Wszystko to brzmi dla mnie jak podwaliny pod dobrą grę strategiczną z elementami fabularyzowanymi. Gdyby udało nam się opracować dobrze wyważony system (później usprawniany) do tego rodzaju gry, to wydaje się, że wszelkiego rodzaju nagrody, zarówno w formie pieniężnej, odznak, osiągnięć, tytułów i bonusów unikatowych mogłoby być dla użytkowników warte zdobywania. Ale to oczywiście wymagałoby od nas sporo pracy koncepcyjnej, jeśli masz na coś takiego ochotę.
Jeżeli ekspedycja miałaby być grą strategiczną RPG, to według mnie należałoby ustalić kilka początkowych spraw, tj.:
1. Czy chcemy wprowadzić coś w rodzaju systemu zdobywania "doświadczenia". To wymagałoby zastanowienia, czy chcielibyśmy zrobić profile użytkowników ze "statystykami postaci", czyli umiejętnościami, które za punkty doświadczenia mogłyby być rozwijane.
2. Na co można wydać pieniądze, np. ekwipunek, wsparcie ekspedycji, lokacje, które ułatwiają lub dają bonusy do ekspedycji.
3. Jakie nagrody unikatowe można uzyskać, np. wspomniane przez ciebie odznaki, tytuły, achievementy i inne?
4. Forma gry strategicznej: Wydaje mi się, że sama ekspedycja mogłaby opierać się na heksagonalnych mapach, jakie widziałam w wątku Stalker. PK Pietrzyki - H.W.Grüner., a pod różnymi heksagonami kryłyby się losowe lub ustalone z góry "wydarzenia", z którymi gracz musiałby zmierzyć się albo strategicznie na podstawie swoich umiejętności/wyposażenia itp. lub fabularnie (elementy fablaryzowane rozgrywki). Graczy można umieścić na jednej, dużej mapie danej góry, dzięki czemu mogliby też wchodzić ze sobą w interakcję. Pomagać sobie lub wręcz przeszkadzać. Bo przecież wiadomo, że każdy chce być pierwszy na szczycie, ale w grupie siła
5. Elementy RPG - według mnie nie ma co przesadzać z wymogami RPG. Nie każdy ma dryg do fabularyzacji. Pozostawiłabym to raczej na zasadzie, że jeśli ktoś ma ochotę, może dostać niewielkie bonusy za ładne opisanie wykonanej strategicznie akcji. To zachęcałoby do opisywania poczynań ekspedycji, ale nie przekreślałoby szans tych graczy, którzy nie lubią pisać.
Być może zagalopowalam się trochę z tą koncepcją gry strategicznej RPG, bo być może masz na to z goła inny pomysł. To tylko taka moja sugestia, choć mówiąc szczerze - sama chętnie grałabym w coś takiego.