Góry Południowe - temat ogólny

Edelweiss to dolina otoczona z każdej, ale to dosłownie każdej strony, wysokimi górami. Od setek lat nikt nie zastanawiał się co jest za nimi, bo nie było i takiej potrzeby. Rozwój technologii i chęć zdobycia górskich przełęczy i ich najwyższych punktów zakwitła w mieszkańcach dopiero niedawno. Zdobądź jeden ze szczytów, a zostaniesz zapisany w annałach na zawsze...
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Góry Południowe - temat ogólny

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Chciałbym zapoczątkować rozmowy na temat utworzenia nazw i rozpoznania gór.

Góry Południowe to nazwa robocza. Jeśli tylko trafi się odpowiednia nazwa zmienimy ją. Jeśli nie to zostaną Południowe a raczej: Südliche Berge. Watek podejmuję właśnie w celu ustalenia co i jak.
Uporządkujmy zatem najwyższe szczyty:
Na naszej mapie
Obrazek
i w odniesieniu fotograficznym
Obrazek

Szczyty mają wysokość rzędu 3900 - 4200m n.p.m.

"Wjazd" do Doliny mieści się poprzez Gämsentor (Brama Kozicy lub coś w ten deseń). To przełęcz, która wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak widzicie, zaproponowałem, że nad wjazdem będzie wisiał transparent z powitaniem. Sam nie wiem czy to dobrze wygląda. Pozostawiam do oceny. Chcialbym także zwrócić uwagę, że symboliczna warta na Gämsentor jest bardzo prestiżowa. Żołnierze będą zmieniać się na niej co 8 godzin i muszą stać niezależnie od warunków pogodowych.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Góry Południowe - temat ogólny

Post autor: Femme Mystere »

Jeśli chodzi o pasmo górskie, bardziej poprawna pod względem słowotwórczym nazwa byłaby Südgebirge - Berg odnosi się zwykle do jednego szczytu, a pasmo górskie tłumaczymy jako Gebirge. Jeśli oczywiście chcemy się twardo trzymać poprawności językowej, bo jak wiadomo, Edelweiss może mieć swoje odstępstwa.

Co do nazw gór, to wydaje mi się, że warto byłoby nazwy nadać od zdobywców, a to rodzi naturalną okazję do stworzenia pierwszych ekspedycji!
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 30 stycznia 2022, 18:14 Jeśli chodzi o pasmo górskie, bardziej poprawna pod względem słowotwórczym nazwa byłaby Südgebirge - Berg odnosi się zwykle do jednego szczytu, a pasmo górskie tłumaczymy jako Gebirge. Jeśli oczywiście chcemy się twardo trzymać poprawności językowej, bo jak wiadomo, Edelweiss może mieć swoje odstępstwa.

Co do nazw gór, to wydaje mi się, że warto byłoby nazwy nadać od zdobywców, a to rodzi naturalną okazję do stworzenia pierwszych ekspedycji!
Südgebirge brzmi zdecydowanie bardziej klimatycznie. Mamy zatem coś ustalone, pod warunkiem, że zostają faktycznie "Góry Południowe". Tutaj się kłócić nie będę.

Co do nazw zdobywców-to własnie też tak chciałem, ale tutaj rodzi się mój kolejny pomysł-projekt gry-zabawy.
Mianowicie wchodzenie na "szczyty" jako system zabawy. Nie mam do tego sprecyzowanego nic dokładnie, bo liczyłem, że może uda mi się poprosić kogoś o stworzenie jakiejś aplikacji do tego. Dlatego temat zostawiam otwarty.
Co prawda możemy zrobić tak, że Südgebirge będzie zdobywane właśnie fabularnie, a jak się uda to inne szczyty na wschodzie, zachodzie, a na koniec na północy właśnie poprzez jakiś "system".
Da się nawet coś ogarnąć "na papierku", mogę coś przygotować bardziej skomplikowanego, żeby to nie było, że jak idziesz, to zdobywasz, ale to już chyba po "otwarciu" granic. Jak myślicie?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zdobycie góry musi być wyjątkowym osiągnięciem, więc gra musi być trudna lub czasochłonna. Zastanawiam się tylko, czy nie lepiej nagradzać w ten sposób symbolicznie za wkład w życie społeczności niż za udział w grze.

Co do gry - moge pomóc w projektowaniu koncepcji ;)
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 30 stycznia 2022, 22:53 Zdobycie góry musi być wyjątkowym osiągnięciem, więc gra musi być trudna lub czasochłonna. Zastanawiam się tylko, czy nie lepiej nagradzać w ten sposób symbolicznie za wkład w życie społeczności niż za udział w grze.

Co do gry - moge pomóc w projektowaniu koncepcji ;)
Tym bardziej, że to jednak spore góry Te pasmo, ma być rzędu 3900-4100m n.p.m., więc nie jest to takie hop-siup. :)

1.Tylko na co się nastawiamy w ew. grze wspinaczkowej. Losowość, wiedza, fabuła?
2.Pewnym i to chyba niegorszym rozwiązaniem może być także nadawanie nazw własnych, nie tylko górom, po zdobyciu przez osobę pewnej puli postów. Tak tylko głośno myślę. Byle tylkko nie okazało się, że mamy trzy góry Lieselotte i jeszcze rzekę do tego.
Właśnie... rzeka, najdłuższa i najważniejsza rzeka w Edelweiss powinna mieć już swoją nazwę. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 09:23 1.Tylko na co się nastawiamy w ew. grze wspinaczkowej. Losowość, wiedza, fabuła?
Można robić różne eventy z tym związane, w zalezności od preferencji użytkowników. Może być raz fabularna, raz strategiczna. Raczej odchodziłabym od losowości i nagród za ilość postów, bo to żadne osiągnięcie.
Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 09:23 Tak tylko głośno myślę. Byle tylkko nie okazało się, że mamy trzy góry Lieselotte i jeszcze rzekę do tego.
Właśnie... rzeka, najdłuższa i najważniejsza rzeka w Edelweiss powinna mieć już swoją nazwę. :)
Dla mnie żaden problem :D Rzeka Heinzschalnge brzmi ciekawie.

A tak poważnie, to może po wygranej w ekspedycji dalibyśmy zwycięzcy kilka propozycji nazwy góry w odniesieniu do jego osoby, żeby nazwy się nie powielały. Ewentualnie zwycięzca mógłby sam podać kilka propozycji, spośród których Oberhaupt wybiera najlepszą. Trzeba mieć nad tym jakąś względną kontrolę.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 31 stycznia 2022, 09:39
Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 09:23 1.Tylko na co się nastawiamy w ew. grze wspinaczkowej. Losowość, wiedza, fabuła?
Można robić różne eventy z tym związane, w zalezności od preferencji użytkowników. Może być raz fabularna, raz strategiczna. Raczej odchodziłabym od losowości i nagród za ilość postów, bo to żadne osiągnięcie.
Heinz-Werner Grüner pisze: 31 stycznia 2022, 09:23 Tak tylko głośno myślę. Byle tylkko nie okazało się, że mamy trzy góry Lieselotte i jeszcze rzekę do tego.
Dla mnie żaden problem :D Rzeka Heinzschalnge brzmi ciekawie.

A tak poważnie, to może po wygranej w ekspedycji dalibyśmy zwycięzcy kilka propozycji nazwy góry w odniesieniu do jego osoby, żeby nazwy się nie powielały. Ewentualnie zwycięzca mógłby sam podać kilka propozycji, spośród których Oberhaupt wybiera najlepszą. Trzeba mieć nad tym jakąś względną kontrolę.
To po kolei:
1. W sumie to niezłe rozwiązanie. Ogólnie i tak oparłbym się na tym, że nawet fabularnie trzeba iść zakupić sprzęt i jak o czymś zapomnisz, to trudno, wracasz i koniec wyprawy np. na tydzień. Nagroda musiałaby być jednak na tyle atrakcyjna, że ktoś miałby ochotę wracać na szczyt.

2.Faularnie można by nawet rozegrać zbudowanie jakiegoś schroniska(oczywiście na takiej samej zasadzie "gry"), co ułatwić miałoby innym w dalszych i na pewno trudniejszych wyprawach.

3.Ok. Losowość nie, ale posty to jakiś tam wyznacznik "przynależności" do społeczności. Zapewne nie będzie/nie było by tak, że masz dajmy na to 300 i od razu coś sie komuś należy, to raczej dolna granica minimum do czegoś.

4.Co do drugiego odnośnika. Nazywanie czegoś od mojego imienia mija się z celem, bo i tak przewijać się będzie na okrągło. Grüner jest już w nazwie jednego z miasteczek, które niekoniecznie będę chciał rozwijać w pierwszej kolejności. Sądzę, że raczej w trzeciej, no chyba, że dotyczyć to będzie wojskowosci, gdzie ma się z resztą kojarzyć. Taki zamiar, jak wyjdzie okaże się w "praniu".
Wracając do sedna wypowiedzi. Zebranie nazw nie jest łatwe, naprawdę. Wiem jak to wygląda w LAN, gdzie jeden osobnik dokonuje badania, zaznacza miejsca do nazwania, a całe społeczeństwo wybiera. I to naprawdę nie są łatwe zadania. Pomysł jednak dla pierwszeństwa osoby "uprawnionej" wydaje się wręcz wskazany.
Nieodłącznym sposobem jaki chciałbym także wcielić w życie jest nadawanie twz. "badge'y". Wyleciało mi akurat polskie nazewnictwo, za co serdecznie przepraszam. Chodzio to, że każdy kto zaliczy daną górę (lub tylko pierwsza grupa) otrzyma odznakę, która będzie prężnie widniała przy jego profilu. Będzie to jakaś tam forma unikatwości, bo nie każdego będzie stać na to by ją zdobyć.
Tutaj brakuje jeszcze tylko tego "wyczucia" ile i za co. Jak długo trwać ma zdobywanie takiej góry, ustalenie niezbędnych rzeczy do ekspedycji, czy w pojedynkę da się w ogóle iśc, czy trzeba w grupie itd.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wszystko to brzmi dla mnie jak podwaliny pod dobrą grę strategiczną z elementami fabularyzowanymi. Gdyby udało nam się opracować dobrze wyważony system (później usprawniany) do tego rodzaju gry, to wydaje się, że wszelkiego rodzaju nagrody, zarówno w formie pieniężnej, odznak, osiągnięć, tytułów i bonusów unikatowych mogłoby być dla użytkowników warte zdobywania. Ale to oczywiście wymagałoby od nas sporo pracy koncepcyjnej, jeśli masz na coś takiego ochotę.

Jeżeli ekspedycja miałaby być grą strategiczną RPG, to według mnie należałoby ustalić kilka początkowych spraw, tj.:

1. Czy chcemy wprowadzić coś w rodzaju systemu zdobywania "doświadczenia". To wymagałoby zastanowienia, czy chcielibyśmy zrobić profile użytkowników ze "statystykami postaci", czyli umiejętnościami, które za punkty doświadczenia mogłyby być rozwijane.
2. Na co można wydać pieniądze, np. ekwipunek, wsparcie ekspedycji, lokacje, które ułatwiają lub dają bonusy do ekspedycji.
3. Jakie nagrody unikatowe można uzyskać, np. wspomniane przez ciebie odznaki, tytuły, achievementy i inne?
4. Forma gry strategicznej: Wydaje mi się, że sama ekspedycja mogłaby opierać się na heksagonalnych mapach, jakie widziałam w wątku Stalker. PK Pietrzyki - H.W.Grüner., a pod różnymi heksagonami kryłyby się losowe lub ustalone z góry "wydarzenia", z którymi gracz musiałby zmierzyć się albo strategicznie na podstawie swoich umiejętności/wyposażenia itp. lub fabularnie (elementy fablaryzowane rozgrywki). Graczy można umieścić na jednej, dużej mapie danej góry, dzięki czemu mogliby też wchodzić ze sobą w interakcję. Pomagać sobie lub wręcz przeszkadzać. Bo przecież wiadomo, że każdy chce być pierwszy na szczycie, ale w grupie siła :D
5. Elementy RPG - według mnie nie ma co przesadzać z wymogami RPG. Nie każdy ma dryg do fabularyzacji. Pozostawiłabym to raczej na zasadzie, że jeśli ktoś ma ochotę, może dostać niewielkie bonusy za ładne opisanie wykonanej strategicznie akcji. To zachęcałoby do opisywania poczynań ekspedycji, ale nie przekreślałoby szans tych graczy, którzy nie lubią pisać.

Być może zagalopowalam się trochę z tą koncepcją gry strategicznej RPG, bo być może masz na to z goła inny pomysł. To tylko taka moja sugestia, choć mówiąc szczerze - sama chętnie grałabym w coś takiego.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA