@Ronon Dex Dokładnie tak i wszyscy jesteśmy ofiarami układających programy szkolne około 1960 roku. Skrótowo o innych kulturach antyku niż Grecja i Rzym oraz w średniowieczu bardzo krótko o świecie islamu. O Izraelu paradoksalnie najwięcej na lekcjach języka polskiego odnośnie Biblii, ale o tym współczesnym jak najmniej przez późnego Gomułkę i rok '68. Ruscy czerpią garściami z propagandy sowieckiej i to są odgrzewane kotlety.
Nawet jednak kochana Frau Anastasia się popisała orientalizmem, że mieszkańcy BW nie są w stanie się sami rządzić ze względu na swój poziom, co oczywiście nie jest zgodne z prawdą, bo trwa walka pomiędzy świeckimi i religijnymi, ale jak dobrze pogrzebać to się okaże, że pierwsze kobiety w tym regionie walczące o prawa kobiet, przykładowo, czerpały z doświadczeń emancypantek w Europie, ale oparły swój ruch na islamie.
Jak mnie wkurzy, to będzie miała mnóstwo antyimperializmu w formie burskiej, jak przeniosę Volkstaat do Bastionu.
Swoją drogą, tak załatwić Sambanafrykę! Tam aż się prosi o mikronację Afryki Subsaharyjskiej lub przynajmniej burską.
Książę Persji nadaje!
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Książę Persji nadaje!
A co stoi na przeszkodzie? Jest tam "afrykańskie" OBPP pozostałe po śp. Samundzie. Nie sądzę by dawna Królowa, która z mikro odeszła swego czasu miała coś przeciwko.Jürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 08:50 Swoją drogą, tak załatwić Sambanafrykę! Tam aż się prosi o mikronację Afryki Subsaharyjskiej lub przynajmniej burską.
A co więcej... jak nie ma innej osoby po tym v-kraju to na siłę mógłbym być "decydentem", bo byłem tam ostatnim dowódcą ich sił zbrojnych (niestety na krótko przed tym jak zdecydowali się zamknąć projekt), miałem nawet jakieś plemię przydzielone (ale już nie zdążyłem rozwinąć), a narracyjnie w Oceanii Leockiej mieszkają emigranci z Samundy.
A co do Bastionu to oczywiście jak zawsze zapraszam - im nas więcej, tym weselnej.
PS.
Nie wiem jak tam z literaturą szkolną... bo ja edukację to w PRL-u skończyłem i to na parę lat przed jego upadkiem. Ale ze współczesnych rzeczy to polecić można "Pokój z widokiem na wojnę - historia Izraela" K. Geberta. Solidny kawałek literatury historycznej, chwalony za solidność i bezstronność np. zarówno przez byłych dyplomatów związanych z Izraelem, jak i tych związanych z Palestyńczykami. Dobry tekst i sporo czytelnych mapek wyjaśniających niuanse niezbyt powszechnie znane. Pytanie czy ktoś jeszcze książki czyta? Bo jakoś tak spostrzegam, że raczej niespecjalnie...Jürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 08:50 O Izraelu paradoksalnie najwięcej na lekcjach języka polskiego odnośnie Biblii, ale o tym współczesnym jak najmniej przez późnego Gomułkę i rok '68.
Zrobi się... nad nandyjskim już zasiadłem, chociaż tylko w ramach chwili odpoczynku od remontu kuchni. Ale się nie pali... lipiec mam luźniejszy i w robocie (przynajmniej tak się zapowiada... chyba, że się coś nagle... no sam wiesz) i prywatnie. W zasadzie jako edelweisski projekt na lipiec w sam raz...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2025, 08:23 Ode mnie macie zielone światło. Proszę tylko o stworzenie struktury dla takiego batalionu.![]()
To może stworzysz w ELak dział "Formacje cudzoziemskie i ochotnicze" pomiędzy Żandarmeria, a Archiwum? Tam się będzie wstawiać gotowe struktury.
Natomiast dyskusję od teraz proponuję przenieść na forum Edelweiss Landstreitkräfte, na razie poza działami związków tatkycznych.
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Heinz-Werner Grüner @Ronon DexHeinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2025, 08:23 Czy ja dobrze pamiętam, że temat "legionów" był już poruszany?
Ode mnie macie zielone światło. Proszę tylko o stworzenie struktury dla takiego batalionu.j
Od strony "mikronacyjnej" (nie wiem jak w realu) rozumiem, że to wyglądać ma tak, że, dajmy na to, Herr Voller tworzy sobie batalion perski (ilu tam ma być chłopa 300, 500, 700?), Herr @Ronon Dex - nandyjski, a całość tworzy Legiony Ochotnicze.
A co jeśli za chwilę ktoś powie, że chciałby dodać batalion koribijski? (@Albert Fryderyk de Espada ). To chyba nie przeszkadza prawda, jakby to się miało tak rozrastać?
@Jürgen Voller - rozumiem, że chodzi o język angielski, tak? Nobo jeśli to będzie angielski (przynajmniej ten zrozumiemy) i będziemy unikać propagowania przemocy etc, to ja nie widzę problemu.
Piękna grafika z flagą przypominającą flagę Afrykanerów po odzyskaniu niepodległości od Brytyjczyków
Może za długo mam kontakty na X z Burami z Afryki Południowej XD
A to nie jest czasem tak, że Voxy sobie roszczą prawa do całego kontynentu? XDDD
Czytałem Kostka, czytałem
Jeden z moich ulubionych autorów o regionie zresztą.
Ładnie udowadnia, że Arabowie w latach dwudziestych sami chętnie sprzedawali w Mandacie Brytyjskim w Palestynie ziemię pod żydowskie projekty osadnicze i jeszcze obie strony narzekały na brytyjskie przepisy ograniczające sprzedaż i kupno ziemi w tym zakresie, bo chcieli robić ze sobą większe biznesy.
Cyrk się zaczął po '33 roku, bo narodowi socjaliści zaczęli szybko tłumaczyć na arabski swoje kochane broszurki i rozpowszechniać je w regionie BW. Najlepsze jest jednak, że w większości przypadków, miejscowi Arabowie podczas wojny nawet jeśli konspirowali, to czekali do odpowiedniego momentu, jak Wehrmacht pokona Kaukaz i zajmie Egipt, żeby zacząć działać, więc nie byli zbytnio pomocni dla Niemców, którzy liczyli na wywiadowcze informacje i dywersję na brytyjskich tyłach "na wczoraj".
W moim przypadku, to raczej specjalny typu Brandenburg, a wzorowany na różnych Turkestanische Legion. Na początku , proponuję nazwę Ostbataillon. Myślałem o użyciu broni w nim japońskiej, a także możliwe, że umundurowania i stopni wojskowych. To by było ciekawe wyzwanie. Angielski to podstawa, może chiński jako pomocniczy (daję radę z autotranslatorem).
Mandżurski odpada, bo praktycznie wymiera dzięki polityce chińskiej i to nie tylko komunistów po 1949 roku. Próbowałem w Nan Di jakiś czas temu sądować azjatyckich przyjaciół pod kątem nazwy dla mojego przedsiębiorstwa górniczego, ale nic z tego nie wyszło (nazwa była zbyt skomplikowana w języku mandżurskim, a do tego była wynikiem jakiegoś tłumacza internetowego z tegoż języka).
- Załączniki
-
- Bundesarchiv_Bild_101I-295-1561-04,_Frankreich,_Turkestani_in_der_Wehrmacht.jpg (78.3 KiB) Przejrzano 499 razy
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to zaczynamy:Ronon Dex pisze: ↑23 czerwca 2025, 09:33Zrobi się... nad nandyjskim już zasiadłem, chociaż tylko w ramach chwili odpoczynku od remontu kuchni. Ale się nie pali... lipiec mam luźniejszy i w robocie (przynajmniej tak się zapowiada... chyba, że się coś nagle... no sam wiesz) i prywatnie. W zasadzie jako edelweisski projekt na lipiec w sam raz...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2025, 08:23 Ode mnie macie zielone światło. Proszę tylko o stworzenie struktury dla takiego batalionu.![]()
To może stworzysz w ELak dział "Formacje cudzoziemskie i ochotnicze" pomiędzy Żandarmeria, a Archiwum? Tam się będzie wstawiać gotowe struktury.
Natomiast dyskusję od teraz proponuję przenieść na forum Edelweiss Landstreitkräfte, na razie poza działami związków tatkycznych.
1. Dział "Formacje cudzoziemskie i ochotnicze" stworzony
2. Chodzi Ci o wydzielenie tematu z tego wątku i wrzucenie do ELaK?
3. Flaga jest nasza, kolorki są faktycznie nieco podkręcone, ale to przez "dostosowanie do grafiki".Jürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 09:39 Piękna grafika z flagą przypominającą flagę Afrykanerów po odzyskaniu niepodległości od Brytyjczyków
A to nie jest czasem tak, że Voxy sobie roszczą prawa do całego kontynentu? XDDD
W moim przypadku, to raczej specjalny typu Brandenburg, a wzorowany na różnych Turkestanische Legion. Na początku , proponuję nazwę Ostbataillon. Myślałem o użyciu broni w nim japońskiej, a także możliwe, że umundurowania i stopni wojskowych. To by było ciekawe wyzwanie. Angielski to podstawa, może chiński jako pomocniczy (daję radę z autotranslatorem).
Mandżurski odpada, bo praktycznie wymiera dzięki polityce chińskiej i to nie tylko komunistów po 1949 roku. Próbowałem w Nan Di jakiś czas temu sądować azjatyckich przyjaciół pod kątem nazwy dla mojego przedsiębiorstwa górniczego, ale nic z tego nie wyszło (nazwa była zbyt skomplikowana w języku mandżurskim, a do tego była wynikiem jakiegoś tłumacza internetowego z tegoż języka).
Nie zmienia to faktu, że faktycznie przypomina tą z Volkstaat.
4. Jeśli chodzi o Samundę, to najlepiej pytać samej królwej, u nas działa przecież jako @Sorcha Raven. Problem w tym, że ona w mikronacjach tylko "zimuje", a na wiosnę i lato zajmuje się realem...
Dzięki, wkrótce podziałam...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2025, 10:19 No to zaczynamy:
Nie wiem czy warto... szczególnie, że w postach była różna tematyka. Po prostu od teraz z dalszą dyskusją o legionach cudzoziemskich idziemy do działu ELak.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2025, 10:19 2. Chodzi Ci o wydzielenie tematu z tego wątku i wrzucenie do ELaK?
A tego nie wiedziałem... myślałem, że odeszła na dobre. Miło słyszeć, że zagląda do mikro choćby okazjonalnie.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2025, 10:19 4. Jeśli chodzi o Samundę, to najlepiej pytać samej królwej, u nas działa przecież jako @Sorcha Raven. Problem w tym, że ona w mikronacjach tylko "zimuje", a na wiosnę i lato zajmuje się realem...
Nie wiem... wydawało mi się, że to tylko narracja jest i formalnie trzymają się swojego kontynentu. Nie zgłaszali poprawek do mapy, a jestem z nimi w kontakcie.Jürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 09:39 A to nie jest czasem tak, że Voxy sobie roszczą prawa do całego kontynentu? XDDD
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czyli macht vacuum i możliwość organizowania czego się pragnie, bo zanim się połapie, to już będzie coś w rodzaju Volkstaat czy innej Rodezji na miejscuHeinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2025, 10:19No to zaczynamy:Ronon Dex pisze: ↑23 czerwca 2025, 09:33Zrobi się... nad nandyjskim już zasiadłem, chociaż tylko w ramach chwili odpoczynku od remontu kuchni. Ale się nie pali... lipiec mam luźniejszy i w robocie (przynajmniej tak się zapowiada... chyba, że się coś nagle... no sam wiesz) i prywatnie. W zasadzie jako edelweisski projekt na lipiec w sam raz...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2025, 08:23 Ode mnie macie zielone światło. Proszę tylko o stworzenie struktury dla takiego batalionu.![]()
3. Flaga jest nasza, kolorki są faktycznie nieco podkręcone, ale to przez "dostosowanie do grafiki".Jürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 09:39 Piękna grafika z flagą przypominającą flagę Afrykanerów po odzyskaniu niepodległości od Brytyjczyków
4. Jeśli chodzi o Samundę, to najlepiej pytać samej królwej, u nas działa przecież jako @Sorcha Raven. Problem w tym, że ona w mikronacjach tylko "zimuje", a na wiosnę i lato zajmuje się realem...
Oczywiście, to by się skończyło użyciem jakiegoś języka obcego w praktyce. Dziś zacznę werbować do Edelweiss Azjatów i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jest jakieś 6 czy 8 godzin różnicy czasu. Od razu mówię, że będą raczej zieloni i trzeba im będzie jako nowym osobom pomagać.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wyznaczam Ciebie do kontaktu i pomagania. XDJürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 11:39Czyli macht vacuum i możliwość organizowania czego się pragnie, bo zanim się połapie, to już będzie coś w rodzaju Volkstaat czy innej Rodezji na miejscuHeinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2025, 10:19No to zaczynamy:Ronon Dex pisze: ↑23 czerwca 2025, 09:33
Zrobi się... nad nandyjskim już zasiadłem, chociaż tylko w ramach chwili odpoczynku od remontu kuchni. Ale się nie pali... lipiec mam luźniejszy i w robocie (przynajmniej tak się zapowiada... chyba, że się coś nagle... no sam wiesz) i prywatnie. W zasadzie jako edelweisski projekt na lipiec w sam raz...
4. Jeśli chodzi o Samundę, to najlepiej pytać samej królwej, u nas działa przecież jako @Sorcha Raven. Problem w tym, że ona w mikronacjach tylko "zimuje", a na wiosnę i lato zajmuje się realem...![]()
Oczywiście, to by się skończyło użyciem jakiegoś języka obcego w praktyce. Dziś zacznę werbować do Edelweiss Azjatów i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jest jakieś 6 czy 8 godzin różnicy czasu. Od razu mówię, że będą raczej zieloni i trzeba im będzie jako nowym osobom pomagać.
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No i Wunderbar!
Zaraz wyślę tej Afgance link i zobaczymy, co z tego wyjdzie
Zaraz wyślę tej Afgance link i zobaczymy, co z tego wyjdzie
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
ODZNACZENIA
I tu się nie zgadzam. Bo obecność zachodu szeroko rozumianego potępiam w tamtym rejonie i uważam za neokolonializm. W żadnym miejscu nie uważam, że mają niski poziom czy gorszy od Europejczyków, Amerykanów czy kogoś innego. "Nasze" rysowanie granic od linijki z pełną ignorancją tego jak przebiegają linie kulturowe, poszczególne plemiona, religie i jej odłamy tylko rzuciło ten region w chaos, z którego nie pozwalamy mu wyjść, bo co chwila się na nowo wtrącamy.Jürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 08:50 Nawet jednak kochana Frau Anastasia się popisała orientalizmem, że mieszkańcy BW nie są w stanie się sami rządzić ze względu na swój poziom, co oczywiście nie jest zgodne z prawdą (...)
Bardzo nie lubię jak mi ktoś próbuje wciskać swoją opinię na mój pogląd i go przeinaczać. Nie zgadzamy się w kwestii "sprawiedliwości" obecnego konfliktu oraz poparcia dla sprawy palestyńskiej, ale niech to nie wykracza w jakieś przeinaczenia.
Nie, to nie jest tak, że Voxy sobie roszczą prawa do całego kontynentu. Aczkolwiek wniesiono prośbę o objęcie pewnego fragmentu (nowego) na potrzeby narracji voxlandzkim formalnym protektoratem.Jürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 08:50 A to nie jest czasem tak, że Voxy sobie roszczą prawa do całego kontynentu? XDDD
Natomiast, co do samej narracji, która ma miejsce - Sambanę wziął Joahim na długo zanim jeszcze się poznaliśmy i ja przyszłam do mikronacji. Voxland istnieje dłużej niż ja jestem w mikronacjach. Leżała odłogiem, była "czarną kolonią" z jakimiś japońskimi wrzutkami. Z racji, że były to ziemie voxlandzkie to Voxland zrobił reset narracji i mamy tam teraz a'la bliskowschodnie terytorium kolonialne na kształt np. Królestwa Jordanii pod protektoratem brytyjskim i narracyjne państwo, które wybrało drogę religijno-ideologiczną, luźno oparte na Iraku, Libii, Syrii. Dodatkowo do tego tworzy się religia, która ma być wzorowana na islamie, ale nie być zrzynką z niego lub wprost nim, bo do takich religii w mikro mam awersję. Pomysł powstał po zbieraniu materiałów na studia i odkryciu tzw. "socjalizmu islamskiego", a także innych kwestii. ALRS jest antyimperialistyczne i chce wygonić wszystkich z Sambanafryki, Emirat jest kolonią.
O! Akurat leży mi na półce, zakupiłam i zbieram się do czytania zwłaszcza, że przyda się pod licencjat. W koszyku czekają na mnie jeszcze Ilan Pappé, Noam Chomsky czy John J Mearsheimer ze swoimi publikacjami na tematy wokół tego. Natomiast jak chodzi o edukację szkolną - do momentu pójścia na studia i przy dobrym szczęściu spotkaniu tam wykładowcy, który chce nauczyć Cię myśleć i przedstawia obie strony (np. zarówno radykalizm islamski jak i chrześcijański), zajmuje się naukowo tematem czy regionem, a nie sprzedaje po prostu swoje opinie, to masz Holokaust, żydzi (celowo z małej, bo odnoszę się do wyznawców, nie obywateli) w Palestynie i Państwo Żydowskie. Założono, wojna sześciodniowa, Yom Kippur, Arafat, koniec.Ronon Dex pisze: ↑23 czerwca 2025, 09:17 Nie wiem jak tam z literaturą szkolną... bo ja edukację to w PRL-u skończyłem i to na parę lat przed jego upadkiem. Ale ze współczesnych rzeczy to polecić można "Pokój z widokiem na wojnę - historia Izraela" K. Geberta. Solidny kawałek literatury historycznej, chwalony za solidność i bezstronność np. zarówno przez byłych dyplomatów związanych z Izraelem, jak i tych związanych z Palestyńczykami. Dobry tekst i sporo czytelnych mapek wyjaśniających niuanse niezbyt powszechnie znane. Pytanie czy ktoś jeszcze książki czyta? Bo jakoś tak spostrzegam, że raczej niespecjalnie...
Königinmutter des Voxland-Königreiches