Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
A jaki jest powód, że w ogóle zaniechano lotów na księżyc? Ile tam było ekspedycji zakończonych sukcesem, 10?
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Co ciekawego jest na księżycu, by kolejne misje były tam realizowane?
Dotąd wydawało się to nieprzypadkowe, że loty tam zostały zaniechane. Poza pijarowym sukcesem i wyścigiem kosmicznym, nie przynosiło to żadnych więcej korzyści.
Dotąd wydawało się to nieprzypadkowe, że loty tam zostały zaniechane. Poza pijarowym sukcesem i wyścigiem kosmicznym, nie przynosiło to żadnych więcej korzyści.

- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zaniechano lotów na Księżyc bo Sowieci zostali pobici przez AmerykanówHeinz-Werner Grüner pisze: ↑25 kwietnia 2023, 21:47 A jaki jest powód, że w ogóle zaniechano lotów na księżyc? Ile tam było ekspedycji zakończonych sukcesem, 10?
Było łącznie 6 udanych lotów na Księżyc :3
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No cóż... jakby to powiedzieć na Księżycu jest woda w stanie stałym (lód). Z wody można zrobić wiele rzeczy na przykład paliwo rakietowe (LOX to przecież ciekły tlen, a tlenu nie ma bez wody). Więc to od razu daje lepszą możliwość kolonizacji. Plus masz rzeczy takie jak turystyka kosmiczna, badanie zachowań różnych rzeczy na Księżycu, czy też sama gleba księżycowa, która może być bardzo bogata w minerały, które korzystnie wpłyną na plony :3Joachim Cargalho pisze: ↑25 kwietnia 2023, 21:48 Co ciekawego jest na księżycu, by kolejne misje były tam realizowane?
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Już po raz drugi w tym roku SpaceX wystrzeli rakietę Falcon Heavy. Niestety w przeciwieństwie do ostatniego startu Falcona Heavy, który obejmował lądowanie dwóch bocznych dopalaczy z powrotem na lądzie, tak ten lot po raz pierwszy nie będzie obejmował powrotu boosterów co oznacza, że żaden z trzech boosterów nie zostanie odzyskany :c

Z okazji dzisiejszego lotu Falcon Heavy wyniesie w kosmos dwa ładunki: Satelitę ViaSat-3 Americas o masie 6400 kilogramów, oraz satelitę Arcturus, która waży 300 kilogramów. Te dwie satelity zostaną umieszczone na geostacjonarnej orbicie okołoziemskiej. Z tego co widzę oba satelity to satelity komunikacyjne, które nie będą wykorzystywane w jakimś naukowym celu.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Damiano á-la-Triste pisze: ↑25 kwietnia 2023, 19:31Japoński lądownik HAKUTO-R prywatnej firmy ispace miał dzisiaj wylądować na powierzchni Księżyca. Podczas oglądania animacji z całego lotu widać było zatrważającą prędkość 33 km/h na wysokości 90 metrów od powierzchni Księżyca :X
To od razu nasiliło moje obawy kiedy tuż po pokazaniu na animacji "udanego lądowania" zacząłem wątpić w sukces dzisiejszego lądowania. Tuż po lądowaniu na streamie widać było uśmiechnięte miny pracowników kontroli misji. Niestety wkrótce poinformowano nas o utracie kontaktu z lądownikiem (które zostało zerwane chwilę przed lądowaniem). Aktualnie oczekuję na Lunar Reconnaissance Orbiter, który może pomóc w przesłaniu sygnału z lądownika z powrotem na Ziemię jednak ta ogromna prędkość 33km/h może być dla Hakuto wręcz zabójcza :c
Mały UPDATE:
Utracono łączność podczas lądowania, a sam lądownik stracił paliwo w ostatnich sekundach lądowania i twardo wylądował na powierzchni Księżyca (z prędkością 33 km/h). Misja nie zakończyła się sukcesem, a ispace zamierza ulepszyć przyszłe misje by już nie brakowało paliwa przy lądowaniu. Czekamy na zdjęcia od LRO
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No proszę... Virgin Galactic po kilku latach uziemienia uruchomiło testowy lot kosmicznego samolotu VSS Unity 

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Byłby mi w stanie Szanowny wyjaśnić czymże jest "Virgin Galactic" i "VSS Unity". W Edelweiss jest jak z dziećmi w przedszkolu. 
Natomiast bardzo proszę o jakieś piękne ujęcie tej dziury co powstała po starcie statku rodem z SpaceX. Chyba, że coś pomyliłem, ale gdzieś mi migło, że ta nie była zwykłą dziurką, którą Krecik wykopał.
Natomiast bardzo proszę o jakieś piękne ujęcie tej dziury co powstała po starcie statku rodem z SpaceX. Chyba, że coś pomyliłem, ale gdzieś mi migło, że ta nie była zwykłą dziurką, którą Krecik wykopał.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
no cóż Virgin Galactic to kolejna spółka Bransona, która oferuje turystyczne loty suborbitalne (tak jak Blue Origin hehe). VSS Unity jest ich drugim (?) samolotem kosmicznym. Fun fact: VSS Unity (jak i każdy inny samolot kosmiczny od Virgin Galactic ) jest w stanie dotrzeć w przestrzeń kosmiczną według FAA (czyli jakieś 80 km), ale nie jest w stanie przekroczyć linii Kármána. Chodź według zapowiedzi ma się to zmienić w niedalekiej przyszłości stąd te testy szybownicze, które mają za zadanie przygotować samolot do lotu w tą oficjalną przestrzeń kosmicznaHeinz-Werner Grüner pisze: ↑26 kwietnia 2023, 22:17 Byłby mi w stanie Szanowny wyjaśnić czymże jest "Virgin Galactic" i "VSS Unity". W Edelweiss jest jak z dziećmi w przedszkolu.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Proszę:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑26 kwietnia 2023, 22:17Natomiast bardzo proszę o jakieś piękne ujęcie tej dziury co powstała po starcie statku rodem z SpaceX. Chyba, że coś pomyliłem, ale gdzieś mi migło, że ta nie była zwykłą dziurką, którą Krecik wykopał.![]()