie w ostatnich dniach doszło do przejęcia kontroli nad miastem przez elementy powiązane z tzw. Żółtą Milicją. Celem tej mobilizacji jest przywrócenie porządku konstytucyjnego i usunięcie wszelkich ognisk nielegalnej władzy.
Wobec wydanych przez Oberhaupta dyrektyw, zmuszeni jesteśmy również zażądać od żołnierzy Legionu Kiryskiego pod komendą @August de la Sparasan niezwłocznego złożenia broni i oddania się pod kontrolę Edelweiss Streitkräfte do czasu pełnego wyjaśnienia ich udziału w wydarzeniach ostatnich dni. Dowódcom oraz oficerom legionu, obecnym w Der Sitz, zezwala się na zachowanie broni osobistej – pod warunkiem podporządkowania się woli prawowitej władzy i niepodejmowania żadnych działań mogących zakłócić operację przywracania ładu.
W tej godzinie niepewności i napięcia, powrót Oberhaupta jest dla wszystkich lojalnych żołnierzy i obywateli znakiem nadziei. Naszym zadaniem pozostaje utrzymać porządek, nieść bezpieczeństwo i wypełnić powierzoną nam misję.
Jednocześnie w trybie pilnym przekierowana została Flotylla Rzeczna Edelweiss zmierzająca do stolicy w stronę Wolkenbad, gdzie w ostatnich dniach doszło do przejęcia kontroli nad miastem przez elementy powiązane z tzw. Żółtą Milicją. Celem tej mobilizacji jest przywrócenie porządku konstytucyjnego i usunięcie wszelkich ognisk nielegalnej władzy.
Wobec wydanych przez Oberhaupta dyrektyw, zmuszeni jesteśmy również zażądać od żołnierzy Legionu Kiryskiego pod komendą @August de la Sparasan niezwłocznego złożenia broni i oddania się pod kontrolę Edelweiss Streitkräfte do czasu pełnego wyjaśnienia ich udziału w wydarzeniach ostatnich dni. Dowódcom oraz oficerom legionu, obecnym w Der Sitz, zezwala się na zachowanie broni osobistej – pod warunkiem podporządkowania się woli prawowitej władzy i niepodejmowania żadnych działań mogących zakłócić operację przywracania ładu.

W tej godzinie niepewności i napięcia, powrót Oberhaupta jest dla wszystkich lojalnych żołnierzy i obywateli znakiem nadziei. Naszym zadaniem pozostaje utrzymać porządek, nieść bezpieczeństwo i wypełnić powierzoną nam misję.
-
-
ODZNACZENIA
August palił spokojnie kolejnego pryncypałka i wraz z generałem KamFajansem patrzyli na ten ponury widok. De la Sparasan nie chciał tego, ale wiedział, że musi teraz nakreślić parę słów.
- Dostarcz tę notkę, komu trzeba -
Potem przywołał jakiegoś możliwie najmniej bojowo wyglądającego legionistę i nakazał mu:Do Szanownego Oberhaupta @Heinz-Werner Grüner
Legion Kiriów przybył do Kotliny Edelweiss na zaproszenie i dla niesienia pomocy jej mieszkańcom w tym trudnym czasie i wszystkie jego działania były tym motywowane. Nigdy nie oczekiwaliśmy za to podziękowań. A jednak, jak widać, i brak oczekiwań może prowadzić do rozczarowania. Chcecie rozbrajać i komanderować naszymi siłami, choć może to robić tylko Patriarcha Kiryjski i mimo, że sami przyjęliście nas wcześniej jako gości. Każecie nam się wynosić do domostwie, choć nasze domostwa są daleko stąd. I to wszystko nawet bez rozmowy z nami, nagle traktujecie nas jak problem, jak wrogów. My nie chcemy tak robić, nie chcemy eskalować sytuacji. Może Herr Oberhaupt zechce się spotkać i omówić sytuację jak człowiek z człowiekiem, bez dzielenia się na "swoich" i "cudzoziemców". Ja, August de la Sparasan, dowódca Legionu Kiriów, czekam z niecierpliwością na taką ewentualność. Bez obaw, nie będzie tu trzeba dalekiej fatygi. Pozdrawiam.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
[Po Edelweiss rozeszło się w końcu to co zarządził Herr Oberhaupt. Nie każdy robił to z uśmiechem na ustach. Niektórzy wręcz rządali srogiej kary dla "drugiej strony", jednakże pozycja Herr Komandeur Oberleutnanta i jego twarde dyrektywy doprowadzily, że obyło się bez wiekszych afer, a już na pewno bez ofiar.
Niektórzy docenili działania @August de la Sparasan czy @Leszek Ebe-Grüner wobec wsparcia "Militarystów". Nastała noc. Akcje ustały.
Pamiętajmy jednak, że BYCIE NIEWIDOCZNYM ZNACZY CZASEM WIĘCEJ NIŻ NAM SIĘ WYDAJE...]
@August de la Sparasan @Leszek Ebe-Grüner @Bolesław @Joachim Cargalho @Fabio Rhyner
Niektórzy docenili działania @August de la Sparasan czy @Leszek Ebe-Grüner wobec wsparcia "Militarystów". Nastała noc. Akcje ustały.
Pamiętajmy jednak, że BYCIE NIEWIDOCZNYM ZNACZY CZASEM WIĘCEJ NIŻ NAM SIĘ WYDAJE...]
@August de la Sparasan @Leszek Ebe-Grüner @Bolesław @Joachim Cargalho @Fabio Rhyner
- A więc to koniec... - powiedział cicho Bolesław, stojąc obok obu mężczyzn i przyglądając się, co też August tam naskrobał - Co tam piszesz? - Spytał, otwierając puszkę piwa kiriańskiego i dosyć melancholijnie spoglądając w dal. W tym przypadku ową dalą, horyzontem, były zabudowania miejskie i dzielni legioniści Kirymu, rozbrajani na równi z żółtymi anarchistami. Jego umysł próbował przekształcić emocje które nim targały w jasne myśli, a myśli w ewentualne działanie, ale stanowcza zbyt duża ilość przyjętych w ciągu ostatniej doby-dwóch używek i deprywacja senna skutecznie to uniemożliwiła.August de la Sparasan pisze: ↑17 lipca 2025, 00:07 August palił spokojnie kolejnego pryncypałka i wraz z generałem KamFajansem patrzyli na ten ponury widok. De la Sparasan nie chciał tego, ale wiedział, że musi teraz nakreślić parę słów.
Potem przywołał jakiegoś możliwie najmniej bojowo wyglądającego legionistę i nakazał mu:Do Szanownego Oberhaupta @Heinz-Werner Grüner
Legion Kiriów przybył do Kotliny Edelweiss na zaproszenie i dla niesienia pomocy jej mieszkańcom w tym trudnym czasie i wszystkie jego działania były tym motywowane. Nigdy nie oczekiwaliśmy za to podziękowań. A jednak, jak widać, i brak oczekiwań może prowadzić do rozczarowania. Chcecie rozbrajać i komanderować naszymi siłami, choć może to robić tylko Patriarcha Kiryjski i mimo, że sami przyjęliście nas wcześniej jako gości. Każecie nam się wynosić do domostwie, choć nasze domostwa są daleko stąd. I to wszystko nawet bez rozmowy z nami, nagle traktujecie nas jak problem, jak wrogów. My nie chcemy tak robić, nie chcemy eskalować sytuacji. Może Herr Oberhaupt zechce się spotkać i omówić sytuację jak człowiek z człowiekiem, bez dzielenia się na "swoich" i "cudzoziemców". Ja, August de la Sparasan, dowódca Legionu Kiriów, czekam z niecierpliwością na taką ewentualność. Bez obaw, nie będzie tu trzeba dalekiej fatygi. Pozdrawiam.
- Chyba... chyba czas będzie już niedługo wracać na Rubę, prawda? - zasępił się. To był koniec, nie taki, jakiego chcieli, ale koniec wystarczająco dobry, gdyż Oberhaupt wrócił, a oni obronili jego władztwo do jego powrotu i resztki dobrego imienia Kotliny. Tylko to się liczyło. Jahwe wynagradzał idee przyświecające człowiekowi, nie wrażenie, jakie wywołały.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Gdybym tylko umiał to wygenerowałbym teraz flagi korbijskiej, edelweisskie, kiriowskie i jakie tm brały w misji udział, na tle pożogi... Takiej niezbyt wielkiej ale pożogi. 
-
-
ODZNACZENIA
August spojrzał na Bolesława, po czym wskazał na tych wszystkich legionistów:
- Wypadałoby by zabrać też naszych i ich broń. W końcu sam widzisz, kim jest dzielny legionista bez broni... W tej sytuacji chciałoby się, aby Jahwe zapłacił nam twardą monetą. Rachunek za transport ich wszystkich to jedno, ale jeśli będą musieli odkupywać własną broń od tych, którzy ich rozbrajają... to będzie zwyczajnie uwłaczające. I nawet niespecjalnie chce mi się na to burzyć. -
Dodał, po czym odwrócił się ku temu widokowi. Masa karabinów, masa pistoletów, masa ludzi. I niedawni sojusznicy. Zgasił pryncypałka i mamrotał już tylko cicho:
- Szkoda... Szkoda... -
- Wypadałoby by zabrać też naszych i ich broń. W końcu sam widzisz, kim jest dzielny legionista bez broni... W tej sytuacji chciałoby się, aby Jahwe zapłacił nam twardą monetą. Rachunek za transport ich wszystkich to jedno, ale jeśli będą musieli odkupywać własną broń od tych, którzy ich rozbrajają... to będzie zwyczajnie uwłaczające. I nawet niespecjalnie chce mi się na to burzyć. -
Dodał, po czym odwrócił się ku temu widokowi. Masa karabinów, masa pistoletów, masa ludzi. I niedawni sojusznicy. Zgasił pryncypałka i mamrotał już tylko cicho:
- Szkoda... Szkoda... -
Po co się męczyć, wystarczy wkleić avatary Faktoum i pożoga w tle może być praktycznie nieograniczona, bo i tak nie odda rzeczywistościHeinz-Werner Grüner pisze: ↑17 lipca 2025, 00:23 Gdybym tylko umiał to wygenerowałbym teraz flagi korbijskiej, edelweisskie, kiriowskie i jakie tm brały w misji udział, na tle pożogi... Takiej niezbyt wielkiej ale pożogi.![]()
- Zaprawdę, ale nie po to pomagaliśmy w przywróceniu porządku, żeby teraz go burzyć w sporze o broń. Jestem pewien, że po powrocie Patriarcha ponownie nas wyposaży - Wymamrotał bez przekonania.August de la Sparasan pisze: ↑17 lipca 2025, 00:27 August spojrzał na Bolesława, po czym wskazał na tych wszystkich legionistów:
- Szkoda... Szkoda... -