"Nie wszystko złoto co się świeci" a jednak...

Miasto będące stolicą państwa i zarazem centrum szarotkowej krainy. To tutaj zjadziemy siedzibę władz, ale także wszelkich rzemieślników, artystów czy najwieksze widowiska kulturalne czy sportowe. Jeśli nigdy tutaj nie zajrzałeś nie możesz zwać się obywatelem.
Regulamin forum
Obrazek

PLAN MIASTA - LICZBA MIESZKAŃCÓW: 163 626
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: "Nie wszystko złoto co się świeci" a jednak...

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 października 2022, 10:07
PERSONEL
2-3 tropicieli - musimy uważać na dziką zwierzynę, nie jesteśmy aż takimi herosami, że każdy się obroni sam
10 drwali - ktoś musi sprawnie ściąć drzewa na przeprawę. Nie możemy tracić czasu na takie rzeczy.
10 załadunkowych - młodych chłopaków do pomocy, by dopilnowały koni, sprzęt przygotowali, konie trzeba przygotować.
Główny naszym wsparciem winien być niewielki oddział ES, naszej Landstreitkrafte(ELaK), jakieś 2 drużyny strzelców, czyli 24 osoby
Czyli narracyjnie planujemy zabrać ze sobą około 50 osób + chętnych ochotników.
Heinz-Werner Grüner pisze: 25 października 2022, 10:07 TRANSPORT
Jako, że to tereny dzikie, mało uczęszczane nie są też jeszcze skomunikowane. Proponuje zatem zdecydowanie iść w tabor konny, a nie kolej, no bo niby jak?
Tutaj również można wypożyczyć sprzęt od drużyny gospodarczej ELaK, cała drużyna to 21 osób.
Mówiąc wagon miałem dokładnie to samo co szanowny nazwał taborem konnym, czyli tą kwestię mamy raczej zgodną.

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 października 2022, 10:07 ŻYWNOŚĆ - jak wyżej, można przydzielić ze struktur ELaK
PIROTECHNIKA - j.w.
UZBROJENIE - strzelcy idą z nami.
Cieszę się że będziemy mogli skorzystać ze wsparcia Edelweiss Landstreitkräfte.
Heinz-Werner Grüner pisze: 25 października 2022, 10:07 SPRZĘT BADAWCZY - ja mam doświadczenie z Wysp Franciszka Józefa, ale nie chciałbym wchodzić Szanownemu w kompetencje.
Ja tam się nie pogniewam a jeżeli Herr @Heinz-Werner Grüner ma ochotę na wyprawę to stanowisko konsultanta naukowego ma szanowny w kieszeni.
Heinz-Werner Grüner pisze: 25 października 2022, 10:07 Musimy jeszcze wziąć skądś fundusze na wyprawę. Tutaj wiem jak to rozegrać, musimy dokonać zbiórki, wsród zamożnych obywateli. Proponuje "wpisowe" na wyprawę po 300 klubeków. Ja sam wyłożę 500.
Na pewno znajdziemy chętnych! Kwota powinna oscylować w granicach 2000klubeków. Jak zbierzemy odpowiednie fundusze to możemy ruszać! W razie czego będziemy ciąć koszty.
Obowiązkowo przedstawiciele armii - Herr de Espada, jako lotnik sądzę, że w tym wypadku skupić się powninien na stanowisku "kierownik ekspedycji-naukowiec), a sprawy wojsk piechoty winien poprowadzić leutnant @Piotr Romanow. Oczywiście obowiazkowo zabieramy także soldat @Roman Schädel - tutaj zwiadowca też się przyda. @Franz Billy Lindemann jeszcze w armii nie jest, ale mógłby pełnić rolę tropiciela, zna się na tym doskonale (podobno...)

@Joachim Cargalho @Femme Mystere
@Isabella Swann - takich naukowców chętnie bym widział w ekipie.
A może i @Sophie, @Leszek Ebe-Grüner, @Fabio Rhyner czy @Ronon Dex. Zagraniczni także są mile widziani, ale ich nie bedę oznaczał, bo do jutra nie skończę pisać tego posta.

Czy nie warto by było obrać tą przygodę w nieco wariacki sposób?
Idziemy większą grupą razem. Alfred przewodzi, ale mamy też zdarzenia losowe, nasz MG losowała by jakie mamy warianty, dodatkowe wydarzenia. Czy uda nam się w ogóle coś znaleźć, czy ktoś zginie... Już to widzę oczyma wyobraźni, niczym Indiana Jones z przyjaciółmi...na wyprawie po złoto pustyni (tfu lodu).
No to pozostaje już tylko zebrać wszystkich chętnych i nie powiem że gdyby @Femme Mystere była by zainteresowana można by z tego zrobić kolejną grę fabularną.
Jeżeli nie to i tak jakoś sobie poradzimy.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 października 2022, 10:07 A może ... @Ronon Dex.
Jedziemy pociągiem? To może maszynista ze "sprzętem" Wam będzie potrzebny?

Obrazek

Obrazek

W razie czego bronią palną się też nieźle posługuję... ;)

Na szybko wygrzebane stare screeny z Imgura... w robocie jestem - pod wyprawę mogę nowe zrobić, zresztą inne "sprzęty" też się znajdą.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

@Ronon Dex no własnie pociągiem nie... Tam nie ma kolei, to dzikie tereny. Jedziemy wozami, co i tak będzie dość ciężkie do przebycia.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ok. Mamy jakieś dziwne zapędy do gier fabularnych ostatnio to wykorzystajmy też nasze środki finansowe.
Nie wymagam od żołnierzy wpłat, ale od "naukowców" owszem, stąd zarówno @Roman Schädel czy potencjalnie @Franz Billy Lindemann nie musza się martwić o klubeki.
Wiem, że w większości to się pokrywa, ale dla przykładu Herr de Espada jest lotnikiem, Frau Augentrost jest urzedniczką. Jeśli więc wezmą udział w ekspedycji to wymagałbym uiszczenia dotacji. Oczywiście na poczet organizatora wyprawy. Później się zobaczy czy tą kasę wyda czy nie.

@Piotr Romanow Ty masz prawo wyboru, czy chcesz iść czy wysyłasz tylko grupę wojskowych. @Joachim Cargalho tutaj, z racji, że jesteś saperem również nie mogę wymagać dotacji, jako naukowiec, ale pozostawiam wolną rekę.

Wynika z tego, że sponsorowac powinienem ja(bo chce!), Herr Szpada i Frau @Femme Mystere - zakładam, że idziemy w takim składzie. jak pisałem 300 klubeków od "łebka", ja daje 500.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 25 października 2022, 12:31 Ja tam się nie pogniewam a jeżeli Herr @Heinz-Werner Grüner ma ochotę na wyprawę to stanowisko konsultanta naukowego ma szanowny w kieszeni.
Ja na pewno idę! Myślałem, że to pewne!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 października 2022, 12:48 @Ronon Dex no własnie pociągiem nie... Tam nie ma kolei, to dzikie tereny. Jedziemy wozami, co i tak będzie dość ciężkie do przebycia.
Widać nie tylko ja źle zrozumiałem słowo "wagon"... :lol: - nie wpadłem na to, że to słowo po angielsku, a nie po polsku, a w trakcie sprostowania już pisałem swój post, a więc go nie odczytałem.

W sumie szkoda... konie to trochę nie mój klimat ;)
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Rolf Ingvar Lassgård

Post autor: Rolf Ingvar Lassgård »

Z miłą chęcią, zgłoszę się jako strzelca vel tropiciela z racji swych umiejętności jak bezpiecznie chodzić po lesie, oraz na co warto uważać, z chęcią wam pomogę.

~ Pytanie do administracji, czy wystarczy nam dwójka tropicieli?
Z racji tego, że mój lud żyje z koczownictwa, to raczej każdy z moich ziomali ma większe doświadczenie, niż misie z Edelweiss?

Nie oczekuję jakieś sporej zapłaty, jedynie % z tego co znajdziemy iż z pieniędzmi, to nie za bardzo mam na co wydawać, to co uda nam się znaleźć może mi nieco ułatwić by zapewnić sobie znacznie bardziej spokojniejsze życie.
Obrazek
Waidmanns Heil!
If you have a problem.
Don't run from it. face it, head on.
No matter how big.
If it gets tough, pull yourself up by your bootstraps, and keep fighting.
Because someday, you'll look back at whatever it was & laugh. ~ 🐺.
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Roman Schädel »

Biorę broń i zgłaszam się na strzelca. Niech wrogowie pierzchają w popłochu!!!
(-) ks. bp obsmt. Roman Schädel

Superintendent Generalny Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss
Biskup Wolkendbadzki Kościoła Powszechnego Pollinu
Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fabio Rhyner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Fabio Rhyner »

Zgłaszam się do udziału w tym szalenie niebezpiecznym przedsięwzięciu, pod malutkim warunkiem - zwolnienie od wpisowego (gwarantuję że "odrobię fabularnie" :lol: ).

Ps. To jak przyjmiecie? Myślę że się dogadamy *wyciąga z kieszeni flakon bliżej niezidentyfikowanego trunku*
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 25 października 2022, 14:00 W sumie szkoda... konie to trochę nie mój klimat
Można pieszo. :D
Franz Billy Lindemann pisze: 25 października 2022, 14:06 Pytanie do administracji, czy wystarczy nam dwójka tropicieli?
A ilu byś chciał? To tylko tacy do tropienia zwierzyny, czy innego rodzaju zagrożeń (jeśli pójdzie z nami MG @Femme Mystere to liczę, że jako pierwszy "na linii frontu" będziesz z nią współpracował )
W dodatku zwiadem ma też zajmować się soldat Schädel, więc i tak będzie tzreba dzielić obowiązki.

Mamy zatem:
Kierownictwo
Kierownik ekspedycji/naukowiec/nawigacja - fahnrich @Albert Fryderyk de Espada
Koordynator spraw naukowych/nawigacja - oberhaupt @Heinz-Werner Grüner

Wojskowi + Załoga specjalna
Zwiad - @Roman Schädel
Tropiciel - @Franz Billy Lindemann
Zaopatrzenie/sprzęt badawczy/tragarz (pasuje?) - @Fabio Rhyner ;)

Niezdecydowani
naukowiec/mistrz gry/nawigacja - @Femme Mystere
saper/naukowiec - @Joachim Cargalho
medyk/naukowiec - @Isabella Swann
naukowiec - @Sophie (przyznam nie wiem jak przydzielić w razie chęci)
żołnierz/naukowiec - @Leszek Ebe-Grüner

no i @Ronon Dex, który odrzucił jazdę wierzchem. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 października 2022, 21:29
Ronon Dex pisze: 25 października 2022, 14:00 W sumie szkoda... konie to trochę nie mój klimat
Można pieszo. :D
A tam zaraz pieszo.. skoro to podróż w teren gdzie przejadą wozy konne, to po prostu muszę sobie w RAT wyprodukować jakiś dobry motocykl... samoloty robią, to i motocyklem sobie poradzą (co nie jest oderwane od rzeczywistości, bo drzewiej tak faktycznie w nieistniejącym realu czasem bywało). :lol:
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stadt Edelweiss”