Międzynarodowy Bank Pollinu: wersja demonstracyjna 🤑

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Międzynarodowy Bank Pollinu: wersja demonstracyjna 🤑

Post autor: Helwetyk »

1. A komu to potrzebne? A dlaczego?
Pollin nie posiada jednego, uniwersalnego środka wymiany. Można być jednocześnie magnatem w Winkulii i żulem z puszką pod pałacem w Grodzisku. Z jednej strony, ogranicza to w sposób zasadniczy liczbę osób mogących być adresatami inicjatyw opartych na pieniądzu. Z drugiej strony, z punktu widzenia narracji nie ma to najmniejszego sensu. Drugim celem banku jest zachęta do transgranicznej aktywności — wynagrodzenie otrzymuje się za aktywność w każdym kraju, a z uwagi na pierwiastek (punkt 2) bardziej opłaca się zamieścić w dwóch krajach po jednej wypowiedzi niż dwie wypowiedzi w jednym kraju. Im większa aktywność w każdym z krajów, wynikająca z czynnego odwiedzania się nawzajem, tym lepiej dla całego Pollinu.

2. Skąd pochodzą pieniądze?
Pieniądze są emitowane codziennie w zależności od aktywności mieszkańców na forach krajowych: zarejestrowanych w banku oraz zweryfikowanych w Stemplu. Liczbę wypowiedzi mieszkańca się pierwiastkuje, a następnie mnoży przez 10 (w walucie krajowej). Tę kwotę dzieli się między mieszkańców oraz państwa. Aktualnie odsetek określiłem na 50%, ale każde państwo posiada tutaj dowolność. Ponadto, podczas pierwszej rejestracji każdy użytkownik (i każde państwo) otrzymuje obliczone w ten sposób wynagrodzenie (podatek) za okres ostatnich 30 dni.

3. Dlaczego pierwiastek?
Celem tego wzoru jest zrównoważenie przyrostu majątku osób, które piszą bardzo dużo i osób, które piszą mniej. Wyzwaniem w mikronacjach jest zapewnienie tego, na co możemy wydawać pieniądze, więc dodruk pieniądza powinien mieścić się w poczytalnych ryzach.

4. Dlaczego w takim razie ciągła emisja?
Ponieważ banki ze statycznymi stanami kont są martwe i szkoda na nie tracić czasu; ponieważ aktywność mieszkańców powinna być wspierana; ponieważ dzięki temu będziemy mieli żywy, ogólnoświatowy ranking zamożności mieszkańców i państw.

5. Jak obliczane są kursy walut?
Codziennie zestawiane są dane o aktywności z ISM za okres ostatnich 30 dni. Liczby wypowiedzi poszczególnych mieszkańców, każdego dnia, pierwiastkuje się i sumuje. Następnie przelicza się je według wzoru mocno spłaszczającego różnice, dzięki czemu aktualny kurs sarmackiego liberta do winkowskiego kapsla wynosi 1:2,12, a nie 1:31,60. Dlatego też kurs sarmackiego liberta jest wyższy od kursu leockiego palatyna — na forum Sarmacji obecnych jest więcej osób.

6. Co się dzieje przy przelewie zagranicznym?
Bank pełni funkcję kantoru z gwarantowaną wymianą środków. Dla przykładu, przelew z Leocji do Sarmacji oznacza, że z rachunku leockiego znikają palatyny, a na rachunku sarmackim pojawiają się liberty w kwocie wynikającej z aktualnego kursu wymiany.

7. Co z istniejącymi bankami krajowymi?
Oczywiście, zachęcałbym wszystkie kraje do tego, aby zrezygnowały z banków prowadzonych obecnie na forach, zwłaszcza tych prowadzonych „manualnie” (szkoda czasu i pracy, mocno ograniczone funkcjonalności), ale nie jest to konieczne dla funkcjonowania systemu. Zapewnienie wymienialności środków zgromadzonych w banku międzynarodowym na środki w bankach krajowych jest kompetencją władz państwowych; bank międzynarodowy zapewni stosowne integracje.

8. Co z istniejącymi oszczędnościami?
Państwa otrzymują podatek emisyjny podczas każdej rejestracji i każdego dnia. Moją propozycją jest, aby dać systemowi działać przez kilka miesięcy. Część, o ile nie wszystkie państwa, powinny po czasie posiadać na swoich rachunkach środki niezbędne do ewentualnych wyrównań. Jeżeli się okaże, że tak nie będzie — jednorazowy, wyjątkowy dodruk dla wszystkich państw, według tego samego mechanizmu.

9. Co z dodrukiem?
Mechanizm kreacji pieniądza jest opisany w punkcie 2. System nie zakłada możliwości jednostronnego dodruku przez państwa. Umożliwia za to nowy obszar narracji i współpracy międzynarodowej, mianowicie pożyczki udzielane sobie wzajemnie przez państwa.

10. Czy można posiadać dodatkowe rachunki?
Tak, zakładane na wniosek — dla mieszkańców oraz państw, być może za opłatą. Docelowo powstanie do tego panel obsługiwany przez państwa.

11. Czyje są pieniądze w banku?
Każdy rachunek jest przypisany do konkretnego państwa. Każde z państw posiada pełną suwerenność nad rachunkami znajdującymi się na jego terytorium.

12. Czy historie przelewów są jawne?
Tak. Ma to na celu większą transparentność systemu oraz możliwość odtworzenia pełnej historii przelewów niezależnie od woli i obecności administratora — niezależność państwa, które z tego czy innego powodu chciałoby opuścić bank.

13. Na co wydawać pieniądze?
Na to samo, co w nieistniejącym realu. Trzeba usiąść i pomyśleć. 😉

14. Podczas wymiany walut dodrukowują się „grosze”
Tak, wiem. Jeżeli to zjawisko będzie nadużywane, zmienię zasady przeliczania walut w ten sposób, że przelew z kraju A do kraju B, a następnie całej kwoty z powrotem do kraju A, będzie oznaczał potencjalną stratę 0,01 waluty kraju A.

15. Co pozostaje do zrobienia?
Interfejs, który obecnie nie wygląda (jest skopiowany z Kustosza) i nie działa na urządzeniach mobilnych. Powiadomienia o nowych przelewach. Automatycznie generowane, obrazkowe potwierdzenia przelewów, personalizowane dla każdego kraju. Po przemyśleniu — automatyczne płatności. Wybór i zakup „międzynarodowej” domeny dla banku.

16. Co oznacza „wersja demonstracyjna” w tytule?
Wszystkie dane zostaną zresetowane z chwilą oficjalnego startu systemu. Do tego czasu serdecznie zachęcam do otwierania rachunków, przetestowania funkcji oraz — przede wszystkim — zgłaszania uwag pod kątem wygody użytkowania i usterek. Państwa, które sobie tego nie będą życzyły (ale dlaczego by miały…), zostaną usunięte z systemu. Wersja demonstracyjna ma na celu pokazanie, „jak może być”.

(—) Helwetyk Romański, Dyniowy Padawan
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Międzynarodowy Bank Pollinu: wersja demonstracyjna 🤑

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Helwetyk pisze: 04 listopada 2022, 12:26
Heinz-Werner Grüner pisze: 04 listopada 2022, 12:21 Szanowni Edle […]
Czy zaprzyjaźnieni rezydenci też mogą?
Mogom, a nawet muszom. :S
Anastasia Windsachen pisze: 04 listopada 2022, 12:43
Coś słabo w tym sanatorium Was pasami związali... Widać natchnienie Matką Prokrastynacją
BP, NMSP...
W naszym santorium jest jak w sanatorium miłości. Jeszcze z tydzień i Czcigodny będzie "rozdziewczony". :mrgreen:
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 04 listopada 2022, 13:54
W takim razie czuję się zmuszony zaproponować: Oberhaupta @Heinz-Werner Grüner, Faktotum @Joachim Cargalho, Faktotum @Femme Mystere, p.o. Szefa Sztabu @Piotr Romanow oraz Dyrektor @Isabella Swann. Na jednym z potwierdzeń — piękna szarotka. A na siódmym to nie wiem. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Helwetyk pisze: 04 listopada 2022, 14:05
Heinz-Werner Grüner pisze: 04 listopada 2022, 13:54
W takim razie czuję się zmuszony zaproponować: Oberhaupta @Heinz-Werner Grüner, Faktotum @Joachim Cargalho, Faktotum @Femme Mystere, p.o. Szefa Sztabu @Piotr Romanow oraz Dyrektor @Isabella Swann. Na jednym z potwierdzeń — piękna szarotka. A na siódmym to nie wiem. ;)
Ja mam na to nieco inna patrzenie. Szkoda tak pięknie wykonane potwierdzenia szpecić "męskimi facjatami"... Niech więc piękne, zdolne i najbardziej zasłużone panie widnieją na naszych edelwajskich.
Co do szarotki to się zastanawiam...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

A ja proponuję Oberhaupta z każdej strony! Edelweiss to Oberhaupt przede wszystkim.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Helwetyk pisze: 04 listopada 2022, 08:46 To będzie, częściowo, wspomniana przeze mnie „możliwość łatwych masowych wypłat dla władz”. Na potrzeby wykupu wyemitowanych wczoraj obligacji skarbowych Palatynatu Leocji tworzę rozwiązanie, które obecnie wygląda tak (czyli nie wygląda, ale to testy techniczne):

Obrazek

Nie jest to zlecenie stałe w tym sensie, że trzeba samemu pamiętać o przelewach (to już byłby całkowicie nowy moduł…), ale i tak radykalnie przyspiesza operacje o charakterze masowym. Takie zestawienia można wygenerować bezpośrednio z poziomu znanego i lubianego Excela.
Okej, taki csv może znacząco ułatwić realizowanie przelewów zbiorczych, a znany i lubiany Excel na pewno pomoże usprawnić kontrolę wypłat stałych.
Natomiast, rzeczywiście przelewy stałe znacznie by to ułatwiły i nie wymuszały kolejnego kopiowania danych. Jako laik z dziedziny programowania mogę jedynie lobbować za takim rozwiązaniem nie znając rzeczywistego kosztu wytworzenia takiego modułu.
To jest wyzwanie, przed którym stoją wszystkie bez wyjątku mikronacje. Tworząc bank, mam pełną świadomość tego, że od ponad dwóch dekad nie udzieliliśmy dobrej odpowiedzi na to, na co możemy wydawać pieniądze w trybie ciągłym. (Złych odpowiedzi, przeciwnie, udzieliliśmy aż nadto).
Plany wspólnego rynku pojawiały się w rozmowach mikronacyjnych już dawno temu i nigdy do końca nie zostały zrealizowane. Temat ten jest bardzo rozbudowany i jako tak mała społeczność nie jesteśmy w stanie zredukować wszystkich czynników zagrażających stabilności systemu. Natomiast można próbować :D
Nadal pozostając na bardzo wysokim poziomie ogólności, ale czy gdyby osoby z zagranicy przeniosły swoje środki do Edelweissu po to, żeby bawić się w edelwajskim systemie gospodarczym, to byłoby… źle?
Tutaj nie chodzi o odcięcie osób zagranicznych od udziału w rynku, bo wszyscy chcielibyśmy mieć Was tutaj jak najwięcej i jak najczęściej. Opisuję natomiast zagrożenie takiego niskiego progu wejścia do gospodarki. Jeśli stymulowany obieg pieniądza doprowadziłby do małej ilości środków w portfelach obywateli EDL, teoretycznie pieniądz powinien mieć dużą wartość. Natomiast obliczanie kursów na podstawie aktywności forum, nie jest sposobem idealnym, przez co ktoś "obcy" może zbyt małym kosztem wejść na rynek ze zbyt dużą ilością pieniądza edelweisskiego. I to będzie źle, bo zachwieje cały system.
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Joachim Cargalho pisze: 04 listopada 2022, 17:31 Natomiast, rzeczywiście przelewy stałe znacznie by to ułatwiły i nie wymuszały kolejnego kopiowania danych. Jako laik z dziedziny programowania mogę jedynie lobbować za takim rozwiązaniem nie znając rzeczywistego kosztu wytworzenia takiego modułu.
To nie jest tak, że moduł sam w sobie byłby przesadnie skomplikowany. Musiałby jednak, nawet w najbardziej podstawowym wariancie, powstać kosztem, załóżmy, kilku godzin, które można poświęcić na coś innego; nie tylko w banku, ogółem w mikroświecie. Rozwiązanie, które przedstawiłem wyżej, zajęło mi 20 minut; gdy dodam możliwość wyboru konta źródłowego, zamknę się zapewne w 30 minutach.

Joachim Cargalho pisze: 04 listopada 2022, 17:31 Temat ten jest bardzo rozbudowany i jako tak mała społeczność nie jesteśmy w stanie zredukować wszystkich czynników zagrażających stabilności systemu. Natomiast można próbować :D
Ja bym właśnie nie próbował. Mikroświat, w przeciwieństwie do świata realnego, posiada w praktyce funkcję „Ctrl + Z”. Można poświęcić niezliczone godziny na próby przewidzenia wszystkich negatywnych scenariuszy i „pracę w komisjach” aż do zmęczenia materiału i utraty serca do dowolnego projektu (przerabiałem to…). Przez to, że jesteśmy niewielką społecznością, nie musimy w aż takim stopniu zakładać zjawiska osób działających w złej wierze. Takie osoby się zapewne pojawią, ale możemy sobie z nimi poradzić na drodze administracyjnej, nie potrzebujemy tutaj od razu rozwiązań systemowych.

Joachim Cargalho pisze: 04 listopada 2022, 17:31
Helwetyk pisze: 04 listopada 2022, 08:46Nadal pozostając na bardzo wysokim poziomie ogólności, ale czy gdyby osoby z zagranicy przeniosły swoje środki do Edelweissu po to, żeby bawić się w edelwajskim systemie gospodarczym, to byłoby… źle?
Tutaj nie chodzi o odcięcie osób zagranicznych od udziału w rynku, bo wszyscy chcielibyśmy mieć Was tutaj jak najwięcej i jak najczęściej. Opisuję natomiast zagrożenie takiego niskiego progu wejścia do gospodarki. Jeśli stymulowany obieg pieniądza doprowadziłby do małej ilości środków w portfelach obywateli EDL, teoretycznie pieniądz powinien mieć dużą wartość. Natomiast obliczanie kursów na podstawie aktywności forum, nie jest sposobem idealnym, przez co ktoś "obcy" może zbyt małym kosztem wejść na rynek ze zbyt dużą ilością pieniądza edelweisskiego. I to będzie źle, bo zachwieje cały system.
Załóżmy, że powstaje system, który powoduje, że mieszkańcy Edelweissu na bieżąco wydają pieniądze na różnego rodzaju potrzeby. Faktycznie, oznacza to, że wymienili posiadane klubeki na — przykłady, oczywiście, od czapy — domy, samochody, telefony, meble, ubrania, piwo. Mają mniej gotówki, za to posiadają dobra kupione za tę gotówkę. Temu służy pieniądz.

W warunkach działania takiego systemu przyjeżdża sobie turysta z zagranicy z tysiącami klubeków w portfelu i albo wymieni je na te same dobra, na które wymienili je mieszkańcy Edelweissu, albo po prostu będzie trzymał je na rachunku w Edelweissie.

W pierwszym przypadku, oczywiście, taki turysta zarobił pieniądze dzięki aktywności za granicą, ale wyda je w Edelweissie, więc to Edelweiss zarobi na takiej operacji.

W drugim przypadku turysta może i będzie miał więcej gotówki od przeciętnego Müllera, ale — co z tego? Jeżeli ktoś posiada willę wartą dziesięć milionów złotych i tysiąc złotych na koncie, nadal jest bogatszy od tego, kto nie ma nieruchomości, za to posiada dziesięć tysięcy złotych na koncie.

Jest więcej niż pewne, że mam problem z uchwyceniem problemu…
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Helwetyk pisze: 04 listopada 2022, 18:14 To nie jest tak, że moduł sam w sobie byłby przesadnie skomplikowany. Musiałby jednak, nawet w najbardziej podstawowym wariancie, powstać kosztem, załóżmy, kilku godzin, które można poświęcić na coś innego; nie tylko w banku, ogółem w mikroświecie. Rozwiązanie, które przedstawiłem wyżej, zajęło mi 20 minut; gdy dodam możliwość wyboru konta źródłowego, zamknę się zapewne w 30 minutach.
Z tego też powodu nie zamierzam jakoś specjalnie ubiegać się o ten moduł. Nawet jeśli on by się pojawił, teoretycznie i tak należałoby prowadzić osobne zestawienia, które porządkowałyby finanse.
W warunkach działania takiego systemu przyjeżdża sobie turysta z zagranicy z tysiącami klubeków w portfelu i albo wymieni je na te same dobra, na które wymienili je mieszkańcy Edelweissu, albo po prostu będzie trzymał je na rachunku w Edelweissie.

W pierwszym przypadku, oczywiście, taki turysta zarobił pieniądze dzięki aktywności za granicą, ale wyda je w Edelweissie, więc to Edelweiss zarobi na takiej operacji.

W drugim przypadku turysta może i będzie miał więcej gotówki od przeciętnego Müllera, ale — co z tego? Jeżeli ktoś posiada willę wartą dziesięć milionów złotych i tysiąc złotych na koncie, nadal jest bogatszy od tego, kto nie ma nieruchomości, za to posiada dziesięć tysięcy złotych na koncie.
No trochę uproszczenie, bo powinniśmy też brać pod uwagę popyt i podaż, które mogą się wahać w przypadku gdy dane dobra materialne będą już w posiadaniu mieszkańców - przynajmniej zdroworozsądkowo. Ponieważ obracamy się w nieco innych warunkach rynkowych, będzie po prostu pewne sprawy korygować na bieżąco.

Dla mnie te zagrożenie istnieje. Zobaczymy jednak co wyjdzie w praniu :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Joachim Cargalho pisze: 05 listopada 2022, 09:13 Zobaczymy jednak co wyjdzie w praniu :D
I to jest, moim skromnym zdaniem, najlepsze podejście. 😉
Obrazek
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Mimo wsyzstkich pytań i wątpliwości jestem pewna, że Bank jest bardzo dużym krokiem na przód w dziedzinie rozwoju technicznego mikronacji. W końcu mamy kantor :karo
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny