FBUM - wiadomości ogólne

Pomysłodawcą i twórcą Fabrik für Boden und Unterirdische Militärfahrzeuge (FBUM) jest Leszek Ebe-Grüner. Powstała 8 lutego 1922 roku i od samego początku dział projektowy skupił się na budowaniu militarnej "potęgi" Doliny. W ruch poszły narzędzia kreślarskie i tym oto sposobem Edelweiss doczekał się właśnych designerów.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: FBUM - wiadomości ogólne

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

W pierwszym poście aktualka w związku z rozpoczęciem "nowej" ery EBE. Nowymi dyrektorami technicznymi zostali:
@Albert Fryderyk de Espada i moja skromna osoba. Nie są to suche fakty, ale dzieje się wiele w tejże materii... Bądźcie czujni!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Dzień dobry. Informuję że chciałbym wrócić do Firmy FBUM. Trochę mnie nie było i chcę nadrobić zaległości. Także z tego co się orientuje, mój ojciec @Heinz-WernerGrüner teraz zarządzą firmą, więc czekam na odpowiedź ;)
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 04 maja 2025, 13:08 Dzień dobry. Informuję że chciałbym wrócić do Firmy FBUM. Trochę mnie nie było i chcę nadrobić zaległości. Także z tego co się orientuje, mój ojciec @Heinz-WernerGrüner teraz zarządzą firmą, więc czekam na odpowiedź ;)
Mein Erstgeborener, nie ma żadnego problemu. Zarówno ja, jak i Herr de Espada chętnie wykorzystamy Twoją wiedze zdobytą podczas Twojej nieobecności. Zapewne zwiedziłeś wiele krain, gdzie mogłeś podpatrzeć innowacyjne rozwiązania technologiczne.

Chciałbym poznać Twój "plan". Kim chcesz być? Bardziej projektantem, czy zarządcą, czy obiema osobami naraz? Po prostu trzeba ustalić, gdzie Cię usadowić. :)

FBUM jako marka, fabryka skupia się w moim rozumowaniu na pojazdach militarnych, rolniczych i ciężarowych, ale oczywiście to może się zmienić.
Marka EBE to już luksus, nie chciałbym schodzić tutaj niżej z tego co mamy a więc Horch 8xx(technologia z połowy lat 30-stych.)
Myślałem też nad marką dla ludu, takim Volkswagenem z produkcją masową dla aut małych i rodzinnych, ale to na razie nie było w ogóle poruszane. :)
Ustalmy to i działaj!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mogę być Projektantem i ewentualnie Kierownikiem który byłby pod tobą @Heinz-Werner Grüner . Oczywiście pomyślę nad jakimiś pojazdami, jednak proponowałbym żeby były bardziej wzorowane na latach 40' niż 30', bo wtedy są większe możliwości.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Zważywszy na to, że chyba obrobiłam się z pracą i powoli wychodzę z realiozy, chętnie wesprę prace w FBUM :)

Z mojej strony mogę zaoferować założenie konta dla FBUM w banku oraz wrzucenie naszych aut do banku, tzn. umożliwić zakup w sklepie. Mogę otworzyć również pierwszy w Edelweiss salon samochodowy! Co o tym myślicie?
Potrzebujemy do tego dopracowania kilku modeli, a mianowicie:

1. Auto małe miejskie
2. Auto rodzinne
3. Auto ekskluzywne
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 04 maja 2025, 21:59 Mogę być Projektantem i ewentualnie Kierownikiem który byłby pod tobą @Heinz-Werner Grüner . Oczywiście pomyślę nad jakimiś pojazdami, jednak proponowałbym żeby były bardziej wzorowane na latach 40' niż 30', bo wtedy są większe możliwości.
Tu mnie na pewno nie przekonasz. Data graniczna 1938 maks 1939. Nie ma po co tak gnac do przodu. I tak technologicznie jesteśmy, w stosunku do roku, już 15 lat do przodu, a jaktak dalej pójdzie to w realnym 2030 będziemy jeździć Cybertruckiem od Elona. :)

W latach trzydziestych jest sporo pięknych maszyn. Coś się znajdzie. Nawet AI może pomóc w razie czego, ale to już chyba nie ja będę decydował.
Femme Mystere pisze: 05 maja 2025, 10:05 Zważywszy na to, że chyba obrobiłam się z pracą i powoli wychodzę z realiozy, chętnie wesprę prace w FBUM :)

Z mojej strony mogę zaoferować założenie konta dla FBUM w banku oraz wrzucenie naszych aut do banku, tzn. umożliwić zakup w sklepie. Mogę otworzyć również pierwszy w Edelweiss salon samochodowy! Co o tym myślicie?

1. Auto małe miejskie
2. Auto rodzinne
3. Auto ekskluzywne
Skoro są już chętni do działania to ja się usuwam w cień. Jak pisałem wczoraj FBUM może mieć autko miejskie i rodzinne, ale luksusowe i sportowe zostawiłbym dla Marki EBE (która nota bene należy do FBUM). W sumie dla tych tańszych też można wymysleć nową markę...
To już zostawiam Wam.
Co do konta, sprawdziłem, że FBUM chyba faktycznie nie ma, więc jak macie ochotę to otwierajcie i zbierajmy fundusze. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

OK, w takim razie czekam tylko na @Leszek Ebe-Grüner . Jeśli jest chętny do działania, to jedźmy z projektami!
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 05 maja 2025, 20:20
Leszek Ebe-Grüner pisze: 04 maja 2025, 21:59 Mogę być Projektantem i ewentualnie Kierownikiem który byłby pod tobą @Heinz-Werner Grüner . Oczywiście pomyślę nad jakimiś pojazdami, jednak proponowałbym żeby były bardziej wzorowane na latach 40' niż 30', bo wtedy są większe możliwości.
Tu mnie na pewno nie przekonasz. Data graniczna 1938 maks 1939. Nie ma po co tak gnac do przodu. I tak technologicznie jesteśmy, w stosunku do roku, już 15 lat do przodu, a jaktak dalej pójdzie to w realnym 2030 będziemy jeździć Cybertruckiem od Elona. :)

W latach trzydziestych jest sporo pięknych maszyn. Coś się znajdzie. Nawet AI może pomóc w razie czego, ale to już chyba nie ja będę decydował.
Femme Mystere pisze: 05 maja 2025, 10:05 Zważywszy na to, że chyba obrobiłam się z pracą i powoli wychodzę z realiozy, chętnie wesprę prace w FBUM :)

1. Auto małe miejskie
2. Auto rodzinne
3. Auto ekskluzywne
Skoro są już chętni do działania to ja się usuwam w cień. Jak pisałem wczoraj FBUM może mieć autko miejskie i rodzinne, ale luksusowe i sportowe zostawiłbym dla Marki EBE (która nota bene należy do FBUM). W sumie dla tych tańszych też można wymysleć nową markę...
To już zostawiam Wam.
Co do konta, sprawdziłem, że FBUM chyba faktycznie nie ma, więc jak macie ochotę to otwierajcie i zbierajmy fundusze. :)
Ja nie mówię że mamy jeździć samochodami cyberpunkowymi, czy innymi, ale Samochody z lat 40' mają więcej do zaoferowania, niż te z lat 30' gdzie większość z nich wyglądała podobnie i takie są fakty. I pamiętaj że w przypadku FBUM pod względem wojskowych pojazdów to bardzo ciekawy okres. Zresztą Cywilne też do najsłabszych nie należą i wtedy były też pierwsze kultowe hot-rody. Ale skoro ciebie w ŻADEN sposób nie przekonam to sam muszę się zastanowić bo plany miałem inne i też na maksa nie chce mi się robić nie wiadomo jak bardzo samochodów do tyłu. Więc ja też bym tak nie pędził z tym że projekt bym zrobił.

A co do sprawy AI, to super, ale już wolę w grze stworzyć, niż używać AI do dosłownie wszystkiego, bo ona nie jest od wszystkiego(co oczywiście by ktoś mnie nie zrozumiał źle, to są rzeczy, do których AI jako narzędzie faktycznie może być wykorzystana).
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nie chcę gnać z Edelweiss do kolejnej epoki, wydaje mi się, że nie ma sensu, a jednak 1940-1949 to spory skok technologiczny do przodu. ?
Dajmy sobie jeszczę troche czasu na te pomysły z wcześniejszej dekady, ok?

Wizualizacje da się zrobić nawet i w grach. Ot choćby i taka z Mafii 2 :
Tylko nie wiem czy takim czymś na tych naszych górskich ścieżkach damy radę pojeździć. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ale wiesz że Mafia 2 dzieję się w latach 40' i wczesnych latach 50'?
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fabryka Naziemnych i Podziemnych Pojazdów Wojskowych (FBUM)”