Zależy dla mnie jak duży jest Wolkenbad. W sumie póki co miałaby być to jedyna opera w kraju, ja liczyłem na samym początku albo 850, albo 1000 miejsc. Więcej raczej nie, gdyż są to faktycznie spooore sale. Tu właśnie chodzi o samą mieścinę, żeby było to adekwatne. Jeśli średnie miasto, dałbym 800-900 miejsc, max 1000.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑08 lutego 2024, 21:27 Ok. To dla wzbogacenia "dramaturgii" i majestatu budowli postanawiam co następuje:
- Rozbudowa o Centrum Kultury im.Dzieci Wolkenbadu (nazwa tymczasowa) = koszt 500Қ - @inwestor @Femme Mystere ?
- Rozbudowa o Salę Małą im.Ignatsa ik Rutha (bez oznaczania) (wraz z "wiecznym" nazwaniem jego imienia) = 500Қ - @inwestor [/b] @Helwetyk
Sprawdziłem dzisiaj jak to wygląda w największych operach świata odnośnie miejsc.
- 3800 Metropolitan Opera
- 2200 Opera Garnier Paris
- 1800 Opera w Warszawie
i chyba najbardziej znana wizualnie : Sydney Opera House - 1550 miejsc
To ile może mieć sala główna Opery Wolkenbadzkiej (czyżby zwana Christoph Windsor Wolkenbader Opernhaus? )?
500-100-1500?
Proszę o sugestię...
Ignats ik Ruth Saal - to sądzę, że mogłaby właśnie być wykorzystywana przez społeczność młodzieżową, jakieś koncerty dziecięce, czy coś w tym stylu o pojemności maksymalnej rzędu 250-300 miejsc siedzących...
Co sądzicie?
Co do sali Ignaca. Myślę, że mniejsza sala tak właśnie 250 była by całkiem dobra.
Jeszcze szybkie pytanie - 1924 - w jakiej stylistyce czy mają być to raczej sale bogate czy już drewniane (trochę nowocześniejsze)?