Dachwohnung Nr 17

Każdy nowy mieszkaniec, wraz ze swoim przybyciem do Stadt Edelweiss zamieszkuje jedną z kamienic na Starym Mieście. Władze są na tyle łaskawe, ze sam możesz zdecydować, w której zamieszkasz.
Dla "wybrańców" robi się wyjątki, ale to tylko i wyłącznie dla wybranych.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dachwohnung Nr 17

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Mieszkanie nr 17 leży na uboczu centrum Stadt Edelweiss ale przez to panuje tam względny spokój.
Właśnie mieszkanie w jednej z tamtejszych kamienic upodobał sobie Albert Fryderyk de Espada, no ale jak mieszkanie to jedynie na poddaszu, z dala od zgiełku ulicy i najlepiej z widokiem na miasto.

Nieduże rozmiary mieszkania nie pozostawiają zbyt wiele wolnej przestrzeni ale małe mieszkanko ma przez to swój unikatowy urok. W końcu nie jest nam potrzebna cała sala a jedynie pokój gościnny z piecykiem, zaraz obok kuchnia oraz sypialnia i przedsionek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Najciekawszy element wyposażenia mieszkania nie kryje się jednak na widoku, w niepozornym kącie gościnnego pokoju tuż pod ścianą można dostrzec zabytkowe pianino a zaraz obok niego stolik na którym stoi gramofon.

Obrazek
Obrazek
Bynajmniej ku zdziwieniu wielu przedmioty te nie są jedynie schludną ozdobą oraz miejscem do zbierania kurzu. Nigdy bowiem nie wiadomo co człowiekowi w duszy gra, a w tym przypadku pianino jest wyjątkowym instrumentem którego muzyka jest niezwykle przyjemna dla ucha i często lubi się jej słuchać.
A gramofon ? Tak na wszelki wypadek jakby pianino nie wystarczało.

Cóż może być lepszego niż deszczowy wieczór przy dźwięku trzeszczącego ognia z kominka i muzyki ? Ja na to odpowiedzi nie znam.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Dachwohnung Nr 17

Post autor: Femme Mystere »

Pan Postmann, tutajszy listonosz, wrzucić do skrzynki na listy Pana @Albert Fryderyk de Espada karteczkę, oglądając ją sobie najpierw dokładnie z każdej strony. Mimo wszystko nie zabrał jej dla siebie, choć taka myśl przeszła mu przez głowę.

Obrazek

Obrazek
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Chyba zacznę kolekcjonować te pocztówki. Będę musiał od Szanownego wykupić. :D
Piękne!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Szanowni obywatele, mieszkańcy, goście z dalekich krain.
Mam taki niewielki apel o wielką sprawę.

Czesnorad przybył do Muratyki prosząc o pomoc wyciągną do nas przyjazną dłoń i niemalże wszyscy obywatele jednoznacznie zgodzili się by zawiązać z Czesnoradem szerszą współpracę.
Czesnorad liczy sobie kilku realnych obywateli którzy udowodnili mi że chcą działać wśród nas, wśród innych mikronacji. Chcieliśmy uznać ich państwo by mogli zaistnieć trochę w v-świecie i podpalać jakieś nowe kontakty. W pewnym momencie padła również popierana przez obie strony propozycja połączenia się Muratyki i Czesnoradu pod jeden system informatyczny.
Co się jednak dzieję gdy nowi ludzie chcieli założyć nowe państwo i dołączyć do międzynarodowego grona, pojawia się jakiś obywatel państwa które kiedyś tam istniało ale przez fakt że je porzucili i zaprzestali udzielania się i budowania aktywności przeszło cztery lata temu pustkę ta wypełnił Czesnorad i jego mieszkańcy pełni zapału i chęci do działania.
A teraz nie mogą żyć w spokoju gdyż są nieustannie nękani.
Przez takie karygodne i haniebne zachowanie właśnie zarażamy tych ludzi do naszego świata, zamiast im pomagać podcina się im skrzydła a ci niby wielcy obywatele pewnie za jakiś czas znów porzucą swoje państwo ale mieszkańcy Czesnoradu już mogą nie wrócić zrażeni tym co ich spotkało.
Szanowni państwo stoję tu dziś ja człowiek który prawie od samego początku pomagał i wspierał Czesnorad by uzyskali międzynarodowe uznanie którego tak bardzo im potrzeba, ale samemu nie dam rady. Dlatego apeluję do każdego dobrego sumienia, każdego komu zależy by nasza społeczność mikronacji zyskiwała nowych obywateli. Pomóżmy im i pokażmy naszą dobrą stronę i gościnność nowym mieszkańcom v-świata.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Podeślij Panie jakieś linki, bo kontekstu nie znam. Z chęcią się zapoznam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 26 kwietnia 2022, 01:04 Szanowni obywatele, mieszkańcy, goście z dalekich krain.
Mam taki niewielki apel o wielką sprawę.

Czesnorad przybył do Muratyki prosząc o pomoc wyciągną do nas przyjazną dłoń i niemalże wszyscy obywatele jednoznacznie zgodzili się by zawiązać z Czesnoradem szerszą współpracę.
Czesnorad liczy sobie kilku realnych obywateli którzy udowodnili mi że chcą działać wśród nas, wśród innych mikronacji. Chcieliśmy uznać ich państwo by mogli zaistnieć trochę w v-świecie i podpalać jakieś nowe kontakty. W pewnym momencie padła również popierana przez obie strony propozycja połączenia się Muratyki i Czesnoradu pod jeden system informatyczny.
Co się jednak dzieję gdy nowi ludzie chcieli założyć nowe państwo i dołączyć do międzynarodowego grona, pojawia się jakiś obywatel państwa które kiedyś tam istniało ale przez fakt że je porzucili i zaprzestali udzielania się i budowania aktywności przeszło cztery lata temu pustkę ta wypełnił Czesnorad i jego mieszkańcy pełni zapału i chęci do działania.
A teraz nie mogą żyć w spokoju gdyż są nieustannie nękani.
Przez takie karygodne i haniebne zachowanie właśnie zarażamy tych ludzi do naszego świata, zamiast im pomagać podcina się im skrzydła a ci niby wielcy obywatele pewnie za jakiś czas znów porzucą swoje państwo ale mieszkańcy Czesnoradu już mogą nie wrócić zrażeni tym co ich spotkało.
Szanowni państwo stoję tu dziś ja człowiek który prawie od samego początku pomagał i wspierał Czesnorad by uzyskali międzynarodowe uznanie którego tak bardzo im potrzeba, ale samemu nie dam rady. Dlatego apeluję do każdego dobrego sumienia, każdego komu zależy by nasza społeczność mikronacji zyskiwała nowych obywateli. Pomóżmy im i pokażmy naszą dobrą stronę i gościnność nowym mieszkańcom v-świata.
Szanowny Panie de Espada,
Znamy się nie od dziś, może nieco pobieżnie, ale znamy. Dziwi mnie jednak forma jaką Szanowny wystosowuje drogą oficjalną. Wystarczyło zapytać drogą prywatną czy jesteśmy w stanie pomóc. Bo jesteśmy. Tylko problem pojawia się, że ja, choć Czesnorad chyba, podkreślam chyba widziałem, nie znam ludzi poza...Herr Greninem, który jak sądzę z wypowiedzi Szanownego ma być tym "złym". W moim rozumieniu wpływającym nagatywnie na resztę, czy może się mylę? Czy gdzieś pomyliłem fakty?
Nie ukrywam, że lubię wiedzieć z kim pracuje i sadzę, że nawet wystarczyłaby mi "gwarancja" Szanownego Pana by Czesnorad wesprzeć, ale proszę o więcej szczegółów. Nie znam problemu. Może jakieś linki do rozmów lub coś. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Uznałem że dobrze będzie jak wszyscy dowiedzą się o sytuacji jaka ma miejsce.
A więc jeszcze pokrótce postaram się nakreślić jak to wszystko wygląda.
Na wyspie na północny zachód od Nordaty kilka osób założyło sobie nowe państwo czyli właśnie Czesnorad. Żadne inne aktywne państwo już od dawna nie istniało na tej wyspie więc nikt nie stwarzał problemów.
Początkiem marca do Muratyki trafiają pierwsze oferty współpracy i naiwązania wzajemnych stosunków dyplomatycznych widząc ile osób się zjawia prosząc praktycznie o to samo Prezydent Szarak wybrał się do nich z wizytą by omówić kwestie właśnie tej współpracy i uznania międzynarodowego. Patrząc po ankietach jakie odbyły się w Muratyce znaczna większość osób popierała uznanie Czesnoradu. Co się jednak dzieje gdy Muratyka i Czesnorad prowadzą rozmowy. Niewiadomo skąd nagle pojawia się niejaki Komendant Makrela i proklamuje jakiś tam rząd tymczasowy Nowego Kucelgradu gdyż ten kiedyś tam istniał na tych terenach. Problem pojawia się w momencie gdy przejdziemy do słowa "Istniał" gdyż ostatnią aktywność mieszkańcy teg kraju wykazywali dwa lata temu, nie wspominając że forum liczy sobie zawrotne 80 postów. . I przed taką sytuacją są teraz postawieni mieszkańcy Czesnoradu, przez jednego krzykacza nikt nie chce im pomóc w dołączeniu do społeczności międzynarodowej i to jest właśnie dla mnie absurdalne. Jak mamy zachęcać właśnie nowych mieszkańców do pozostania w v-świecie skoro praktycznie pierwsze z czym się spotykają jest coś takiego.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Niestety nie mam w tym momencie czasu na przejrzenie całego wątku, ale rzuciło mi się w oczy, że członkiem Rządu Tymczasowego jest Herr Dostojewski, tak? Jeśli tak, to nie mam pytań.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 26 kwietnia 2022, 12:41 Niestety nie mam w tym momencie czasu na przejrzenie całego wątku, ale rzuciło mi się w oczy, że członkiem Rządu Tymczasowego jest Herr Dostojewski, tak? Jeśli tak, to nie mam pytań.
Ehhhhhh, tak jest on członkiem tego pożal się Borze rządu, to już świadczy samo przez siebie co to za zbieranina ludzi.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA