Ceny ropy znów w górę. Załatwi mi Szanowny taki zbiornik ON, tak by pasował do mojego "dizelka"?Damiano á-la-Triste pisze: ↑28 listopada 2023, 08:35Edelweisski Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Co się dzieje w Starbase? No aktualnie nic oprócz tego, że jest przetransportowywany zbiornik paliwowy pod aktualnie ulepszaną Starshipową farmę paliwową!
A więc tak... nastał już ten dzień kiedy znowu rozpoczęły się dostawy nowych zbiorników na paliwo do launch site!
Źródło informacji:
Starship Gazer na X,
Rover Cam 2.0 od LabPadre
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Niestety muszę poinformować, że Starship lata na ciekły metan i ciekły tlen, a z racji na to, że wszystkie zbiorniki są specjalnie dostosowywane pod te właśnie płyny, to nie jest możliwe zalanie ich dieslem, ponieważ straciłby on swoje właściwości paliwowe po przechowywaniu w takim zbiornikuHeinz-Werner Grüner pisze: ↑02 grudnia 2023, 15:20 Ceny ropy znów w górę. Załatwi mi Szanowny taki zbiornik ON, tak by pasował do mojego "dizelka"?![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Realizoa powoli ustaje... być może po moich ostatnich zabawach w Blenderze zobaczycie coś więcej w mikro w najbliższym czasie. W każdym razie na naszym kochanym Cape Canaveral dzieje się bardzo dużo rzeczy i oczywiście największą z nich jest rollout Falcona Heavy, który już 10 grudnia wystartuje wraz z orbiterem Sił Kosmicznych Stanów Zjednoczonych, czyli X37B!
No na ten moment cały Falcon Heavy został podniesiony do pionu na stanowisku LC-39A skąd ma się odbyć już niedługo static-fire wszystkich 18 silników Merlin, które znajdują się na jego pokładzie. Start ten będzie niestety pierwszym i ostatnim lotem boostera B1084, który nie zostanie odzyskany.
Jako że misja USSF-52 w ramach której X37-b znajdzie się w kosmosie, jest tajna, niestety nie mogę podać docelowej orbity bez konieczności porwania i zastraszenia jednego z żołnierzy US Space Force chodź, istnieje możliwość, że oprócz orbitera na pokładzie Falcona Heavy znajdzie się także ładunek dodatkowy, jednak to nie zostało oficjalnie potwierdzone...
Jako że misja USSF-52 w ramach której X37-b znajdzie się w kosmosie, jest tajna, niestety nie mogę podać docelowej orbity bez konieczności porwania i zastraszenia jednego z żołnierzy US Space Force chodź, istnieje możliwość, że oprócz orbitera na pokładzie Falcona Heavy znajdzie się także ładunek dodatkowy, jednak to nie zostało oficjalnie potwierdzone...
Źródło informacji:
Stream 24/7 z Cape Canaveral
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
a z naszych mikronacyjnych realiów:
BAZTEK ogłosił właśnie wizję "BAZTEK 2024"
BAZTEK ogłosił właśnie wizję "BAZTEK 2024"
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to lecimy dalej z tym! Pewnie jesteście ciekawi, co wydarzyło się w Starbase w ciągu ostatniego tygodnia? Opowiem Wam dokładnie (może zrobić z tego jakąś serię filmów na YouTube... muszę pomyśleć) w każdym razie w Massey (taka wewnętrzna placówka testowa w Starbase) zezłomowano testowy zbiornik EDome2 (proszę o piękne znicze pod postem [*] niech spoczywa na złomie).
Dobra to teraz ważniejsze rzeczy w drugim Mega Bay'u Starbase Surfer sfotografował montaż okien do tego właśnie Mega Bay'a (jak ktoś nie wie to jest to takie miejsce, gdzie buduje się, łączy, naprawia itd. Boostery i Shipy więc to trochę taki odpowiednik VAB-a).
Dobra to teraz ważniejsze rzeczy w drugim Mega Bay'u Starbase Surfer sfotografował montaż okien do tego właśnie Mega Bay'a (jak ktoś nie wie to jest to takie miejsce, gdzie buduje się, łączy, naprawia itd. Boostery i Shipy więc to trochę taki odpowiednik VAB-a).
Przejdźmy do tego, co lubią prawdziwe tygryski, czyli do Shipów! Do Shipa 28 dodano płytki przed zbliżającymi się testami Shipa, które prawdopodobnie będą mieć miejsce w niedalekiej przyszłości. Dla przypomnienia muszę powiedzieć, że S28 przeszedł na ten moment tylko dwa testy cryo i nadal czekamy na pierwszy test spin prime, po którym nastąpi pierwszy test static-fire. Niestety nie mogę Wam udostępnić zdjęć z montażu płytek na S28, bo nie chcę, aby nikomu wyj**ali przeze mnie forum, ale mam nadzieję, że moja opinia o nasaspaceflight jest Wam bardzo dobrze znana :3
No właśnie a z ostatnich newsów to całe stanowisko służące do transportu Boosterów zostało przeniesione z powrotem do Ring Yard przed przejęciem Boostera 10 z Mega Baya (co nie jest oficjalnie potwierdzone, ale giga prawdopodobnie) i z Mega Baya zostanie zabrany prawdopodobnie prosto do Rocket Garden. Chociaż według niektórych ludzi na 𝕏 jest mega mało prawdopodobne, aby w najbliższej przyszłości przeniesiono go od razu na OLM (Orbital Launch Mount/Orbital Launch Pad niespolszczona wersja Orbitalnego Stołu Startowego), bo aktualnie, ponieważ na farmie paliwowej trwają prace i po prostu fizycznie może nie być to możliwe.
No właśnie a z ostatnich newsów to całe stanowisko służące do transportu Boosterów zostało przeniesione z powrotem do Ring Yard przed przejęciem Boostera 10 z Mega Baya (co nie jest oficjalnie potwierdzone, ale giga prawdopodobnie) i z Mega Baya zostanie zabrany prawdopodobnie prosto do Rocket Garden. Chociaż według niektórych ludzi na 𝕏 jest mega mało prawdopodobne, aby w najbliższej przyszłości przeniesiono go od razu na OLM (Orbital Launch Mount/Orbital Launch Pad niespolszczona wersja Orbitalnego Stołu Startowego), bo aktualnie, ponieważ na farmie paliwowej trwają prace i po prostu fizycznie może nie być to możliwe.
I tak jeszcze na zakończenie spójrzmy sobie na Orbitalną Farmę Paliwową, do której przybyło pięć nowych zbiorników kriogenicznych, które zostały umieszczone obok istniejących już poziomych zbiorników metanu. I co ciekawe kawałek ściany, która stała przed nowymi zbiornikami została usunięta z nieznanych przyczyn. Oprócz tego po obu stronach Farmy kontynuowane są prace związane z podłączeniem nowych chłodnic i pomp więc na ten moment nic ciekawego.
I jeszcze, tylko żeby Was nie zanudzać, to jeszcze tylko opiszę montaż jasnego jak cholera znaku GATEWAY TO MARS, który został zainstalowany na nowej ścianie, którą możecie spotkać w pobliżu Suborbitalnej Farmy Paliwowej no i to chyba tyle już Was nie zanudzam i bardzo przepraszam za tą ścianę płaczu spamu xD
I jeszcze, tylko żeby Was nie zanudzać, to jeszcze tylko opiszę montaż jasnego jak cholera znaku GATEWAY TO MARS, który został zainstalowany na nowej ścianie, którą możecie spotkać w pobliżu Suborbitalnej Farmy Paliwowej no i to chyba tyle już Was nie zanudzam i bardzo przepraszam za tą ścianę płaczu spamu xD
Źródło informacji:
Raptor Roost Cam od LabPadre
Elon Musk na 𝕏
CSI Starbase SPMT Tracker na 𝕏
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Po naprawdę długich poszukiwaniach znalazłem kanał na YouTube, który nagrywa w podobnej tematyce i szczerze mówiąc chłop produkuje naprawdę niesamowite filmy i powiem szczerze, że są one zdecydowanie lepsze od moich co nie zmienia faktu, że ma zdecydowanie za małą widownię jak na jakość którą on prezentuje na swoich filmach
Chociaż i tak uważam, że to co nagrywam obecnie jest dobre ale no zdaję sobie też sprawę z tego, że aktualnie w Polsce jest to zbyt duża nisza i serio co bym nie nawymyślał to jest na to bardzo mała szansa, że z tego może powstać duży kanał więc i tak jestem zadowolony chociaż muszę popracować nad jakością filmów...
Chociaż i tak uważam, że to co nagrywam obecnie jest dobre ale no zdaję sobie też sprawę z tego, że aktualnie w Polsce jest to zbyt duża nisza i serio co bym nie nawymyślał to jest na to bardzo mała szansa, że z tego może powstać duży kanał więc i tak jestem zadowolony chociaż muszę popracować nad jakością filmów...
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
I tak będę wspierał tylko Twoje.Damiano á-la-Triste pisze: ↑05 grudnia 2023, 20:08 Po naprawdę długich poszukiwaniach znalazłem kanał na YouTube, który nagrywa w podobnej tematyce i szczerze mówiąc chłop produkuje naprawdę niesamowite filmy i powiem szczerze, że są one zdecydowanie lepsze od moich co nie zmienia faktu, że ma zdecydowanie za małą widownię jak na jakość którą on prezentuje na swoich filmach
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ale gorąco zachęcam!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑06 grudnia 2023, 20:01I tak będę wspierał tylko Twoje.Damiano á-la-Triste pisze: ↑05 grudnia 2023, 20:08 Po naprawdę długich poszukiwaniach znalazłem kanał na YouTube, który nagrywa w podobnej tematyce i szczerze mówiąc chłop produkuje naprawdę niesamowite filmy i powiem szczerze, że są one zdecydowanie lepsze od moich co nie zmienia faktu, że ma zdecydowanie za małą widownię jak na jakość którą on prezentuje na swoich filmach
Chociaż i tak uważam, że to co nagrywam obecnie jest dobre ale no zdaję sobie też sprawę z tego, że aktualnie w Polsce jest to zbyt duża nisza i serio co bym nie nawymyślał to jest na to bardzo mała szansa, że z tego może powstać duży kanał więc i tak jestem zadowolony chociaż muszę popracować nad jakością filmów...Na reszty nie ma czasu.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No dobrze, ale to nie dziś. W wolnej chwili.Damiano á-la-Triste pisze: ↑06 grudnia 2023, 21:25Ale gorąco zachęcam!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑06 grudnia 2023, 20:01I tak będę wspierał tylko Twoje.Damiano á-la-Triste pisze: ↑05 grudnia 2023, 20:08 Po naprawdę długich poszukiwaniach znalazłem kanał na YouTube, który nagrywa w podobnej tematyce i szczerze mówiąc chłop produkuje naprawdę niesamowite filmy i powiem szczerze, że są one zdecydowanie lepsze od moich co nie zmienia faktu, że ma zdecydowanie za małą widownię jak na jakość którą on prezentuje na swoich filmach
Chociaż i tak uważam, że to co nagrywam obecnie jest dobre ale no zdaję sobie też sprawę z tego, że aktualnie w Polsce jest to zbyt duża nisza i serio co bym nie nawymyślał to jest na to bardzo mała szansa, że z tego może powstać duży kanał więc i tak jestem zadowolony chociaż muszę popracować nad jakością filmów...Na reszty nie ma czasu.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A ja nie każę dzisiaj przecieżHeinz-Werner Grüner pisze: ↑06 grudnia 2023, 21:34No dobrze, ale to nie dziś. W wolnej chwili.Damiano á-la-Triste pisze: ↑06 grudnia 2023, 21:25Ale gorąco zachęcam!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑06 grudnia 2023, 20:01
I tak będę wspierał tylko Twoje.Na reszty nie ma czasu.
![]()