Oberhaupt usiadł za biurkiem i zdawkowo czytał dokument napisany przez Feldwebela Romanowa.
-Co my tu mamy: - zaciągnął się papierosem, które palił dość rzadko, ale ostatnie dni były na tyle stresujace, że nie mógł sobie odmówić.
Piotr Romanow pisze: ↑24 czerwca 2022, 21:32
Służba poborowa - wszyscy poborowi w zależności od wieku, a także o wymogów służby powoływani są do pełnienia poborowej służby wojskowej. Mężczyźni na służbie poborowej zobligowani są do odbycia 6 miesięcy służby, kobiety 3 miesiące. Do służby powołuje i odwołuje z niej Szef Sztabu, Dowódca Sił Zbrojnych lub Oberhaupt.
- Zaraz, zaraz. A czy ja o tym rozporządzenia nie wydawałem? - spojrzał do szuflady, przejrzał kilka dokumentów, następnie wstał i podszedł do szafy stojącej nieopodal, otworzył drzwi i przejeżdżając palcem po grzbiecie każdej ksiegi wyciagnął jedną z nich. Następnie wyszukał co chciał.
- Mam! No jasne, że tak - sam siebie przekonał.
- OV No.15/1922 w sprawie powołania do czynnej służby wojskowej dokładnie o tym mówi.
- Czyli tak... Herr Feldwebel, z moich informacji wynika... - pisał na maszynie czytajac sobie na głos.
..., że takowe właśnie występuje. Natomiast doprezycowanie kto ma obowiązek powołania jest o tyle potrzebny, żeby móc rozdzielać obowiązki. To rzecz jasna i klarowna. Brak mi tylko zapisku na samym końcu o treści brzmiącej: " Do służby powołuje i odwołuje Szef Sztabu, Dowódca Sił Zbrojnych lub Oberhaupt w okresach sezonowych poborów. "
Służba nadterminowa - żołnierze poborowi, którzy po ukończeniu służby poborowej mogą zostać skierowani do pełnienia tego rodzaju służby. Ten rodzaj służby pełniony jest na kontraktach, które zawiera Szef Sztabu, Dowódca Sił Zbrojnych lub Oberhaupt na określoną ilość czasu. Jeżeli żołnierz wyrazi taką wolę kontrakt może zostać rozwiązany albo przedłużony.
Służba zawodowa - rodzaj służby skierowany jedynie do Oficerów Młodszych, Starszych oraz Generałów, którzy podpisują kontrakt na pełnienie służby na czas nieokreślony. Wymogami do podpisania takie kontraktu, czy też rozpoczęcia takowej służby jest posiadanie stopnia co najmniej Leutnanta.
W moim mniemaniu można to zwyczajnie połączyć w jedność. Po pierwsze po zakończeniu służby zasadniczej - poborowej, żołnierz ma prawo rezygnacji z dalszej działaności na rzecz kraju, będąc przeniesiony do rezerwy. Jednak gdy zostaje "zawodowcem" to czy my to nazwiemy służbą nadterminową czy zawodową to ja nie widzę sensu rozdzielenia. Wiem, że realia w rzeczywistości są inne, ale ja bym tu jasno określił i spojrzał na zapotrzebowanie mikronacyjne.
Chyba, że chodzi Szanownemu, żeby rozdzielić inne nazewnictwo dla oficerskich i generalskich potrzeb.
Służba zastępcza - wszyscy, którzy zdecydują się na służbę zastępczą mogą zostać oddelegowani do pełnienia służby w Policji, Straży Pożarnej czy też Służbie Zdrowia na okres, który jest wymagany do zakończenia służby poborowej.
Dobrze napisane, że
mogą, a nie, że muszą. I mowa tutaj o osobach całkowicie niezainteresowanych zabawą w sprawach militarnych. Nie ma co zmuszać na siłę, nawet do odbycia służby zasadniczej. Można przyjąć całkowitą niezdatność do służby i już. Wszystko zależy od woli obywatelskiej.
Stan rezerwy - Wszyscy żołnierze do stopnia Majora po zakończeniu służby wojskowej przechodzą do rezerwy.
Stan spoczynku - Od stopnia Oberstleutnant wszyscy żołnierze przechodzą w stan spoczynku
Czy to ma się różnić w wydaniu mikronacyjnym?