Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne

Moderator: Ronon Dex

Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 20 września 2022, 09:56 ...ale czy możemy wrócić do tematu urzędów, bo chyba nikt mi nie odpisał:
1. Zatem zacząć chyba powinienem od wydania rozporządzenia odnośnie powstania URZĘDU TRANSPORTU.
2. Ten zaś dzielił by się na trzy WYDZIAŁY, kolejno DROGOWY, LOTNICZY i dla zasady WODNY (de facto zamknięty dla ogółu).
3. W każdym wydziale należałoby określić czym się zajmują, ale zarównow w Drogowym i Lotniczym wyglądałoby to podobnie(poniżej przykłąd dla drogowego).
a) Rejestracja pojazdu (dział, gdzie należałoby zgłaszać wszystkie pojazdy nabyte i wymagające nadania numerów rejestracyjnych)
b) Spis zarejestrowanych pojazdów (każdy jeden post to "kartoteka" danego pojazdu, a w pierwszym poscie znalazła by się pełna lista pojazdów zarejestrowanych)
b) Wykaz pojazdów podlegających rejestracji (spis wszystkich modeli dostępnych do zakupu w Edelweiss, również tych z zagranicy, pod warunkiem utrzymywania współpracy. Przy takowej można by też mniej więcej określić ile pojazdó może maksymalnie trafić na rynek edelwajski. Moglibyśmy zatem wykorzystywać do tego nowy rodzaj umowy o współpracy technologicznej, bądź po prostu zakupić np. w MAW(jako, że tam jestem posiadaczem fabryki pojazdów) automobile dla straży ogniowej(to byłoby zadanie dla oberstamm'a by wiedzial ile minimalnie potrzeba sprzętu w jego mieście.Oczywiście to wszystko musiałoby zagrać gospodarczo, ale to chyba sprawa drugorzędna).
Odpisałem, ale skrótowo... ale OK raz jeszcze.

1/ Pomysł jednego urzędu transportu z wydziałami uważam za bardzo sensowny (stosowne tytułu na dokumentach, które proponowałem bez problemu się zmieni)

2/ Mogę się wydziałem dotyczącym lotnictwa zająć... drogowy niech ktoś inny weźmie, będzie ciekawiej jak urząd będzie miał więcej niż jednego pracownika.

3/ Proponowałem też by do tego urzędu dołączyć też kwestie transportu kolejowego, bo takowy musi istnieć, skoro nie mamy portów i towary przewozimy z portów A-W.

4/ W kwestii lotniczej zrobię odpowiednie wykazy sprzętu, opracuje i będę wydawał stosowne dokumenty... tutaj możesz na mnie liczyć.

5/ Co do obliczenia ilości pojazdów to zawsze można się wstępnie oprzeć na danych realowych z poprawkami na specyfikę Edelweiss... z głowy jadę, ale o ile pamiętam w roczniku statystycznym II RP z 1938 jest ciekawy wykaz "umotoryzacyjnienia" różnych krajów i też dane o zmienności tego w latach chyba od początku lat 20-tych. A jak nie tam to gdzie indziej... na pewno to gdzieś mam bo kiedyś porównywałem te dane z danymi dotyczącymi stopnia motoryzacji różnych armii okresu międzywojennego.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Czy loty szkoleniowe mogą odbywać się również zimą? Nadchodzi ona do nas wielkimi krokami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 26 września 2022, 07:23 Czy loty szkoleniowe mogą odbywać się również zimą? Nadchodzi ona do nas wielkimi krokami.
Wszystko zależy od długości pola lądowiska. Pewnie się ono wydłuża podczas gdy jest ona pokryta taflą śniegu, czy lodu, ale na pewno się da.
Problem może pojawiać się z tym, że ropa/paliwo może zamarzać.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No nie wiem jak to będzie działało technicznie jeśli chodzi o zadbanie o jakość łąki, która ma działać jako pas startowy. Zimą śnieg może ograniczyć możliwości bezpiecznego osiągnięcia prędkości odpowiedniej do wzbicia się, zaś lądowanie może być niebezpieczne w przypadku oblodzenia. A po roztopach? Grząski teren będzie jeszcze gorszy przy startach. Natomiast jestem pewien, że Ronon zaskoczy nas tutaj technicznymi rozwiązaniami dla tych problemów.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 26 września 2022, 11:00 No nie wiem jak to będzie działało technicznie jeśli chodzi o zadbanie o jakość łąki, która ma działać jako pas startowy. Zimą śnieg może ograniczyć możliwości bezpiecznego osiągnięcia prędkości odpowiedniej do wzbicia się, zaś lądowanie może być niebezpieczne w przypadku oblodzenia. A po roztopach? Grząski teren będzie jeszcze gorszy przy startach. Natomiast jestem pewien, że Ronon zaskoczy nas tutaj technicznymi rozwiązaniami dla tych problemów.
Dokładnie to samo chciałem napisać. Herr Dex zapewne zrobi na porzadny wykład na temat startu i lądowania na śnieżnej płycie lub bagnistej/obłoconej.
Ja cały czas mam przed oczami obraz z serialu "Babilon Berlin", gdzie to wyglądało strasznie realistycznie. Zdaje się, że tam też grunt nie był za twardy, ale mogę się mylić. Z resztą co za problem ubić kawałek gruntu, wyłożyć "czymś". Nawet jak będzie za krótki na zimę, to i tak olbrzymia część prędkości zostanie zredukowana, a jak wjedzie później w obłoconą trawę to co najwyżej bedzie problem z wyciągnięciem go z tego. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 26 września 2022, 10:27 Problem może pojawiać się z tym, że ropa/paliwo może zamarzać.
Ropa to może i... zgęstnieć, ale do silników lotniczych nie stosuje się ropy (czyli oleju napędowego), a benzynę i to raczej wysokooktanową. Zamarzła któremuś z Was kiedyś benzyna w samochodzie stojącym na mrozie? To i w samolocie to nie grozi. :lol:

Jeśli już to problem może być ze smarem, ale samoloty z okresu międzywojennego latały również w zimie - że tak wspomnę taką niewielką wojnę radziecko-fińską z 1939 (zwaną "Wojną Zimową"), która też miała swój aspekt lotniczy i jakoś sobie z tym radzono, a tam i wtedy warunki zimowe naprawdę były ciężkie. Trzeba stosować odpowiednie smary tzw. "zimowe"... zresztą jako ciekawostkę powiem, że właśnie opracowanie odpowiednich smarów pozwalających na bezproblemową eksploatacje różnego sprzętu wojskowego było jednym z najważniejszych zaleceń władz wojskowych w ZSRR po wspomnianej "Wojnie Zimowej" (bo mieli problemy w jej trakcie z tym elementem), co potem im mocno "zaprocentowało" podczas zimowych zmagań z WH.
Heinz-Werner Grüner pisze: 26 września 2022, 10:27 Wszystko zależy od długości pola lądowiska. Pewnie się ono wydłuża podczas gdy jest ona pokryta taflą śniegu, czy lodu, ale na pewno się da.
Oczywiście, że się da... Ponadto lotniska trawiaste też się odśnieża. Inna sprawa, że ubity śnieg nie robi specjalnych problemów lekkim maszynom tłokowym, problemem jest śnieg sypki. Generalnie zauważcie, że te samolociki są lekkie i lądują na niewielkich prędkościach... choć na śniegu (ubitym) wydłuży się nieco dobieg. Jak dajecie radę jechać samochodem po ubitym śniegu - to i taki mały samolocik też da sobie radę. Zarówno masa, jak i prędkość podobna. Wojny z udziałem samolotów tłokowych toczyły się również w zimie, a lotniska/lądowiska były trawiaste. Utrzymywanie takich lotnisk z stanie zdolności do operowania z nich samolotami było opanowane już wtedy.

A przy większych i cięższych maszynach? No. takim Ju-52... to się da po prostu narty założyć.

Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dobrze wiedzieć, że kursanci Aeroklubu będą mogli szkolić się w warunkach zapewniających im bezpieczeństwo. Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Ronon Dex dzięki za wyjaśnienie. Nauka w AE przy udziale takiego fachowca tylko buduje. Zobaczcie ile się dowiedzieliśmy choćby tym jednym wpisaem.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 26 września 2022, 16:51 Dobrze wiedzieć, że kursanci Aeroklubu będą mogli szkolić się w warunkach zapewniających im bezpieczeństwo.
Tak naprawdę to problemem w lotach zimowych jest raczej kwestia oblodzenia... Dlatego ta rządowa maszyna (Constelation) ma instalację odladzającą, ale takie małe samoloty z tamtego okresu takowych instalacji nie miały.

W zimie problem oblodzenia może występować dość powszechnie - w pewnych warunkach czyli kombinacja temperatury i wilgotności. Nie powinno być to jednak specjalnym ograniczeniem, bo i tak takie małe samoloty latają przy dobrej pogodzie (tylko w warunkach VFR). Ale w zimie trzeba będzie na to zwracać uwagę podczas planowania lotów i podczas samych lotów. Należy więc w zimowych lotach unikać chmur (szczególnie kłębiastych) i miejsc z opadami oraz obserwować krawędzie skrzydeł. W związku z tym raczej będziemy planowali wtedy loty stosunkowo blisko od lotniska, by w razie pojawiania się oblodzenia i jego szybkiego przyrastania samolot mógł bezpiecznie powrócić zanim stanie się to niebezpieczne.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ronon Dex pisze: 27 września 2022, 12:59
Joachim Cargalho pisze: 26 września 2022, 16:51 Dobrze wiedzieć, że kursanci Aeroklubu będą mogli szkolić się w warunkach zapewniających im bezpieczeństwo.
Tak naprawdę to problemem w lotach zimowych jest raczej kwestia oblodzenia... Dlatego ta rządowa maszyna (Constelation) ma instalację odladzającą, ale takie małe samoloty z tamtego okresu takowych instalacji nie miały.
Warto wiedzieć... to znaczy całe szczęście że o tym pomyślałem. :lol:
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ