Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
Nie. Zdecydowanie nie. Polska Agencja Kosmiczna potwierdziła, że był to pierwszy człon chińskiej rakiety Chang Zheng 2D, który niekontrolowane wszedł w atmosferę nad Polską. Sądząc po budowie rakiety i jej niektórych niepalnych elementów to chyba cud, że nikt nie zginąłHeinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2023, 08:38Pewnie ten lampion szczęścia, czy jak to się nazywa.![]()

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
I dobrze widzę, że szczęśliwie spadło do Bałtyku?
Taki odłamek, jakie jest w stanie wyrządzić szkody. Zakładam, że znasz rozmiar.
Taki odłamek, jakie jest w stanie wyrządzić szkody. Zakładam, że znasz rozmiar.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Spaliło się w całości nad Bałtykiem, a wszystkie niepalne elementy rakiety zostały rozkruszone na odłamkiHeinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2023, 20:12 I dobrze widzę, że szczęśliwie spadło do Bałtyku?
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A jakby spadły na ląd, to jakich szkód mogłyby dokonać? Chodzi mi o skalę zniszczeń takiego elementu. Nie wiem, znszczyło by cały samochód, dziurę w płocie, pół osiedla by wpadło do leju...Nie mam pojęcia.Damiano á-la-Triste pisze: ↑23 czerwca 2023, 22:52Spaliło się w całości nad Bałtykiem, a wszystkie niepalne elementy rakiety zostały rozkruszone na odłamkiHeinz-Werner Grüner pisze: ↑23 czerwca 2023, 20:12 I dobrze widzę, że szczęśliwie spadło do Bałtyku?
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To mocno niepokojące! Dobrze, że skończyło się pozytywnie.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Skoro nie wywołało niczego na morzu, na ziemi też leju raczej byś nie zobaczył.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑24 czerwca 2023, 12:47 A jakby spadły na ląd, to jakich szkód mogłyby dokonać? Chodzi mi o skalę zniszczeń takiego elementu. Nie wiem, znszczyło by cały samochód, dziurę w płocie, pół osiedla by wpadło do leju...Nie mam pojęcia.![]()
Obstawiam jednak, że nawet mały odłamek spadający z dużą prędkością może wyrządzić dużą krzywdę, jeśli trafiłby w człowieka. Prawdopodobieństwo nie jest jednak tego zbyt duże.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No domyślam się, że dziury większej niż sam odłamek by nie spowodowało, ale upewnić się nie zaszkodzi.Joachim Cargalho pisze: ↑24 czerwca 2023, 13:38Skoro nie wywołało niczego na morzu, na ziemi też leju raczej byś nie zobaczył.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑24 czerwca 2023, 12:47 A jakby spadły na ląd, to jakich szkód mogłyby dokonać? Chodzi mi o skalę zniszczeń takiego elementu. Nie wiem, znszczyło by cały samochód, dziurę w płocie, pół osiedla by wpadło do leju...Nie mam pojęcia.![]()
Obstawiam jednak, że nawet mały odłamek spadający z dużą prędkością może wyrządzić dużą krzywdę, jeśli trafiłby w człowieka. Prawdopodobieństwo nie jest jednak tego zbyt duże.
Co do spadajacych odłamków, to nawet zwykła zapalniczka zrzucona z kilkuset metrów zrobi ci dziurę w głowie, prawda?