Zrobiłaś mi dzień... młoda, niebrzydka Kobieta i CZYTA KSIĄŻKI. Może to społeczeństwo da się jeszcze uratować...Anastasia Windsachen pisze: ↑23 czerwca 2025, 14:49 Akurat leży mi na półce, zakupiłam i zbieram się do czytania ...
Książę Persji nadaje!
Re: Książę Persji nadaje!
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Ronon Dex Co kto lubi, bo ja jak słyszę arabski socjalizm, to mnie skręcaRonon Dex pisze: ↑23 czerwca 2025, 15:55Zrobiłaś mi dzień... młoda, niebrzydka Kobieta i CZYTA KSIĄŻKI. Może to społeczeństwo da się jeszcze uratować...Anastasia Windsachen pisze: ↑23 czerwca 2025, 14:49 Akurat leży mi na półce, zakupiłam i zbieram się do czytania ...![]()
Najgorsza możliwa zbitka iluzji, czyli arabski nacjonalizm z socjalizmem...
Mnie tam się dobrze żyje. Martwię się tylko o moją Irankę i jej rodzinę.
Właśnie pomogliśmy zapoczątkować upadek ajatollachów, ale jak będzie, nie wie nikt.
Na chwilę obecną jest więcej paniki i nikt ze zwykłych mieszkańców nie jest przygotowany, choć obecny scenariusz był do przewidzenia, a Szach wzywał do przygotowań przynajmniej od stycznia.
Reżimowi się zbierało już od dawna.
Niestety, tylko w Igrzyskach śmierci czy w serialu Opowieść podręcznej ludzie stają do walki o wolność z pieśnią na ustach.
Jedno jest pewne, nikt się z armią lądową nie wybiera, bo Afganistan to będzie przy tym małe piwo po obiedzie.
Dobra wiadomość jest taka, że Pahlavi ma niezły plan na odbudowę i rozwój wolnego kraju, tylko żeby dane mu było go zrealizować.
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Anastasia Windsachen Na szczęście, zdarzają się też w regionie normalne głosy, które nie zwalają wszystkiego na Zachód
Cytat z Sary Al Hosani:
The BIGGEST threat to your country isn’t the West, it’s the Islamism rotting it from within.
Not every enemy wears a uniform. Some wear turbans and preach “resistance” while dragging entire nations into ruin.
This ideology has killed more MUSLIMS than any foreign army ever did. Let that sink in.
Keep blaming outsiders if it helps you sleep, but the fire is coming from inside your house. Wake up. Or stay blind and watch it all burn.
Cytat z Sary Al Hosani:
The BIGGEST threat to your country isn’t the West, it’s the Islamism rotting it from within.
Not every enemy wears a uniform. Some wear turbans and preach “resistance” while dragging entire nations into ruin.
This ideology has killed more MUSLIMS than any foreign army ever did. Let that sink in.
Keep blaming outsiders if it helps you sleep, but the fire is coming from inside your house. Wake up. Or stay blind and watch it all burn.
Nie zrozumiałeś chyba mojej "myśli"... nie chodzi mi kto jaki ma pogląd na daną kwestię. Każdy ma prawo mieć własny punkt widzenia, założę się, że my też się w wielu kwestiach nie zgadzamy...Jürgen Voller pisze: ↑23 czerwca 2025, 16:57 @Ronon Dex Co kto lubi, bo ja jak słyszę arabski socjalizm, to mnie skręca![]()
W sumie to nudno by było gdyśmy na wszystko mieli takie samo zdanie. Polemika jest fajna, budująca i zmuszająca do sięgania do ”źródeł".
Tylko z osobą, która czyta poważne książki można dyskutować, a odmienne poglądy tylko czynią dyskusję ciekawszą. Natomiast co można zrobić z kimś kto "wiedzę" czerpie z "filmików" i TV? Chyba tylko utylizować.
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Chyba że tak. Sam jestem pahlawistą, moja Iranka jest za socjaldemokracją, choć nie do końca chyba chce przyznać, że jest za kapitalizmem tak naprawdę. Gdybym mógł napisać, jakie teksty potrafi rzucać o własnych rodakach
P.S Ajatollachowie właśnie pojechali po bandzie i wystrzelili sześć rakiet na amerykańskie bazy w Katarze i Iraku.
To naprawdę już się niedługo skończy, jeśli nawet Chińczycy krytykują swoich ulubionych dostawców taniej ropy za pomysły blokady cieśniny Ormuz.
Żeby jeszcze mieli czym zablokować
P.S Ajatollachowie właśnie pojechali po bandzie i wystrzelili sześć rakiet na amerykańskie bazy w Katarze i Iraku.
To naprawdę już się niedługo skończy, jeśli nawet Chińczycy krytykują swoich ulubionych dostawców taniej ropy za pomysły blokady cieśniny Ormuz.
Żeby jeszcze mieli czym zablokować
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przyznam szczerze, że jestem szczerze zdumiony (ale tak pozytywnie), że w mikronacyjnym państwie o śmiesznej "dyktaturze lękowej" państwa umeiejscowionego w latach 20-30stych XXwieku w alpejskim klimacie rozmawiamy o krainach tak odległych, ale jednocześnie tak ważnych dla naszego codziennego funkcjonowania. Nie spodziewałem się, że znajdą sie entuzjaści "szerokopojętych Alp" i Persji w jednych osobach.
Ja do rozmowy się nie włączę, choć serio nadrabiam zaległości wiedzowe z tego regionu świata, to jednak nadal nie czuje się na tyle swobodnie by wyrazić swoją opinię za lub przeciw.
Ja do rozmowy się nie włączę, choć serio nadrabiam zaległości wiedzowe z tego regionu świata, to jednak nadal nie czuje się na tyle swobodnie by wyrazić swoją opinię za lub przeciw.
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dziękuję, Herr Oberhaupt!

Ale się zrobiła rozpierducha z tym "zawieszeniem broni" wymuszonym przez Trumpa!
Plusy: użył języka siły, jedynego zrozumiałego dla reżimu
Minusy: podał ajatollachom kroplówkę i to się jeszcze zemści w dalszej perspektywie!
No to teraz będzie fala aresztowań i represji wobec zwykłych Irańczyków... W chwili obecnej to już 734 aresztowane osoby, ale czystki się pewnie dopiero rozkręcają... Stało się najgorsze, czego najbardziej się obawiałem...
A tu macie przemówienie Szacha sprzed 3 dni...
Zaczyna się od 7 minuty tak naprawdę.
https://www.youtube.com/live/2Y3R2Bd7_v ... j8VDVOKSHV
Ale się zrobiła rozpierducha z tym "zawieszeniem broni" wymuszonym przez Trumpa!
Minusy: podał ajatollachom kroplówkę i to się jeszcze zemści w dalszej perspektywie!
No to teraz będzie fala aresztowań i represji wobec zwykłych Irańczyków... W chwili obecnej to już 734 aresztowane osoby, ale czystki się pewnie dopiero rozkręcają... Stało się najgorsze, czego najbardziej się obawiałem...
A tu macie przemówienie Szacha sprzed 3 dni...
Zaczyna się od 7 minuty tak naprawdę.
https://www.youtube.com/live/2Y3R2Bd7_v ... j8VDVOKSHV
Ale czyżbyś był zdziwiony? Przecież należało się tego spodziewać... Prowadzenie wojny pomiędzy Izraelem, a Iranem wobec dzielącej ich odległości (przecież Tel Awiw i Teheran dzieli około 1500 km i do tego nad terytoriami państw niezaangażowanych) to po prostu wymiana ciosów lotniczo-rakietowych i ogłoszenie każdej ze stron, że "wygrała starcie".Jürgen Voller pisze: ↑26 czerwca 2025, 17:43 Ale się zrobiła rozpierducha z tym "zawieszeniem broni" wymuszonym przez Trumpa!
Spodziewałeś się najazdu na Iran? Po kiepskich doświadczeniach irackich i afgańskich kto się w to wpakuje? I przede wszystkim po co?
Przecież nie Amerykanie. Owszem można zrzucić parę bomb itp. - ale nikt przez długi czas nie zaangażuje tam sił lądowych (już się chyba ostatnio zbyt mocno "sparzyli"), a bez tego nie da się podbić czy pobić Iranu. W sumie pobić to można, ale czy podporządkować to już inna, inszość.
Pamiętaj też, o najważniejszym - każda poważniejsza i przedłużająca się "rozpierducha" w tamtym regionie to wzrost cen ropy. Komu to się opłaca? Nikomu... nam też nie. A ci którym by to się ewentualnie opłacało to nie mają takich możliwości - ani bojowych, ani politycznych.
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
ODZNACZENIA
Cała amerykańska interwencja obecnie i tak była tylko i wyłącznie po to by PPwP straciło casus belli przeciwko Iranowi. A doniesienia o tym, że program został maksymalnie cofnięty tylko o kilka miesięcy i Irańczycy wywieźli uran (nie zdziwiłabym się jakby za granicę albo do jednego z wielu innych głęboko zakopanych ośrodków) pokazują, że jest w tym ziarno prawdy. Zwłaszcza, według plotek i mediów PPwP, że podobno Tel Awiw miał myśleć całkiem na serio o zaatakowaniu oficjalnie nieposiadaną bronią jądrową, ale zwolennicy nie zdążyli zdominować rządu.Ronon Dex pisze: ↑26 czerwca 2025, 21:31Ale czyżbyś był zdziwiony? Przecież należało się tego spodziewać... Prowadzenie wojny pomiędzy Izraelem, a Iranem wobec dzielącej ich odległości (przecież Tel Awiw i Teheran dzieli około 1500 km i do tego nad terytoriami państw niezaangażowanych) to po prostu wymiana ciosów lotniczo-rakietowych i ogłoszenie każdej ze stron, że "wygrała starcie".Jürgen Voller pisze: ↑26 czerwca 2025, 17:43 Ale się zrobiła rozpierducha z tym "zawieszeniem broni" wymuszonym przez Trumpa!
Spodziewałeś się najazdu na Iran? Po kiepskich doświadczeniach irackich i afgańskich kto się w to wpakuje? I przede wszystkim po co?
Przecież nie Amerykanie. Owszem można zrzucić parę bomb itp. - ale nikt przez długi czas nie zaangażuje tam sił lądowych (już się chyba ostatnio zbyt mocno "sparzyli"), a bez tego nie da się podbić czy pobić Iranu. W sumie pobić to można, ale czy podporządkować to już inna, inszość.
Pamiętaj też, o najważniejszym - każda poważniejsza i przedłużająca się "rozpierducha" w tamtym regionie to wzrost cen ropy. Komu to się opłaca? Nikomu... nam też nie. A ci którym by to się ewentualnie opłacało to nie mają takich możliwości - ani bojowych, ani politycznych.
Pamiętajmy też, że MAGA opiera się m.in. na krytyce amerykańskiego udziału w wojnach "drogich i głupich", a Trump doszedł do władzy m.in. krytykując administrację Obamy za działania w tamtym regionie. Czego byśmy o nim nie mówili - ma chyba na tyle oleju w głowie by mieć świadomość, że to nie byłaby szybka i łatwa wojna, a długoletnia okupacja, kosztowna i w gruncie rzeczy bezsensowna, daleko wykraczająca poza jego kadencję. A to jest człowiek łaknący sukcesów i pochwał (spójrzmy na szczyt w Hadze, gdzie przewodniczący NATO to chyba zużył cały zapas wazeliny w Niderlandach)
Półżartem, półserio - po prostu ropa nie zapachniała im dostatecznie koło nosa, by się tam pakować. Albo obóz prowojenny w administracji musi dopiero urosnąć w siłę.
Königinmutter des Voxland-Königreiches

- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Ronon Dex Miałem nadzieję, że wreszcie się coś zmieni, ale cóż...
Jeszcze nie tym razem
Jak sami mieszkańcy nie zaczną prowadzić konspiracji i szykować się do powstania, to nikt im nie pomoże. Kochana Islamska Republika doprowadziła do tego, że ludność bardziej się teraz obawia "rozejmu" i fali represji przeprowadzonych przez ajatollachów, niż wojny z Izraelem jako takiej!
Interwencja lądowa się skończy źle i Bibi to rozumie doskonale (dlatego tego nie uczynił zresztą). Za duże siły by były potrzebne do takiej operacji i Ronon ma rację, że straty by były zbyt wielkie.
@Anastasia Windsachen To państwo, którego nazwy Szanowna nie chce wymieniać, to Izrael
btw Am Israel Chai! - (To jest ziemia Izraela!)
Do tego, jestem zwolennikiem tego "strasznego" neokolonializmu!

Wracając do tematu głównego.
Moim zdaniem, to jak w pokerze i aktualnie udają, że nadal grają i że lepsze niż w rzeczywistości karty w ręku mają, bo ajatollachowie zawsze kłamią i udają (video casus lotu PS752)
Za jakiś czas będzie następny odcinek serialu

Pewnie będą próbowali zaatakować Izrael dronami i rakietami znowu
Co do Trumpa, to ten człek chce w nich wpompować jakieś 25 i pół miliarda euro, żeby mogli przeprowadzić "cywilny" program atomowy (już to widzę!)...
(
Naprawdę, piękny i zacny pomysł!
Pewnie znowu będą chcieli zaatakować z powietrza Izrael...
Jak sami mieszkańcy nie zaczną prowadzić konspiracji i szykować się do powstania, to nikt im nie pomoże. Kochana Islamska Republika doprowadziła do tego, że ludność bardziej się teraz obawia "rozejmu" i fali represji przeprowadzonych przez ajatollachów, niż wojny z Izraelem jako takiej!
Interwencja lądowa się skończy źle i Bibi to rozumie doskonale (dlatego tego nie uczynił zresztą). Za duże siły by były potrzebne do takiej operacji i Ronon ma rację, że straty by były zbyt wielkie.
@Anastasia Windsachen To państwo, którego nazwy Szanowna nie chce wymieniać, to Izrael
btw Am Israel Chai! - (To jest ziemia Izraela!)
Do tego, jestem zwolennikiem tego "strasznego" neokolonializmu!
Wracając do tematu głównego.
Moim zdaniem, to jak w pokerze i aktualnie udają, że nadal grają i że lepsze niż w rzeczywistości karty w ręku mają, bo ajatollachowie zawsze kłamią i udają (video casus lotu PS752)
Za jakiś czas będzie następny odcinek serialu
Pewnie będą próbowali zaatakować Izrael dronami i rakietami znowu
Co do Trumpa, to ten człek chce w nich wpompować jakieś 25 i pół miliarda euro, żeby mogli przeprowadzić "cywilny" program atomowy (już to widzę!)...
Naprawdę, piękny i zacny pomysł!
Pewnie znowu będą chcieli zaatakować z powietrza Izrael...