Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne

Moderator: Ronon Dex

Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 08 września 2022, 20:44 Sa nawet jakieś "kustomizacje" sterowców, ale żadnego eleganckiego nie znalazłem.
Coś tam się szykuje do MSFS2020... od jakiś półtora roku tworzy się jakiś duży sterowiec z okresu międzywojennego, ale kiedy pracę się skończą tego nie wiadomo. Ale tak czy inaczej damy radę.

A w kwestii aeroklubu to zastanawiam się nad statusem... Może jako stowarzyszenie? W takim przypadku odejdzie problem z zakupami, bo członkowie stowarzyszenia mogą do niego wnosić dobra materialne.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Też chyba sądzę że stowarzyszenie będzie lepszym wyjściem niż klub.

Statut chyba nie jest wymagany, ale jakiś regulamin nakreślić i byłoby okey :)
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Isabella Swann pisze: 11 września 2022, 10:11 Też chyba sądzę że stowarzyszenie będzie lepszym wyjściem niż klub.

Statut chyba nie jest wymagany, ale jakiś regulamin nakreślić i byłoby okey :)
Jedno nie wyklucza drugiego... Klub to tylko nazwa, natomiast stowarzyszenie jest formą prawną. Wiele klubów w realu to są właśnie stowarzyszenia... sam należę do trzech klubów strzeleckich i dwa z nich to typowe stowarzyszenia utrzymujące się że składek członkowskich i tego co wnoszą do "majątku" dobrowolnie członkowie - trzeci też, ale tam formuła prawna jest bardziej złożona, bo jednocześnie to klub sportowy z dotacjami z ministerstwa sportu.

Nasz aeroklub byłby zwykłym stowarzyszeniem... Jego członkowie wynosiliby dobrowolnie swój wkład. Np. ja bym dał samoloty, ktoś inny mógłby zbudować narracyjnie jakieś obiekty lotniskowe itd.

Co do statutu to oczywiście by się takowy stworzyło... a stowarzyszenie może podpisać z państwem umowę na działalność szkoleniową... co pozwala też na działania np. na rzecz obronności.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

To nie jest zły pomysł, ale zastanaiwałem się ostatnio jak to uchwycić i sądziłem, że powinnością byłoby umieszczenie siedziby aeroklubu na terenie Flughafen Edelweiss. Mielibyśmy wszystko w jednym miejscu, tam wynajęło by się w dziale hangary jakieś pomieszczenia i tak można by odgrywać rolę klubu/stowarzyszenia.
Nie wiem czy wam to by pasowało.

Sama idea stowarzyszeniowa mnie odpowiada.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 września 2022, 20:40 To nie jest zły pomysł, ale zastanaiwałem się ostatnio jak to uchwycić i sądziłem, że powinnością byłoby umieszczenie siedziby aeroklubu na terenie Flughafen Edelweiss. Mielibyśmy wszystko w jednym miejscu, tam wynajęło by się w dziale hangary jakieś pomieszczenia i tak można by odgrywać rolę klubu/stowarzyszenia.

Nie wiem czy idea skupiania wszystkiego w jednym miejscu jest najlepsza... Loty aeroklubowe to jednak dość swobodna konwencja, a więc komasowanie tego w okolicy lotniska komercyjnego będzie powodować problemy. Zagęszczanie ruchu lotniczego nie jest dobrym pomysłem.

Moim zdaniem raczej jakieś lotnisko na uboczu, tam gdzie nie będzie to powodowało problemów i ograniczeń związanych z potrzebami zapewnienia bezpieczeństwa lotów z portu lotniczego.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Dex pisze: 11 września 2022, 21:06
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 września 2022, 20:40 To nie jest zły pomysł, ale zastanaiwałem się ostatnio jak to uchwycić i sądziłem, że powinnością byłoby umieszczenie siedziby aeroklubu na terenie Flughafen Edelweiss. Mielibyśmy wszystko w jednym miejscu, tam wynajęło by się w dziale hangary jakieś pomieszczenia i tak można by odgrywać rolę klubu/stowarzyszenia.

Nie wiem czy idea skupiania wszystkiego w jednym miejscu jest najlepsza... Loty aeroklubowe to jednak dość swobodna konwencja, a więc komasowanie tego w okolicy lotniska komercyjnego będzie powodować problemy. Zagęszczanie ruchu lotniczego nie jest dobrym pomysłem.

Moim zdaniem raczej jakieś lotnisko na uboczu, tam gdzie nie będzie to powodowało problemów i ograniczeń związanych z potrzebami zapewnienia bezpieczeństwa lotów z portu lotniczego.
Mnie tylko chodziło o siedzibę aeroklubu, ale rozumiem intencję. Z logicznego punktu widzenia ma to sens.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Ponieważ, jak słusznie zauważono, nie ma żadnego uregulowania prawnego dotyczącego funkcjonowania tzw. Organizacji pozarządowych, to czy klub zawrze się w formie stowarzyszenia, czy też zwykłego zrzeszenia, właściwie nie ma różnicy. Wnoszenie majątku własnego itd. jest w tym momencie mocno abstrakcyjnym pojęciem, dlatego jestem pewien, że może się dokonywać w dowolnej formie organizacyjnej. Statuty, czy regulaminy również pozostają w gestii osób zrzeszonych.

Miejsce funkcjonowania aero klubu. W pomyślę Oberhaupta jest ład i porządek, to mnie zdecydowanie przekonuje. Od początku funkcjonowania lotniska, odbyło się tam 7 lotów. Raczej nic nie będzie kolidowało ze sobą. Z resztą, taka też była narracja, że lotnisko to powstaje przez wzgląd na te jednostkowe przypadki. Aeroklub spokojnie może tam funkcjonować i nie będzie to rywalizowało z niczym, a będzie zgodne z dotychczasową narracją.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To, że obecnie ruch lotniczy jest niewielki, wcale nie oznacza, że tak będzie w przyszłości. Trzeba myśleć perspektywicznie... Powstaną kolejne linie lotnicze (sam się nad jedną zastanawiam), mowa była o jakiś sterowcach itd.

Aeroklub nie potrzebuje wielkiego lotniska... Co prawda pomimo tego, że Edelweiss jest w roku 1922 to techniczne jest najwyraźniej nieco dalej o około 10-15 lat - co oczywiście w mikronacjach "przestępstwem" nie jest bo mogły wystąpić inne uwarunkowania niż w realu.

Dalej jednak samoloty aeroklubu potrzebują stosunkowo niewielkiego pasa równej trawy i nie wymagają jakiegoś większego zaplecza. Lokalizacja na lub w pobliżu komercyjnego lotniska z czasem będzie powodowała problemy, bo może to wymusić formalizację lotów itd. Tymczasem jak pisałem wcześniej - loty aeroklubowe to swoboda operowania na ziemi i w powietrzu, wolną od zbędnych i nadmiernych formalności.

A tak z ciekawości... gdzie stacjonują te wszystkie eskadry wojskowe?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Parafrazując jedną z wypowiedzi z innej dyskusji tego forum:

Mikronacja to nie real...
Pamiętaj, że cała zabawa w aeorklub ma być wyłącznie kolejnym motywem narracyjnym w życiu Edelweiss...

Jeśli stwierdzimy, że zmieścimy się na lotnisku, to się zmieścimy. Jeśli stwierdzimy, ze robi się tłoczno, to wykosisz sobie kawał łąki i zrobisz z tego lądowisko. To w jaki sposób będzie funkcjonować klub również jest sprawą umowną. Nie ograniczamy się zbyt wieloma przepisami, nie ograniczamy się domniemanymi problemami logistycznymi. Zrobisz tak, jak będzie chciał Oberhaupt.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 12 września 2022, 18:59 Zrobisz tak, jak będzie chciał Oberhaupt.
Ooo... to Oberhaupt ma adwokata. :o

Tak wiem, będzie tak jak zadecyduje Oberhaupt, ale tak mi się zdaje, że to On o tym zdecyduje i jak Go znam to zrobi to po rozpatrzeniu argumentów w dyskusji (dlatego je przedstawiam), a nie dlatego, że Tobie się tak podoba.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Port Lotniczy - Flughafen Edelweiss-Neue Gärten”