Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Ronon Dex »

Joachim Cargalho pisze: 15 czerwca 2023, 07:18 O kosmiczne śmieci pytałem już jakiś dobry czas temu i według @Damiano á-la-Triste nie stanowią one jakąś szczególnej przeszkody w funkcjonowaniu w przestrzeni kosmicznej.
Powoli zaczynają stanowić... bo to po prostu narasta. Na razie faktycznie nie jest to jakimś drastycznym problemem, ale już są symptomy tego, że w dalszej perspektywie zacznie to (kiedyś) stanowić poważny problem.

Jest coraz więcej sytuacji, że umieszczone na orbitach obiekty muszą wykonywać "manewry wymijające". Nie jest to więc coś co można bagatelizować, a nie dotyczy to tylko "śmieci"... sam system Starlink ma docelowo liczyć ok. 12 tys. obiektów. Dla porównania wg UNOOSA w 2022 na orbicie było 8261 pojedynczych, z czego 4852 aktywnych. Szacuje się, że do 2029 liczba ta może wzrosnąć do 57 tysięcy... głównie z racji planowanych różnych "sieci satelitów".

Można powiedzieć, że problemu jeszcze niby nie ma... ale na horyzoncie już go widać. ;)
Joachim Cargalho pisze: 15 czerwca 2023, 07:18Widzę, że Ronon wczuł się w rolę eksperta od kosmosu, przejmując inicjatywę w wątku ;)
Nie uważam się, za żadnego eksperta w tej dziedzinie... ot tyle co wyczytałem przy różnych okazjach. W swoim czasie byłem "fanem" symulatora Orbiter (bardzo fajny, darmowy program symulujący loty orbitalne oraz wiele kwestii z tym związanych i to na niezłym poziomie), a u mnie zwykle powoduje to jakieś zainteresowanie tematem, którym zajmuje się dana gra. Ponieważ gra (wiem, że niektórzy fani tego typu programów symulacyjnych by się obruszyli, że to w sumie nie "gra", ale potocznie tak to się nazywa) symulowała zgodnie z realową fizyką działania w kosmosie to przy okazji zainteresowały mnie pewne podstawy lotów orbitalnych i problemy z tym związane, a przy okazji historia lotów kosmicznych. Wiem, że jestem dziwny... ale jak sobie miałem zasymulować loty np. Sojuzem, to mi się zaraz załączył "tryb poczytania o tym programie" itd.

Ale to chyba dobrze, że w temacie pojawiają się dyskusje i wymiana poglądów czy informacji... moim zdaniem to znacznie lepiej niżby Kolega Damiano miał wygłaszać monologi, bo pewnie szybko by się to mu znudziło.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Damiano to zapalony hobbysta, co również można powiedzieć o Rononie. Mnie tematyka bardziej porusza jako forma ciekawostki i pewnie gdybym wskoczył na "level", o którym pisze Ronon, to pewnie bym się bardziej zagłębił. Na ten moment fajnie poczytać mądrzejszych. :)

Myślę, że Damiano potwierdzi, ale takiego zainteresowania nie miał żaden z jego wątków o realowych kosmicznych wojażach.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 15 czerwca 2023, 08:38 Damiano to zapalony hobbysta, co również można powiedzieć o Rononie.
Przy czym jak sądzę po publikowanych postach, Damiano jest zainteresowany współczesnym rozwojem eksploracji przestrzeni kosmicznej (wyraźnie śledzi to wszystko), a mnie bardziej zainteresowała jednak sama historia "podboju kosmosu" - nie śledzę tego wszystkiego na bieżąco tak jak Damiano.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 15 czerwca 2023, 10:11
Heinz-Werner Grüner pisze: 15 czerwca 2023, 08:38 Damiano to zapalony hobbysta, co również można powiedzieć o Rononie.
Przy czym jak sądzę po publikowanych postach, Damiano jest zainteresowany współczesnym rozwojem eksploracji przestrzeni kosmicznej (wyraźnie śledzi to wszystko), a mnie bardziej zainteresowała jednak sama historia "podboju kosmosu" - nie śledzę tego wszystkiego na bieżąco tak jak Damiano.
Tak, każdy ma swojego "konika". :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Damiano Robingren »

Ronon Dex pisze: 15 czerwca 2023, 10:11
nie śledzę tego wszystkiego na bieżąco tak jak Damiano.
Niestety nie każdy ma na to czas :cry:
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zgodnie z moimi prywatnymi przewidywaniami (którymi się nie chwaliłem ze względu na początkową niepewność) ESA wybrała Marcusa Wandta ze Szwecji jako swojego pierwszego astronautę, który poleci w prywatnej misji Axiom. Generalnie były wcześniej już rozmowy z Szefem NASA w Warszawie o wynoszeniu astronautów ESA właśnie za pomocą firmy Axiom jednak byłą to bardziej informacja niż faktyczna zapowiedź czegokolwiek.

No niestety nie jest to nasz Sławosz, jednak weźmy pod uwagę wkład Szwecji w ESA (która posiada silniki napędzane na paliwo CIEKŁE), a wkład Polski, który jest znacznie mniejszy oczywiście nie ujmując świetnych umiejętności Sławosza. Wybrany dzisiaj Marcus posiada duże doświadczenie jako wojskowy pilot odrzutowców Szwedzkich Sił Powietrznych i podczas swojego pobytu w przestrzeni kosmicznej będzie pilotem doświadczalnym, który ma przeprowadzić kilka eksperymentów w europejskim laboratorium Columbus na ISS :3
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Czym jest misja Axiom?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 15 czerwca 2023, 17:55 Czym jest misja Axiom?
Generalnie termin "Misja Axiom" jest mega przybliżeniem i moim mega uproszczeniem wszystkich misji organizowanych przez SpaceX we współpracy z firmą Axiom Space w której można kupić sobie miejsce w kapsule Dragon by na 10 dni jako cywil znaleźć się w przestrzeni powietrznej. I teraz chodzi o to, że Europejska Agencja Kosmiczna dzięki uprzejmości tej firmy będzie mogła wynosić swoich astronautów z poboru 2022 na pokład ISS :D
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W życiu nie byłem świadom, że tyle się dzieje w obrębie "kosmicznego cyrku". Naprawdę jestem zdumiony. Byłem pewien, że w kosmos to zaglądają Amerykani, Ruscy w Kazachstanie, Chińczycy, coś o Indiach słyszałem i liczyłem się z tym, że ktoś coś w Europie by chciał i jakiejś państwo arabskie...A tu nawet jest ciekawiej!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 15 czerwca 2023, 20:29 W życiu nie byłem świadom, że tyle się dzieje w obrębie "kosmicznego cyrku". Naprawdę jestem zdumiony. Byłem pewien, że w kosmos to zaglądają Amerykani, Ruscy w Kazachstanie, Chińczycy, coś o Indiach słyszałem i liczyłem się z tym, że ktoś coś w Europie by chciał i jakiejś państwo arabskie...A tu nawet jest ciekawiej!
No jest ciekawiej :lol:
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ