Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Jürgen Voller »

Z ostatniej chwili! :))

Królestwo Arabii Saudyjskiej ogłosiło, że ich lotnictwo dołączy do Amerykanów za te dzisiejsze ataki rakietowe Teheranu!

Pozostałe kraje też najprawdopodobniej dołączą do Arabii Saudyjskiej i wspomogą lotnictwo amerykańskie (a także izraelskie w praktyce!).

Jedynie Katar może odmówić, bo oni są eksporterem islamskiego terroryzmu i starają się mieć dobre stosunki ze wszystkimi, także zwariowanymi dyktaturami typu Islamska Republika Iranu czy rządzony przez talibów Emirat Afganistanu.

Izrael jest pod ostrzałem rakietowym Hezbollachu, Hutich z Jemenu i reżimu w Teheranie, ale Żelazna Kopuła sobie poradzi, zwłaszcza, że dane wskazują, że ajatollachowie mają mniejszy potencjał wyrzutni rakiet, niż początkowo zakładano.
Załączniki
20260228_191700.jpg
20260228_191700.jpg (78.16 KiB) Przejrzano 375 razy
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Dziś cieżko było mi śledzić wydarzenia z tego regionu, muszę sporo nadrobić, ale z tego co słyszałem w radio, to nie tylko Izrael i Iran będzie, albo już obrywa. Takowane są bazy amerykańskie w okolicy. Czy to nie będzie eskalować? To się okaże. Mnie najbardziej martwi liczba ofiar. Pewnie po tych nalotach będzie ogromna.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Cześć @Heinz-Werner Grüner ✌️
Dużo się dziś wydarzyło i nadal się dzieje 😃

Iran świętuje, bo dyktator nie żyje XD

Reżim walnął rakietami w odwecie nie tylko w cele w Izraelu, ale też w 6 sąsiednich krajów arabskich i tak wkurzył sąsiadów, że Arabia Saudyjska zamierza dołączyć lotnictwem do Amerykanów i Izraelczyków (reszta krajów wkrótce pewnie też, z wyjątkiem Kataru, bo oni są mecenasami islamistów!) XDDD
Szkody były minimalne i w sumie najbardziej oberwało cywilne lotnisko w stolicy Kuwejtu.
Załączniki
Screenshot_2026-02-28-21-32-58-792_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2026-02-28-21-32-58-792_com.instagram.android.jpg (417.91 KiB) Przejrzano 357 razy
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

To w końcu zyje czy nie? Zbieżne info docierają.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Na bank nie ma go wśród żywych, bo nawet
jego ochrona była tak zinfiltrowania/zinwigilowana, że Amerykanie i Izraelczycy znali jego każdy krok i bardzo dużo wiedzieli o tym jego kompleksie bunkrów :lol:

Atak był tak szybki, że nie dał rady dotrzeć na najniższą kondygnację, był gdzieś wyżej i dorwali go razem z synem i jednocześnie planowanym następcą. Bunkier dostał trzydziestoma bombami, by mieli pewność, że nikt z tego nie wyjdzie w jednym kawałku. Jeśli wyszedł z tego cało, gdy był wewnątrz, to śmiało może grać w totka! XD

Podobno ma się odezwać do narodu (znaczy do zwolenników, bo Irańczycy mają go w zupie), ale pamiętajmy, że oni zawsze kłamią propagandowo, a Moosh Ali miał mnóstwo czasu, by przygotować wcześniej takie nagranie na czarną godzinę.

A tymczasem nadchodzi coraz więcej informacji, że reżim wali rakietami gdzie popadnie i to nie tylko w cele wojskowe, ale też w cywilów i to muzułmanów w sąsiednich krajach.

Słynny Burdż Chalifa został trafiony w Dubaju, a dopiero co go odnowili O_O

Widocznie ajatollachowie też lubią piosenkę Rumburaka, że jak się bawić, to się bawić!
Załączniki
Screenshot_2026-03-01-00-28-00-922_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2026-03-01-00-28-00-922_com.instagram.android.jpg (397.5 KiB) Przejrzano 346 razy
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mówiłem, że Donald będzie najpopularniejszym imieniem w Iranie w 2026 roku i miałem rację XD
Załączniki
Screenshot_2026-03-01-01-28-55-509_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2026-03-01-01-28-55-509_com.instagram.android.jpg (245.02 KiB) Przejrzano 338 razy
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Jürgen Voller pisze: 28 lutego 2026, 18:16 Co do punktu o wzroście cen ropy, w początkowej fazie rzeczywiście tak będzie i to nastąpi, ale doszły do mnie wieści, że Arabia Saudyjska znacznie zwiększy wydobycie ropy, więc może nie będzie tak źle @Ronon Dex
Nie do końca idzie o kwestie ilości wydobycia... oczywiście, że te poziomy są utrzymywane sztucznie - tak aby utrzymać sensowne dla wydobywających ceny, a jednocześnie ceny na tyle strawne dla odbiorców by można było te zmowy cenowe utrzymywać i nikt się nie wyłamywał. Oczywiście plus jeszcze polityka... oczywiście.
Jürgen Voller pisze: 28 lutego 2026, 18:16Reżim ogłosił blokadę cieśniny Ormuz, ale chyba kajakami, bo ich marynarka nie jest w stanie realnie powstrzymać w żaden sposób zgromadzonych amerykańskich sił morskich.
Sił morskich oczywiście nie... ale kwestia pływania statków handlowych już tak. I tutaj wpływ na ceny ropy będzie spory... bo część statków pływać nie będzie, ubezpieczenia wzrosną itd.

Obawiam, się że te amerykańskie zabawy w wojenki i urażoną dumę ichniego prezydenta poczujemy na stacjach benzynowych... i w sumie wszędzie, bo jak paliwo... to wiadomo.
Jürgen Voller pisze: 28 lutego 2026, 18:16Ceny spadną, gdy wolny już Iran zacznie masowo eksportować ropę naftową po zdjęciu amerykańskich sankcji.
A co to ten "wolny Iran"?

Nie po to się inwestuje miliardy w wojnę by komuś dawać potem "wolność"... no już nie bądźmy naiwni. Choć mogą dostać trochę swobody decyzyjnej o ile władzę przejmą odpowiednio "nastawieni" ludzie, bo dotychczasowy Iran już po prostu "bruździł wszystkim".

Nie wiem ile jest tam chętnych do objęcia władzy... takich z możliwościami, ale obstawiam, że najpierw (po upadku obecnego rządu) sami się za łby wezmą i będą się wzorowo wyrzynać ku uciesze reszty świata.
Jürgen Voller pisze: 28 lutego 2026, 21:42 Reżim walnął rakietami w odwecie nie tylko w cele w Izraelu, ale też w 6 sąsiednich krajów arabskich i tak wkurzył sąsiadów, że Arabia Saudyjska zamierza dołączyć lotnictwem do Amerykanów i Izraelczyków
To już trochę na zasadzie... leżysz i robisz pod siebie. Świadczy to chyba o tym, że eliminacja struktur władzy cywilnej i wojskowej się Amerykanom powiodła i już po prostu walą gdzie popadnie... bezmyślnie, bez strategii, bez dbania o konsekwencje.

Z jednej strony dla atakujących to dobrze, ale z drugiej może świadczyć o nadmiernej determinacji i chęci walki "do końca".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

https://youtu.be/Abk_UFka1e0?si=Ok5yfnx13mSQCI0f

Masz sporo racji o. ekonomii, ale te zakłócenia i ceny będą moim zdaniem krótkotrwałe, a cieśnina Ormuz zostanie szybko udrożniona.

Za łby się nie wezmą, a przynajmniej nie wojskowo, bo wszyscy wiedzą, że reżim wyczyścił konkretnie konta bankowe i irańskie finanse są w ruinie, a przez ostatni miesiąc kasa szła poza granice kraju (jakieś pół miliarda zielonych) , tylko w styczniu.

Irańczycy potrafią myśleć i wiedzą, że jak się nie wezmą do odbudowy i rozwoju, to skończą jak sąsiedni Afganistan (naprawdę motywujący jest ten afgański antyprzykład, bo jak opisujesz mój kochany Iran, to
mi się przypominają afgańskie walki frakcyjne i oskarżenia wszystkich o wszystko, kto zawinił, że Islamska Republika Afganistanu padła pod ciosami talibów w sierpniu 2021 roku i to naprawdę wygląda wśród Afgańczyków jak polskie piekiełko na emigracji po wrześniu '39).

Właśnie dlatego reżim w Teheranie tak długo przetrwał, przez ludzi kupujących tanią ropę w ramach umów zawieranych z ajatollachami.

W Iranie może dojść do podziału monarchiści vs republikanie i ci którzy byli w kraju przez lata pod władzą tyranii reżimu kontra ci, którzy zdołali wyjechać i żyli w diasporze.

U nas nawet Sahar, znana jako Saharita oraz Michał (Mohammed właściwie, znany jako Irańczyk w Polsce), dwoje polskich Irańczyków, byli w czerwcu poprzedniego roku przeciwko tym atakom izraelskim i amerykańskim, ale tym razem jest już tak źle ekonomicznie, że je popierają jako jedyne wyjście i zdecydowanie odszczekali to, co mówili ponad pół roku temu XD

Zwłaszcza po tej styczniowej masakrze protestujących na skalę przemysłową.

Jestem bardzo ciekaw, co się wydarzy dzisiaj :)

Jedno jest pewne, ominęła mnie impreza życia, czy to w Iranie, czy to w sąsiedniej Łodzi wczoraj :))

P.S Młoda brązowa kura choruje, bo chyba zapchało jej się wole i masaż nie pomaga, ani lekkie ziarenka i oliwa podawana O_O
Mój ojciec już myśli o akcie łaski, choć ja jeszcze mam nadzieję, że może oliwa pomoże.

P.S 2 Reżim ogłosił 70 dni żałoby po wczorajszej śmierci ajatollacha, ale sądząc po tych video tłumów ludzi świętujących na ulicach masowo (i zwróćmy uwagę, nie atakowanych przez służby!), puszczających fajerwerki oraz imprezujących w domach, to mało kogo ta żałoba przejmuje i na pewno nie jest narodowa XD

Służby obstawiają masowo jednostkami tamtejszego ZOMO więzienia, bo wiedzą, co wyprawiali z więźniarkami i torturowanymi, więc nie za bardzo chcą, żeby to wyszło (tyle, że każdy wie, co tam się działo!) O_O
Załączniki
Screenshot_2026-03-01-10-00-40-186_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2026-03-01-10-00-40-186_com.instagram.android.jpg (864.46 KiB) Przejrzano 308 razy
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Słychać reżimowych czarnych wdów wycie, dla mnie znakomicie!!! :lol:

Różnica pokoleniowa jest jednak bardzo znacząca i młode Iranki są przeciw przymusowym chustom narzucanym siłą przez (jeszcze!) rządzących, a na pochodach radości z powodu śmierci ajatollacha Iranki nie mają hidżabów w ogóle XD

Inna sprawa, że ta baba na fotce jest zespawana z dotychczasowym systemem reżimu na bank, więc żal po ajatollachu nie jest raczej udawany, bo już wie, że tłuste lata się skończyły i nadchodzi rozliczenie :D ;)

Oczywiście, Iranki i Irańczycy mają niezłą zabawę, obserwując takie czarne wdowy i ich rozpacz, odpowiednio to komentując :lol:
Załączniki
Screenshot_2026-03-01-12-54-56-516_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2026-03-01-12-54-56-516_com.instagram.android.jpg (632.41 KiB) Przejrzano 299 razy
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ayatollah Alireza Arafi został mianowany tymczasowym zwierzchnikiem Islamskiej Republiki Iranu. To oznacza, że dotychczasowi wyznaczeni następcy Alego Chamenei, Mojtaba Khamenei ani Hassan Khomeini "nie byli osiągalni" = zostali kotletami, jak mawiają Irańczycy XD
Myślę, że Alireza Arafi do nich wkrótce dołączy jako kolejny kotlecik XDDD
Załączniki
20260301_131302.jpg
20260301_131302.jpg (340.02 KiB) Przejrzano 297 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”