Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Joachim Cargalho »

W XXI w. chyba aż wstyd nie mieć chociaż jednego "swojego" kabla w przestrzeni kosmicznej. :D
Jakie są największe sukcesy Polaków? Mamy typowo polskie narzędzia w kosmosie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 16 czerwca 2023, 08:22 W XXI w. chyba aż wstyd nie mieć chociaż jednego "swojego" kabla w przestrzeni kosmicznej. :D
No nie sądzę, że Komory czy Seszele, a o wyspach Turks i Caicos nie wspominając raczej "kabla" nie mają. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Myślę, że Szanowny Oberhaupt doskonale zdaje sobie sprawę, że w tym gronie nie doszukiwałbym się takich państw. Natomiast gratuluję wiedzy geograficznej. Jestem przekonany, że jeszcze kilka małych państw byłbyś wstanie wymienić ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Joachim Cargalho pisze: 16 czerwca 2023, 08:22 W XXI w. chyba aż wstyd nie mieć chociaż jednego "swojego" kabla w przestrzeni kosmicznej. :D
Jakie są największe sukcesy Polaków?
Ech daj spokój... mając takie dwa to jeden pewnie byśmy zgubili, a drugi zepsuli. ;) :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Damiano Robingren »

Joachim Cargalho pisze: 16 czerwca 2023, 08:22 Jakie są największe sukcesy Polaków? Mamy typowo polskie narzędzia w kosmosie?
No cóż istnieje Studenckie Koło Astronautyczne (a w zasadzie to istniało, ponieważ koło jest zawieszone ze względu na brak środków do dalszego funkcjonowania i tegoroczne maturki) wystrzeliło, a w zasadzie to skonstruowało ono pierwszego polskiego satelitę PW-Sat i PW-Sat 2, który posiadał żagiel słoneczny, który po zakończeniu działalności satelity ma ją tanio zdeorbitować. Aktualnie tworzony jest PW-Sat3, który miał trafić na orbitę w tym roku jednak z powodu wielkiej kampanii testowej start został przesunięty na pierwszy kwartał 2024 roku. Wyprzedzając pytania PW-Sat3 ma znowu skupić się na rozwiązaniu problemu kosmicznych śmieci, a przed deorbitacją satelity zostaną wykonane manewry orbitalne przy użyciu napędu typu warm-gas, który jest pierwszym tego typu napędem w Europie i chyba nawet na świecie. PW-Sat3 ma mieć też system sterowania orientacją dzięki czemu będzie można obracać nim w dowolnym kierunku korzystając z czujników horyzontu. A co do innych osiągnięć to teraz praktycznie każdy spacecraft wysyłany przez NASA lub ESA w podróż dłuższą niż rok posiada "coś polskiego" więc ta lista zdecydowanie jest za długa, chociaż serio polecam przeczytać o polskich instrumentach naukowych w sondzie JUICE, która nie tak dawno poleciała w kosmos i za kilkanaście lat będzie szukać życia na księżycach Jowisza :D
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Damiano Robingren »

Heinz-Werner Grüner pisze: 16 czerwca 2023, 09:42
No nie sądzę, że Komory czy Seszele, a o wyspach Turks i Caicos nie wspominając raczej "kabla" nie mają. ;)
Ekhm, ekhm hehe :lol:
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 16 czerwca 2023, 10:08 Myślę, że Szanowny Oberhaupt doskonale zdaje sobie sprawę, że w tym gronie nie doszukiwałbym się takich państw. Natomiast gratuluję wiedzy geograficznej. Jestem przekonany, że jeszcze kilka małych państw byłbyś wstanie wymienić ;)
Akurat geografia świata ma u mnie sporo miejsca w serduszku. Szczególnie te egzotyczne kraje kiedyś uwielbiałem...

Damiano á-la-Triste pisze: 16 czerwca 2023, 16:04
Heinz-Werner Grüner pisze: 16 czerwca 2023, 09:42
Ekhm, ekhm hehe :lol:
Ło kur.......wa! XD A w Edelweiss posucha! :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Zmarły

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Heinz-Werner Grüner pisze: 12 czerwca 2023, 20:31 Daj mi w Edelweiss wymyśleć porządny silnik spalinowy, a gdzie tu loty na księżyc. :)
No wiecie, Austriacy w kosmos latali już w 1905...
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 12 czerwca 2023, 20:31 Daj mi w Edelweiss wymyśleć porządny silnik spalinowy, a gdzie tu loty na księżyc. :)
Na Księżyc to oczywiście przesada... ale skoro mamy obecnie rozwój techniczny na poziomie lat 30-tych z granicznym 1940, to jakiś edelweisski "von Braun" już może się pojawić. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 17 czerwca 2023, 09:15
Na Księżyc to oczywiście przesada... ale skoro mamy obecnie rozwój techniczny na poziomie lat 30-tych z granicznym 1940, to jakiś edelweisski "von Braun" już może się pojawić. :lol:
Myślę, że każdy z nas ma troszkę z von Brauna, oczywiście z tych co chcą by człowiek latał w przestworzach. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”