Grünes Herrenhaus - Zielony Dworek

Aleja Willowa - Życie w Dolinie toczy się swoim spokojnym rytmem, ale czasem człowiek tak się zafrasuje, albo zwyczajnie przemęczy, że należy się mu długo wyczekiwany odpoczynek. A gdzie jak nie we własnych czterech ścianach... Herrenhausgasse to strefa mieszkalna, gdzie można ze spokojem zasiąść na przydomowej ławeczce i bez pośpiechu wypić przepyszną herbatkę z szarotki.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Grünes Herrenhaus - Zielony Dworek

Post autor: Krzysztof Windsor »

- Aj tak, wezwanie do koszar, ważna rzecz...

Uśmiechnął się szeroko, gdy Joachim otworzył drzwi, uśmiech pozostał jeszcze trochę.
-Dzięki Ci bardzo. No to teraz czekać, aż się urządzisz. Czuję, że będzie tam pięknie.
wchodząc do środka, ciągnął dalej:
- Na wynajem, może się pewnego razu skuszę...

Windsor podrapał się po tyle głowy, siadając na sofie.
- Niestety, nie było mnie tutaj na balu, aczkolwiek chciałem bardzo. Podzieliliśmy z się z mamą obowiązkami. Ktoś musiał zostać w Zamku Windsachen w Everrun i pilnować, wręczyć nagrody itp. podczas turnieju rycerskiego, który wtedy tam się odbywał. Ale, słyszałem, że jest tutaj pięknie i wygląda na to, że nie były to plotki. Naprawdę wspaniale urządzone.

- Prawda, jestem niezapowiedzianie. Anastasia wyjechała do Leocji do Berklehopf, ja musiałem zostać, gdyż wzywały mnie wtedy obowiązki... I tak dziś rano, siedząc i jedząc śniadanie zawołałem wszystkich do jadalni po czym obwieściłem, że wszyscy w zamku mają wolne na tydzień, czy się przedłuży zobaczymy. Wtedy wpadłem tez na pomysł aby przyjechać do Edelweiss Was odwiedzić i trochę tutaj pobyć. Z pewnością świeże górskie powietrze dobrze mi zrobi. Mam nadzieję jednak, że nie przeszkadzam.-uśmiechnął się lekko wyczekując odpowiedzi. Obywatele Edelweiss zawsze mieli miejsce w jego sercu, właśnie za ich gościnę i chęć rozmów.-

Słyszałem, że zbliża się Oktoberfest, czy jest możliwość, aby zaprezentować kilka piw z Friedensberg na stoisku?
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

W te nieliczne dni, gdy w Grünes Herrenhaus świeciło pustkami i nie uświadczyło się obcych głosów, Frau Augentrost miała zwyczaj przechadzania się po swoich włościach w samych peniuarach lub fikuśnej bieliźnie. Służba otrzymywała przymusowe „wolne” i trochę grosza, by mogli się zabawić i pozostawić Faktotum w samotności. Lieselotte bardzo ceniła sobie swobodę we własnym domu i czasem musiała ją jakoś wyrazić. I tego dnia właśnie nastał taki moment. Z lubością ubrała koronkowy gorsecik i ołówkową haleczkę. Na ramiona zarzuciła tylko przewiewną chusteczkę i dzierżąc w rękach kota Chimka chadzała od komnaty do komnaty i przeglądała się w lustrach.

(Teraz mogą się Państwo domyślać, co też „całkiem przypadkiem” robił tam Herr @Joachim Cargalho …)

Obrazek

W podskokach buszowała po swoim dworku, aż w pewnym momencie zapragnęła wziąć poranne Jodeln Zeitung i w takim stroju powygrzewać się w ostatnich promieniach wczesno-jesiennego września, czytając najnowsze wydarzenia. Tanecznym krokiem zeszła więc po schodach, gdy…

- K…Kasiądz @Krzysztof Windsor ?! – bąknęła niemało zaszokowana. Odruchowo owinęła się chustą.

„Kiedy byłam ostatni raz u spowiedzi?” – przemknęło jej przez myśl, jakkolwiek nie miało to większego sensu.

Dopiero po chwili spostrzegła obok @Joachim Cargalho z typowym dla niego uśmiechem i znów bez większego namysłu uznała to za głupi żart, więc przybrała pochmurną minę.

- Cóż za niespodzianka! – burknęła i wtedy zaczęła dostrzegać szczegóły, takie jak walizki przybysza.

„Chyba coś mnie ominęło…” – pomyślała, zastanawiając się, czy aby na pewno zamknęła dom „na trzy spusty.”

- Wybaczcie, pojawili się Panowie jak deus ex machina… - skomentowała, po czym wypuściła kota z objęć i zniknęła w jednej z sypialni, by zaraz powrócić w „małej czarnej” i zarzuconym niedbale na szyję sznurem pereł.

Obrazek
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zdziwiony Windsor uśmiechnął się jedocześnie się zarumienił i spuścił lekko głowę w dół.

Prawda, pojawiliśmy się niespodziewanie, w szczególności ja.Poczekał, aż Liselotte wróci.
-Dzień dobry, raz jeszcze - wstał Windsor i podał dłoń Liselotte.
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Joachim śmiało zagadywał Windsora i opowiadał mu o przygotowaniach do Oktoberfestu.
- Na pewno znajdzie się miejsce na Twoje stoisko - rzucił otwarcie, chcąc jak najbardziej zachęcić do wystawienia się w czasie tych uroczystości. Już miał opowiadać o klubie dyskusyjnym, który będzie miał miejsce w Akademii Narodowej, gdy nagłe pojawienie się Pani Domu zdecydowanie odcięło dotychczasowy scenariusz spotkania.

Pojawienie się Pani Augentrost właśnie w tym miejscu, o tym czasie, było zaskoczeniem dla wszystkich - z tym, że ona pewnie bardziej dziwiła się obecnością dwójki mężczyzn.
Joachim, gdy zdał sobie sprawę z tego, co właśnie ma miejsce, schował swoje spojrzenie za dłonią, którą przeciągnął wzdłuż twarzy, jakby chciał zmyć z niej wszelkie emocje.

Lieselotte tak, jak się nagle pojawiła, tak zniknęła z powrotem w jednych z wielu drzwi dworku. Joachim szybko otrząsnąwszy się z zaskoczenia, pozwolił sobie na wychylenie się na oparciu kanapy, by rzucić okiem na sylwetkę Pani Augentrost, która pospiesznie chowała swoje wdzięki.
- Nie mam pojęcia co ona tutaj robi - rzucił do Windsora, jakby już zapomniał, że właściwie goszczą się u niej w salonie.

Gdy pojawiła się z powrotem, nadal grzeszyła swoim odważnym wizerunkiem, jednak sukienka zdecydowanie postawiła barierę, której nie było wcześniej, przy koronkowym gorsecie.
- No... więc przywitaj się z Arcybiskupem Windsorem. Wpadł w odwiedziny - powiedział udając lekkie zakłopotanie.
- A Ty, właściwie co tutaj robisz? - zapytał w głębi rozbawiony.
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Mieszkam tutaj, jakby Herr @Joachim Cargalho do tej pory nie zauważył. - stwierdziła, usmiechając się szyderczo. - Nie spodziewałam się, że mój strój wzbudzi takie zakłopotanie u Panów. Może nie dziwi mnie to u Księdza, ale ciebie, Herr @Joachim Cargalho ?? - Usiadła na sofie, a kot zaraz wskoczył jej na kolana. Zaczęła go głaskać. - Czego się Panowie napiją? Zaraz przeszukam szafki w kuchni. Służba ma dzisiaj wolne. Zatem Ksiądz @Krzysztof Windsor przybywa z wizytą. Szkoda, że nie zdecydował się Herr na przeprowadzkę. - przyciszyła głos. - Jako Dyrektorka EdelBau mogłabym szybko... - wykonała ruch ręką, sugerujący przesuwanie czegoś do przodu. - ... nieco przyśpieszyć ewentualne prace nad Waszym domem. A tymczasem Herr @Joachim Cargalho mógłby zaoferować swój dworek pod wynajem. - potem Lieselotte poprawiła włosy ręką. - Herr @Krzysztof Windsor , w jakim zdrowiu Pańska wspaniała Matka? Planujemy rychłą wizytę.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Nie spodziewał się innej odpowiedzi, choć przypuszczał, że nie obejdzie się bez rozmowy na temat ich niespodziewanego wtargnięcia do środka.
- Moja Droga, akurat w tym dworku nic mnie już nie zdziwi - odparł pewnie, ostentacyjnie wodząc za nią wzrokiem, zanim dotarła do sofy, na której zamierzała usiąść.

Ułożył stopę, na kolanie drugiej nogi i rozłożył ręce na oparciu sofy, celowo lekko zaczepiając Lieselotte o ramię.
- Właśnie sam wspominałem, o moim dworku - wtórował jej, gdy także i ona rzuciła tą propozycją. Popatrzył więc wymownie na @Krzysztof Windsor, jakoby miało się to powoli stawać ofertą nie do odrzucenia.

- Przedstaw wszelkie walory życia w Edelweiss, może po wizycie u Windsachenów od razu zabierzemy walizki Herr Windsora - zażartował i zerwał się, by wyręczyć Panią Augentrost w ogarnięciu napojów. W końcu to on wprowadził tutaj gościa.

Ponieważ zdarzało mu się całkiem często przebywać w Grünes Herrenhaus, nie miał problemu z odszukaniem wszystkiego co potrzebne. Wino - to ono było chyba głównym napojem spożywanym w tym miejscu. Nic więc dziwnego, że oprócz wiecznie dostępnego zapasu tego trunku, obok ciągle stały świeżo opróżnione butelki. Krzysztof, jako kapelan również na pewno przywykł do spożywania alkoholu o każdej porze dnia, także Joachim zupełnie nie zawracał sobie głowy tym, że może to być nietaktowne.

Lieselotte sprawnie wyartykułowała możliwości załatwienia wszelkich formalności, które mogłyby pomóc Krzysztofowi w aklimatyzacji tutaj. Gdy postawił przed nimi kieliszki i wrócił na swoje miejsce, wtedy @Femme Mystere kontynuowała temat wizyty u Windsachenów. Oczekiwał więc odpowiedzi przybysza.
Obrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Windsor uśmiechnął się lekko.
-Wina chętnie - odparł i przeszedł do dalszych odpowiedzi.

- Więc, z mamą dobrze. Aktualnie wypoczywa w Berklehopf w Leocji. Zapraszam serdecznie, może na Waszą wizytę przybędzie. Musicie zobaczyć w końcu Friedensberg i Zamek Windsor.

Krzysztof przybrał zastanawiający wyraz twarzy na każdy raz wspomniany o przeprowadzce i do Edelweiss. Zapewne rozmyślał nad prawnymi kwestiami.

- Oferta brzmi naprawdę kusząco, ale jeszcze troszkę, jak zakończę swoją kadencję jako Minister Kultury, wtedy będzie trochę więcej czasu na podróżowanie. W Sejmie jestem, tak sobie to układam, chyba póki co ostatni raz. Chyba, że mnie ojczyzna wezwie... - Zamilkł na chwilę -

Z uwagą słuchał swoistego wykładu na temat walorów życia w Edelweiss wygłaszanego przez @Femme Mystere . W oku było widać pewien błysk, który mógł oznaczać układający się gdzieś głęboko w głowie plan.

- CO do wizyty, zapraszam serdecznie. We Friedensberg i Everrun pięknie o każdej porze. W Berklehopf najlepiej latem, choć mama teraz wznowiła tam pracę destylarni. Właśnie, właśnie, a propos destylarni, mam prezent.
Windsor podszedł i otworzył jedną z walizek szukając czegoś.

- O, jest. Pokazał i wręczył @Joachim Cargalho butelkę Windsachen Whisky z destylarni w Wertingham.
Mały prezent ode mnie, nie chciałem przyjeżdżać z pustymi rękami...

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Lieselotte oczywiście zauważyła gest ze strony @Joachim Cargalho , lecz potraktowała go obojętnością. Za chwile wróciła z winem i kieliszkami. Polała mężczyznom i podała.

- Herr @Krzysztof Windsor , obecność Waszej Matki jest mi niezbędna, ponieważ chciałam z nią pewne sprawy omówić... Liczę więc na to, że nie postanowi wyjechać na wakacje akurat wtedy, kiedy się pojawimy... Bo też jak mielibyśmy to odebrać...
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Frau @Femme Mystere , obawiam się, że do Sarmacji nie wróci przynajmniej do końca października. Nic jednak nie stoi na drodze aby odwiedzić ją w rezydencji Berklehopf. W zasadzie będę musiał się tam udać, gdyż zarządzono manewry wojskowe od 3 do 9 października... Może, może pojechalibyście ze mną, będziecie się mogli zatrzymać w moim Wertingham... Udostępnię samochód, zajedziecie i de Berklehopf. Mam na pewno znajdzie czas. A poza tym zawsze to kolejna przygoda. Uśmiecha się.
Wyciąga z kieszeni pod marynarką małe zdjęcie Wertingham.

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Słysząc słowa Herr @Krzysztof Windsor , Lieselotte popatrzyła proszącym wzrokiem na @Joachim Cargalho . Propozycja wydawała się znakomita, jednak... to on był głową rodu i powinien decydować. Tym bardziej, że być może udałyby się z nimi @Sophie i @Isabella Swann .
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herrenhausgasse - willowa strefa mieszkalna”