Jakie są największe sukcesy Polaków? Mamy typowo polskie narzędzia w kosmosie?
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
W XXI w. chyba aż wstyd nie mieć chociaż jednego "swojego" kabla w przestrzeni kosmicznej. 

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No nie sądzę, że Komory czy Seszele, a o wyspach Turks i Caicos nie wspominając raczej "kabla" nie mają.Joachim Cargalho pisze: ↑16 czerwca 2023, 08:22 W XXI w. chyba aż wstyd nie mieć chociaż jednego "swojego" kabla w przestrzeni kosmicznej.
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Myślę, że Szanowny Oberhaupt doskonale zdaje sobie sprawę, że w tym gronie nie doszukiwałbym się takich państw. Natomiast gratuluję wiedzy geograficznej. Jestem przekonany, że jeszcze kilka małych państw byłbyś wstanie wymienić 

Ech daj spokój... mając takie dwa to jeden pewnie byśmy zgubili, a drugi zepsuli.Joachim Cargalho pisze: ↑16 czerwca 2023, 08:22 W XXI w. chyba aż wstyd nie mieć chociaż jednego "swojego" kabla w przestrzeni kosmicznej.
Jakie są największe sukcesy Polaków?
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No cóż istnieje Studenckie Koło Astronautyczne (a w zasadzie to istniało, ponieważ koło jest zawieszone ze względu na brak środków do dalszego funkcjonowania i tegoroczne maturki) wystrzeliło, a w zasadzie to skonstruowało ono pierwszego polskiego satelitę PW-Sat i PW-Sat 2, który posiadał żagiel słoneczny, który po zakończeniu działalności satelity ma ją tanio zdeorbitować. Aktualnie tworzony jest PW-Sat3, który miał trafić na orbitę w tym roku jednak z powodu wielkiej kampanii testowej start został przesunięty na pierwszy kwartał 2024 roku. Wyprzedzając pytania PW-Sat3 ma znowu skupić się na rozwiązaniu problemu kosmicznych śmieci, a przed deorbitacją satelity zostaną wykonane manewry orbitalne przy użyciu napędu typu warm-gas, który jest pierwszym tego typu napędem w Europie i chyba nawet na świecie. PW-Sat3 ma mieć też system sterowania orientacją dzięki czemu będzie można obracać nim w dowolnym kierunku korzystając z czujników horyzontu. A co do innych osiągnięć to teraz praktycznie każdy spacecraft wysyłany przez NASA lub ESA w podróż dłuższą niż rok posiada "coś polskiego" więc ta lista zdecydowanie jest za długa, chociaż serio polecam przeczytać o polskich instrumentach naukowych w sondzie JUICE, która nie tak dawno poleciała w kosmos i za kilkanaście lat będzie szukać życia na księżycach JowiszaJoachim Cargalho pisze: ↑16 czerwca 2023, 08:22 Jakie są największe sukcesy Polaków? Mamy typowo polskie narzędzia w kosmosie?
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ekhm, ekhm heheHeinz-Werner Grüner pisze: ↑16 czerwca 2023, 09:42No nie sądzę, że Komory czy Seszele, a o wyspach Turks i Caicos nie wspominając raczej "kabla" nie mają.Joachim Cargalho pisze: ↑16 czerwca 2023, 08:22 W XXI w. chyba aż wstyd nie mieć chociaż jednego "swojego" kabla w przestrzeni kosmicznej.
Jakie są największe sukcesy Polaków? Mamy typowo polskie narzędzia w kosmosie?![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Akurat geografia świata ma u mnie sporo miejsca w serduszku. Szczególnie te egzotyczne kraje kiedyś uwielbiałem...Joachim Cargalho pisze: ↑16 czerwca 2023, 10:08 Myślę, że Szanowny Oberhaupt doskonale zdaje sobie sprawę, że w tym gronie nie doszukiwałbym się takich państw. Natomiast gratuluję wiedzy geograficznej. Jestem przekonany, że jeszcze kilka małych państw byłbyś wstanie wymienić![]()
Ło kur.......wa! XD A w Edelweiss posucha!Damiano á-la-Triste pisze: ↑16 czerwca 2023, 16:04Ekhm, ekhm heheHeinz-Werner Grüner pisze: ↑16 czerwca 2023, 09:42No nie sądzę, że Komory czy Seszele, a o wyspach Turks i Caicos nie wspominając raczej "kabla" nie mają.Joachim Cargalho pisze: ↑16 czerwca 2023, 08:22 W XXI w. chyba aż wstyd nie mieć chociaż jednego "swojego" kabla w przestrzeni kosmicznej.
Jakie są największe sukcesy Polaków? Mamy typowo polskie narzędzia w kosmosie?![]()
![]()
- Joahim von Ribertrop • Stempel
- Zmarły
-
ODZNACZENIA
No wiecie, Austriacy w kosmos latali już w 1905...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑12 czerwca 2023, 20:31 Daj mi w Edelweiss wymyśleć porządny silnik spalinowy, a gdzie tu loty na księżyc.![]()
Na Księżyc to oczywiście przesada... ale skoro mamy obecnie rozwój techniczny na poziomie lat 30-tych z granicznym 1940, to jakiś edelweisski "von Braun" już może się pojawić.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑12 czerwca 2023, 20:31 Daj mi w Edelweiss wymyśleć porządny silnik spalinowy, a gdzie tu loty na księżyc.![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Myślę, że każdy z nas ma troszkę z von Brauna, oczywiście z tych co chcą by człowiek latał w przestworzach.Ronon Dex pisze: ↑17 czerwca 2023, 09:15Na Księżyc to oczywiście przesada... ale skoro mamy obecnie rozwój techniczny na poziomie lat 30-tych z granicznym 1940, to jakiś edelweisski "von Braun" już może się pojawić.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑12 czerwca 2023, 20:31 Daj mi w Edelweiss wymyśleć porządny silnik spalinowy, a gdzie tu loty na księżyc.![]()
![]()