Maulwurf

Pomysłodawcą i twórcą Fabrik für Boden und Unterirdische Militärfahrzeuge (FBUM) jest Leszek Ebe-Grüner. Powstała 8 lutego 1922 roku i od samego początku dział projektowy skupił się na budowaniu militarnej "potęgi" Doliny. W ruch poszły narzędzia kreślarskie i tym oto sposobem Edelweiss doczekał się właśnych designerów.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Maulwurf

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 marca 2022, 11:39
Heinz-Werner Grüner pisze: 21 marca 2022, 11:11
Leszek Ebe-Grüner pisze: 20 marca 2022, 21:44 Jako że jedyny egzemplarz został wysłany do STAR Labs, to jednak przyspieszymy pracę nad 2 Maulwurfami, nowszego typu. Więcej informacji pojawi się już wkrótce.
Herr Direktor, a nie dałoby radę najpierw wyprodukować jeszcze jednego Maulwurfa 1933 w wersji podstawowej?
Pierwsza generacja Maulwurfa była dość wadliwa więc powielanie tej konstrukcji może narazić korzystających z nich pracowników.
Proponował bym wstrzymać się do czasu wystawienia ekspertyzy przez STAR Labs by nie powtórzył się wcześniejszy wypadek.
Herr de Espada, mnie interesuje czas, ale oczywiscie zgadzam się z Szanownym-wersję należy poprawić.
Musimy pociągnąć linię koljową pod górą, stąd oczekiwanie na budowę tunelu nie może być zbyt długie. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Jak tak bardzo chcesz wadliwy sprzęt starego typu to sobie go produkuj. Jak dobrze wspomniał pan Albert, nie zamierzam powielać schematu. Także zajmiemy się nowymi Maulwurfami. Pierwszy z nich zostanie zbudowany w piątek w tym tygodniu. Będzie to oczywiście wersja Transportowa.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Co było wadliwe w tej wersji Maulwurfa? Jakie elementy konstrukcji narażały załogę na niebezpieczeństwo i jakie mogłyby być tego konsekwencje?

Jestem wysoce zaskoczony, że powstała specjalna fabryka, powstał plan Maulwurfa praktycznie od zera, został on nazwany starym typem - chociaż nigdy nie było innego - a teraz okazuje się być mega wadliwym tworem. Cóż za rażąca niegospodarność.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 21 marca 2022, 17:14 Co było wadliwe w tej wersji Maulwurfa? Jakie elementy konstrukcji narażały załogę na niebezpieczeństwo i jakie mogłyby być tego konsekwencje?

Jestem wysoce zaskoczony, że powstała specjalna fabryka, powstał plan Maulwurfa praktycznie od zera, został on nazwany starym typem - chociaż nigdy nie było innego - a teraz okazuje się być mega wadliwym tworem. Cóż za rażąca niegospodarność.
Takie Joachimie niespodzianki z kolosami się zdarzają. Nie bez powodu je podzieliłem, bo te stare modele były całkowicie eksperymentowe. Teraz przynajmniej wiemy co źle było zrobione i dzięki temu doświadczeniu, możemy lepiej opracować Maulwurfy nowszego typu.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

W takim razie co było źle zrobione? Oczywiście zaznaczam, że temat niegospodarność powinien zostać podniesiony tutaj do wyższej rangi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 21 marca 2022, 17:23 W takim razie co było źle zrobione? Oczywiście zaznaczam, że temat niegospodarność powinien zostać podniesiony tutaj do wyższej rangi.
Po rozmowie mojej z projektantami, brygadzistami, majstrami i mechanika, doszliśmy do wspólnego wniosku, że największa wada tkwiła w silniku. Okazało się, że silnik po prostu od tak nagle gasnął... Dlatego przyszłe pojazdy będą najbardziej skupiały się na silniku, ale oczywiście nie zapominamy o innych częściach pojazdu.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Mam jeszcze jedną teorię dlaczego Maulwurf TS tego feralnego dnia utkną wraz z załogą i nie wynika to bynajmniej z wady silnika ale więcej będę mógł powiedzieć gdy jednostka dotrze już do STAR Labs w Eihenbergu i będziemy mogli potwierdzić moje domysły.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja chciałbym zwrócić uwagę, drogi Leszku, że z punktu widzenia osoby, która wczytała się w Twoją fabułę (ja wiem, że fabularnie to wszystko Tobie pasuje właśnie w aktywnym udziale i tutaj i Muratyce, ale nie dopilnowałeś jednej "małej" rzeczy- spójności) to nie ma to zbytniego sensu.

1.Stworzyłeś pierwszy prototyp nazywany przeze mnie skrótowo M-1933
2.Stworzyłeś wersję(dla mnie z góry skazanej na porażkę) M-1933 TS
3.Obyły się testy, które M-1933 przeszedł pomyślnie. Ani jednego słowa nie było odnośnie wadliwości tego modelu.
Zakładam oczywiście, że oba bazowały na tych samych podstawach i stąd wzięła się "awaryjność silnika".
Dodam tylko, że podałeś to do wiadomości dopiero po oddaniu go do StarLabs.
Oczywiście chwała im za to, a właściwe Herr de Espadzie, że włączył się w do wątku i nawiązała się współpraca pomiędzy FBUM i przedsiębiorstwem koribijskim. Nie wiem, może wystarczyło dostarczyć silnik, lub poprosić o dosłanie takiego produkcji StarLabs. Dopiero później oferowałbym nasz "unikat", ale ok, rozegrałeś to inaczej.
Żeby było jasne - przystaje na takie coś, tym razem, ale postaraj się następnym razem o opisanie problemu - dlaczego, co i jak lub po prostu trzymanie się koncepcji. Teraz wyszło na to, że jesteśmy cipami, co nie potrafią zrobić nic same i przy pierwszej okazji proszą o pomoc innych(wydając swoje dobro narodowe-pierwszy egzemplarz), tym bardziej, że załozyliśmy, że mamy takiego fachowca jakim jesteś i super ekipę. Przynajmniej tak mi się wydaje, że tak wyglądała narracja FBUM. W innych przypadkach jawnie idziemy po pomoc.
Proszę @Joachim Cargalho już o nie drążenie tematu niegospodarności, a @Leszek Ebe-Grüner i @Albert Fryderyk de Espada o szybkie rozwiązanie problemów naszego cudeńka. Bawmy się dalej i niech :E :E :E będzie z Wami! :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To że prosisz kogoś o pomoc, nie oznacza że jesteś cipą.

Z starszych mega przykładów, Ardemia którą dawno temu prowadziłem, to udałem się do Dreamlandów i Bialenii, bo się po prostu nie znałem na tworzeniu państwa. Możemy udawać samców alfa, którzy nie potrzebują niczyjej pomocy, ale po co? Ale jest jedna uwaga co słusznie zauważyłeś. A nawet 2. Pierwsza może faktycznie za szybko się dogadałem i trzeba było bardziej omówić w kuluarach, jakby to wyglądało, aczkolwiek myślę że o niewiele by się zmieniło, no ale wiadomo każda jakaś mała pozytywna zmiana się liczy. No i druga opcja to faktycznie, nie opisałem szczegółowo problemu i mogłem napisać go praktycznie od razu po zakończeniu akcji i bardziej szczegółowo. I tu faktycznie miało znacznie większy wpływ. No ponadto muszę tu zaznaczyć że działaliśmy w innych okresach ojcze mikronacyjnych i możliwe że to nas poróżnia trochę. Mianowicie teraz opiszę z mojej perspektywy, czemu ogólnie wziąłem pod uwagę współpracę z @Albert Fryderyk de Espada , napiszę to w punktach, więc mam nadzieję że nie będziecie źli że w punktach, bo tak będzie mi łatwiej opisać:
1.Jeden przyznaję z powodu starszych czasów, to był moment, że sam działałem w Koribii i nawet coś tam działałem, może nie tyle co w Federacji Nordackiej ogółem czy Volkianie, ale jednak byłem aktywny i współpracowałem z np.Grzegorzem Szarakiem, który też był z Koribii przy CRASHday TV i prawdopodobnie(tu przyznaję bardzo możliwe z mojej winy), byłby bardzo udany projekt rozgrywkowo-sportowy dla całego Pollinu. A do samego Alberta, teraz aż tak mocno nie pamiętam i nie wiem czy wtedy przy jakimś większym projekcie współpracowałem. Ale zawrze darzyłem go bardzo dużym szacunkiem i byłem przyjaźnie nastawiony.
2.Albert posiada STAR Labs, który już od długiego czasu działa i jest już w tym bardzo dobry, bo omówmy się. W dzisiejszych czasach mało jest aktywnych i kreatywnych działalności. Więc to kolejny punkt, który spowodował że przemówiło mi do współpracy.
3.Kolejnym powodem, to jest to, że w sumie z Albertem już współpracuje na innym polu. Dołączyłem do jego klubu rajdowego. Więc no już mamy jakąś formę współpracy, na innym polu, ale jednak.

Ponadto jak mamy patrzeć na cipieństwo, to ja wyjdę z tym dalej i Ronon może uważać nas za osoby, które same sobie nie poradzą, bo prosisz go nad pomocą nad organizacją armii. Równie dobrze nie musiałeś go prosić o pomoc i być niczym samiec Alfa, który sam organizuje siły militarne Edelweiss.

Ale poprosiłeś go o pomoc. I żeby nie było, to dobrze, bo Ronon jest bardzo doświadczoną osobą na tym polu i tu nie ma co gadać.

Więc ja zgodziłem się na propozycje Alberta, bo jest w tym bardzo doświadczony, jak chodzi o rozwój technologii.

Także mam nadzieję że zostały wyjaśnione wątki oraz bawmy się dalej, ale też nawzajem się słuchajmy, mimo że to jest trudne.

A i najważniejsza rzecz. Ja nie mówię by się ograniczać całkowicie i czy jakkolwiek się ograniczać i możemy coś mega abstrakcyjnego zrobić. Chodzi tylko o to by nikt nikomu nie wypominał ,,Ej bo ty wziąłeś od niego pomoc, a nie wiesz co się stanie", podczas gdy samemu bierzesz od kogoś pomoc.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek, sam pomysł współpracy jest świetny. Kibicuje całym oberhauptowym serduchem, chodzi tylko o "bałagan", ale jak już napisałem zakończmy rozpamiętywanie.
Działajmy dalej.

A co do Herr Dex'a to przypominam, że sam zwrócił się z pomocą. To, że ja byłem skory by go o to prosić nie zmienia faktu, że to on zainteresował się nami, czym tylko "podbudował" moje ego. ;)
Mówiąc nieco żartobliwie - placek jest spory, każdy kawałek sobie ukroi i zje. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ