Stopnie wojskowe, mundury, symbolika - rozmowy
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Stopnie wojskowe, mundury, symbolika - rozmowy
Wkońcu udało mi się przypisać stopnie wojskowe w odpowiedni sposób. Być może jutro powstanie zbiorczy informator, tymczasem musicie się zadowolić tym, co już jest.
Przez jakiś dziwny komunikator (z którego korzystam w zasadzie wcale) padło pytanie o kwestie zaprojektowania i stworzenia mundurów (w zasadzie to szwalni nigdy nie prowadziłem, to mogę w Edelweiss założyć). Mogę nad tym posiedzieć z wolnych chwilach - bo po działaniach mundurowych w Bialenii i Leocji mam trochę "matryc" itp,
Fakt, że mundur powinien krojem być dostosowany do czasów w jakich jest Edelweiss to jest dla mnie jasne... kolorystyka jest jak rozumiem determinowana prezentowanymi naramiennikami. Czy więc są jakieś inne "wytyczne" w tej sprawie?
Fakt, że mundur powinien krojem być dostosowany do czasów w jakich jest Edelweiss to jest dla mnie jasne... kolorystyka jest jak rozumiem determinowana prezentowanymi naramiennikami. Czy więc są jakieś inne "wytyczne" w tej sprawie?
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Parafrazując "klasyka", ten dziwny komunikator to się discord nazywa.Ronon Dex pisze: ↑18 sierpnia 2022, 11:12 Przez jakiś dziwny komunikator (z którego korzystam w zasadzie wcale) padło pytanie o kwestie zaprojektowania i stworzenia mundurów (w zasadzie to szwalni nigdy nie prowadziłem, to mogę w Edelweiss założyć). Mogę nad tym posiedzieć z wolnych chwilach - bo po działaniach mundurowych w Bialenii i Leocji mam trochę "matryc" itp,
Co do mundurówki to szwalnie jak najbardziej możemy stworzyć jako "centralną", chyba, że woli Szanowny prywatną.
Co do wytycznych, to kolorki, jak najbardziej "odnaramiennikowe", natomiast nie musi to być "ton w ton". A krój, to ja mam jakąś swoją wizję, ale raczej słabą, natomiast Herr @Piotr Romanow wienin się tutaj też wypowiedzieć.
A ta twoja wizja to jak wygląda, tak z grubsza? W sumie to o wyglądzie munduru (bluzy mundurowej) decydują dwa elementy czyli krój kołnierza i krój kieszeni... reszta tak naprawdę jest taka sama.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑18 sierpnia 2022, 11:36 Co do wytycznych, to kolorki, jak najbardziej "odnaramiennikowe", natomiast nie musi to być "ton w ton". A krój, to ja mam jakąś swoją wizję, ale raczej słabą, natomiast Herr @Piotr Romanow wienin się tutaj też wypowiedzieć.
Kołnierz jak rozumiem to raczej typu "stójka" - aby pasował do czasów w jakich znajduje się Edelweiss. Ponieważ oznaczenia stopni jest na naramiennikach to na kołnierzu trzeba coś sensownego umieścić. Może jakiś emblemat z motywem szarotki? W zależności od tego czy byłby to mundur szeregowego, podoficera czy oficera ten emblemat mógłby być mniej lub bardziej rozbudowany. Wchodzenie w jakieś kombinacje dotyczące "barw broni" chyba nie ma sensu, ze względu na niewielka liczebność sił zbrojnych Edelweiss.
W zasadzie trzeba by zacząć od pomysłu na ten emblemat... bo reszta bluzy to kwestia koloru (jak naramienniki) i kroju kieszeni - co w sumie jest dość prostą sprawą.
Swego czasu dłubałem sobie mundurki dla Gwardii Razorna... wynikły z tych prac tez projekty mundurów Rzeszy Bialeńskiej. Celowo miały być takie nieco z lat 30-tych... może to być baza wyjściowa dla projektowania mundurów Edelweiss.
A to już w sumie nie ma wielkiego znaczenia...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑18 sierpnia 2022, 11:36 Co do mundurówki to szwalnie jak najbardziej możemy stworzyć jako "centralną", chyba, że woli Szanowny prywatną.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Widzę, że z grubsza nawet kolorystyka by pasowała. 
No obowiązkowo stójka. Obrazowo gdzieś mi zaginęła prezentacja, także chwilunia zanim znajdę. Na pewno fajnie by zwracać uwagę na szczegóły, jak wyjątkowej urody pas, czy cokolwiek podobnego.

Tak szwalnia to moje klimaty, dlatego upraszam o pozwolenie szycia w "państwówce". W rzeczywistości będzie to wyglądało tak, że będzie Szanowny "kierownikiem krojów militarnych", na etacie.
No obowiązkowo stójka. Obrazowo gdzieś mi zaginęła prezentacja, także chwilunia zanim znajdę. Na pewno fajnie by zwracać uwagę na szczegóły, jak wyjątkowej urody pas, czy cokolwiek podobnego.

Tak szwalnia to moje klimaty, dlatego upraszam o pozwolenie szycia w "państwówce". W rzeczywistości będzie to wyglądało tak, że będzie Szanowny "kierownikiem krojów militarnych", na etacie.
Szczegóły uber alles... w RB była trochę masówka (z konieczności... wielka armia, gwardie większe niekiedy niż armie niektórych v-krajów), tutaj można sobie podłubać właśnie w dopracowaniu szczegółów i detali.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑18 sierpnia 2022, 20:33 Widzę, że z grubsza nawet kolorystyka by pasowała.
[...]Na pewno fajnie by zwracać uwagę na szczegóły, jak wyjątkowej urody pas, czy cokolwiek podobnego.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tak jak rozmawialiśmy na zjeździe, szczegóły, szczególiki przy tak małej armii budują klimat.Ronon Dex pisze: ↑18 sierpnia 2022, 20:57Szczegóły uber alles... w RB była trochę masówka (z konieczności... wielka armia, gwardie większe niekiedy niż armie niektórych v-krajów), tutaj można sobie podłubać właśnie w dopracowaniu szczegółów i detali.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑18 sierpnia 2022, 20:33 Widzę, że z grubsza nawet kolorystyka by pasowała.
[...]Na pewno fajnie by zwracać uwagę na szczegóły, jak wyjątkowej urody pas, czy cokolwiek podobnego.
Zarówno mnie, jak i leutnanta @Piotr Romanow to "jara", tak to się chyba po młodzieżowemu pisało.
No OK. Czyli na bazie tego co robiłem dla tych gwardii musze najpierw opracować "matrycę" bluzy w trochę większej rozdzielczości, by można się było bawić w "szczególiki".Heinz-Werner Grüner pisze: ↑18 sierpnia 2022, 21:04 Tak jak rozmawialiśmy na zjeździe, szczegóły, szczególiki przy tak małej armii budują klimat.
Zarówno mnie, jak i leutnanta @Piotr Romanow to "jara", tak to się chyba po młodzieżowemu pisało.![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nic nie musisz, ale jak masz ochotę, to tak, MOŻESZ.Ronon Dex pisze: ↑18 sierpnia 2022, 21:52No OK. Czyli na bazie tego co robiłem dla tych gwardii musze najpierw opracować "matrycę" bluzy w trochę większej rozdzielczości, by można się było bawić w "szczególiki".Heinz-Werner Grüner pisze: ↑18 sierpnia 2022, 21:04 Tak jak rozmawialiśmy na zjeździe, szczegóły, szczególiki przy tak małej armii budują klimat.
Zarówno mnie, jak i leutnanta @Piotr Romanow to "jara", tak to się chyba po młodzieżowemu pisało.![]()
- Peetri Romanaav • Stempel
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jeżeli chodzi o mundury dla Edelweiss widziałbym je na wzór tych z okresu Republiki Weimarskiej, a przejściowym w Wehrmacht III Rzeszy. Niby te same mundury, ale jednak widać różnice np. Przy rozmiarze kołnierzy.