Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Femme Mystere »

Cóż mogę rzec, Herr @Jürgen Voller , piękna kobieta, cudowny taniec, wspaniały teledysk. :)
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Nikt ważny
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Femme Mystere pisze: 30 sierpnia 2025, 00:28 Cóż mogę rzec, Herr @Jürgen Voller , piękna kobieta, cudowny taniec, wspaniały teledysk. :)
Mnie cieżko się odnieść do tego, bo uroda to kwestia gustu, taniec również. Teledysk pozostawia wiele do życzenia. Nie mniej pewnie miłe jest widzieć kogoś znajomego w internetach. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr Oberhaupt, moze duszenie swoimi włosami to dość ekscentryczny taniec, ale dziewczyna przecież ładna. Nie Pamela Anderson, wiadomo.
Prawa Faktotum
Nikt ważny
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

No i ma niebieskie oczy (potwierdzone info!) :D

A także również pewne zdolności lingwistyczne, bo potrafi powiedzieć Cześć po polsku (jam to, nie chwaląc się, sprawił! ;)

W sumie, to ją zachęcałem do nauki tańca, więc pod pewnymi względami, jej brytyjski sukces, to mój sukces ( ja ją też namówiłem do zrobienia takiego filmiku kiedyś, a i przy okazji ma większe szanse na pozostanie na stałe w UK po studiach, bo po powrocie do IRI, to wiadomo: baciki na gołe plecyki za taniec, odkryte włosy bez hidżabu, a i może jakieś śpiewanie się trafi).

Z pierwowzorem Frau Voller coś mi ostatnio źle idzie, więc wiecie :?
Polityka otwartych drzwi jeśli chodzi o tą artystkę z UK :karo

To tak jak mówił Barack Obama o paleniu marihuany: "Palić, ale się nie zaciągać" czy raczej: "Chcę na obiad drugie danie, a prawdopodobnie zupa będzie" :lol:

Oczywiście, co do pierwowzoru Setareh, to tyle się wydarzyło w te wakacje, że każdy by był zły i nie wszystko się kręci wokół mnie: zagraniczny egzamin medyczny nie doszedł do skutku, bo dwa dni przed Netanjahu zaczął polowanie na wyższych oficerów sił mundurowych, a była akurat w swoim mieście podczas bombardowań (jestem jednak dzieckiem przynajmniej wojen napoleońskich i termin powstanie czy wojna rewolucyjna doskonale rozumiem, czyli dowódca obrony przeciwlotniczej i rakietowej w mieście dostaje kulkę od własnych żołnierzy, a wojsko nie stawia oporu izraelskiemu lotnictwu, tylko przy jego pomocy atakuje budynki zajmowane przez mundurowych wiernych wobec ajatollachów i że bez wojny domowej czy rewolucji się nic nie zmieni!), wakacje w Helladzie też szlag trafił, bo pewnie nie dostała przez te wydarzenia wizy do Schengen tym razem!).
P.S Zaraz pewnie Ronon będzie analizował, czy takie przejęcie przez żołnierzy dużego miasta w ogóle było możliwe do przeprowadzenia. Jeszcze jedna rzecz, że większość Iranek i Irańczyków chce republiki, a nie monarchii, ale przecież Daud, który rządził Republiką Afganistanu po obaleniu monarchii w 1973 roku był członkiem rodziny królewskiej i rodzonym kuzynem ostatniego afgańskiego króla, albo taki Zog I, który przeszedł przez poszczególne szczeble władzy i był i premierem, później prezydentem i w końcu został królem Albanii w okresie międzywojennym, więc możliwości są!

P.S 2 Jesteśmy w Łodzi w ciężkim szoku, bo zginął w tych nalotach przypadkowo kuzyn męża Iranki, która w Łodzi zorganizowała wielki protest przeciwko ajatollachom po śmierci Mahsy Amini w połowie września 2022 roku...

Tylko czekam, żeby zobaczyć wielkie zamieszanie po śmierci tego starego dziada, ajatollacha Chamenei, bo taka okazja dla Wolnego Iranu do działania może się długo nie powtórzyć.
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Bardzo złe wieści ze wschodniego Afganistanu, bo doszło tam do trzęsienia ziemi o magnitudzie 6,2 stopnia w skali Richtera i przynajmniej 800 osób zginęło, a 1500 osób zostało rannych... Ofiar może być niestety więcej... :o
Załączniki
20250901_134642.jpg
20250901_134642.jpg (112.9 KiB) Przejrzano 217 razy
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Matko, co za nieszczęście. Przesyłam kondolencje!
Prawa Faktotum
Nikt ważny
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nilofar Ayoubi robi z Warszawy zbiórkę pieniędzy na pomoc, a pomaga jej jej siostra Wazhma, żyjąca na stałe w Bharat :D
Wiarygodne osoby, a ta pierwsza musiała uciekać z mężem i dziećmi z Afganistanu w połowie sierpnia 2021 roku, bo była na liście proskrypcyjnej talibów.

Oto link:

gofund.me/544dd7e8

Nie wiem dlaczego, ale musiałem ręcznie wpisywać link z pamięci, bo nie chciało się skopiować dla Edki :roll:
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 01 września 2025, 19:07 Nilofar Ayoubi robi z Warszawy zbiórkę pieniędzy na pomoc, a pomaga jej jej siostra Wazhma, żyjąca na stałe w Bharat :D
Wiarygodne osoby, a ta pierwsza musiała uciekać z mężem i dziećmi z Afganistanu w połowie sierpnia 2021 roku, bo była na liście proskrypcyjnej talibów.

Oto link:

gofund.me/544dd7e8

Nie wiem dlaczego, ale musiałem ręcznie wpisywać link z pamięci, bo nie chciało się skopiować dla Edki :roll:
A bybyś w stanie przygotować jakąś serię informacyjną z lat powiedzmy 1925-1935 co się działo w tym czasie na perskich ziemiach? Nie musi to być tylko polityka, może kultura, rozrywka etc.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A może być Królestwo Afganistanu, bo akurat mam pewną książkę o wizycie afgańskiego króla w Europie, w tym w II RP? 😁
Zła wiadomość jest taka, że czytam ostatnio Primitive War (świetna książka, bo to takie pomieszanie Parku Jurajskiego z filmem Jądro ciemności czy Plutonem) :lol:
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 01 września 2025, 21:05 A może być Królestwo Afganistanu, bo akurat mam pewną książkę o wizycie afgańskiego króla w Europie, w tym w II RP? 😁
Zła wiadomość jest taka, że czytam ostatnio Primitive War (świetna książka, bo to takie pomieszanie Parku Jurajskiego z filmem Jądro ciemności czy Plutonem) :lol:
Jasne, że może być o Afganistanie! A i recenzję książki również!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”