Landing page dla wojska

Jak każde szanujace się państwo, także i Edelweiss posiada oddziały zbrojne, by bronić swojego terytorium. To właśnie poniżej znajdziesz wszelkie informacje w sferze wojskowości.
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Landing page dla wojska

Post autor: Femme Mystere »

Moi Drodzy Panowie, a przede wszystkim @Ronon Dex @Albert Fryderyk de Espada @Piotr Romanow @Heinz-Werner Grüner @Joachim Cargalho

Edeliebe za nami, więc zgodnie z zapowiedziami, chciałabym stworzyć stronę internetową, tzn. landing page dla naszego edelweisskiego wojska.

Strona ma służyć przede wszystkim WAM, a poza tym również nowym osobom, które zainteresują się waszą pracą i chciałyby dołączyć, podzielić się swoimi przemyśleniami/doświadczeniami/wiedzą.

Ponieważ to WY jesteście naszą wojskową drużyną A, chciałabym konsultować z wami potrzeby i przebieg budowania tej strony. Zatem napiszcie, co chcielibyście zamieścić na stronie, co ułatwiłoby wam pracę ect. ect.

Jeśli chodzi o podstawowe założenia naszej strony dla wojska, to z pewnością będzie utrzymana w stylu retro. Grafiki w sepii, stylizowane na wojsko okresu międzywojennego/2 wojny światowej.

Wykonanie ładnych materiałów filmowych, dźwiękowych i graficznych po mojej stronie! Wy piszcie tylko to, co chcielibyście widzieć na stronie, a ja postaram się to wykonać, częściowo swoimi siłami, a częściowo wspomagając się wsparciem naszych Edli i przyjaciół zagranicznych.

Moja wizja strony jest taka:

1. Chciałabym na górze strony zamieścić jakiś ciekawie zmontowany filmik, prezentujący posklejane fragmenty filmów retro, przede wszystkim widziałabym jakieś przeloty samolotów wojskowych, defiladę wojskową, czołgi i nasze własne maszyny, takie jak Maulwurf. Ewentualnie można osobno zrobić filmiki dla różnych rodzajów wojsk oraz FBUM. Mam nadzieję, że głosu lektora użyczy nasz @Krzysztof Windsor .
2. Chciałabym zaprezentować grafikę, która w jasny sposób pokaże podział naszych wojsk oraz stylowo przerobione wizerunki naszych dowódców. Może w formie drzewka.
3. Następnie chciałabym zaprezentować w jakiś ciekawy sposób życie fabularne wojska. Może fragment opowiadania dot. życia w koszarach? Wyjazdy na warty? Może spis obecnych wojskowych?
4. Wyciąg z forum z kilkoma najnowszymi postami.
5. Przekierowanie na home page.

Czekam na wasze opinie, nawet najkrytyczniejsze! :D
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Landing page dla wojska

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Mnie pozostaje przyklasnąć wszelakim pomysłom jakie tu zostały poczynione. Poza pierwszym postem zostałem wywołany do tablicy przez @Albert Fryderyk de Espada a propos przydziału funkcji.

Jeśli to nie jest jasne, to jestem w stanie wydać odpowiednie rozporządzenie, a raczej rozkaz szefa sztabu, które to jasno określi. Nie ma problemu.
To w zasadzie winnio być od początku, ale założyłem, że skoro ja jestem szefem sztabu, jako oberhaupt, a p.o. pełni z mojego wyboru Piotr to jest to czytelne.
Nie mniej rozumiem, że przy tak rozrośniętej strukturze warto to dookreślić.
Dziś wydam dokument potwierdzajacy kto kim jest.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Poniżej pierwsza propozycja logo dla naszej armii.

Obrazek

W sumie nie wiem, czy nie za bardzo kojarzy się ze strzelnicą.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Fabio Rhyner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Fabio Rhyner »

Fajny pomysł @Femme Mystere taki drobny ukłon w stronę "nowoczesności" naszych sił zbrojnych, będę bacznie śledził twoje poczynania! :A

Ps. Obiecuję od czasu zapewnić jakiś solidny "content" w koszarach etc ;D s:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Z tego co się orientuje to wojska lądowe i powietrzne mają swoje logo. Jeśli chodzi o całość Edelweiss Streitkrafte to chyba się nad tym nie pochylałem. Można coś pokombinować ze znakiem rozpoznawczym, ale jako ogół to bardziej bym szedł w coś bardzo prostego lub jakiś mega skomplikowany herb.

Co do nowoczesności, to własnie nie za bardzo nowoczesny? :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Ja bym użył osobiście symbolu lotnictwa ELuK bo wyglądał by najlepiej. ;)
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Z uwagą przypatruję się dyskusji na temat strony, która ma służyć wojsku. Jest ono dla nas bardzo dobrą wizytówką i wyjście poza forum z tym na pewno przysłuży się nam jako społeczności, jak i wojskowym, dla których może być kolejnym impulsem.
Nie widzę natomiast na razie żadnych - oprócz tych z pierwszego posta - propozycji tego co tam ma się znaleźć, dlatego wszystkich zaangażowanych w armię zachęcam również i ja do rzucania pomysłami lub oczekiwaniami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jeśli to logo wygląda zbyt nowocześnie, byłabym wdzięczna za jakieś sugestie, co w okresie międzywojennym mogło być dobrym symbolem wojska? Może hełm? Może jakiś bagnet?

Na ten moment mogę załączyć oczywiście logo ELuK zgodnie z sugestią @Piotr Romanow . Proszę tylko @Heinz-Werner Grüner o podesłanie w wersji z dobrą rozdzielczością.

Następna rzecz, jaka jest mi potrzebna na start, to nazwa dla naszej podstrony. Czy może być Edelweiss Streitkräfte? Czy może coś bardziej z polskiego, żeby ludzie łatwiej trafili do nas i rozumieli kontekst strony? Może coś w rodzaju... Służba Wojskowa Edelweiss?
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 04 lipca 2023, 08:22 Jeśli to logo wygląda zbyt nowocześnie, byłabym wdzięczna za jakieś sugestie, co w okresie międzywojennym mogło być dobrym symbolem wojska? Może hełm? Może jakiś bagnet?

Na ten moment mogę załączyć oczywiście logo ELuK zgodnie z sugestią @Piotr Romanow . Proszę tylko @Heinz-Werner Grüner o podesłanie w wersji z dobrą rozdzielczością.

Następna rzecz, jaka jest mi potrzebna na start, to nazwa dla naszej podstrony. Czy może być Edelweiss Streitkräfte? Czy może coś bardziej z polskiego, żeby ludzie łatwiej trafili do nas i rozumieli kontekst strony? Może coś w rodzaju... Służba Wojskowa Edelweiss?
Hełm, bagnet - bardzo dobre pomysły. Nie chciałbym za bardzo ingerować w kolejne logotypy. Wy przecież macie równie ciekwe opcje, a ja nie zawsze wiem jak do tego podejść. Tak jest własnie w tym przypadku.
Myślę, że @Ronon Dex jako wręcz "psychofan" przygotuje coś ekstra.

Jeśli chodzi o symbole to ELaK i ELuK mają coś takiego:
Obrazek
Obrazek

a znak rozpoznawczy lotnictwa to :
Obrazek

Co do nazwy, to ja bym nie kombinował i po prostu Siły Zbrojne (można ewentualnie dodać (Kotliny) Edelweiss). W całym kontencie na pewno będziemy stosować całe nazewnictwo wymiennie.
Pamiętaj też, jesli to nie problem by za wczasu przygotować jakieś miejsce na stopnie wojskowe i łatwo edytowalną listę żołnierzy. To drugie widziałbym jako całkowitą listę z uwzględnieniem kto w rezerwie i stopień wojskowy (może przydział, ale to już jest sprawa drugorzędna) + specjalne funkcje jako wyróżnieni.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 04 lipca 2023, 09:44 Myślę, że @Ronon Dex jako wręcz "psychofan" przygotuje coś ekstra.
Dajcie mi czas... przede wszystkim znak Sił Zbrojnych musi być nawiązaniem do znaków narodowych, a więc szarotka wydaje się być czymś naturalnym. Do tego musi to być coś nawiązującego do wojska jako takiego, a więc jakaś symbolika oręża... dawnego lub zgodnego z naszymi czasami. To ma być kolorowe czy monochromatyczne?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Damiano Robingren »

Ronon Dex pisze: 04 lipca 2023, 13:18
Heinz-Werner Grüner pisze: 04 lipca 2023, 09:44 Myślę, że @Ronon Dex jako wręcz "psychofan" przygotuje coś ekstra.
To ma być kolorowe czy monochromatyczne?
Jako hobbystyczny designer sugeruję monochromatyzm :D
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ