Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne

Moderator: Ronon Dex

Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne

Post autor: Ronon Dex »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 06 września 2022, 22:58 To ja poczekam jeszcze do powrotu @Ronon Dex aby usłyszeć jego mądrości w tej kwestii
Mam nadzieję, że to nie złośliwość, bo powyższe zdanie można dwuznacznie odczytać...

Ale OK. Moje zdanie na temat sytuacji gdzie wprowadza się jakieś uprawnienia, których wcześniej nie było, a działalność funkcjonowała w praktyce bez uprawnień bo ich no wymagano/nie istniały.

W wyznaczonym terminie takie osoby składają wniosek do nowo powstałej instytucji o wydanie stosownego uprawnienia i jest ono wydawane bez jakichkolwiek warunków, jest jak napisano formalnością regulującą sytuację istniejącą w praktyce, przed wprowadzeniem wymogów formalnych.

Taki sposób jest zresztą powszechnie stosowany w nieistniejącym realu w zakresie tzw. "praw nabytych". Coś nie wymaga uprawnień i rejestracji, tak jak obecnie samoloty w Edelweiss i od pewnego momentu zaczyna to być sformalizowane to osoby użytkujące już samoloty mają termin na zgłoszenie, zarejestrowanie i otrzymanie formalnego dokumentu.

Można też odnieść się do historii lotnictwa... zanim się rozpowszechniło i zanim cokolwiek sformalizowania, to samoloty po prostu powstawały, ludzie nimi zaczęli latać, uczyli się sami... z czasem zaczynali uczyć innych, a do lotnictwa zawitały formalności.
Heinz-Werner Grüner pisze: 06 września 2022, 23:59
Albert Fryderyk de Espada pisze: 06 września 2022, 23:19
Heinz-Werner Grüner pisze: 06 września 2022, 23:08

Ok. Mimo wszystko to my powinniśmy też uzasadnić swoje racje. Mnie też się wydaje, że pewien zakres obowiązków lotniczych, czy to tutaj czy w MAW przeprowadziłem, Szanowny tym bardziej, ale jak zrobimy to nie wiem.
Czy my zasługujemy na handicap? Chyba tak, chociażby z racji samej fabuły własnie. Z drugiej strony mówiliśmy o lataniu w mikroświecie, nie o licencji edelwajskiej...
No właśnie bo nie wyłapałem tego w trakcie, w ramach aeroklubu chcemy wydawać licencje dla pilotów ?
Aeroklub miałby między innymi tym się zajmować.
Nie do końca aeroklub. W ramach aeroklubu odbywałoby się szkolenie, a samą licencję (jako dokument) wydawałby ten sam "Urząd Lotnictwa", który rejestrowały samoloty.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 07:04 Nie do końca aeroklub. W ramach aeroklubu odbywałoby się szkolenie, a samą licencję (jako dokument) wydawałby ten sam "Urząd Lotnictwa", który rejestrowały samoloty.
Proszę o wybaczenie, niefortunny skrót myślowy... Tak oczywiście.
Zatem pozostaje nam stworzyć:
- coś na wzór lotniczego urzędu regulującego posiadanie licencji pilota i rejestrowanie maszyn latających (bo kto wie czy za chwilę nie sprowadzimy z Autro-Węgier jakiegoś sterowca).
- "sformalizować" wygląd aeroklubu jako jednostki mającej "licencję na nauczanie".
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 września 2022, 09:39 Zatem pozostaje nam stworzyć:
- coś na wzór lotniczego urzędu regulującego posiadanie licencji pilota i rejestrowanie maszyn latających (bo kto wie czy za chwilę nie sprowadzimy z Autro-Węgier jakiegoś sterowca).
- "sformalizować" wygląd aeroklubu jako jednostki mającej "licencję na nauczanie".
Urząd Lotnictwa można stworzyć... tylko dokumenty mam na kompie, a do 18 jestem poza domem. Jednak wszelkie inne sprawy związane z powołaniem instytucji można już ruszyć.

Co do Aeroklubu Edelweiss to może poczekajcie aż wrócę... Muszę jakieś logo opracować i z samolotami pokombinować, mam zresztą jeszcze jeden typ w zanadrzu, który chyba się świetnie do tego nada.

Samoloty tej klasy ładnie wyglądają też w żółtym kolorze, a że jest to jedna z barw narodowych Edelweiss to pewnie będzie pasowało. Żółte samoloty z niebieskimi dodatkami. Wymaga to oczywiście trochę pracy, ale akurat lubię takie kombinacje to się to po 18-tym zrobi.

Jeśli chodzi o sterowce to też ciekawy pomysł... tylko trzeba się za helem rozejrzeć, bo powtórka z Hindenburga nam niepotrzebna... 😜

Tutaj pewnie pole do popisu dla Alberta, bo można coś ciekawego wykombinować, a i może mu się to zgra z lotnictwem wojskowym. Coś w stylu ZRS-4 Akron i ZRS-5 Macon byłoby ciekawe.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 10:18 Urząd Lotnictwa można stworzyć... tylko dokumenty mam na kompie, a do 18 jestem poza domem. Jednak wszelkie inne sprawy związane z powołaniem instytucji można już ruszyć.
Muszę sobie ze dwa dni przemyśleć tylko jak to przyporzadkować.

Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 10:18 Co do Aeroklubu Edelweiss to może poczekajcie aż wrócę... Muszę jakieś logo opracować i z samolotami pokombinować, mam zresztą jeszcze jeden typ w zanadrzu, który chyba się świetnie do tego nada.
Mnie tam się nie spieszy.
Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 10:18 Samoloty tej klasy ładnie wyglądają też w żółtym kolorze, a że jest to jedna z barw narodowych Edelweiss to pewnie będzie pasowało. Żółte samoloty z niebieskimi dodatkami. Wymaga to oczywiście trochę pracy, ale akurat lubię takie kombinacje to się to po 18-tym zrobi.
Już to widzę oczami wyobraźni. Żółty, taki "metalik" :)
Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 10:18 Jeśli chodzi o sterowce to też ciekawy pomysł... tylko trzeba się za helem rozejrzeć, bo powtórka z Hindenburga nam niepotrzebna...

Tutaj pewnie pole do popisu dla Alberta, bo można coś ciekawego wykombinować, a i może mu się to zgra z lotnictwem wojskowym. Coś w stylu ZRS-4 Akron i ZRS-5 Macon byłoby ciekawe.
Tutaj jest szerokie pole do popisu, Już mi kiedyś ktoś sugerował, że w górach naszych warto "zainwestować" w sterowce. Ma to pewnie jakiś sens!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 07:04 Mam nadzieję, że to nie złośliwość, bo powyższe zdanie można dwuznacznie odczytać...
Nie nie mało być, wiem że chyba w Leocji już szanowny zajmował się właśnie aeroklubem a mi coś takiego jest kompletnie obce i nie znam się więc w tej chwili jedynie co mogę robić to słuchać i ewentualnie dłużyca swoje pomysły.
Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 10:18
Jeśli chodzi o sterowce to też ciekawy pomysł... tylko trzeba się za helem rozejrzeć, bo powtórka z Hindenburga nam niepotrzebna... 😜

Z helem coś się wykombinuje a i droga rozwoju dla sterowców jest czymś gdzie można się popisać.
Ostatnio zmieniony 07 września 2022, 13:44 przez Albert Fryderyk de Espada, łącznie zmieniany 1 raz.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 07 września 2022, 11:19
Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 07:04 Mam nadzieję, że to nie złośliwość, bo powyższe zdanie można dwuznacznie odczytać...
Nie nie mało być, wiem że chyba w Leocji już szanowny zajmował się właśnie aeroklubem a mi coś takiego jest kompletnie obce...
Tak kombinowałem z tym w Leocji... niestety jedyny zainteresowany, z którym mieliśmy plany na realizację działań realowo zachorował i zmarł.

No i a sumie dobrze, że Ciebie ten temat nie zajmuje, bo mam swoją "niszę", a Tobie lotnictwo wojskowe pozostawię... Inna sprawa, że współpraca przy szkoleniu byłaby pożądana. A i maszyny aeroklubowe mogłyby stanowić rezerwę dla wojska i w razie mobilizacji mogłyby stworzyć eskadrę łącznikową. Co zabawne znane mi to jest z reala, bo pod koniec lat 80-tych byłem szefem (tym podoficerem od gospodarki) w takiej eskadrze, która mobilizowała Wilgi z aeroklubów.

A co do sterowców to nie wiem jakie masz możliwości w tym programie, ale jakby co to służę wiedzą z literatury w temacie. Mogę parę skanów podesłać, bo Akron i Macon to fajny temat.

PS. Coś mi się pokiełbasiło pisząc z plaży ma telefonie czy Szanowny Oberhaupt poprawi i wywali poprzedni post?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 13:52 No i a sumie dobrze, że Ciebie ten temat nie zajmuje, bo mam swoją "niszę", a Tobie lotnictwo wojskowe pozostawię... Inna sprawa, że współpraca przy szkoleniu byłaby pożądana. A i maszyny aeroklubowe mogłyby stanowić rezerwę dla wojska i w razie mobilizacji mogłyby stworzyć eskadrę łącznikową. Co zabawne znane mi to jest z reala, bo pod koniec lat 80-tych byłem szefem (tym podoficerem od gospodarki) w takiej eskadrze, która mobilizowała Wilgi z aeroklubów.

No ja w (nieistniejącym) ralu zajmuję się kompletnie czymś innym niż w mokronacjach więc zdarza mi się że wiele rzeczy trochę spłycam i nie biorę pod uwagę kiedy rzeczywiście są istotne.
No ale taką rezerwę rezerwy będzie można uwzględnić gdy już liczba maszyn w aeroklubie będzie nam lepiej znana.

Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 13:52 A co do sterowców to nie wiem jakie masz możliwości w tym programie, ale jakby co to służę wiedzą z literatury w temacie. Mogę parę skanów podesłać, bo Akron i Macon to fajny temat.

Możliwości są, pytanie jak bardzo będę w stanie je wykorzystać gdyż sam program raczej mnie nie ogranicza le moje umiejętności w nim już tak, zobaczymy jeszcze co da się wyczarować.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 13:52 Tak kombinowałem z tym w Leocji... niestety jedyny zainteresowany, z którym mieliśmy plany na realizację działań realowo zachorował i zmarł.
Aż głupio zapytać o kogo chodzi...

Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 13:52 A co do sterowców to nie wiem jakie masz możliwości w tym programie, ale jakby co to służę wiedzą z literatury w temacie. Mogę parę skanów podesłać, bo Akron i Macon to fajny temat.
Ja chyba sobie coś doczytam, bo mnie oosbiście sterowce kojarzą się głównie z Europą. W zasadzie sam nie wiem dlaczego.
Temat znam z jednego-dwóch filmów, także... ;)
Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 13:52 PS. Coś mi się pokiełbasiło pisząc z plaży ma telefonie czy Szanowny Oberhaupt poprawi i wywali poprzedni post?

Poszło. :)
Albert Fryderyk de Espada pisze: 07 września 2022, 18:29 Możliwości są, pytanie jak bardzo będę w stanie je wykorzystać gdyż sam program raczej mnie nie ogranicza le moje umiejętności w nim już tak, zobaczymy jeszcze co da się wyczarować.
Wierzymy w Szanownego!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 września 2022, 20:41
Ronon Dex pisze: 07 września 2022, 13:52 Tak kombinowałem z tym w Leocji... niestety jedyny zainteresowany, z którym mieliśmy plany na realizację działań realowo zachorował i zmarł.
Aż głupio zapytać o kogo chodzi...
Heinrich von Wattzau... wymieniliśmy kilka korespondencji w sprawie robienia licencji, potem sprawa się jakoś urwała, a po pewnym czasie dowiedziałem się, że chorował i zmarł.
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 września 2022, 20:41 Ja chyba sobie coś doczytam, bo mnie oosbiście sterowce kojarzą się głównie z Europą. W zasadzie sam nie wiem dlaczego.

W zasadzie dobrze się Tobie to kojarzy, bo sterowce pochodzą z Europy, stamtąd przywędrowały do USA np. jeden kupiony we Włoszech, a drugi ex-niemecki po PWS.

Dopiero potem zaczęli je robić "za oceanem", ale finalnie to właśnie USA najdłużej eksploatowała sterowce wojskowe, aż do lat 60-tych. Akron i Macon to były powietrzne "lotniskowce"... w sumie nie wiadomo jak by to się skończyło, ale oba stracono z powodów "ludzkich błędów".
Albert Fryderyk de Espada pisze: 07 września 2022, 18:29 Możliwości są, pytanie jak bardzo będę w stanie je wykorzystać gdyż sam program raczej mnie nie ogranicza le moje umiejętności w nim już tak, zobaczymy jeszcze co da się wyczarować.
Też wierzę, że się uda... a jak to nie wyjdzie w programie, z którego korzystasz to poradzimy sobie z tym inaczej.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 08 września 2022, 09:14 Heinrich von Wattzau... wymieniliśmy kilka korespondencji w sprawie robienia licencji, potem sprawa się jakoś urwała, a po pewnym czasie dowiedziałem się, że chorował i zmarł.
Oj, to nie wiedziałem, że miał takie zainteresowania.
Ronon Dex pisze: 08 września 2022, 09:14 Też wierzę, że się uda... a jak to nie wyjdzie w programie, z którego korzystasz to poradzimy sobie z tym inaczej.
Sa nawet jakieś "kustomizacje" sterowców, ale żadnego eleganckiego nie znalazłem.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ