https://youtu.be/Abk_UFka1e0?si=Ok5yfnx13mSQCI0f
Masz sporo racji o. ekonomii, ale te zakłócenia i ceny będą moim zdaniem krótkotrwałe, a cieśnina Ormuz zostanie szybko udrożniona.
Za łby się nie wezmą, a przynajmniej nie wojskowo, bo wszyscy wiedzą, że reżim wyczyścił konkretnie konta bankowe i irańskie finanse są w ruinie, a przez ostatni miesiąc kasa szła poza granice kraju (jakieś pół miliarda zielonych) , tylko w styczniu.
Irańczycy potrafią myśleć i wiedzą, że jak się nie wezmą do odbudowy i rozwoju, to skończą jak sąsiedni Afganistan (naprawdę motywujący jest ten afgański antyprzykład, bo jak opisujesz mój kochany Iran, to
mi się przypominają afgańskie walki frakcyjne i oskarżenia wszystkich o wszystko, kto zawinił, że Islamska Republika Afganistanu padła pod ciosami talibów w sierpniu 2021 roku i to naprawdę wygląda wśród Afgańczyków jak polskie piekiełko na emigracji po wrześniu '39).
Właśnie dlatego reżim w Teheranie tak długo przetrwał, przez ludzi kupujących tanią ropę w ramach umów zawieranych z ajatollachami.
W Iranie może dojść do podziału monarchiści vs republikanie i ci którzy byli w kraju przez lata pod władzą tyranii reżimu kontra ci, którzy zdołali wyjechać i żyli w diasporze.
U nas nawet Sahar, znana jako Saharita oraz Michał (Mohammed właściwie, znany jako Irańczyk w Polsce), dwoje polskich Irańczyków, byli w czerwcu poprzedniego roku przeciwko tym atakom izraelskim i amerykańskim, ale tym razem jest już tak źle ekonomicznie, że je popierają jako jedyne wyjście i zdecydowanie odszczekali to, co mówili ponad pół roku temu XD
Zwłaszcza po tej styczniowej masakrze protestujących na skalę przemysłową.
Jestem bardzo ciekaw, co się wydarzy dzisiaj
Jedno jest pewne, ominęła mnie impreza życia, czy to w Iranie, czy to w sąsiedniej Łodzi wczoraj

)
P.S Młoda brązowa kura choruje, bo chyba zapchało jej się wole i masaż nie pomaga, ani lekkie ziarenka i oliwa podawana O_O
Mój ojciec już myśli o akcie łaski, choć ja jeszcze mam nadzieję, że może oliwa pomoże.
P.S 2 Reżim ogłosił 70 dni żałoby po wczorajszej śmierci ajatollacha, ale sądząc po tych video tłumów ludzi świętujących na ulicach masowo (i zwróćmy uwagę, nie atakowanych przez służby!), puszczających fajerwerki oraz imprezujących w domach, to mało kogo ta żałoba przejmuje i na pewno nie jest narodowa XD
Służby obstawiają masowo jednostkami tamtejszego ZOMO więzienia, bo wiedzą, co wyprawiali z więźniarkami i torturowanymi, więc nie za bardzo chcą, żeby to wyszło (tyle, że każdy wie, co tam się działo!) O_O