5 Filarów walk w Kotlinie

Siły Lądowe Edelweiss
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

5 Filarów walk w Kotlinie

Post autor: Peetri Romanaav »

5 FILARÓW WALK W KOTLINIE

Szanowni Oficerowie, Podoficerowie oraz Szeregowi,
Jako, że nie jestem najlepszym człowiekiem w pisaniu książek, podręczników, ani innych materiałów naukowych chciałbym przekazać w tej krótkiej notatce służbowej system walk, który ma w założeniu nauczyć Was walki w naszym jakże trudnym regionie. 5 FWwK ma być podstawowym poradnikiem do kształcenia kadr Sił Zbrojnych dlatego zapraszam do lektury.

System, który wymyśliłem jak sam tytuł wskazuje ma opierać się na 5-ciu głównych zasadach walk w naszym terenie, aby wykorzystać jego możliwości w stu procentach. Przechodząc jednak do pierwszego filaru;

Walka w głąb - Wpuśćcie wroga w głąb naszego kraju, im dalej w las tym więcej drzew. Wróg przechodzący przez góry nie jest świadom tego co go czeka po drugiej stronie, a zatem im bardziej pozwolimy mu zapuścić się za góry ten będzie musiał prowadzić walkę na nieznanym dla niego terenie. Co w połączeniu z dobrze zorganizowanym ostrzałem artylerii i paroma grupami karabinów maszynowych może wywołać nie tylko zamęt w szeregach wroga, a także może skutecznie doprowadzić do zmniejszenia stanu osobowego żołnierzy naszego przeciwnika. Im więcej pokonanych przeciwników tym lepiej.

Grupy uderzeniowe - Formowanie grup uderzeniowych o małych stanach osobowych ma na celu uderzanie w poszczególne węzły logistyczne wroga. Wyobraźcie sobie, że wróg przerzucił 1000 żołnierzy przez góry, a zaledwie 10 osób doprowadziło do przerwania dostaw zaopatrzenia dla nich. Teraz, gdy wróg jest w głębi kraju, a małe grupy uderzeniowe ciągle utrudniają mu życie doprowadzają do braku amunicji, pożywienia i innego potrzebnego do powierzonych mu zadań wyposażenia jego morale są na dnie.

Kotły ogniowe - Kotły ogniowe są niczym innym jak przygotowane dla wroga miejsca koncentracji wojsk. Artyleria, całe baterie wymierzone w takie punkty są potworną zasadzką dla przeciwnika, gdy ten niespodziewający się niczego spokojnie odpoczywa przed kolejnymi zadaniami. Załóżmy, że wróg sobie obozuje w takim kotle, a gdy tylko rozpoznanie da znak, że wróg znalazł się w miejscu koncentracji cała bateria wystrzeliwuje parę celnych salw. Ten będąc w potrzasku nie ma szans nawet z niego uciec w dużej skoncentrowanej sile, wojsko zaczyna uciekać bez rozkazów we wszystkich kierunkach, aby ratować własne życie.

Maskowanie - Działamy w górach, bardzo trudnym do walki terenie, ale to nie zmienia faktu że skuteczność powinniśmy stawiać na pierwszym miejscu. Maskowanie w ogromnej mierze sprawia to, że dla wroga zazwyczaj jesteśmy niewidoczni, a jeżeli jesteśmy niewidoczni to jesteśmy niebezpieczni. Wszelkie umocnienia, wszelkie pułapki i zasadzki przede wszystkim powinny zadbać o swoje maskowanie w terenie, aby w zimę nie wiele różnić się od śniegu, a latem? Latem być na tyle ciemnym, żeby nie wiele różnić się od kolorów naszych lasów, a zarazem nie być zieloną plamą wśród drzew.

Mobilność - Mimo, że mamy ciężarówki, mamy konie, a także wiele wiele innych pojazdów warto być bardziej mobilnym od przeciwnika, dlatego wojska powinny dobrze umieć poruszać się na nartach. Większość roku cała kotlina jest obsypana śniegiem, a narty zwiększają mobilność każdego żołnierza, tym bardziej ułatwiają mu w cichy i niespostrzeżony sposób zmieniać pozycje. Ciche wojsko, które potrafi się przemieścić z punktu A do punktu B jest o wiele bardziej skuteczne od armii, której wozy słychać z daleka.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: 5 Filarów walk w Kotlinie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Sadzę, że tą wiedzę można wykorzystać także na uczelni wojskowej. Jeśli tylko Herr Leutnant się na to zdecyduje zapewne ja czy @Joachim Cargalho pomożemy w kwestiach szkolnictwa wyższego.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr Oberhaupt, dobrze by było, gdyby prace pojawiające się tutaj znalazły swoje miejsce na Akademii, a przyszli oficerowie mogli szlifować swoje umiejętności. Samemu przydałoby mi się posiadać jakiś tytuł naukowy. :)
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Podchodziliśmy do tego tematu już kilka razy, jednak bez żadnych rezultatów. Głównie też dlatego, że ostatecznie sami wojskowi nie za bardzo chcieli się zaangażować w formowanie Akademii. Nadal jednak jest to dziedzina, która rozwija się najszybciej, więc jeśli chcemy prowadzić szkolnictwo wyższe, to powinniśmy zacząć od Akademii Wojskowej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W takim razie będzie trzeba przysiąść nad tym zagadnieniem i ustalić wszystko tak jak trzeba.
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Roman Schädel »

Ja też mam pomysł na wykład.
(-) ks. bp obsmt. Roman Schädel

Superintendent Generalny Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss
Biskup Wolkendbadzki Kościoła Powszechnego Pollinu
Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja już nie wiem który sposób na szkolnictwo wyższe jest dla nas odpowiednie. Inaczej to widzi Joachim, inaczej np.Iza, ja pewnie też jeszcze inaczej. Trzeba w końcu faktycznie nad tym usiąść i dookreslić co i za co.

Co do naukowych tytułów, to owszem można dawać, ale za 1 czy 2 wykłady to wybaczcie, ale nie. Pomysł Joachima w tej materii był ok, ale jakoś przygasł, nie forsował dalej.

Jeśli tylko chcecie to proszę o informacje jak widzicie podział działów w AW i się zrobi.

Wykładać może każdy, najlepsi dostają tytuły, czy to nie tak miało być?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Chciałbym, żeby Akademia Wojskowa funkcjonowała w jakiś ciekawy sposób np. najlepsze wykłady, byłby tymi wiodącymi, a ktoś kto jest specjalistą np. w lotnictwie dzierżył najwyższy tytuł.
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Roman Schädel »

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 listopada 2022, 19:51 Ja już nie wiem który sposób na szkolnictwo wyższe jest dla nas odpowiednie. Inaczej to widzi Joachim, inaczej np.Iza, ja pewnie też jeszcze inaczej. Trzeba w końcu faktycznie nad tym usiąść i dookreslić co i za co.

Co do naukowych tytułów, to owszem można dawać, ale za 1 czy 2 wykłady to wybaczcie, ale nie. Pomysł Joachima w tej materii był ok, ale jakoś przygasł, nie forsował dalej.

Jeśli tylko chcecie to proszę o informacje jak widzicie podział działów w AW i się zrobi.

Może klasycznie trzy tytuły nadawane przez Oberhaupta - magister, doktor i profesor.
(-) ks. bp obsmt. Roman Schädel

Superintendent Generalny Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss
Biskup Wolkendbadzki Kościoła Powszechnego Pollinu
Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 19 listopada 2022, 20:44 Chciałbym, żeby Akademia Wojskowa funkcjonowała w jakiś ciekawy sposób np. najlepsze wykłady, byłby tymi wiodącymi, a ktoś kto jest specjalistą np. w lotnictwie dzierżył najwyższy tytuł.
Roman Schädel pisze: 19 listopada 2022, 20:47
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 listopada 2022, 19:51 Ja już nie wiem który sposób na szkolnictwo wyższe jest dla nas odpowiednie. Inaczej to widzi Joachim, inaczej np.Iza, ja pewnie też jeszcze inaczej. Trzeba w końcu faktycznie nad tym usiąść i dookreslić co i za co.

Może klasycznie trzy tytuły nadawane przez Oberhaupta - magister, doktor i profesor.
Akademią Narodową zawiaduje @Joachim Cargalho. Ja mogę coś od siebie dodać, ale cały koncept chciałbym by wyszedł od niego.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edelweiss Landstreitkräfte”