Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne

Moderator: Ronon Dex

Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Aeorklub Edelweiss - rozmowy ogólne

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Ogólnie fajne logo :) podoba mi się :) jednak co do żółtego koloru samolotów - to ja zdecydowanie pasuje. Mam nadzieję, że będzie można kolorystycznie zamawiać samoloty na swoje upodobanie? Herr @Ronon Dex ?
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Isabella Swann pisze: 18 września 2022, 11:45 Ogólnie fajne logo :) podoba mi się :) jednak co do żółtego koloru samolotów - to ja zdecydowanie pasuje. Mam nadzieję, że będzie można kolorystycznie zamawiać samoloty na swoje upodobanie? Herr @Ronon Dex ?
Podobnie jak w przypadku samolotu dla Oberhaupta, jak i tych zamawianych przez lotnictwo wojskowe (też tych moich - prywatnych) - kolorystyka jest robiona pod zamawiającego, oczywiście w ramach możliwości, bo nie wszystko da się dobrze zrobić, pewne kwestie modelu samolotu uniemożliwiają pełną dowolność (czasem niektóre elementy korystyki są modelowane programowo, a nie graficznie w plikach pokrycia czyli można zmienić kolor lub je usunąć, ale nie da się ich kształtu zmienić) lub po prostu na niektórych powierzchniach niektóre kolory czy elementy wyglądają źle.

Kombinacę żółtego z czarnymi elementami wybrałem tylko dla maszyn nalezących do Aeroklubu Edelweiss, prywatny nabywca uzgadnia jaki by chciał kolor i elementy na samolocie... przy czym aby było jasne, mogę zrobić wiele, ale wymaga to sporo czasu, nie tylko dłubaniny graficznej (to są kawałki pokrycia, które muszą potem do siebie pasować na modelu - często wymaga to roboty na zasadzie prób i poprawek), ale też samego wstawienia nowego malowania do programu (to jest kilkanaście-kilkadziesiąt linijek tekstu, które trzeba powielić z oryginału i odpowiednio zmodyfikować... nie możne przy tym popełnić błędu nawet w jednym znaku, bo nie zadziała). W związku tym "proces produkcji" może trwać kilka-kilkanaćie dni w zależności o mocy przerobowych i wolnego czasu w realu.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jak najbardziej rozumiem to . Mam nadzieję, że uda się nam dojść do obopólnej zgody i uda stworzyć mój samolocik marzeń 😁
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Isabella Swann pisze: 18 września 2022, 22:23 Jak najbardziej rozumiem to . Mam nadzieję, że uda się nam dojść do obopólnej zgody i uda stworzyć mój samolocik marzeń 😁
Ta obopólna zgoda jest akurat bardzo prosta... W powstającym aeroklubie rozdzielimy kwestie samolotów należących do Aeroklubu Edelweiss (w sensie będących jego własnością), które będą malowane w barwach zółto-czarnych oraz samoloty prywatne należące do członków aeroklubu (jako stowarzyszenia), których malowania będą całkowicie dowolne (w ramach "możliwości technicznych").
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Może trochę odbiegnę od tematu, ae skoro od AE się zaczęła cała dyskusja, to kontynuuje tutaj.

Ważnym wyznacznikeim, dla mnie jak to ma wygkądać w sensie kontroli nad organzami jest dokładniejsze przygotowanie odpowiedniej struktury i miejsca gdzie i co powinno się znajdować. Stąd też od jakiegoś czasu, w zwolnionym tempie planuje sobie jak to bym widział "rozrysowane" na forum. Doszedłem do wniosku, że podstawą jest "sformalizowanie" tego od jakiegoś urzędu.

1. Zatem zacząć chyba powinienem od wydania rozporządzenia odnośnie powstania URZĘDU TRANSPORTU.
2. Ten zaś dzielił by się na trzy WYDZIAŁY, kolejno DROGOWY, LOTNICZY i dla zasady WODNY (de facto zamknięty dla ogółu).
3. W każdym wydziale należałoby określić czym się zajmują, ale zarównow w Drogowym i Lotniczym wyglądałoby to podobnie(poniżej przykłąd dla drogowego).
a) Rejestracja pojazdu (dział, gdzie należałoby zgłaszać wszystkie pojazdy nabyte i wymagające nadania numerów rejestracyjnych)
b) Spis zarejestrowanych pojazdów (każdy jeden post to "kartoteka" danego pojazdu, a w pierwszym poscie znalazła by się pełna lista pojazdów zarejestrowanych)
b) Wykaz pojazdów podlegających rejestracji (spis wszystkich modeli dostępnych do zakupu w Edelweiss, również tych z zagranicy, pod warunkiem utrzymywania współpracy. Przy takowej można by też mniej więcej określić ile pojazdó może maksymalnie trafić na rynek edelwajski. Moglibyśmy zatem wykorzystywać do tego nowy rodzaj umowy o współpracy technologicznej, bądź po prostu zakupić np. w MAW(jako, że tam jestem posiadaczem fabryki pojazdów) automobile dla straży ogniowej(to byłoby zadanie dla oberstamm'a by wiedzial ile minimalnie potrzeba sprzętu w jego mieście.Oczywiście to wszystko musiałoby zagrać gospodarczo, ale to chyba sprawa drugorzędna).

Co do samego już Aeroklub Edelweiss to tutaj widzę szerokie pole do popisu właśnie w kontekście wydawania licencji, bo te, chyba w odróżnieniu od pojazdów, wypadałoby mieć.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wodny dział mógłby chyba najbardziej funkcjonować w Wolkenbad :lol: Bo mamy tam ogromne Jezioro, a nawet dwa :) Ale ogólnie co do zarysu fajny pomysł
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Isabella Swann pisze: 19 września 2022, 09:53 Wodny dział mógłby chyba najbardziej funkcjonować w Wolkenbad :lol: Bo mamy tam ogromne Jezioro, a nawet dwa :) Ale ogólnie co do zarysu fajny pomysł
Mnie chodzi tylko o to, że taki UT będzie w jednym miejscu. Nic nie zamierzam przerzucać na inne miasteczka, bo to mija się z celem. Co innego stacjonowanie tych łodzi, których i tak na razie nie przewiduję rozwijać. Mamy spisany statek miłości i ot, wszystko.
Skupmy się na drogowym i lotniczym bo jak eraz mi jeszcze wodny podrzucicie do rozwoju to chyba mi się mózg całkiem zlasuje. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Isabella Swann pisze: 19 września 2022, 09:53 Wodny dział mógłby chyba najbardziej funkcjonować w Wolkenbad :lol: Bo mamy tam ogromne Jezioro, a nawet dwa :) Ale ogólnie co do zarysu fajny pomysł
O to można tam i jakimś wodnosamolotem lub łodzią latająca wylądować... :lol:

Swoją drogą to trzeba by chyba zrobić jakąś dobrą, dużą i dokładną mapę Edelweiss, gdzie można by to wszystko nanosić.
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 września 2022, 09:05 Zatem zacząć chyba powinienem od wydania rozporządzenia odnośnie powstania URZĘDU TRANSPORTU.
Moim zdaniem jeden urząd transportu z wydziałami to bardzo dobry pomysł... inna sprawa, że mógłby też nadzorować kwestie kolejowe (kiełkuje mi na to pewien pomysł).
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 września 2022, 09:05 Co do samego już Aeroklub Edelweiss to tutaj widzę szerokie pole do popisu właśnie w kontekście wydawania licencji, bo te, chyba w odróżnieniu od pojazdów, wypadałoby mieć.
Jak najbardziej byłaby to jedna z funkcji aeroklubu - czyli szkolenie lotnicze i wydawanie uprawnień, nie wiem tylko czy sam dokument powinien wydawać aeroklub, który ma być stowarzyszeniem czy nie lepiej by robił jednak Urząd Transportu na podstawie zaświadczenie z AE o pozytywnym ukończeniu szkolenia lotniczego w danym zakresie.

A swoją drogą to na jakiej podstawie wyda się licencje tym pierwszym co będą szkolić innych? Może na podstawie uznania faktu udokumentowanej działalności poza granicami. Bo od czegoś trzeba zacząć...

PS. Nie będę mnożył tematów, ale mam pytanie osobiste... pomiędzy Leocją/Oceanią Leocką jest spora odległość i samolociki, którymi się tutaj bawimy nie dolecą, a jednocześnie używanie do osobistego przemieszczania jakiegoś dużego samolotu pasażerskiego (byłby to przerost formy nad treścią). Czy latanie na tych trasach czymś takim nie będzie "przegięciem"? Oblot realowego odpowiednika był 1940, a w produkcji od 1942 czyli i tak jest starszy od używanego przez władze samolotu, i to o ponad 10 lat realowych.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ronon Dex pisze: 19 września 2022, 10:59 PS. Nie będę mnożył tematów, ale mam pytanie osobiste... pomiędzy Leocją/Oceanią Leocką jest spora odległość i samolociki, którymi się tutaj bawimy nie dolecą, a jednocześnie używanie do osobistego przemieszczania jakiegoś dużego samolotu pasażerskiego (byłby to przerost formy nad treścią). Czy latanie na tych trasach czymś takim nie będzie "przegięciem"? Oblot realowego odpowiednika był 1940, a w produkcji od 1942 czyli i tak jest starszy od używanego przez władze samolotu, i to o ponad 10 lat realowych.
Używamy Lockheeda Constellation produkowanego od 1943 więc chyba samolot o rok młodszy nie powinien być problemem.
No może Constellation jakoś wyglądem nie odstaje aż tak bardzo do przodu.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 19 września 2022, 13:21 Używamy Lockheeda Constellation produkowanego od 1943
No cóż... optycznie wyglądał mi na L-1049 z 1951, ale jeżeli to L-049 (C-69) produkowany od 1943 to nie ma problemu, bo ten mój to dokładnie FG-1 (Corsair produkcji Goodyear) w sumie też z 1943 (na takiej samej zasadzie jak Constellation jest z 1943), choć jeżeli uznajemy oblot samolotu to sam Corsair jest z 1940,
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Port Lotniczy - Flughafen Edelweiss-Neue Gärten”