Rzeczywiście im wyżej znajdował się @Joachim Cargalho, tym coraz trudniejsze stawały się warunki. Wiatr przenikliwie zacinał, śnieg czasem sypał w oczy, a coraz niższy poziom tlenu wpływał na samopoczucie. Niebawem @Joachim Cargalho doszedł do kilku niewielkich skał, na które musiał się wspiąć. Sanie jak i do tej pory nie ułatwiały zadania. Pozostawało mu tylko wspiąć się na nie i wciągnąć postawione w pion sanki do góry...
Offtop: Wykonaj test na zręczność. Szansa powodzenia 50%.
50+10 (zręczność) = 60%
70+5 (premia fabularna) = 65%
@Joachim Cargalho Tradycyjnie dopytam: Ekwipunek?
Notatnik z podróży - Joachim Cargalho
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Notatnik z podróży - Joachim Cargalho
- Ta droga mnie wykończy - ewidentnie był już sfrustrowany ciągłym przerzucanie sań przez kolejne przeszkody. Tym razem jednak to nie same sanie stanowiły problem, ale i on zwinnie musiał się wspiąć po skałach. Zerknął z wyrzutem na swój ekwipunek zastanawiając się, czy może się czegoś pozbyć lub czy może mu coś pomóc.
Offtop:
Proszę rzucać. Obstawiam 82.
Chyba nic z tego. Podjął więc się próby wniesienia sań, choć sam wątpił w powodzenie tego planu.Peleryna (3) - +10 punktów do każdego rzutu na wytrzymałość. Ilość użyć: 2/3.
Przewodnik (1) - możliwość przeskoczenia o 2 pola (autor nieudacznik)
Raca (1) - może pozostać na polu w przypadku porażki
Porcja żywności (3) - bez konieczności wykonywania testu na wytrzymałość
Talizman (2) - jednorazowa premia +30 punktów do wybranego rzutu
Saperka (3)
Pistolet i dwa naboje (5)
Grzybki (2) - +10/8/6 punktów dla każdego rzutu na siłę woli. Ilość użyć: 2/3
Offtop:
Proszę rzucać. Obstawiam 82.

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
1-65 sukces
66-100 porażka
66-100 porażka
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Z czasem, gdy z sań zeszła owieczka i ubyło nieco ekwipunku, stały się lżejsze. Choć może po prostu @Joachim Cargalho zaczał się wzmacniać? Tak czy inaczej udało mu się z lekkością wejść na skały i przeciągnąć sanie.
Offtop: Gdzie dalej?
Offtop: Gdzie dalej?
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Po wciągnięciu sań na skały, Joachim napiął swoje bicepsy i ucałował je w geście zwycięstwa.
- Szarotko, jestem coraz bliżej! - powiedział głośno, po czym spojrzał na niemal pionową ścianę, która stała przed nim.
- I co, że się szlak tutaj kończy? - zapytał już chyba retorycznie, bo nie chciał szukać odpowiedzi w przewodniku.
- Ja naprawdę muszę się dowiedzieć kto to napisał - gawędził wyraźnie poirytowany.
Usiadł nieco załamany i mimo wszystko postanowił sprawdzić, czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji. Wertował stronę po stronie, aż w końcu znalazł podpowiedź znalazł powód tej niespodziewanej sytuacji. Z niedowierzaniem czytał:
"[...] szlak centralny charakteryzuje się przystępnością dla średnio zaawansowanego podróżnika. Otwarte hale i pięknym krajobrazem czasami przeplatane są z zagęszczoną roślinnością. Jednym zmartwieniem... <przewija stronę> jest teoretyczną ścieżką do sprawnego podejścia na szczyt. Tam rozciąga się cudowny widok kwitnącej szarotki, która zawsze pojawia się już w pierwszych dniach marca."
Zauważył, że coś nie gra... Strona 112, strona 115. Nie dowierzał... strona 112, strona 115.
- Okej, mogę się domyślać co jest tutaj jedynym zmartwieniem... Że ten cholerny przewodnik ma wybrakowane strony! - i cisnął nim o skałę.
- Kurna, musi być jakieś obejście - podszedł raz jeszcze do niego i... chyba znalazł rozwiązanie.
Za poradą przewodnika przesuwam się o dwa pola bez konieczności robienia testu umiejętności. Będą to pola J10 i K10. Dalej proszę na L10.
- Szarotko, jestem coraz bliżej! - powiedział głośno, po czym spojrzał na niemal pionową ścianę, która stała przed nim.
- I co, że się szlak tutaj kończy? - zapytał już chyba retorycznie, bo nie chciał szukać odpowiedzi w przewodniku.
- Ja naprawdę muszę się dowiedzieć kto to napisał - gawędził wyraźnie poirytowany.
Usiadł nieco załamany i mimo wszystko postanowił sprawdzić, czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji. Wertował stronę po stronie, aż w końcu znalazł podpowiedź znalazł powód tej niespodziewanej sytuacji. Z niedowierzaniem czytał:
"[...] szlak centralny charakteryzuje się przystępnością dla średnio zaawansowanego podróżnika. Otwarte hale i pięknym krajobrazem czasami przeplatane są z zagęszczoną roślinnością. Jednym zmartwieniem... <przewija stronę> jest teoretyczną ścieżką do sprawnego podejścia na szczyt. Tam rozciąga się cudowny widok kwitnącej szarotki, która zawsze pojawia się już w pierwszych dniach marca."
Zauważył, że coś nie gra... Strona 112, strona 115. Nie dowierzał... strona 112, strona 115.
- Okej, mogę się domyślać co jest tutaj jedynym zmartwieniem... Że ten cholerny przewodnik ma wybrakowane strony! - i cisnął nim o skałę.
- Kurna, musi być jakieś obejście - podszedł raz jeszcze do niego i... chyba znalazł rozwiązanie.
Za poradą przewodnika przesuwam się o dwa pola bez konieczności robienia testu umiejętności. Będą to pola J10 i K10. Dalej proszę na L10.

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Joachim Cargalho niedługo musiał czekać, by przekonać się o tym, co jest "jedynym zmartwieniem". Choć rzeczywiście udało mu się przemknąć łatwiejszym szlakiem, który ukryty był między skalnymi występami, to na końcu napotkał na ... przepaść. No dobrze, przepaść to trochę za duże słowo. Po prostu stał na skale, z której musiał najpierw zeskoczyć w wielką zaspę śnieżną (licząc oczywiście na to, że pod śniegiem nie ma kamienia, na który się nadzieje), a potem brodzić w śniegu po pas. Tak czy inaczej, udało mu się przejść duży odcinek dalej.
@Joachim Cargalho Wybacz, mam jakieś zaćmienie umysłu dzisiaj. Przewodnik daje możliwość przeskoczenia bez konieczności wykonywania testu. Zatem jesteś na L10. Gdzie dalej?
@Joachim Cargalho Wybacz, mam jakieś zaćmienie umysłu dzisiaj. Przewodnik daje możliwość przeskoczenia bez konieczności wykonywania testu. Zatem jesteś na L10. Gdzie dalej?
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Na pewno? Jeśli przewodnik daje dwa pola bez testu, to będą to pola J10 i K10.
Teraz już aby wejść na któreś dalej, muszę chyba wykonać test umiejętności. W takim przypadku L10 byłoby już trzecim polem.
Wydaje mi się, że w tej sytuacji już muszę test wykonać, a gdyby się on nie powiódł, to po prostu stoję na polu K10 i muszę robić obejście.
Teraz już aby wejść na któreś dalej, muszę chyba wykonać test umiejętności. W takim przypadku L10 byłoby już trzecim polem.
Wydaje mi się, że w tej sytuacji już muszę test wykonać, a gdyby się on nie powiódł, to po prostu stoję na polu K10 i muszę robić obejście.

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Offtop: Tak byłoby niewątpliwie lepiej, jednak w opisie sprzętu jest to niejasno sformułowane, a jednak nie chcę zmieniać zasad w trakcie gry. Już uznałam ruch również @Joahim von Ribertrop, więc pozostańmy przy tym, jak jest. Które pole?
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przewodnik w końcu się na coś przydał. Podróżnik przeszedł dużo łatwiejszą drogą, a w rezultacie nadrobił spory kawał drogi. Sam nie spodziewał się, że to może być aż taki skrót.
Po skoku w zaspę śnieżną, sanie wywróciły się, a cały ekwipunek rozsypał się. Joachim szybko postarał się skompletować go ponownie, ale... nie mógł znaleźć przewodnika.
- Teraz, jak zaczął się przydawać??? - był wyraźnie wkurzony tą sytuacją i swoim roztargnieniem.
- A może zostawiłem go tam, po drugiej stronie? - właściwie nie miał już ochoty dalej się nad tym zastanawiać, a i szkoda było mu czasu na cofanie się i sprawdzenie tego.
Sprawdził za to swój ekwipunek, by być mieć pewność, że nic więcej nie zalega w zaspie:
Coraz lepiej widoczny był szczyt góry. Powoli też jednak przybywało śniegu. Paradoksalnie, sanie dzięki temu prowadziły się łatwiej, ale on sam musiał kroki stawiać o wiele ostrożniej. Założył również pelerynę wiedząc, że wkrótce znowu może mu się przydać. Miał jednak nadzieję, ze nie zużyje mu się ona zbyt szybko...
W ten sposób wkroczył na pole M10.
Po skoku w zaspę śnieżną, sanie wywróciły się, a cały ekwipunek rozsypał się. Joachim szybko postarał się skompletować go ponownie, ale... nie mógł znaleźć przewodnika.
- Teraz, jak zaczął się przydawać??? - był wyraźnie wkurzony tą sytuacją i swoim roztargnieniem.
- A może zostawiłem go tam, po drugiej stronie? - właściwie nie miał już ochoty dalej się nad tym zastanawiać, a i szkoda było mu czasu na cofanie się i sprawdzenie tego.
Sprawdził za to swój ekwipunek, by być mieć pewność, że nic więcej nie zalega w zaspie:
Po szybkiej weryfikacji ruszył dalej.Peleryna (3) - +10 punktów do każdego rzutu na wytrzymałość. Ilość użyć: 2/3.
Przewodnik (1) - możliwość przeskoczenia o 2 pola (autor nieudacznik)
Raca (1) - może pozostać na polu w przypadku porażki
Porcja żywności (3) - bez konieczności wykonywania testu na wytrzymałość
Talizman (2) - jednorazowa premia +30 punktów do wybranego rzutu
Saperka (3)
Pistolet i dwa naboje (5)
Grzybki (2) - +10/8/6 punktów dla każdego rzutu na siłę woli. Ilość użyć: 2/3
Coraz lepiej widoczny był szczyt góry. Powoli też jednak przybywało śniegu. Paradoksalnie, sanie dzięki temu prowadziły się łatwiej, ale on sam musiał kroki stawiać o wiele ostrożniej. Założył również pelerynę wiedząc, że wkrótce znowu może mu się przydać. Miał jednak nadzieję, ze nie zużyje mu się ona zbyt szybko...
W ten sposób wkroczył na pole M10.

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wokół pustka i cisza, przerywana wyciem wiatru. @Joachim Cargalho odczuwał na własnym nosie, który zrobił się czerwony, jak przenikliwe jest górskie powietrze tak wysoko. Stracił z oczu wszystkich innych podróżników. Był tylko on, góra i... sanie.
Offtop: Czujesz się zmęczony, plecak ci ciąży, wiatr wieje w oczy. Wykonaj test na wytrzymałość. Szansa powodzenia 50%
50+10-7 (wytrzymałość) = 53%
53+5 (premia fabularna) = 58%
@Joachim Cargalho peleryna?
Offtop: Czujesz się zmęczony, plecak ci ciąży, wiatr wieje w oczy. Wykonaj test na wytrzymałość. Szansa powodzenia 50%
50+10-7 (wytrzymałość) = 53%
53+5 (premia fabularna) = 58%
@Joachim Cargalho peleryna?
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum