Poddasze nr 19

Każdy nowy mieszkaniec, wraz ze swoim przybyciem do Stadt Edelweiss zamieszkuje jedną z kamienic na Starym Mieście. Władze są na tyle łaskawe, ze sam możesz zdecydować, w której zamieszkasz.
Dla "wybrańców" robi się wyjątki, ale to tylko i wyłącznie dla wybranych.
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Poddasze nr 19

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Panna Swann w końcu znalazła chwile czasu by urządzić do końca swoje ukochane poddasze. Ma je w swoich ukochanych barwach białych i czarnych. A i nawet cegła dadaje uroku wszystkiemu! :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Poddasze nr 19

Heinz-Werner Grüner pisze: 20 maja 2022, 11:43 Ja i budowanie ego? Nie potrzebuje tego. ;)
Ja skromny chłopak z Kotliny.
dlatego piszę, nie podejrzewam Cię o coś takiego
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Bella nerwowo przechadzała się po swoim mieszkaniu. Ciagle musiała podróżować między Wolkenbad a Start Edelweiss. Z niecierpliwością czekała, aż będzie mogła się przenieść do obiecanego jej dworku.
W mieszkaniu na stoliku oraz wokół niego panował niemiłosierny bałagan. Stosy różnych podręczników, papierów oraz wszelakich zapisków. Bella już nie wiedziała sama w co ręce włożyć.

Obrazek

Ciągle wracała myślami do wszystkich zapisków Babinki Edburgi, jakie dostała podczas Edeliebe. Babinka przekazała jej wiele wiedzy w swoich notesach. A Bella zastanawiała się jak najlepiej wykorzystać wiedzę Babinki.

Obrazek

Postanowiła, że napisze do swojej mentorki taki oto list:
Kochana Babinko!
Mam nadzieję, że zdrowie dopisuje i Tobie, i twemu mężowi. Zastanawiałam się nad tymi wszystkimi wskazówkami od Ciebie. I mam pewną propozycję. Czy zechciałabym wraz z mężem odwiedzić mnie jeszcze raz w Kotlinie Edelweiss? Mogłabyś mi pomóc w zajęciach na Akademii, ale przede wszystkim w Muzeum Anatomii. Masz tak ogromną wiedzę i dar jej przekazywania! Byłabym Ci ogromnie wdzięczna.
Zastanów się proszę i daj mi odpowiedź!
Pozdrawiam, Twoja Przyjaciółka
[-]Bella
- Mam nadzieję, że się zgodzi. Trzeba będzie to jutro z rana wysłać do Monarchii. Jeśli przyjmie zaproszenie, to będzie ogromną pomocą dla mnie, a Oberhaupt pewnie też nie będzie miał mi za złe, jak ugoszczę ją w jednym z domków, jak już w Wolkenbad powstaną. - pomyślała Bella. Po czym wzięła się za próbę uporządkowania ogromnego bałaganu w mieszkaniu. Przecież w końcu kiedyś trzeba uporządkować te papiery.
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Do drzwi na poddaszu ktoś puka - Już idę, chwileczkę - zawołała z wnętrza mieszkania Bella, i lawirując między kartonami do przeprowadzki przedzierała się w kierunku drzwi - Tak?

- Pani Bella Swann? List do Pani z Monarchii Austro-Węgierskiej - powiedział mile młody listonosz.
-Dziękuję serdecznie, miłego dnia życzę! - Bella wzięła list od listonosza, zamknęła drzwi i zaczęła odpakowywać list, zapewne od Babinki Edburgi.
Kochana Bello!
Porozmawialiśmy z moim chłopem i zdecydowaliśmy się przyjąć Twoją propozycję. Napisz mi w liście zwrotnym kiedy możemy przyjechać do Wolkenbad albo do Edelweiss. Czy będziesz mieć dla nas pokoik, gdzieś byśmy mogli zamieszkać? No i co mam zrobić z ziołami i wszystkimi specyfikami? Zabrać ze sobą? Daj znać jak wszystko już nam przygotujesz kochana dziecinko! Czekamy na list zwrotny!
Pozdrawiamy Cię serdecznie
Babinka Edburga i Dziadek Jorguś
- Super! Babinka przyjedzie na dłużej! Jak się cieszę, może pomoże mi ogarnąć trochę sprawy na akademii. A i nauczyć jeszcze bym wiele się od niej mogła. - pomyślała Bella i wróciła do pakowania swojego mieszkanka - by mogła przenieść się w końcu do swojego spokojnego gniazdka w Wolkenbad, zdała od wszelkich szumów miasta.

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Nastał już wieczór, kiedy to ulice przybrały błyskotliwego wdzięku. Lampy olejowe na ulicach już były podświetlone przez latarnika, a ludzie pomału skrywali się do swoich mieszkań. Ulice pustoszały i cichły zarazem. Wted na jednej z bocznych uliczek dało się usłyszeć cichy głos harmonijki. Spokojny i rytmiczny dźwięk wydobywał się z pobliskiego domostwa. To jeden z nowych mieszkańców, ktory niedawno wprowadził się w okolicy. Chodzą słuchy, że to student medycyny z czeskiej Pragi, ale kto to tam wie. Równie dobrze może to Hansowy syn spod "szóstki" nauczył się gdzieś grać by dziewczęta podrywać.
Noc nostalgią nachodziła...i tylko ciepło letniego powietrza tuliło już pomału do snu...

Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Altstädtische Miethäuser - Kamienice i okolice”