Notatnik z podróży - Joachim Cargalho

Historyczna wyprawa wysokogórska po pierwszą szarotkę z okazji Święta Roztopów A.D.1922.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Notatnik z podróży - Joachim Cargalho

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Herr @Joachim Cargalho czekam na pw na informację i przede wszystkim propozycję nazwy dla góry...
Jakoś mi to umknęło uwadze, we wczorajszej rozmowie prywatnej... Proszę o wybaczenie... :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Czy spieszy nam się jakoś z tym? Nie chciałbym rzucić czegoś pochopnie, skoro ta góra ma stać wiecznie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 14 marca 2022, 20:20 Czy spieszy nam się jakoś z tym? Nie chciałbym rzucić czegoś pochopnie, skoro ta góra ma stać wiecznie.
Niby nie, ale jutro to zakończenie Schmelzfest i tak sobie pomyślałem, że może się da coś wykombinować...
To może nakieruje... Realnie góra zwie się jak zodiakalna panna lub dziewica. Może tu iść podobną drogą?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To może Die alleinerziehend Mutter albo Die Einsame Mutter?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 14 marca 2022, 20:29 To może Die alleinerziehend Mutter albo Die Einsame Mutter?
Pierwsza opcja, jak na górę troszkę "trudna" do zapamiętania i długa. Einsame Mutter brzmi zdecydowanie lepiej, ale czy ona rzeczywiście taka samotna? To w końcu góra, pierwsza z brzegu, ale nie jest osamotniona...
A jak na pierwszą opisaną górę, to "mama" jest dobrym słowem, choć może być i bardziej "szlachetnie"...
dama, królówka, arystokratka, białogłowa, niewiasta, płeć piękna, gołębica, matrona, jejmość, panienka, szlachcianka itd...
Poczekajmy, może kto inny się wypowie, ale tak mi przyszła na myśl, że skoro "roztopy" i "panna" to może Schmelzdame? Przyznam, że wymyśliłem to na poczekaniu i nie dla mnie była przewidziana nagroda nazwy, ale daje tylko kontrpropozycję i wierzę, że Pańska bujna wyobraźnia mnie uraczy czymś lepszym.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Domyślam się, że Herr Gruener miał już swoją wizję na nazwę tej góry i może być ciężko przełknąć gorycz zmienionej koncepcji, jednak myślę, ze Osamotniona Matka wcale nie odbiega od reszty. Zaś czy samotność musi oznaczać brak innych gór w otoczeniu? Czy może samotność wędrowców, którzy się tam zapuszczają?

Z reguły to matki pozostają w dole z dziećmi, zaś ojcowie spoglądają z góry, zaś pochylając się nad historią rodem z Edelweiss, myślę, że to matka może spoglądać z góry, gdy ojciec pozostał z synem w dolinie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 14 marca 2022, 20:58 Domyślam się, że Herr Gruener miał już swoją wizję na nazwę tej góry i może być ciężko przełknąć gorycz zmienionej koncepcji, jednak myślę, ze Osamotniona Matka wcale nie odbiega od reszty. Zaś czy samotność musi oznaczać brak innych gór w otoczeniu? Czy może samotność wędrowców, którzy się tam zapuszczają?

Z reguły to matki pozostają w dole z dziećmi, zaś ojcowie spoglądają z góry, zaś pochylając się nad historią rodem z Edelweiss, myślę, że to matka może spoglądać z góry, gdy ojciec pozostał z synem w dolinie.
Nie doczytał Szanowny posta powyżej. Nie myślałem w ogóle o nazwie... To był przypływ "fantazji" po otrzymaniu Pańskiej propozycji...
Nie ma co drążyć, po prostu chciałem nieco polemizować. Wygrywa Osamotniona Matka, a raczej Einsame Mutter. Dziś nieoficjalnie, ale jutro już w płeni usankcjonowana nazwa pierwszej "zaliczonej" góry! Dziękuję Szanownemu za podjęcie się tak trudnego zadania...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Panie Gruner, no to już nie chodzi o. Te konkretne propozycje, ale ogólnie jestem przekonany, że i nazwy wierzchołków miał Pan zaplanowane. Ta uwaga, to nic zdrożnego.

Chętnie się również w słucham w głos pozostałych mieszkańców Edelweiss, byśmy mogli wypracować wspólne stanowisko.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 15 marca 2022, 08:31 Panie Gruner, no to już nie chodzi o. Te konkretne propozycje, ale ogólnie jestem przekonany, że i nazwy wierzchołków miał Pan zaplanowane. Ta uwaga, to nic zdrożnego.

Chętnie się również w słucham w głos pozostałych mieszkańców Edelweiss, byśmy mogli wypracować wspólne stanowisko.
Powtarzam po raz wtóry, nie miałem zaplanowane, bo jaki to bylby sens? Po prostu z jakiegoś powodu ta góra została nazwana od "panny". Nie wiem, może Wy tam widzicie jakąś kobietę, ja nie-stąd tylko podsuwanie pomysłu.
Nic nie sugerowałem. Dla mnie, jeśli miałoby to logikę, to góra mogłaby się nawet nazywać - ROBOT.

Tak przy okazji... Schronisko, które istnieje/bedzie istnieć na tej górze będzie nosiło Pańskie imię.
Gratuluję. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ojej, co za zaszczyt! Z chęcią będę tam zaglądać i dzierżyć patronat nad tym miejscem!
Obrazek